The Rookie

Nicolai Kristiansen

Nicolai Kristiansen

Instruktør: Clint Eastwood.
År: 1990.
Genre: Actionfilm.
Kan streames på: HBO-MAX.

Der er et godt gammelt dansk ordsprog som siger; man kan ikke lære en gammel hund nye kunster.

Dette kan såmænd både bevises og modbevises i visse tilfælde og det kunne tænkes at Clint Eastwood, prøvede på sidstnævnte ting, da han i 1990 instruerede & spillede den ene hovedrolle i action-komedien, The Rookie (på dansk, Koldt bly og varme øretæver).

Filmen var i øvrigt skrevet af Boaz Yakin & Scott Spiegel, som begge på dette tidspunkt, primært havde gjort så sig bemærket, med manuskripter til voldelige og vilde kultfilm, såsom The Punisher & Evil Dead 2.

Så ja, Clint Eastwood ville med The Rookie, vise at han endnu (i en alder af ”dengang” 60 år) kunne levere hårdtslående actionfilm, men kunne han nu også dette?

For at starte med filmens handling, så handler The Rookie om politimanden, Nick Pulovski (spillet af Clint Eastwood) som er en lidt afdanket strømer som primært ryger cigarer hele tiden og som overordnet er en fyr som ikke smiler særlig meget.

Dette kan dog også skyldes, at Nick Pulovski, i starten af filmen, mister sin makker da en tysk forbryder (ved navn Strom) brutalt myrder ham, imens et større biltyveri er i gang.

Efter dette får Nick Pulovski så en ny makker, som så er den nyuddannede strømer, David Ackerman (spillet af Charlie Sheen), som så skal hjælpe Nick Pulovski med at få ram på Strom og hele hans slæng af meget skumle tyske forbrydere.

Dog har Nick Pulovski & David Ackerman svært ved at komme ind på livet af hinanden, men de er dog nødt til at lærer at samarbejde, for at få ram på forbryderne.

På papiret, lyder The Rookie lidt som andre umage-par-politifilm, såsom 48 Timer, Bad Boys eller Dødbringende Våben og der er skam også ligheder at finde her, i forhold til mundhuggeriet mellem Clint Eastwood & Charlie Sheen og i 2 af de nævnte film (her navnlig 48 Timer og Dødbringende Våben, som begge omhandler nye par, som skal lære at samarbejde), så plejer det at være sådan at et venskab ender med at blomstre mellem parret og at kemien bliver bedre og bedre.

Men desværre er dette dog ikke helt tilfældet i The Rookie.

Fordi, Clint Eastwood virker ikke til at have helt styr på, hvordan man opbygger en makker-kemi her og heller ikke hvad der skal være sjovt, eftersom selve filmens stemning er meget swingende, da de momenter (såsom mundhuggeriet mellem de 2 strømer) som skal ses som værende sjovt, ikke helt formår at blive det, grundet en halvdårlig kemi.

Men hvad med skuespillet, fungerer det?

En af Clint Eastwoods store glansroller, er Harry Callahan (bedre kendt som Dirty Harry) og Nick Pulovski kan godt ses som en variation af ham.

 Han er meget rå, han kan godt nævne en kæk bemærkning når han står over for en skurk og ja Nick Pulovski ryger vitterligt så mange cigarer i filmen, så hans gentagende spørgsmål om noget lighter-ild, nærmest bliver til en catchphrase.

Overordnet føles Clint Eastwoods præstation, som lidt en rutine-præstation, som fungerer i øjeblikke når han skal være rigtig rå, men som dog også føles som noget der er set bedre før.

Som den nyuddannede politimand, som skal vise sit værd (David Ackerman), har vi så Charlie Sheen.

På dette tidspunkt, havde Charlie Sheen gjort sig bemærket i film såsom, krigsfilmen Platoon og børsmægler-filmen, Wall Street, men dog ikke rigtig nogen komedier og dette synes jeg også godt kan føles, da Charlie Sheens komiske timing ikke sidder fuldkommen i skabet.

Til gengæld er der dog på et tidspunkt i filmen, hvor David Ackerman-karakteren går grassat og bl.a. sætter ild til en hel bar, for at finde frem til en af forbryderne og i disse øjeblikke, fungere Charlie Sheen faktisk ok.

Filmens bedste præstation, synes jeg dog at Raul Julia står for, i rollen som den tyske storforbryder, Strom.

Raul Julia kom i øvrigt for Puerto Rico, så det er derfor en kende spøjst, at han så skulle spille tysker.

Men det der dog er ved Raul Julia, er at han er en virkelig koldblodig skurk, som sagtens kan dræbe uden at blinke og dernæst er der også en særlig form for karisma over ham, som i hvert fald fik mig til at føle at Raul Julia, nok havde det sjovt med at spille en virkelig ond person.

Der er også Sônia Braga i rollen som Stroms højrehånd, Liesl, som ikke gør noget stort ud af sig, men som dog har 1 meget mindeværdig scene, hvor hun seksuelt torturere Clint Eastwood.

Ellers kan det dog siges, at The Rookie har nogle ok actionscener, hvor visse er ret brutale og så havde filmen i sin tid, rekorden for største brug af stuntpersoner, hvilket i den grad viser at Clint Eastwood var ambitiøs.

Men i sidste ende, er The Rookie dog en actionfilm som ikke er uden evner, men som heller ikke er lige så god som den kunne havde været og som desværre viser at Clint Eastwood ikke helt kunne formå at lære nye kunstner, som passede til den tids form for action-underholdning.

The Rookie får 3/6 hamre:
🔨 🔨 🔨

Seneste

The Breakfast Club

Nicolai har denne gang anmeldt en af de allerstørste 80’er-klassikere overhovedet og kongen af ungdomsfilm.

Nemlig The Breakfast Club, som fortsat kan gribe fast om hjertet og give ens sjæl et stort kram, som få andre film kan.

Training Day

Training Day er et eksemplarisk eksempel på en good-cop-bad-cop-film, som holder hele vejen, med den idealistiske og moral-bevidste nybegynder, der møder den erfarne og verdensopgivende betjent.
En underholdende, men også vigtig film, der berører aktuelle og alvorlige problemstillinger i et af USA’s barske miljøer.

Ustyrlig

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en af de mørkeste kapitaler i dansk historie, som er pigehjemmet på Sprogø.

Ustyrlig er barsk, ubarmhjertig og hård, men samtidig også smuk og på alle måder en dybt uforglemmelig oplevelse.

Knock At The Cabin

Hva’ Søren ? Er M. Night Shyamalan blevet voksen? Har han lavet en film uden en plot-twist-afslutning?
René Buchtrup er hvert fald ret begejstret for hans nye film, Knock At The Cabin, som han kalder et intenst og klaustrofobisk kammerspil, der er spændende fra start til slut.

Forventninger til søndagens Oscarshow?

Personligt synes jeg Oscar-feltet er lidt kedeligt i år. Der er nogle mesterværker hist og her, men desværre en del film, der ikke just appelerer til mig. Jeg er jo lidt af en snob, men jeg synes altså der mangler lidt flere af de der film, der rammer som en solid knytter i mellemgulvet.

Kysset

Nicolai har denne gang anmeldt den seneste storfilm af Bille August, som er en fortælling om forskellen på kærlighed og medlidenhed. Det er dog lidt usikkert om hvad Bille August helt konkret vil fortælle, men filmen indeholder dog godt nok skuespil, til at filmen fungere ok.

Creed III

Der er dømt manflick og melodrama for alle pengene i den tredje Creed-film. Kald det hvad du vil. René kalder det mænd-o-drama.
Det er underholdende, effektivt og hårdtslående boksedrama, og Jonathan Majors er fantastisk som Creeds modstander i bokseringen.