Personal Best

Picture of Nicolai Kristiansen

Nicolai Kristiansen

Originaltitel: Personal Best

Instruktør: Robert Towne

År: 1982

Genre: Drama

Kan streames på: ITunes

Når det kommer til sådan noget som at deltage i de olympiske lege, så er det selvfølgelig (uden at jeg har eller vil få nogen erfaring med det), en stor ære at blive kvalificeret til det. Men, hvad hvis nu man er i konkurrence om en OL-kvalifikation, mod én man holder af?

Dette er noget af det som Robert Townes film fra 1982, Personal Best, handler om.

Denne film er ret speciel og virkelig særlig på ét bestemt punkt, men før jeg kan beskrive hvad det er, kommer lige lidt om kort om hvad filmen egentlig handler om.

I staren af filmen (som starter i 1976), deltager den unge, Chris Cahil, i en atletik-konkurrence, hvor hun ender med et mindre godt resultat, som Chris Cahil, skammer sig meget over.

Ved samme løb, deltager den mere erfarne, Tory Skinner, som lægger mærke til Chris Cahil og senere på aften, mødes de så på en restaurant og ender med at tilbringe aftenen & natten sammen og de bliver overordnet, meget hurtigt, meget glade for hinanden.

Det der også er, er at Tory Skinner, har en meget erfaren og meget ambitiøs træner, ved navn, Terry Tingloff, som er en sådan træner, der for alt i verden vil se vindere og presser atleterne, til at få en sejr.

Ham, vil Chris Cahil, virkelig gerne trænes af og sådan ender det også med at blive.

Det der dog er, er at skønt der er kærlige følelser mellem Chris Cahil & Tory Skinner, så er de dog også begge konkurrence mennesker og udfordringen her, er jo så at skulle takle både kærlighed og sport.

Dernæst, er der også det at de begge kæmper for at kvalificere sig til OL i Moskva i 1980.

Nu afdøde Robert Towne, var mest berømt for manuskriptet til Roman Polanskis klassiker, Chinatown, men Personal Best, var dog hans instruktørdebut og Robert Towne stod ligeså for manuskriptet og var med til, at producere den.

Dernæst, kan man også godt beskrive filmen som et passionsprojekt, fordi når det kom til en film om atletik, så tog Robert Towne det skam seriøst og researchede også virkelig meget. Dette kan ligeledes ses på valget af skuespillere i filmen, fordi der er faktisk ikke vildt mange ”skuespillere” i filmen, da størstedelen af dem man ser i filmen, er reelle sportsatleter, hvor Patrice Donnelly (som spiller rollen som Tory Skinner), så var en af dem.

Dette er øjeblikkeligt med til at give hele filmen en ny dimension, da mange af de atleter der så ses i filmen, kender til sliddet og kampen for at præstere deres allerbedste, når det gælder.

Dermed sagt, er Personal Best også en meget fysisk film, da der bruges god tid på at se Chris Cahil & Tory Skinner og andre karakterer, på bl.a. at træne hækkeløb, længdespring, kuglestød eller andre atletiske sportsgrene.

Og fungerer dette, i filmisk regi?

Ja, det gør det virkelig og dette er særligt takket være kameraføringen af Michael Chapman og lyddesignet af bl.a. Gary Alexander, Bruce Bisenz og Chris Jenkins, fordi via det, synes jeg virkelig man får et virkelig perfekt indblik i anstrengelserne, kampene, udmattelsen og viljestyrken, som karaktererne i filmen, føler og kæmper med.

Udover dette, er der jo så karakterdramaet mellem Chris Cahil & Tory Skinner, som prøver at få deres forhold til at fungere, men som samtidig også må takle konkurrencen mellem dem og det, at de begge er forskellige steder i livet. Dette synes jeg ligeledes, at Robert Towne, formår at få til at fungere, fordi karaktererne vi følger, er begge meget sympatiske og dette er dermed også med til at gøre filmen meget kompleks, da jeg i hvert fald, følte noget for dem begge.

I forhold til skuespillet, er Personal Best, som skrevet tidligere, en helt særlig film.

Mariel Hemingway, spiller filmens hovedrolle som Chris Cahil og hun brugte eftersigende 9 måneder på at træne sig op til filmen og dette både ses og mærkes tydeligt, hele vejen igennem, fordi hun lever sig virkelig smukt ind i rollen. Samtidig er hun også perfekt i scenerne over for Patrice Donnelly og ligeledes Scott Glenn  (som spiller træneren, Terry Tingloff), og særligt fordi, hun perfekt balancere mellem både at være stærk, men samtidig også dybt sårbar, på en virkelig rørende måde.

Dernæst, er der Patrice Donnelly som spiller, Tory Skinner. Patrice Donnelly var i sin tid den 3. bedste atlet udi moderne femkamp og dette mærkes virkelig stærkt, både i scenerne hvor Tory Skinner lykkedes med noget og ligeledes fejler eller får en alvorlig skade. Skønt, Patrice Donnelly vitterligt var amatør udi skuespil, så yder hun en ret fantastisk præstation, fordi hun både dybt troværdigt, formår at portrættere en atlet, med store ambitioner, og samtidig perfekt formår, at portrættere en kvinde, som har følelser for en anden kvinde, som hun samtidig er i direkte konkurrence med.

Scott Glenn, skal heller ikke glemmes, for hans præstation som Terry Tingloff, der virkelig køre med kæft trit og retning, i hans optræning af kvindelige atleter, men som samtidig er en mand, der har taget et valg i livet, om at træne kvindelige atleter, fremfor så meget andet. Begge disse ting, portrættere Scott Glenn virkelig godt og selvom Terry Tingloff sjældent er flink, så formår Scott Glenn dog, at portrættere ham, virkelig troværdigt.

Nu skal det selvfølgelig siges, at hvis man kan sin OL-historie, så ved man godt hvordan det gik med USA og OL i 1980, hvilket dermed automatisk skaber tvivl om der er spænding nok til sidst.  Det kan jeg dog skrive, at der virkelig er i høj grad og dette skyldes særligt, måden hvordan filmen skildre både atletikken og dem der udføre det, virkelig perfekt.

Det eneste der egentlig afholder dette fra at være et topkarakters mesterværk, er lidt døde perioder i midten af filmen, som dog er korte og hurtigt overstået.

Ellers synes jeg fortsat, at Robert Towne har skabt en af alletiders bedste og mest oversete sportsfilm, som faktisk formår at gøre noget virkelig særligt, som er både at fortælle en troværdig og medrivende historie der 100 % handler om sport og en troværdig og medrivende historie, om karaktererne som er med i sporten.

Personal Best får 5/6 hamre:

🔨 🔨 🔨 🔨 🔨

Seneste

Årets Film 2024 (Andreas Top 10)

2024 var et noget blandet filmår, for mig.
Det var såmænd ikke fordi der manglede gode og spændende filmprojekter, men simpelthen fordi jeg ikke fik set ret mange af dem…
Ikke godt nok, jeg ved det, men her har i altså min Top 10 for filmåret 2024.
God fornøjelse

Emilia Pérez

Nicolai har denne gang anmeldt en mexicansk musical om en transkvinde, der skal finde sig tilpas i et nyt liv.

Emilia Pérez, har meget på hjertet, men den kan dog ikke bærer alle sine ambitioner og ender med at kunne mindre end den egentlig vil.

Moviemaniac anmelder 4k-film: Pusher-trilogien

Velkommen til den første 4k-anmeldelse i det nye år! René anmelder ikke blot én, men et helt boxset, som bugner af ekstra spillefilm og ekstra materiale. Det er rigeligt at snakke om, når Pusher-trilogien bli’r anmeldt…

Babygirl

Nicolai har denne gang anmeldt en erotisk thriller, som både er vovet, hed, intens og samtidig følsom og meget kompleks.

Babygirl har mange tangenter at spille på og oveordnet spiller det hele mere end godt nok til at være en biograftur værdig!

The Room

For seks år siden anmeldte René Buchtrup “verdens dårligste film” til bundkarakter. Nu har tonen fået en helt anden lyd. Læs hans (nye) anmeldelse af The Room…

Årets Film 2024 (Nicolais Top 10)

I Moviemaniacs tilbageblik på det nu forgangne år 2024, er det nu Nicolais tur til at dele ud af sine filmiske højdepunkter, hvor der så er tale om en bred perlette af både store værker og små gemte perler, som alle gjorde massivt indtryk.

Årets Film 2024 (Renés Top 10)

Filmåret 2024 har i følge René Buchtrup været fantastisk og det har kort sagt været enormt svært at fravælge film til den endelige TOP 10. Men det er selvfølgelig lykkedes, og her får I listen. Rigtig god fornøjelse..

Better Man

Hvis man vil slutte året af med et brag i biografen, som giver en lyst til at danse og hoppe ind i 2025, jamen så har Nicolai et ganske godt bud på dette, via Better Man, som fortæller historien om popikonet Robbie Williams, som så bliver skildret som en abe.