Nope

Andreas Nørgaard

Andreas Nørgaard

Originaltitel: Nope
Instruktør: Jordan Peele
År: 2022
Genre: Drama/Thriller/Horror

Filmen blev set i Øst For Paradis, Aarhus

Jordan Peele har på rekordtid skabt sig et navn som en instruktør, der skal tales om, når der bliver snakket om nyere tids toneangivne instruktører.

Han startede ud med race-thrilleren Get Out, og fulgte op med den creepy og ubehagelige Us, der introducerede os for et sandt mareridt, i form af doppelgängers.

Tredje skud i den treløbede shotgun er den stærkt imødesete Nope.

Et drama, der sagtens kan bære at blive kaldt både thriller, horror og sci-fi.

Jeg mindes ikke at have set en film, der minder om denne, ikke engang tilnærmelsesvis.

Nope handler om et område i Californien, USA, hvor en gruppe mennesker bliver vidner til nogle foruroligende begivenheder.

Stort set ingen tror på UFO’er, men enkelte af borgerne undersøger sagerne, da mennesker begynder at forsvinde i hobetal.

Det viser sig, at være en god ide….

Hertil og ikke længere – du skal se den!

Daniel Kaluuya og Keke Palmer gør det glimrende i filmens to hovedroller. De fremstår yderst troværdige som det meget forskellige søskendepar, der prøver at finde fodfæste i en forstokket filmindustri. Deres kemi rammer simpelthen plet, og selvom jeg ikke er hoppet med på hypen over Kaluuya, så er han stadig en dygtig skuespiller.

Her spiller han den forsagte, indadvendte OJ, der arbejder sammen med sin (skal vi sige) sprudlende søster Emerald. Munden står ikke stille på hende, men hun skal på den anden side også nærmest tale for to.

De bliver suppleret af bl.a. Steven Yeun, der senest brillerede i henholdsvis Minari og Burning, samt altid bundsolide Michael Wincott.

Jeg synes ikke de er nok med – jeg er svært begejstret for begge skuespillere, men jeg må tage til takke med begrænset tid på lærredet.

Billedsiden fejler intet!

Hoyte Van Hoytema er en god kandidat til en Oscarnominering for bedste fotografering. Der bliver filmet fra allemulige skæve og anderledes vinkler, hvilket giver nogle smukke og interessante skud.

Soundtracket er de bedste Tarantino-film værdigt.

Det er lyden af hans (Tarantino´s) soundtracks puttet i en blender, kombineret med Jerry Goldsmiths Alien-score.

Eminent det er det sgu.

Vi runder af

Æstetikken er der styr på:

Kaskader af blod fra de mange døde mennesker er både smukt, voldsomt, og tankevækkende. Jeg ser både bibelske, men også et utal af filmiske referencer.

Det er imponerende, at Jordan Peele kan få både en bibelreference, et anerkendende nik til instruktørkollegaer Paul Thomas Anderson og Stanley Kubrick, samt sende horn til mægtige Slayer, klemt ind i en enkelt scene.

Jeg mangler lidt på karaktererne. De kommer til at fremstå en lille smule flade, og lidt mere som slagtekvæg i stedet for nogen vi skal kunne forholde os til på det mere personlige plan.

Hvor meget det gør kan altid diskuteres, men jeg havde håbet på lidt mere, selv med filmens herligt alternative fokus og kontekst.

Nope er er en glimrende film, der rammer ganske solidt indenfor flere forskellige genrer. Jeg hylder den ikke som et mesterværk, men bestemt en rigtig god film.

Nope får 4 ud af 6 hamre:
🔨🔨🔨🔨

Seneste

Where the Crawdads Sing

Dog skønt det er en thriller, fungerer Where the Crawdads sing, ikke rigtig som en thriller, men det er dog et ok ungdomsdrama, som smukt bæres af Daisy Edgar-Jones

Komiske scener fra film og TV

Hvad synes du er sjovt?
Hvad får dig til at knække sammen af grin?
Er du typen, der griner, når sidemanden slår en ordentlig brænder, får du en griner over almindelige menneskers hjemmevideoer, hvor de på komisk vis kommer galt afsted, finder du morskab i de groveste jokes, eller finder du fornøjelse i hverdagssituationer med et drys sort komik?
Humor er individuelt. Der er god humor, der er dårlig humor, men der er ikke noget der hedder: Det er ikke humor!!! Vi griner af forskellige ting.

Bodies Bodies Bodies

Nicolai har denne gang anmeldt Bodies Bodies Bodies, som er en gyserkomedie om en fest som går mere end almindeligt galt.
Den er virkelig mørk, den er kulsort humoristisk og en virkelig underholdende film, med lige dele gys og gode grin!

Chiaras Valg

Virkelig stærk italiensk film om familiedynamikker, der knager under mafiaens altomfavnende hænder.
Chiaras Valg fortæller ikke, hvad du skal mene. Den fortæller derimod en vigtig historie om et svært, men nødvendigt valg, og ligeledes hvor meget “magt” forældres valg har over deres børn.
Se den.

Running Scared

Jeg har forsøgt mig med en film, jeg ved førstevisning hadede af et godt hjerte.
Dette har desværre ikke ændret sig.
Det er en klichéfyldt stinker, der ikke er ældet med ynde!

Moulin Rouge!

Nicolai har denne gang anmeldt den moderne musical-klassiker, Moulin Rouge! som er vanvittig, storladent, excentrisk og et mesterværk af et festfyrværkeri.

Ugens Streaming Anbefaling: Black Bird

Taron Edgerton i rollen som den glatte, men gode Jimmy Keene, og Paul Walter Hauser i hans livs roller som den utilregnelige barnemorder, Larry Hall.
Miniserien Black Bird er en eminent must see-serie på Apple+