Six Feeet Under anmeldelse

René Buchtrup

René Buchtrup

af René Buchtrup

Six Feet Under er et mesterværk som alle bør se. En serie der føles så ægte, så det gør ondt. Karakterer der føles så virkelige, som ægte levende mennesker af kød og blod. 

Anmeldelse af hele serien som er tilgængelig på HBO Nordic

Da min kone og jeg så det sidste afsnit af den 5 sæsoner lange serie ”Six Feet Under” for godt to år siden, var det med en meget mærkelig fornemmelse i kroppen. Med en klump i halsen og våde øjne.

Det var nærmest som at sige farvel til flere af ens egne familiemedlemmer. Dette var enden på en af de bedste dramaserier vi nogensinde havde set.
Ja, det lyder usandsynligt og virkelig cheasy vil du umiddelbart tænke, men, det er nok fordi du ikke har set serien. Endnu.

Serien handler om familien Fisher som driver et kapel hvor der balsameres lig, sælges kister, og forbereder begravelser, med alt hvad det indebærer. I allerførste afsnit møder vi familiens overhoved, Nathaniel Fisher, som bliver dræbt i en bilulykke. Hans ældste søn, Nate, kommer hjem efter flere år for at fejre jul og modvilligt bliver han indvilget i ”the family business”. Den yngste søn, lillebror David, arbejder allerede i kapellet hvor moren, Ruth, og lillesøsteren, Claire, bor. Lige så langsomt bliver de mere og mere involveret i hinandens liv. De kommere lige så stille tættere på hinanden.

Hvert afsnit af serien indledes med et dødsfald. Hvert dødsfald betyder en ny ”kunde” for familien Fisher og deres håndtering er liget i deres kapel. Flere af dødsfaldene påvirker den, på mange måde, dysfunktionelle familie, som kæmper med hvert deres og samtidig prøver at holde fast på deres fælles,- familien.

Døden er derfor én af de store temaer i serien. Om hvordan forskellige mennesker reagerer når ens nærmeste forsvinder og hvordan de takler den smerte det medfører. Men Six Feet Under handler om så meget andet. I det hele taget handler den faktisk mere om det modsatte: livet.

Hvad vi mennesker gør med det sårbare og skrøbelige liv vi er blevet givet. I det hele taget føler man sig helvedes (ja, beklager blasfemien i alt dette hellige anliggende) beriget af seriens livsbekræftende tema(er) og hvordan karaktererne i serien klarer de udfordringer deres liv giver dem. Faktisk er ordet karakterer ikke passende til Six Feets univers: dette er personer. De føles så ægte og bliver spillet sublimt. De udvikler sig med serien i de 5 sæsoner. Gennem sejre og nederlag. Gennem kriser og opture. Og de er bestemt ikke perfekte. De er ligesom rigtige mennesker fyldt med fejl og mangler, men de gør deres bedste.

Dette skyldes bl.a. serieskaber Alan Ball (mest kendt som manuskriptforfatter bag American Beauty) og hans fantastiske dygtige og fabelagtige manuskriptforfattere, som over de 63 episoder nuancere serien og lade den tage sig tid. For på overfladen ville man måske bare kalde det et tv-drama med fokus på en bedemandsforretning. Men den stikker så meget dybere og giver det svære (samtale)emne, døden, kunstnerisk integritet, ved at bevæge sig videre samtalerne om døden på et højere, metafysisk plan.

Det er så forbandet godt fortalt og oveni købet tilsat en god portion galgenhumor og morbid ironi. Det er nødvendigt i bedemandsbranchen, som en slags overlevelsesstrategi.

Jeg savner Nate, David, Ruth, Claire, Brenada og alle de andre vidunderlige, skøre, tossede og dejlige mennesker fra “Six Feet Under”. Tænk at nogen fra flimmerkassen kan gøre så helvedes meget indtryk!

Six Feet Under kan ikke anbefales nok og intet andet end seks hamre ville være en hån. Og som én fra serien siger vedrørende et dødsfald, så kan det samme siges om serien. Den har muligvis sine skønhedsfejl, men hvem af os har ikke det?

He wasn’t perfect; but then, who among us is?”

Six Feet Under får fuld plade, 6 ud af 6 hamre:

 

Seneste

Birthday Girl

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en fødselsdagsferie på et krydstogt, hvor tingene går virkelig gruligt galt for en mor og en datter.

Birthday Girl, er intens, hjerteskærende og grundlæggende en ret ubehagelig film, som måske ikke er helt perfekt, men som dog er en der vil påvirke én og som man vil huske efterfølgende.

Godzilla x Kong: The New Empire

Den nye Godzilla/King Kong-film er én stor undskyldning for at se en radioaktiv øgle og kæmpe-abe slås mod endnu en giga-abe, der ridder på en is-øgle i fremmed portal-verden (!!!) Godzilla x Kong: The New Empire er den femte i Monsterverse-universet og den bli’r anmeldt af René Buchtrup

Perfect Days

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en ældre japansk herre, som rengøre toiletter i Tokyo og bl.a. lytter til gammel rock på kassettebånd.

Hvis dette ikke lyder som noget særligt, så er det dog faktisk tilfældet her, da Perfect Days er filmisk hverdagspoesi når det er allerbedst og ligeledes årets hidtil allerbedste bud på en film der viser mennesker og livet fra den allerbedste side af.

Paris, Texas

Wim Wenders har skabt en sjælden filmperle, som beskriver ensomhedens væsen mere rørende end nogen anden film i filmhistorien.
Læs René Buchtrups anmeldelse af Paris, Texas, med en storspillende Harry Dean Stanton i front

Past Lives

Nicolai har denne gang anmeldt en film om 2 koreanske mennesker, som først mødes i barndommen og som sides mødes flere gange som voksne, men for hver gang de mødes, er deres liv helt anderledes.

Past Lives er intet mindre end et stort, smukt, subtil og virkelig menneskeligt mesterværk, som man i allerhøjeste grad, kan og bør opsøge i ens nærmeste biograf.

Wild

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en kvinde der beslutter sig for at vandre en virkelig hård og lang tur, for at kunne komme af med livets smerter, sorg og traumer.

Wild er en hjerteskærende og spændende film, som ikke er perfekt, men dog meget medrivende.

Ugens Streaming Anbefaling – American Fiction

Cord Jefferson vandt til årets Oscar-show en gylden statuette for “bedste manuskript”.
American Fiction er filmen du ikke skal snyde dig selv for, da den er velspillet, skarp og morsom.
Allan fra GoFM får en lille anbefaling med på vejen her i lydklippet: