The North Water

René

René

Originaltitel: The North Water

Instruktør og serieskaber: Andrew Haigh

År: 2021

Genre: Drama, mysterie

5 episoder kan streames på DRTV

Når man skal lave en serie, som skal forestille det iskolde Arktis, så skal man fandme også filme det et sted i det iskolde Arktis.

Man er heller ikke i tvivl , når man har slugt de fem afsnit af den britiske miniserie. Kulden er mærket i ansigterne på de mange skuespillere, som kæmpede i mange døgn, bl.a. i Svalbard, for at få de afgørende scener i kassen.

Både danske Roland Møller og den irske stjerne, Colin Farell har udtalt i interviews, at optagelserne ofte var risky buisness, og at sikkerhedsforanstaltningerne stort set var lig med nul, da de stod ansigt til ansigt men rå og vilde natur. Men når man ser det endelige resultat, har det heldigvis været alle de mange, kolde timer værd. The Weekend-instruktøren, Andrew Haigh, har skabt en absolut vellykket serie, som er knugende intens og som holder niveau hele vejen.

Det hele handler om hvalfangeri. Vi er i 1800-tallets England, hvor skibet Volunteer, gør sig klar til til endnu en farefuld færd. Udover opgaven, om at fange hvaler, har Kaptajnen, Brownlee (Stephen Graham), endnu én, som ikke just er helt stueren: at sænke skibet, så skibets ejer kan få nogle forsikringspenge. Men som om det ikke var nok med disse lumske og foræderriske planer, lurer farerne også blandt besætningens mandskab. En brutal galning ved navn, Henry Drax (Farrell), er med på ekspeditionen fordi han er den bedste hvalfanger, men er utilregnelig som en tikkende bombe. Og så er der ham der er seriens egentlige hovedperson, Jack O’Connell, som spiller den opium-afhængige skibslæge, Patrick Summer, der med en tragisk fortid, desperat forsøger at få en ny, frisk start. Spørgsmålet er klart efter få afsnit af serien: kan han klare det konstante pres, som ligger på hans skuldre, mens situationen spidser til og han samtidig hjemsøges af fortidens spøgelser.

Stemningen er dunkel og som historien udfolder sig, er der mange lighedstegn, med den ligeså eminente The Terror. The North Water forholder sig dog mere realistisk og har ikke de overnaturlige elementer, som serien fra 2018 havde. For den klaustrofobiske stemning i er den grad intakt efter små fem timer på Volunteer.

O’Connell er én af de skuespillere, som altid formår at vise både styrke og sårbarhed i rollerne han finder. Man er med ham hele vejen, på den farefulde færd (både fysisk og psykisk) og hepper med ham til det sidst. Ligeså er Stephen Graham solid, som den hårdtprøvede kaptajn på skuden og vor danske Roland Møller har endelig fundet en rolle, som giver ham noget ordentlig at arbejde med i en stor, international produktion. For en gang skyld, spiller han ikke skurk, men en rolig og afdæmpet type, der med stort fuldskæg, giver den hele armen, som danskeren Otto, der har flere kløgtige og livsfilosofiske kommentarer end de fleste på skibet.

Men den mest imponerende præstation, er Colin Farrells. Han ejer hver scene han er med i, og hans transformation til stort, brutalt bæst, er decideret uhyggelig. Langt væk er førsteelskertypen, han så ofte spiller, og vupti, så har vi her et brutalt og nådesløst monster, som minder om The Hound fra GoT. Farrell har taget på til rollen, og det eneste der afslører , at det er den irske skuespiller, er stemmen og de mørke øjne. Men hans blik er klamt og iskoldt, og dette er, uden tvivl, hans mest bedste til dato. Han er skræmmende god!

Miniserien tager sig god tid, og dvæler ved den særlige stemning, der bliver lagt ud over de fem afsnit, som et tungt og klaustrofobisk tæppe, man har svært ved at tage af igen.

Uden at afsløre for meget, så er tro (eller den manglende tro) én af de store temaer i The North Water. Patrick Summer og den øvrige besætning, bliver på deres farefulde hvalfangerrejse konstant testet, og særligt Summers møde med en præst undervejs (den altid suveræne karakterskuespiller, Peter Mullan, i en lille, men vigtig rolle) gør indtryk, da de tydeligvis ser livet og dets udfald på forskellig vis.

The North Water er en anbefaling til alle, som ikke er bange for at kaste anker, og begive sig på en farefuld færd, uden helt at vide, hvor rejsen ender. Måske bliver man en smule søsyg undervejs, men hvis man er dediceret og holder ved, kan det blive det hele værd i sidste ende.

The North Water får 5/6 hamre:

🔨🔨🔨🔨🔨

Seneste

Vikingulven

Nicolai har denne gang anmeldt en norsk varulvegyser, som ikke er helt perfekt, men som dog fint kan fungere som gyserunderholdning i disse mørke tider.

Ugens Streaming Anbefaling: Amalie Skal Dø

Hun var et ungt menneske, som inspirerede mange med hendes livsmod og kampgejst.
Nu kan man se den fine og rørende dokumentar på TV2 Play, som handler om hendes kamp for livet.

Et hus af splinter

Nicolai har denne gang anmeldt en fornyeligt Oscar-nomineret dokumentarfilm, der tegner et både tragisk, hjerteknusende men dog også hjertevarm billede af livet på et Østukrainsk børnehjem, hvor der forsøges på at give børnene så godt en ophold og så god en fremtid, som muligt.

Wannsee-konferencen

Uhyggelig og meget stærk film om et kapitel i historien, som menneskeheden bør skamme sig over. Mennesker bliver reduceret til tal på et stykke papir, og skæbner regnet for ingenting.

Babylon

Nicolai har denne gang anmeldt og set et brag af en Hollywood-storfilm om 20’ernes Hollywood og hvad der skete, da stumfilm ændrede sig til talefilm.
Det er stort, det er vildt, der er morsomt, det er hjerteskærende, ja faktisk hele pakken og noget man bare MÅ se og opleve i en biograf!

The Banshees of Inisherin

Uden de helt store armbevægelser, formår lille, irsk film, om to gamle venner, at gøre stærkt indtryk. Colin Farrell er enestående som den rare, men kedelige Pádraic, som ikke kan forstå, hvorfor hans livsgamle ven har vendt ham ryggen. The Banshees of Inisherin er en fremragende filmoplevelse, og René Buchtrup anmelder den her…

Fukssvansen

Skæv og langt ude dansk komedie, der både er hamrende sjov, men desværre også meget undervurderet og overset.
Vi slår hermed et slag for endnu en dansk komedie, der har fortjent meget mere opmærksomhed end tilfældet er.

Underwater

Nicolai har denne gang anmeldt en undervandsgyser, som skønt et højt tempo og fint med spænding, dog også har mange gyser-klichéer og ikke meget originalitet.