Nope

Andreas Nørgaard

Andreas Nørgaard

Originaltitel: Nope
Instruktør: Jordan Peele
År: 2022
Genre: Drama/Thriller/Horror

Filmen blev set i Øst For Paradis, Aarhus

Jordan Peele har på rekordtid skabt sig et navn som en instruktør, der skal tales om, når der bliver snakket om nyere tids toneangivne instruktører.

Han startede ud med race-thrilleren Get Out, og fulgte op med den creepy og ubehagelige Us, der introducerede os for et sandt mareridt, i form af doppelgängers.

Tredje skud i den treløbede shotgun er den stærkt imødesete Nope.

Et drama, der sagtens kan bære at blive kaldt både thriller, horror og sci-fi.

Jeg mindes ikke at have set en film, der minder om denne, ikke engang tilnærmelsesvis.

Nope handler om et område i Californien, USA, hvor en gruppe mennesker bliver vidner til nogle foruroligende begivenheder.

Stort set ingen tror på UFO’er, men enkelte af borgerne undersøger sagerne, da mennesker begynder at forsvinde i hobetal.

Det viser sig, at være en god ide….

Hertil og ikke længere – du skal se den!

Daniel Kaluuya og Keke Palmer gør det glimrende i filmens to hovedroller. De fremstår yderst troværdige som det meget forskellige søskendepar, der prøver at finde fodfæste i en forstokket filmindustri. Deres kemi rammer simpelthen plet, og selvom jeg ikke er hoppet med på hypen over Kaluuya, så er han stadig en dygtig skuespiller.

Her spiller han den forsagte, indadvendte OJ, der arbejder sammen med sin (skal vi sige) sprudlende søster Emerald. Munden står ikke stille på hende, men hun skal på den anden side også nærmest tale for to.

De bliver suppleret af bl.a. Steven Yeun, der senest brillerede i henholdsvis Minari og Burning, samt altid bundsolide Michael Wincott.

Jeg synes ikke de er nok med – jeg er svært begejstret for begge skuespillere, men jeg må tage til takke med begrænset tid på lærredet.

Billedsiden fejler intet!

Hoyte Van Hoytema er en god kandidat til en Oscarnominering for bedste fotografering. Der bliver filmet fra allemulige skæve og anderledes vinkler, hvilket giver nogle smukke og interessante skud.

Soundtracket er de bedste Tarantino-film værdigt.

Det er lyden af hans (Tarantino´s) soundtracks puttet i en blender, kombineret med Jerry Goldsmiths Alien-score.

Eminent det er det sgu.

Vi runder af

Æstetikken er der styr på:

Kaskader af blod fra de mange døde mennesker er både smukt, voldsomt, og tankevækkende. Jeg ser både bibelske, men også et utal af filmiske referencer.

Det er imponerende, at Jordan Peele kan få både en bibelreference, et anerkendende nik til instruktørkollegaer Paul Thomas Anderson og Stanley Kubrick, samt sende horn til mægtige Slayer, klemt ind i en enkelt scene.

Jeg mangler lidt på karaktererne. De kommer til at fremstå en lille smule flade, og lidt mere som slagtekvæg i stedet for nogen vi skal kunne forholde os til på det mere personlige plan.

Hvor meget det gør kan altid diskuteres, men jeg havde håbet på lidt mere, selv med filmens herligt alternative fokus og kontekst.

Nope er er en glimrende film, der rammer ganske solidt indenfor flere forskellige genrer. Jeg hylder den ikke som et mesterværk, men bestemt en rigtig god film.

Nope får 4 ud af 6 hamre:
🔨🔨🔨🔨

Seneste

Wannsee-konferencen

Uhyggelig og meget stærk film om et kapitel i historien, som menneskeheden bør skamme sig over. Mennesker bliver reduceret til tal på et stykke papir, og skæbner regnet for ingenting.

Babylon

Nicolai har denne gang anmeldt og set et brag af en Hollywood-storfilm om 20’ernes Hollywood og hvad der skete, da stumfilm ændrede sig til talefilm.
Det er stort, det er vildt, der er morsomt, det er hjerteskærende, ja faktisk hele pakken og noget man bare MÅ se og opleve i en biograf!

The Banshees of Inisherin

Uden de helt store armbevægelser, formår lille, irsk film, om to gamle venner, at gøre stærkt indtryk. Colin Farrell er enestående som den rare, men kedelige Pádraic, som ikke kan forstå, hvorfor hans livsgamle ven har vendt ham ryggen. The Banshees of Inisherin er en fremragende filmoplevelse, og René Buchtrup anmelder den her…

Fukssvansen

Skæv og langt ude dansk komedie, der både er hamrende sjov, men desværre også meget undervurderet og overset.
Vi slår hermed et slag for endnu en dansk komedie, der har fortjent meget mere opmærksomhed end tilfældet er.

Underwater

Nicolai har denne gang anmeldt en undervandsgyser, som skønt et højt tempo og fint med spænding, dog også har mange gyser-klichéer og ikke meget originalitet.

Gode actionfilm med rating under 6,0 på IMDB

Rating på IMDB? A’ hva?! Hvis du heller ikke aner hvad der menes her, så kan du blive klogere på hvad en god rating er, og måske blive introduceret til en actionfilm eller to, du ikke vidste eksisterede…