Tremors

Jacob Faurholt

Jacob Faurholt

Originaltitel: Tremors 
Instruktør:
Ron Underwood  
Produktionsår:
1990
Genre:
Horror, komedie
Set på:
Blu-ray

Tremors er en film, som jeg har set utallige gange på et slidt VHS-bånd som teenager.

Historien om de to opsynsmænd Valentine (Kevin Bacon) og Earl (Fred Ward), som i et amerikansk ørkenområde, nærmere bestemt den perfekt navngivne by Perfection i Nevada, opdager nogle mildest talt gustne menneskeædende sandorme, har i min verden klassikerstatus. Efter opdagelsen af disse skabninger, bliver det selvsagt en kamp om liv og død for de to herrer, og de resterende af byens få indbyggere. Her skal Michael Gross (endnu et perfekt navn!), som den krigsliderlige Burt Gummer nævnes. Han er et af filmens komiske esser, og så vidt jeg ved, også hovedpersonen i hvad der efterhånden er blevet en længere filmserie (Tremors: Shrieker Island udkom så sent som i 2020).

Tremors er en sjask-charmerende monster-komedie med et farverigt persongalleri. Den er perfekt bygget op, fra det første møde med disse skabninger, – og frem til den store finale. Og så holder effekterne stadigvæk. Monstrene er eksempelvis, her 31 år efter tilblivelsen af filmen, stadig slående troværdige og klamme.

Der er noget b-films-agtigt over Tremors, men dette i ordets mest positive betydning. Filmen balancerer perfekt uhygge med humor, så man undervejs båder gyser over de ondsindede orm, samt klasker sig på låret af grin, når vores helte spyer om sig med den ene one-liner efter den anden.

Det Tremors kan, og har til fælles med flere film fra perioden (og knap så mange i dag), er at den kan bryste sig af et farverigt persongalleri. Man kommer lynhurtigt til at holde af det umage makkerpar Valentine og Earl, som eksempelvis skal igennem en omgang sten-saks-papir, hver gang der skal tages en hastig liv- eller død-beslutning. Men det er ikke kun Valentine og Earl der kører den hjem, nej de andre indbyggere i Perfection husker man også. Blandt andre, er nævnte Burt Gummer, og hans hustru Heather Gummer (spillet af countrysangerinden Reba McEntire) et særdeles farverigt og umage par, med et i øvrigt enormt våbenarsenal. Og Finn Carter er skøn og naturlig som videnskabskvinden Rhonda, som hurtigt viser, at hun er særdeles kompatibel i kampen mod de frådende sandorme.

Hvis man ikke har set Tremors er det bare med at komme i gang. Som man skal sætte flueben ved andre horror/komedie-klassikere, som Gremlins og Ghostbusters, er det altså også særdeles nødvendigt her.                                  

Tremors får 5 ud af 6 hamre:
🔨🔨🔨🔨🔨

Seneste

Poter Af Stål

Hvem sagde at en fornøjelig og let fordøjelig animationsfilm, ikke kan handle om race-diskrimination?
Poter Af Stål er inspireret af Sheriffen Skyder På Det Hele og minder til dels om Karate Kid. Og så er det en ret så underholdende sag.
René Buchtrup anmelder den HER:

Dream Scenario

Nicolai har denne gang anmeldt en film, der både omhandler en tilforladelig fyr der pludseligt dukker op i folks drømme og hvad der sker når stor berømmelse pludselig rammer én, der ikke er forberedt på det.

Dream Scenario er en film med mange facetter og sider til sig, udover at være en sorthumoristisk komedie og lige netop der for, er den enorm meget værd at opleve i biografen!

Pot Au-Feu

Pot au-Feu er en enormt veltilberedt film om to menneskers fælles passion for madlavning og hinanden, der tager sig tiden til at efterlade en subtil og behagelig eftersmag hos sin seer.

Drengen og Hejren

Nicolai har denne gang anmeldt den seneste film fra den japanske animé-mester, Hayao Miyazaki og han er bestemt tilbage på toppen!

Drengen og Hejren, er et smukt, poetisk og underholdende eventyr, med en enorm visuel skønhed og et virkelig filosofisk og poetisk eventyr, af den slags som Miyazaki, kun kan lave dem.

Den Grænseløse

Den Grænseløse er ikke én af de bedste Afdeling Q-film. Men det er alligevel en bundsolid og spændende krimi som er langt mere vellykket end Marco Effekten.
René Buchtrup anmelder.

Poor Things

Nicolai har denne gang anmeldt en fascinerende, unik, smuk, underholdende og vanvittig morsom film om hvad det vil sige at være menneske.

Dette er blot noget af det som Yorgos Lanthimos’ film, Poor Things, handler om, men den er dog så stor et filmisk festfyrværkeri, at man nærmest er nødt til at opleve den på et stort lærred.

Christian Bales Fem Bedste Roller

Christian Bale fylder 50 år tirsdag d. 30. januar og det skal da selvfølgelig fejres med en liste over hans bedste roller.
René Buchtrup giver sit bud på en TOP 5.