21 Bridges

René Buchtrup

René Buchtrup

Originaltitel: 21 Bridges. Instruktør: Brian Kirk. År: 2019. Genre: Krimi/Thriller. Kan streames på Blockbuster.

Spændingsfilmen 21 Bridges, er den perfekte kur mod tømmermændene nytårsaften.

Den er dog ikke fladpandet, dum eller ligegyldig, som så mange af de larmende actionfilm, der udmærker sig ved blot at ville underholde med eksplosioner og kugleregn, fremfor en historie.

Filmen, med Black Panther-stjernen i hovedrollen, føles som et svagt ekko af gamle klassikere som French Connection og Dirty Harry, hvor den gode og retfærdige strømer, ser djævlen i øjet og renser ud i byen.

Chadwick Boseman spiller stoisk og stolt (lidt ala hans rolle som afrikansk superhelt, bare uden Coming To America-accent) politibetjenten, Andre Davis, der mister sin (politi)far som 13-årig, og som voksen, selv bliver strømer i New Yorks gader.

21 Bridges er på papiret muligvis blot en krimi, som man har set hundrede gange før, med forbilleder, som gør det meget bedre. Men med filmisk håndværk i top, et godt plot, sublimt skuespil over hele linen og en kort spilletid, på 99 minutter, holder instruktør, Biran Kirk, godt fast i sit filmpublikum.

Titlen refererer til de 21 broer, som forbinder øen og staten, Manhatten, til fastlandet. Under et kokainrøveri i en restaurant, dræber to fyre, 8 politibetjente. For at standse dem, prøver politiet at afgrænse deres videre færd med stofferne. FBI står klar til at tage over, og Andre Davis, som har kommandoen, får til solopgang, til at fange forbryderne.

Alle politibetjente i New York er klar til at dræbe de to politimordere.

Davis , der ellers er kendt for at være typen, der skyder før han taler, mener ikke i denne sag at dette er tilfældet.

I takt med at jagten på de to bad guys’ indsnævres, kommer politiet tættere på dem. Men selvfølgelig finder vi, som publikum, langsomt ud af, at alting ikke er så sort/hvidt, som det udgiver sig for.

21 Bridges er ikke blot politi efter røvere, men en film om hierarki og skumle hemmeligheder i de øverste rækker af politikredsene.

Boseman gør det fortrinligt i rollen som den moralske betjent i nattens mulm og mørke, og det er rart at se ham spille en rolle uden tyk, overdrevet Wakanda-accent og stramtsiddende latex-gejl på kroppen. Han er troværdig, selv i de scener, hvor han ikke siger noget, men i stedet iagttager og observerer med hans store, intense øjne.

Sianna Miller er sej og samtidig sårbar som narkotikastrømeren, der for en enkelt nat, er Davis’ partner i kampen i Manhanttens gader.

J.K. Simmons er som politikaptajn McKenna bundsolid og seværdig, som kun Simmons kan være. Han er den beskyttende chef, som vil gøre alt for sine sårbare betjente på gaden.

21 Bridges er ikke banebrydende filmkunst, som rykker til nogle grænser, overhovedet. Men den underholder fra start til slut, og har med et jerngreb fat i sit publikum, som ikke når at kede sig undervejs, når patronerne flyver, jagten i gaden bliver med intens og adrenalinen pumper.

21 Bridges får 4/6: 🔨 🔨 🔨 🔨

Seneste

Birthday Girl

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en fødselsdagsferie på et krydstogt, hvor tingene går virkelig gruligt galt for en mor og en datter.

Birthday Girl, er intens, hjerteskærende og grundlæggende en ret ubehagelig film, som måske ikke er helt perfekt, men som dog er en der vil påvirke én og som man vil huske efterfølgende.

Godzilla x Kong: The New Empire

Den nye Godzilla/King Kong-film er én stor undskyldning for at se en radioaktiv øgle og kæmpe-abe slås mod endnu en giga-abe, der ridder på en is-øgle i fremmed portal-verden (!!!) Godzilla x Kong: The New Empire er den femte i Monsterverse-universet og den bli’r anmeldt af René Buchtrup

Perfect Days

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en ældre japansk herre, som rengøre toiletter i Tokyo og bl.a. lytter til gammel rock på kassettebånd.

Hvis dette ikke lyder som noget særligt, så er det dog faktisk tilfældet her, da Perfect Days er filmisk hverdagspoesi når det er allerbedst og ligeledes årets hidtil allerbedste bud på en film der viser mennesker og livet fra den allerbedste side af.

Paris, Texas

Wim Wenders har skabt en sjælden filmperle, som beskriver ensomhedens væsen mere rørende end nogen anden film i filmhistorien.
Læs René Buchtrups anmeldelse af Paris, Texas, med en storspillende Harry Dean Stanton i front

Past Lives

Nicolai har denne gang anmeldt en film om 2 koreanske mennesker, som først mødes i barndommen og som sides mødes flere gange som voksne, men for hver gang de mødes, er deres liv helt anderledes.

Past Lives er intet mindre end et stort, smukt, subtil og virkelig menneskeligt mesterværk, som man i allerhøjeste grad, kan og bør opsøge i ens nærmeste biograf.

Wild

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en kvinde der beslutter sig for at vandre en virkelig hård og lang tur, for at kunne komme af med livets smerter, sorg og traumer.

Wild er en hjerteskærende og spændende film, som ikke er perfekt, men dog meget medrivende.

Ugens Streaming Anbefaling – American Fiction

Cord Jefferson vandt til årets Oscar-show en gylden statuette for “bedste manuskript”.
American Fiction er filmen du ikke skal snyde dig selv for, da den er velspillet, skarp og morsom.
Allan fra GoFM får en lille anbefaling med på vejen her i lydklippet: