Tremors

Jacob Faurholt

Jacob Faurholt

Originaltitel: Tremors 
Instruktør:
Ron Underwood  
Produktionsår:
1990
Genre:
Horror, komedie
Set på:
Blu-ray

Tremors er en film, som jeg har set utallige gange på et slidt VHS-bånd som teenager.

Historien om de to opsynsmænd Valentine (Kevin Bacon) og Earl (Fred Ward), som i et amerikansk ørkenområde, nærmere bestemt den perfekt navngivne by Perfection i Nevada, opdager nogle mildest talt gustne menneskeædende sandorme, har i min verden klassikerstatus. Efter opdagelsen af disse skabninger, bliver det selvsagt en kamp om liv og død for de to herrer, og de resterende af byens få indbyggere. Her skal Michael Gross (endnu et perfekt navn!), som den krigsliderlige Burt Gummer nævnes. Han er et af filmens komiske esser, og så vidt jeg ved, også hovedpersonen i hvad der efterhånden er blevet en længere filmserie (Tremors: Shrieker Island udkom så sent som i 2020).

Tremors er en sjask-charmerende monster-komedie med et farverigt persongalleri. Den er perfekt bygget op, fra det første møde med disse skabninger, – og frem til den store finale. Og så holder effekterne stadigvæk. Monstrene er eksempelvis, her 31 år efter tilblivelsen af filmen, stadig slående troværdige og klamme.

Der er noget b-films-agtigt over Tremors, men dette i ordets mest positive betydning. Filmen balancerer perfekt uhygge med humor, så man undervejs båder gyser over de ondsindede orm, samt klasker sig på låret af grin, når vores helte spyer om sig med den ene one-liner efter den anden.

Det Tremors kan, og har til fælles med flere film fra perioden (og knap så mange i dag), er at den kan bryste sig af et farverigt persongalleri. Man kommer lynhurtigt til at holde af det umage makkerpar Valentine og Earl, som eksempelvis skal igennem en omgang sten-saks-papir, hver gang der skal tages en hastig liv- eller død-beslutning. Men det er ikke kun Valentine og Earl der kører den hjem, nej de andre indbyggere i Perfection husker man også. Blandt andre, er nævnte Burt Gummer, og hans hustru Heather Gummer (spillet af countrysangerinden Reba McEntire) et særdeles farverigt og umage par, med et i øvrigt enormt våbenarsenal. Og Finn Carter er skøn og naturlig som videnskabskvinden Rhonda, som hurtigt viser, at hun er særdeles kompatibel i kampen mod de frådende sandorme.

Hvis man ikke har set Tremors er det bare med at komme i gang. Som man skal sætte flueben ved andre horror/komedie-klassikere, som Gremlins og Ghostbusters, er det altså også særdeles nødvendigt her.                                  

Tremors får 5 ud af 6 hamre:
🔨🔨🔨🔨🔨

Seneste

Dirty Dancing

Nicolai har denne gang anmeldt af de største filmklassikere fra 80’erne og en på alle måder skøn og dybt underholdende kærlighedshistorie, som fortsat holder smukt den dag i dag.

Grandmother

Veteranen Charlotte Rampling og det unge talent, George Ferrier, gør familiedrama til en særlig oplevelse.
Tabuer, der er svære at snakke om, tages hånd om, og gøres hådgribelige og forståelige i Grandmother.

Utøya 22. juli

Nicolai har denne gang anmeldt en af nyere tids vigtigste film om en af nyere tids største menneskelige tragedier.
Det er ikke nemt, men dog nødvendigt at se, for at vide hvad der skete og hvorfor det aldrig må ske igen.

Murina

Murina er velspillet drama med flotte og imponerende skuespilpræstationer. Om en nederdrægtig patriark af en far, en underdanig mor og en teenagedatter, som har fået nok.

Don’t Make Me Go

Kræftsyg far og datter på road trip sammen, for at genforene hende med hendes forsvundne mor. Det lyder som amerikansk sødsuppe, men Don’t Make Me Go er sød, sjov og rørende, og en kæmpe anbefaling herfra.

Resten af livet

Nicolai har denne gang anmeldt en smuk, hjertevarm og samtidig hjerteskærende dansk film om behandling af sorg og savn og hvorfor det er vigtigt at gå igennem sorgen og savnet, fremfor at fortrænge det.

Den satans familie

Baest-dokumentaren bliver anmeldt igen.
???
….fordi de har udviklet sig til en helt anden størrelse, end da den kom på dr.dk i 2019.
De er mere relevante nu, end nogensinde før. En maskine der tromler hærgende henover pandemi, landegrænser, og emsige kritikere.
All hail!