The North Water

René Buchtrup

René Buchtrup

Originaltitel: The North Water

Instruktør og serieskaber: Andrew Haigh

År: 2021

Genre: Drama, mysterie

5 episoder kan streames på DRTV

Når man skal lave en serie, som skal forestille det iskolde Arktis, så skal man fandme også filme det et sted i det iskolde Arktis.

Man er heller ikke i tvivl , når man har slugt de fem afsnit af den britiske miniserie. Kulden er mærket i ansigterne på de mange skuespillere, som kæmpede i mange døgn, bl.a. i Svalbard, for at få de afgørende scener i kassen.

Både danske Roland Møller og den irske stjerne, Colin Farell har udtalt i interviews, at optagelserne ofte var risky buisness, og at sikkerhedsforanstaltningerne stort set var lig med nul, da de stod ansigt til ansigt men rå og vilde natur. Men når man ser det endelige resultat, har det heldigvis været alle de mange, kolde timer værd. The Weekend-instruktøren, Andrew Haigh, har skabt en absolut vellykket serie, som er knugende intens og som holder niveau hele vejen.

Det hele handler om hvalfangeri. Vi er i 1800-tallets England, hvor skibet Volunteer, gør sig klar til til endnu en farefuld færd. Udover opgaven, om at fange hvaler, har Kaptajnen, Brownlee (Stephen Graham), endnu én, som ikke just er helt stueren: at sænke skibet, så skibets ejer kan få nogle forsikringspenge. Men som om det ikke var nok med disse lumske og foræderriske planer, lurer farerne også blandt besætningens mandskab. En brutal galning ved navn, Henry Drax (Farrell), er med på ekspeditionen fordi han er den bedste hvalfanger, men er utilregnelig som en tikkende bombe. Og så er der ham der er seriens egentlige hovedperson, Jack O’Connell, som spiller den opium-afhængige skibslæge, Patrick Summer, der med en tragisk fortid, desperat forsøger at få en ny, frisk start. Spørgsmålet er klart efter få afsnit af serien: kan han klare det konstante pres, som ligger på hans skuldre, mens situationen spidser til og han samtidig hjemsøges af fortidens spøgelser.

Stemningen er dunkel og som historien udfolder sig, er der mange lighedstegn, med den ligeså eminente The Terror. The North Water forholder sig dog mere realistisk og har ikke de overnaturlige elementer, som serien fra 2018 havde. For den klaustrofobiske stemning i er den grad intakt efter små fem timer på Volunteer.

O’Connell er én af de skuespillere, som altid formår at vise både styrke og sårbarhed i rollerne han finder. Man er med ham hele vejen, på den farefulde færd (både fysisk og psykisk) og hepper med ham til det sidst. Ligeså er Stephen Graham solid, som den hårdtprøvede kaptajn på skuden og vor danske Roland Møller har endelig fundet en rolle, som giver ham noget ordentlig at arbejde med i en stor, international produktion. For en gang skyld, spiller han ikke skurk, men en rolig og afdæmpet type, der med stort fuldskæg, giver den hele armen, som danskeren Otto, der har flere kløgtige og livsfilosofiske kommentarer end de fleste på skibet.

Men den mest imponerende præstation, er Colin Farrells. Han ejer hver scene han er med i, og hans transformation til stort, brutalt bæst, er decideret uhyggelig. Langt væk er førsteelskertypen, han så ofte spiller, og vupti, så har vi her et brutalt og nådesløst monster, som minder om The Hound fra GoT. Farrell har taget på til rollen, og det eneste der afslører , at det er den irske skuespiller, er stemmen og de mørke øjne. Men hans blik er klamt og iskoldt, og dette er, uden tvivl, hans mest bedste til dato. Han er skræmmende god!

Miniserien tager sig god tid, og dvæler ved den særlige stemning, der bliver lagt ud over de fem afsnit, som et tungt og klaustrofobisk tæppe, man har svært ved at tage af igen.

Uden at afsløre for meget, så er tro (eller den manglende tro) én af de store temaer i The North Water. Patrick Summer og den øvrige besætning, bliver på deres farefulde hvalfangerrejse konstant testet, og særligt Summers møde med en præst undervejs (den altid suveræne karakterskuespiller, Peter Mullan, i en lille, men vigtig rolle) gør indtryk, da de tydeligvis ser livet og dets udfald på forskellig vis.

The North Water er en anbefaling til alle, som ikke er bange for at kaste anker, og begive sig på en farefuld færd, uden helt at vide, hvor rejsen ender. Måske bliver man en smule søsyg undervejs, men hvis man er dediceret og holder ved, kan det blive det hele værd i sidste ende.

The North Water får 5/6 hamre:

🔨🔨🔨🔨🔨

Seneste

Poter Af Stål

Hvem sagde at en fornøjelig og let fordøjelig animationsfilm, ikke kan handle om race-diskrimination?
Poter Af Stål er inspireret af Sheriffen Skyder På Det Hele og minder til dels om Karate Kid. Og så er det en ret så underholdende sag.
René Buchtrup anmelder den HER:

Dream Scenario

Nicolai har denne gang anmeldt en film, der både omhandler en tilforladelig fyr der pludseligt dukker op i folks drømme og hvad der sker når stor berømmelse pludselig rammer én, der ikke er forberedt på det.

Dream Scenario er en film med mange facetter og sider til sig, udover at være en sorthumoristisk komedie og lige netop der for, er den enorm meget værd at opleve i biografen!

Pot Au-Feu

Pot au-Feu er en enormt veltilberedt film om to menneskers fælles passion for madlavning og hinanden, der tager sig tiden til at efterlade en subtil og behagelig eftersmag hos sin seer.

Drengen og Hejren

Nicolai har denne gang anmeldt den seneste film fra den japanske animé-mester, Hayao Miyazaki og han er bestemt tilbage på toppen!

Drengen og Hejren, er et smukt, poetisk og underholdende eventyr, med en enorm visuel skønhed og et virkelig filosofisk og poetisk eventyr, af den slags som Miyazaki, kun kan lave dem.

Den Grænseløse

Den Grænseløse er ikke én af de bedste Afdeling Q-film. Men det er alligevel en bundsolid og spændende krimi som er langt mere vellykket end Marco Effekten.
René Buchtrup anmelder.

Poor Things

Nicolai har denne gang anmeldt en fascinerende, unik, smuk, underholdende og vanvittig morsom film om hvad det vil sige at være menneske.

Dette er blot noget af det som Yorgos Lanthimos’ film, Poor Things, handler om, men den er dog så stor et filmisk festfyrværkeri, at man nærmest er nødt til at opleve den på et stort lærred.

Christian Bales Fem Bedste Roller

Christian Bale fylder 50 år tirsdag d. 30. januar og det skal da selvfølgelig fejres med en liste over hans bedste roller.
René Buchtrup giver sit bud på en TOP 5.