Nej, vent, hvad?!? Var det dét?? Sådan kan den da ikke slutte?!?
Følelsen af afmagt og uretfærdighed, når jeg har set sidste afsnit af en serie. Vel at mærke en serie, som ikke har flere sæsoner i vente.
Ja, det er store ord, når der “bare” er en tv-serie, der ikke er blevet forlænget, and so what, tænker du sikkert. Men, for os der er helt pjattede med tv-serier, som rammer lige i hjertekulen med både karakterer og historien, og hvor der er potentiale til meget mere i dets opstillede univers, giver det slet ingen mening, når de bliver cancelled.
Her er mit bud på fem serier, der straks bør genoplives, med de originale kræfter bag og foran kameraet. Og det kan slet ikke gå stærkt nok….
Mindhunter (2017-2019)
Det er allerede tre år siden at David Finchers eminente seriemorder-serie, Mindhunter, stoppede. Der var selvfølgelig lagt op til en sæson 3, men pludselig blev det meldt ud at Fincher ikke magtede at lave mere. Kort sagt havde serien taget hårdt på ham, og selvom én af instruktørerne bag 1. sæson, Asif Kapadia, opfordrede seriens fans på Twitter, til at kræve mere Mindhunter, ser det lige pt ikke ud til, at der kommer mere.
De 19 afsnit med FBI-agenterne Holden Ford og Bill Tench (Jonathan Groff og Holt McCallany) bærer præg af Finchers tydelige aftryk,- langsom, dyster, men samtidigt lækkert æstetisk på billed og lyd-siden (som Zodiac og Seven) og en historie med fremdrift og karakterer i rivende udvikling.
Det er ubegribeligt og utilgiveligt, hvis der ikke kommer flere afsnit med Amerikas største seriemordere, NU!
Sherlock (2010-2017)
En serie om verdens største detektiv-legende. Med et makkerpar, som alle dage vil stå som én af de bedste makkerpar på tv, nogensinde. Benedict Cumberbatch som den excentriske, narcissistiske og geniale mesterdetektiv, Sherlock Holmes og Martin Freeman som hans trofaste, troværdige og dygtige makker, Dr. Watson.
Muligvis den bedste britiske tv-serie i nyere tid (i tæt ræs med Idris Elba-serien, Luther) landede dog ikke med en fjerde sæson og en afslutning, som virkede særlig tilfredsstillende. Gjorde den vel? Det føltes forhippet og som en fjerde sæson, som snildt kunne spredes ud på flere afsnit. Gerne i en hel ny sæson.
Men rygterne om en genoplivning af serien er blevet skudt i sænk. Hovedrolleindehaverne har begge afvist af vende tilbage til det ikoniske univers.
Jeg krydser dog stadig fingre for flere afsnit, så vi kan vende tilbage til 221b Baker Street igen…
Firefly (2002-2003)
Den har snart tyve år på bagen. Men den rumsterer stadig i min (og mange andre tv-nørders hukommelse). Hvad i hele hule helvede skete der for tv-serien Firefly? Hvorfor har vi aldrig fået andet end EN SØLLE SÆSON???
Okay, altså, vi har fået en spillefilm om rumskibet i serien (vellykkede Serenity fra 2005) som et lille plaster på såret. Men, sådan som den sprudlende, legesyge og fantasifulde første sæson af Firefly afsluttede første sæson, var der i den grad lagt op for flere sæsoner. Det var dog ikke lave seertal der afgjorde Fireflys skæbne, men et meget højt budget (ifølge produktionsselskabet bag serien, Fox) og komplikationer i både skriveproces og indspilningerne på settet, gjorde udfaldet i sidste ende.
Der kommer sikkert aldrig flere eventyr med Kaptajn Malcolm “Mal” Reynolds i spidsen, men man kan vel håbe alligevel…
Archive 81 (2022)
Tænk, hvis nogle støvede videobånd fra 90’erne kunne blive så virkelige, at de hjemsøgte dig.
Ja, det lyder corny, og tyvstjålet fra bl.a. Poltergeist og The Ring. Men Netflix’ originale serie, Archive 81 er helt sin egen, og folder på 8 afsnit dens historie stille og roligt ud, og lader uhyggen implantere sig imens. Kort fortalt handler serien om den unge filmarkivar, Dan, der bliver hyret til at tage ud på bøhlandet for at digitalisere nogle støvede videobånd. En beslutning, der ender med at blive livstruende for ham. Men samtidig også klogere på hvorfor hans familie brændte ihjel da han var barn.
Man får ikke lyst til at tage sin egen samling af videobånd frem (er du så gammel?) og kigge tilbage, for tænk nu hvis det hele kom for tæt på, og ikke ville give slip. Men man får i den grad lyst til mere af det univers Archive 81 disker op med, og det er mærkværdigt at selveste Netflix, streaminggiganten over dem alle, der tidligere har produceret oceaner af makværksserier og film, ikke vil fortsætte med sådan en perle som denne. Tsk tsk…
Hannibal (2013-2015)
Han glansrolle på film er muligvis den legendariske Svend Svend. Men på tv er det ikke Fischer fra Rejseholdet det drejer sig om. Nej, det er Hannibal. Vi snakker selvfølgelig om vores allesammens (han er jo dansk, for hæælvede) Mads Mikkelsen.
Selvom det virkede som et selvmål at lægge sig ud med Oscar-vinderen, Ondskabens Øjne” og selveste Anthony Hopkins, som spillede psykiateren og kannibalen, Hannibal Lecter, så blev serien og ikke mindst, Mikkelsen præstation, en homerun.
På tre sæsoner blev vi klogere på hvordan forholdet mellem den ustabile FBI-efterforsker, Will Graham (Hugh Dancy) og Mikkelsens Lector udviklede sig, og kedeligt blev det bestemt ikke. Første sæson var den habile, men ikke ligefrem prangende start på serien. Men i anden sæson skete der noget, og den body-horror og mad porno, vi blev introduceret til tidligere, gik op i en højere mening. I den tredje blev ligefrem eksperimenterende og kunstnerisk. Men, da der ikke var nok der så den, valgte NBC at lukke serien ned.
Jeg krydser stadig fingre for at nogen vil genoplive serien en skønne dag. Mads MIkkelsen har hvert fald ytret han er klar…