Nope

Andreas Nørgaard

Andreas Nørgaard

Originaltitel: Nope
Instruktør: Jordan Peele
År: 2022
Genre: Drama/Thriller/Horror

Filmen blev set i Øst For Paradis, Aarhus

Jordan Peele har på rekordtid skabt sig et navn som en instruktør, der skal tales om, når der bliver snakket om nyere tids toneangivne instruktører.

Han startede ud med race-thrilleren Get Out, og fulgte op med den creepy og ubehagelige Us, der introducerede os for et sandt mareridt, i form af doppelgängers.

Tredje skud i den treløbede shotgun er den stærkt imødesete Nope.

Et drama, der sagtens kan bære at blive kaldt både thriller, horror og sci-fi.

Jeg mindes ikke at have set en film, der minder om denne, ikke engang tilnærmelsesvis.

Nope handler om et område i Californien, USA, hvor en gruppe mennesker bliver vidner til nogle foruroligende begivenheder.

Stort set ingen tror på UFO’er, men enkelte af borgerne undersøger sagerne, da mennesker begynder at forsvinde i hobetal.

Det viser sig, at være en god ide….

Hertil og ikke længere – du skal se den!

Daniel Kaluuya og Keke Palmer gør det glimrende i filmens to hovedroller. De fremstår yderst troværdige som det meget forskellige søskendepar, der prøver at finde fodfæste i en forstokket filmindustri. Deres kemi rammer simpelthen plet, og selvom jeg ikke er hoppet med på hypen over Kaluuya, så er han stadig en dygtig skuespiller.

Her spiller han den forsagte, indadvendte OJ, der arbejder sammen med sin (skal vi sige) sprudlende søster Emerald. Munden står ikke stille på hende, men hun skal på den anden side også nærmest tale for to.

De bliver suppleret af bl.a. Steven Yeun, der senest brillerede i henholdsvis Minari og Burning, samt altid bundsolide Michael Wincott.

Jeg synes ikke de er nok med – jeg er svært begejstret for begge skuespillere, men jeg må tage til takke med begrænset tid på lærredet.

Billedsiden fejler intet!

Hoyte Van Hoytema er en god kandidat til en Oscarnominering for bedste fotografering. Der bliver filmet fra allemulige skæve og anderledes vinkler, hvilket giver nogle smukke og interessante skud.

Soundtracket er de bedste Tarantino-film værdigt.

Det er lyden af hans (Tarantino´s) soundtracks puttet i en blender, kombineret med Jerry Goldsmiths Alien-score.

Eminent det er det sgu.

Vi runder af

Æstetikken er der styr på:

Kaskader af blod fra de mange døde mennesker er både smukt, voldsomt, og tankevækkende. Jeg ser både bibelske, men også et utal af filmiske referencer.

Det er imponerende, at Jordan Peele kan få både en bibelreference, et anerkendende nik til instruktørkollegaer Paul Thomas Anderson og Stanley Kubrick, samt sende horn til mægtige Slayer, klemt ind i en enkelt scene.

Jeg mangler lidt på karaktererne. De kommer til at fremstå en lille smule flade, og lidt mere som slagtekvæg i stedet for nogen vi skal kunne forholde os til på det mere personlige plan.

Hvor meget det gør kan altid diskuteres, men jeg havde håbet på lidt mere, selv med filmens herligt alternative fokus og kontekst.

Nope er er en glimrende film, der rammer ganske solidt indenfor flere forskellige genrer. Jeg hylder den ikke som et mesterværk, men bestemt en rigtig god film.

Nope får 4 ud af 6 hamre:
🔨🔨🔨🔨

Seneste

Poter Af Stål

Hvem sagde at en fornøjelig og let fordøjelig animationsfilm, ikke kan handle om race-diskrimination?
Poter Af Stål er inspireret af Sheriffen Skyder På Det Hele og minder til dels om Karate Kid. Og så er det en ret så underholdende sag.
René Buchtrup anmelder den HER:

Dream Scenario

Nicolai har denne gang anmeldt en film, der både omhandler en tilforladelig fyr der pludseligt dukker op i folks drømme og hvad der sker når stor berømmelse pludselig rammer én, der ikke er forberedt på det.

Dream Scenario er en film med mange facetter og sider til sig, udover at være en sorthumoristisk komedie og lige netop der for, er den enorm meget værd at opleve i biografen!

Pot Au-Feu

Pot au-Feu er en enormt veltilberedt film om to menneskers fælles passion for madlavning og hinanden, der tager sig tiden til at efterlade en subtil og behagelig eftersmag hos sin seer.

Drengen og Hejren

Nicolai har denne gang anmeldt den seneste film fra den japanske animé-mester, Hayao Miyazaki og han er bestemt tilbage på toppen!

Drengen og Hejren, er et smukt, poetisk og underholdende eventyr, med en enorm visuel skønhed og et virkelig filosofisk og poetisk eventyr, af den slags som Miyazaki, kun kan lave dem.

Den Grænseløse

Den Grænseløse er ikke én af de bedste Afdeling Q-film. Men det er alligevel en bundsolid og spændende krimi som er langt mere vellykket end Marco Effekten.
René Buchtrup anmelder.

Poor Things

Nicolai har denne gang anmeldt en fascinerende, unik, smuk, underholdende og vanvittig morsom film om hvad det vil sige at være menneske.

Dette er blot noget af det som Yorgos Lanthimos’ film, Poor Things, handler om, men den er dog så stor et filmisk festfyrværkeri, at man nærmest er nødt til at opleve den på et stort lærred.

Christian Bales Fem Bedste Roller

Christian Bale fylder 50 år tirsdag d. 30. januar og det skal da selvfølgelig fejres med en liste over hans bedste roller.
René Buchtrup giver sit bud på en TOP 5.