The Favourite

Picture of René Buchtrup

René Buchtrup

Originaltitel: The Favourite. Instruktør: Yorgos Lanthimos. År: 2018. Genre: Komedie/Drama. Kan streames på Blockbuster.

Måske du er én af dem som ikke gider periodefilm. Særligt dem hvor de alle render rundt med store, grimme parykker, snakker mærkeligt og går med fine kjoler.

Måske du er én af dem der dribler langt uden om, når man ligefrem kan lære noget om en tidsperiode. Om virkelige personer som faktisk levede engang…

Måske er du én af dem som kan blive overrasket, meget positivt, hvis du sætter dig til rette i biografsæddet og ser den græske instruktør Yorgos Lanthimos’ nye film “The Favourite”. Den er nemlig et periodedrama som du ALDRIG har set det før. Ment meget positivt.

Faktisk vil jeg egentlig betegne filmen som en sort komedie. Som en dansker kunne have skrevet den. Blinkende Lygters møde med Barry Lyndon. Det er fuldstændig gak gak i gågaden. Det er på ingen måde tørt og kedeligt. Det er en fest man bliver underholdt af. Og en smule klogere af oven i købet.

Olivia Colman spiller Dronning Anne. Vi er i 1700-tallets England. Hun burde havde styr på dét af være regent. Det har hun bare ikke. Slet ikke. Hun er fuldstændig ustabil, neurotisk og hun tåger rundt som en fulderik på cykel.

Heldigvis får hun Dronning Anne hjælp til alt det svære. Rachel Weisz spiller hendes højre hånd, Lady Sarah, som sørger for at hun tager en smule ansvar og lever op til sit kongelige ansvar. De går i øvrigt også i seng sammen.

Emma Stone spiller Lady Sarahs kusine Abigail, som kommer til slottet som tjenestepige. Men som den luskebuks hun er, får hun kringlet sig op i hierarkiet og charmeret sig ind på Dronning Anne. Snart er der dømt trekantsdrama for alle pengene.

Disse tre dejlige damer er alle nomineret til en oscar-statuette i år. Det er der en rigtig god grund til. Faktisk tror jeg ikke jeg har set nogen af dem spille så godt før. De spiller simpelthen røven ud af deres adelige bukser. Eller kjoler, for at være mere korrekt.

Stone spiller rollen som den unge kvinde der kæmper sig op fra rendestenen med masser af power og en stor bunke charme. Hun nægter at lade sig kue og der er kun én vej for hende: op i hierarkiet. Uanset hvor meget dronningemås hun så må kysse på vej derop.

Weisz har muligvis aldrig været bedre i rollen som den adelige rådgiver, der skyder duer til perfektion(!) og som ikke er bleg for at sig til dronningen at hun ligner en grævling fordi hun har for meget makeup i ansigtet.

Colman er måske det bedste ved filmen. Skuespillerinden, som fik sit store gennembrud i den britiske krimiserie “Broadchurch” for et par år tilbage, er intet mindre en genial i rollen som den ynkelige dronning, der med 17(!) kaniner som hendes kæledyr og en svaghed for kage og kvindekroppe, viser en sårbar og skrøbelig kvinde, der hungrer efter omsorg. Samtidighed kan hun på et splitsekund vise sig fra en skræmmende og utilregnelig side hvis hun ikke får sin vilje.

Det hele handler om magt i “The Favourite”. Alle vil bestemme. De tre forskellige kvinder kæmper om den. På hver deres måde og facon.

Mændene er unødvendige skakbrikker, der skider og boller i gaderne, som bliver sendt i krig og som fremstår som uduelige skvat. Det eneste de dur til er at arrangere andevæddeløb og gå med grimme parykker. Ja, og kaste frugt efter hinanden!

Næh, det er sgu kvinderne der bestemmer her!

Selvom instruktør Yorgos Lanthimos ikke har selv har skrevet manus til filmen denne gang, passer det stadig perfekt til hans sorthumoristiske stil. Der er lidt mindre deadpan-mimik og lidt mere spræl i karaktererne som ryster one-liners af sig gang på gang. Lanthimos formår på imponerende vis af kreere at værk som mirakuløst sætter sig mellem det satirisk morsomme og det gravalvorlige.

Det er muligvis absurd. Men “The Favourite” er ikke absurd for absurdhedens skyld. Den giver i den grad mening.

The Favourite får 5 ud af 6 hamre: 🔨🔨🔨🔨🔨

Seneste

Knox Goes Away

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en lejemorder med opbyggende demens og det er bestemt lige så specielt og hjerteskærende, som det måtte lyde.

Knox Goes Away er ikke fejlfri, men når den dog fungere, er den dybt fremragende og er grundlæggende, meget værd at se i biografen.

Furiosa: A Mad Max Saga

Kan Furiosa hamle op med sin forgænger, Fury Road? Både ja og nej. Men mest ja.
For Furiosa prøver ikke det samme som sin forgænger (heldigvis for det!) og giver os i stedet mere dybde i universet og mer’ historiefortælling.
Læs René Buchtrups begejstrede anmeldelse HER:

Bad Boys 4: Ride or Die

De slemme drenge ruller derud af igen, men den gode energi fra film nummer tre er der ikke meget tilbage af. Martin Lawrence er reduceret til en fjollet sidekick og Will Smith virker off og som om han slet ikke gider være med.Bad Boys 4 skal ses for de brutale og nådesløse actionscener som er ret så vellykkede.René Buchtrup anmelder

Fuld af Kærlighed

Nicolai har denne gang anmeldt en dansk film, som både handler om hvad alkoholisme gør ved en familie og hvordan en familie bearbejder det og prøver, at holde sammen.

Fuld af kærlighed er hård, hjerteskærende og ofte også ret barsk, men den er samtidig virkelig menneskelig og dybt kompleks og grundlæggende værd at se og ligeledes snakke om.

Love Lies Bleeding

Nicolai har denne gang anmeldt en romantisk thriller med masser af bodybuilding, steroider og mord.

Love Lies Bleeding er overordnet en virkelig underholdende film, som ganske vist ikke har en perfekt slutning, men som dog er værd at tjekke ud i biografen.

Moviemaniac anmelder 4k-film: The Crow

Den er kult og The Crow fra 1994 er en yderst seværdig og underholdende film! Men, hva’ så med kvaliteten på 4k? Holder den? Se Youtube-klippet her hvor René Buchtrup anmelder endnu en 4k-film…

Ugens Streaming Anbefaling – Fury Road

Når man snakker om en ny streamingtjeneste som hedder MAX, kan man så andet end at anbefale Mad Max: Fury Road?! Nej vel…René snakker med Allan fra GoFM om én af verdens bedste actionfilm HER: