The Third Day

Jacob Faurholt

Jacob Faurholt

Originaltitel: The Third Day 
Instruktør: Marc Munden m.f. 
Produktionsår: 2020
Genre: Thriller 
Kan streames på: HBO  

The Third Day er en ny HBO-thriller med Jude Law i en bærende rolle som ægtemanden Sam. I det første afsnit ser vi ham gå ud i en skov, et sted han besøger på årsdagen for hans søns brutale død (han blev slået ihjel). Her i skovens stille ro bliver Sam vidne til en ung piges selvmordsforsøg, et selvmordsforsøg han heldigvis får afværget. Denne ubehagelige episode fører ham til pigens hjemsted, den mystiske, og når tidevandet står højt, afsondrede ø Osea. Nogle af de første mennesker Sam støder på på Osea, er ægteparret Mr. og Mrs. Martin, spillet af henholdsvis Paddy Considine (fra den mesterlige hævnfilm Dead Man’s Shoe) og altid gode Emily Watson (Breaking The Waves). Disse to “behagelige” mennesker tager sig af pigebarnet, men Sam føler ikke at pigen, som han nu føler et vist ansvar for, er i gode hænder. Hele situationen virker også underlig og mystisk, hvilket man som beskuer, uden at gå i detaljer om hvorfor (det skal opleves), bestemt også mærker. Netop dette er The Third Day’s store force, det at den tidligt lykkedes med at skabe en grundstemning af uro – og en “alt er ikke som det skal være”-følelse hos seeren, præcis som vores hovedperson Sam også oplever det. 

The Third Day formår, med sin musik, rystende og visuelt fremragende billeder, samt eminent skuespil, at skabe den førnævnte stemning af uro. Man kommer under huden på, og føler med Sam, som han render febrilsk rundt på øen, alt imens hans verden falder mere og mere fra hinanden, og mysterierne vokser om ørene på ham. Det er ubehageligt og spændende at være vidne til, og til tider minder virkemidlerne om dem, som Ari Aster brugte med stor succes i Midsommar. En film som også kunne mærkes helt ud i fingerspidserne, og som besidder den samme mystik omkring en sektlignende gruppering af mennesker. 

Genre-betegnelsen for The Third Day må siges at være thriller, selvom gys også er på dagsordenen. Men det er først og fremmest en neglebidende historie med thriller-genrens “twist & turns”. Samtidig er serien frisk, rå, og original i sit udtryk, hvilket er kærkomne kvaliteter.

The Third Day er delt op i to dele. Den første, hvor man følger Jude Laws karakter, og hans møde med øen, dens beboere, og deres traditioner. Den del foregår om sommeren. I del to hopper vi frem til vinter, hvor vi ser tingene fra nogle andres synsvinkel (hvem vi følger her skal ikke røbes i denne anmeldelse). Dette hop fungerer ekstremt godt, og når del to starter, sidder man på kanten af sofaen, og er spændt på hvad som er sket siden den urovækkende sommer. 

Jeg så desuden på IMDB, at der også er lavet en TV-film, hvor man filmede 12 timer i træk i ét take (dette blev livestreamet, og så efterfølgende skåret ned til filmlængde). Her får man efter sigende at vide, hvad som skete i efteråret mellem seriens to dele.   

The Third Day kan på det kraftigste anbefales, hvis man både vil underholdes og udfordres. Jeg kunne mærke, at jeg rettede mig op i sofaen og knugede puderne som serien skred frem, og det er trods alt ikke så tit det sker mere.                                   

The Third Day får 5/6 hamre:
🔨🔨🔨🔨🔨

Seneste

Babylon

Nicolai har denne gang anmeldt og set et brag af en Hollywood-storfilm om 20’ernes Hollywood og hvad der skete, da stumfilm ændrede sig til talefilm.
Det er stort, det er vildt, der er morsomt, det er hjerteskærende, ja faktisk hele pakken og noget man bare MÅ se og opleve i en biograf!

The Banshees of Inisherin

Uden de helt store armbevægelser, formår lille, irsk film, om to gamle venner, at gøre stærkt indtryk. Colin Farrell er enestående som den rare, men kedelige Pádraic, som ikke kan forstå, hvorfor hans livsgamle ven har vendt ham ryggen. The Banshees of Inisherin er en fremragende filmoplevelse, og René Buchtrup anmelder den her…

Fukssvansen

Skæv og langt ude dansk komedie, der både er hamrende sjov, men desværre også meget undervurderet og overset.
Vi slår hermed et slag for endnu en dansk komedie, der har fortjent meget mere opmærksomhed end tilfældet er.

Underwater

Nicolai har denne gang anmeldt en undervandsgyser, som skønt et højt tempo og fint med spænding, dog også har mange gyser-klichéer og ikke meget originalitet.

Gode actionfilm med rating under 6,0 på IMDB

Rating på IMDB? A’ hva?! Hvis du heller ikke aner hvad der menes her, så kan du blive klogere på hvad en god rating er, og måske blive introduceret til en actionfilm eller to, du ikke vidste eksisterede…

Årets Film 2022 (Andreas Top 10)

Et helt vildt godt filmår skal koges ned til en Top 10…
Det har været en næsten umulig opgave, for mange af mine boblere, har virkelig fortjent at være med.