Soldaten

Andreas Nørgaard

Andreas Nørgaard

Originaltitel: Soldaten 
Instruktør: Nikolaj Møller
År: 2020
Genre: Dokumentar

Filmen kan ses på CPH-DOX fra d.24 april

Vi startermed en serie nærbilleder af et let manisk ansigtsudtryk.

Øjnene flakker rundt i flere retninger, deres ejer virker jaget.

Det var nok da jeg kom hjem?”

Henrik Martin Andersen vandrer i næste scene rundt i Amazonjunglen. Han er glad og i nogenlunde balance.

Han har fundet sig selv, og han har fundet en mening med livet igen.

Ikke over night, men hele åbningen symboliserer den rejse hele filmen viser.

Henrik var udstationeret i Afghanistan. Han havde meldt sig frivilligt, og ville gøre karriere i hæren. Han endte dog med at komme hjem med krigstraumer, til en hverdag, der ikke flugtede med hans plagede sind.

Diagnosen lød på posttraumatisk stress.

I junglen kan han passe livet i sit eget tempo, og han skal ikke tænke på om andre bliver påvirkede, når han får det svært. Det er en vigtig del for ham. Hans nærmeste skal ikke tvinges ned i “hullet” med ham. Derudover er der ingen moderne og materiel stimuli, i form af mobiler, fjernsyn, internet og sociale medier.

Væk er livet med hverdagens stress, og væk er livet, hvor al ens gøren og laden bliver målt og vejet.

Han er sig selv nu.

Nu står den på selvmedicinering i junglen, med det hallucinogene stof ayahuasca. Det gør hvad psykiatrien og læger ikke kan – det lindrer krigstraumerne. Det giver ham et holdepunkt, og et lys han kan følge for en bedre fremtid.

Jeg tror ikke på selvmedicinering ville fungere i stor skala, i et samfund som vores her i Danmark.

Det vil være for abstrakt en mulighed for os her i vores “frie overvågningssamfund”.

Men i isolerede tilfælde kan det bestemt gøre nytte.

Som her for Henrik Martin Andersen.

Hvad hvis jeg aldrig ser dig igen?”

Soldaten er ligeledes en film om store personlige tab og fortrydelser. Henrik fortæller om sit tætte forhold til sin søster, og om nogle ting der nager ham den dag idag.

I en af filmens nøglescener kommer vi helt tæt på Henrik’s smerte.

Det er stærke scener.

Det er den usminkede sandhed, noget jeg blev meget berørt af det.

Hvorfor vi bliver ved med at sende folk i krig, det er mig en gåde. Se bare her i Soldaten, hvad det kan betyde for et menneske og dets nærmeste.

Det er nemt at sidde her ved tastaturet og klage sig over, hvor lidt vi har lært, men jeg undrer mig virkelig over manglen på indsigt og vilje til at ændre strategi.

Som Henrik siger i filmen, så havde han jo troet på en fremtidig karriere i militæret. Den fremtid blev smadret under mødet med Taliban på patruljen i de afghanske bjerge…

Soldaten får 5 ud af 6 hamre:
🔨 🔨 🔨 🔨 🔨

Seneste

Wannsee-konferencen

Uhyggelig og meget stærk film om et kapitel i historien, som menneskeheden bør skamme sig over. Mennesker bliver reduceret til tal på et stykke papir, og skæbner regnet for ingenting.

Babylon

Nicolai har denne gang anmeldt og set et brag af en Hollywood-storfilm om 20’ernes Hollywood og hvad der skete, da stumfilm ændrede sig til talefilm.
Det er stort, det er vildt, der er morsomt, det er hjerteskærende, ja faktisk hele pakken og noget man bare MÅ se og opleve i en biograf!

The Banshees of Inisherin

Uden de helt store armbevægelser, formår lille, irsk film, om to gamle venner, at gøre stærkt indtryk. Colin Farrell er enestående som den rare, men kedelige Pádraic, som ikke kan forstå, hvorfor hans livsgamle ven har vendt ham ryggen. The Banshees of Inisherin er en fremragende filmoplevelse, og René Buchtrup anmelder den her…

Fukssvansen

Skæv og langt ude dansk komedie, der både er hamrende sjov, men desværre også meget undervurderet og overset.
Vi slår hermed et slag for endnu en dansk komedie, der har fortjent meget mere opmærksomhed end tilfældet er.

Underwater

Nicolai har denne gang anmeldt en undervandsgyser, som skønt et højt tempo og fint med spænding, dog også har mange gyser-klichéer og ikke meget originalitet.

Gode actionfilm med rating under 6,0 på IMDB

Rating på IMDB? A’ hva?! Hvis du heller ikke aner hvad der menes her, så kan du blive klogere på hvad en god rating er, og måske blive introduceret til en actionfilm eller to, du ikke vidste eksisterede…