Tremors

Jacob Faurholt

Jacob Faurholt

Originaltitel: Tremors 
Instruktør:
Ron Underwood  
Produktionsår:
1990
Genre:
Horror, komedie
Set på:
Blu-ray

Tremors er en film, som jeg har set utallige gange på et slidt VHS-bånd som teenager.

Historien om de to opsynsmænd Valentine (Kevin Bacon) og Earl (Fred Ward), som i et amerikansk ørkenområde, nærmere bestemt den perfekt navngivne by Perfection i Nevada, opdager nogle mildest talt gustne menneskeædende sandorme, har i min verden klassikerstatus. Efter opdagelsen af disse skabninger, bliver det selvsagt en kamp om liv og død for de to herrer, og de resterende af byens få indbyggere. Her skal Michael Gross (endnu et perfekt navn!), som den krigsliderlige Burt Gummer nævnes. Han er et af filmens komiske esser, og så vidt jeg ved, også hovedpersonen i hvad der efterhånden er blevet en længere filmserie (Tremors: Shrieker Island udkom så sent som i 2020).

Tremors er en sjask-charmerende monster-komedie med et farverigt persongalleri. Den er perfekt bygget op, fra det første møde med disse skabninger, – og frem til den store finale. Og så holder effekterne stadigvæk. Monstrene er eksempelvis, her 31 år efter tilblivelsen af filmen, stadig slående troværdige og klamme.

Der er noget b-films-agtigt over Tremors, men dette i ordets mest positive betydning. Filmen balancerer perfekt uhygge med humor, så man undervejs båder gyser over de ondsindede orm, samt klasker sig på låret af grin, når vores helte spyer om sig med den ene one-liner efter den anden.

Det Tremors kan, og har til fælles med flere film fra perioden (og knap så mange i dag), er at den kan bryste sig af et farverigt persongalleri. Man kommer lynhurtigt til at holde af det umage makkerpar Valentine og Earl, som eksempelvis skal igennem en omgang sten-saks-papir, hver gang der skal tages en hastig liv- eller død-beslutning. Men det er ikke kun Valentine og Earl der kører den hjem, nej de andre indbyggere i Perfection husker man også. Blandt andre, er nævnte Burt Gummer, og hans hustru Heather Gummer (spillet af countrysangerinden Reba McEntire) et særdeles farverigt og umage par, med et i øvrigt enormt våbenarsenal. Og Finn Carter er skøn og naturlig som videnskabskvinden Rhonda, som hurtigt viser, at hun er særdeles kompatibel i kampen mod de frådende sandorme.

Hvis man ikke har set Tremors er det bare med at komme i gang. Som man skal sætte flueben ved andre horror/komedie-klassikere, som Gremlins og Ghostbusters, er det altså også særdeles nødvendigt her.                                  

Tremors får 5 ud af 6 hamre:
🔨🔨🔨🔨🔨

Seneste

Violent Night

Julemanden er fordrukken og brækker sig ud over kanen, men redder dagen i John Wick-stil.
Lyder det som en julefilm for dig? Fedt! For her anmelder René Buchtrup “Violent Night” med David Harbour i hovedrollen…

Black Panther: Wakanda Forever

Hvis du også synes den første Black Panther-film var lidt fesen, så frygt ej,- Black Panther: Wakanda Forever er en modig og helstøbt filmoplevelse, der virker tiltrængt i det efterhånden malkede Marvel-univers.

Komiske scener fra film og TV – Volume 2

Her er en ny omgang komiske og groteske scener fra film og TV. Nogle hører en tid til – før krænkelsesparatheden satte mange ting skakmat, mens andre bare er tidløs humor.

Du kan grine af det hele, det er dog fællestrækket – ja altså såfremt du synes det er sjovt?

Blinkende Lygter

Nicolai har denne gang anmeldt en af de mest populære danske film gennem de sidste pr. årtier og der er bestemt intet der tyder på at Blinkende Lygter, ikke skulle holde ved et gensyn i dag.

Black Adam

Hvem sagde superfæl film? Den nye, dumme actionbasker, Black Adam, burde aldrig været udgivet og er kandidat til Årets Værste Film!

Joy

Nicolai har denne gang anmeldt en delvist sandfærdig og ret vild fortælling om kvinden bag den selvvridende moppe, i filmen Joy som både er dybt inspirerende, opløftende og virkelig underholdende