Little Women

Andreas Nørgaard

Andreas Nørgaard

Originaltitel: Little Women
Instruktør: Greta Gerwig
År: 2019
Genre: drama Kan købes på blu-ray fra d. 12 oktober 2020

Little Women er et periodedrama baseret på Louisa May Alcott’ (1832-1888) bog fra 1868, og er filmatiseret ikke mindre end 25(!) gange. Film, miniserier, serier og kortfilm, den har været hele vejen rundt, så at sige.

Nu er den så havnet i hænderne på Greta Gerwig, som virkelig ramte plet hos mig med den helt fantastiske Lady Bird fra 2017 – en af det års bedste film.

Greta Gerwig er en meget interessant instruktør, der ikke ligger under for noget som helst kønsrelateret. Det er en mandsdomineret branche, men hun beholder integriteten og sine egne helt klare visioner. Hun er helt ny på instruktørfronten, men hun er alligevel meget selvsikker og besidder en rutine og sans for detaljer, som mange andre (læs: mange mandlige) instruktører kun kan drømme om. Det handler om den der skønne fingerspitzgefühl. Nogle instruktører har den, andre har den ikke.

Jeg har set frem til filmen siden et stykke tid før årets Oscarshow, men jeg har egentlig ikke haft de store forventninger til den. Et periodedrama om fire søskende fra en tid, hvor kønsrollerne var skarpt definerede, og hvor drama og familierelationer er i fokus.

Det trak ikke specielt i min retning, men med Greta Gerwig i instruktørstolen, samt et cast, der ikke har set sit lige andre steder i mange år, holdt mig i den grad til ilden.

Sæt Saoirse Ronan i spil, og jeg er solgt. Hun er en af de allerbedste skuespillere i filmbranchen, og hun spiller her i filmen – med lethed – mastodonterne Meryl Streep og Laura Dern langt ned under gulvbrædderne. Hendes rolle er selvfølgelig større, men med tanke på Streep og Derns cv og generelt tårnhøje bundniveau, så er det virkelig imponerende.

Og de to gør det altså virkelig godt.

Ronan spiller den rastløse forfatterspire Jo March, hvis forhold til sin mor og tre søstre er kærligt og bygget på et solidt fundament af tillid og nærhed. Faderen er feltpræst i Den Amerikanske Borgerkrig, så han er fraværende i store dele af historien (filmen). Hendes forhold til sin lillesøster Amy – der bliver fantastisk spillet af stjerneskuddet Florence Pugh – slår ofte gnister, og deres indbyrdes kampe om nabodrengen Lauries opmærksomhed ender flere gange i regulære slagsmål. Dette piller dog ikke ved det faktum, at de elsker, og ikke kan undvære hinanden.

Laurie bliver spillet af darlingen Timothée Chalamet. Han skal passe på med ikke at lave “en Jennifer Lawrence”, og blive overeksponeret de næste par år. Jeg er efterhånden lidt træt af at se ham i film, hvilket er en skam. Han er jo virkelig dygtig og altid seværdig. Han er bare med i lidt for meget på for kort tid, til min smag. Alle instruktører vil tilsyneladende lave film med ham, så det må selvfølgelig være svært at holde lav profil.

Jeg var rigtig godt underholdt af Little Women, og fortællingen om March-familien er et foreløbigt højdepunkt i mit filmår.

Det er en smuk og rørende fortælling, der fortjener en masse anerkendelse. Den fortæller med elegance og lethed om menneskelige relationer og ubrydelige bånd, og så er den uhyre velspillet.

Chris Cooper er dybt rørende, som naboen, godsejeren, Mr. Laurence. Hans faderlige og kærlige bånd til den yngste March-søster, Beth, er en historie i sig selv. Jeg sad med bævende underlæbe under flere af deres fælles scener.

Beth bliver spillet af den unge Eliza Scanlen, som sparkede døren noget så eftertrykkeligt ind til min bevidsthed, i rollen som den forstyrrede Amma Crelin i miniserien Sharp Objects. Her i Little Women er hendes rolle selvsagt noget anderledes, og også noget mere begrænset, men ikke desto mindre ligeså god. Hende glæder jeg mig til at følge fremover.

Min eneste reelle anke overfor filmen er, at den nogle gange bliver lidt rigelig teatralsk og kvalmt følelsesladet. Der er store følelser i spil, men det bliver måske nok lidt for meget til mig med både massiv ungpigekvidder og store følelser ad libitum. Dette trækker heldigvis ikke nævneværdigt ned i min bedømmelse, for godt håndværk og dygtige skuespillere fornægter sig ikke.

Jeg tror min bedømmelse flugter meget godt med min svigermors.
Hun sad ved siden af mig i Øst For Paradis (da vi så den i biografen), og når man kan ramme to personer med vidt forskellige baggrunde så ens, så vidner det om stor filmisk kvalitet. Det giver filmen gode point hos mig.

Her på falderebet vil nævne en scene mellem Saoirse Ronans karakter Jo og Laura Derns karakter Marmee.
Jo ser Marmee i gråd, og hun ved med det samme hvad der er sket, og det ved vi som publikum også. Idet Jo når Marmee, så forsvinder lyden, og gør scenen både lydløs, men ufatteligt smuk at bevidne. Jeg er helt ude i det yderste af følelsesregistret.

Little Women får 5/6:
🔨🔨🔨🔨🔨

Ekstramateriale: Masser af ekstraguf, bl.a. en omgang bag kulisserne med Making a Modern Classic, Behind The Scenes og ikke mindst, en snak om et generationsskifte, i A New Generation of Little Women.

Seneste

Babylon

Nicolai har denne gang anmeldt og set et brag af en Hollywood-storfilm om 20’ernes Hollywood og hvad der skete, da stumfilm ændrede sig til talefilm.
Det er stort, det er vildt, der er morsomt, det er hjerteskærende, ja faktisk hele pakken og noget man bare MÅ se og opleve i en biograf!

The Banshees of Inisherin

Uden de helt store armbevægelser, formår lille, irsk film, om to gamle venner, at gøre stærkt indtryk. Colin Farrell er enestående som den rare, men kedelige Pádraic, som ikke kan forstå, hvorfor hans livsgamle ven har vendt ham ryggen. The Banshees of Inisherin er en fremragende filmoplevelse, og René Buchtrup anmelder den her…

Fukssvansen

Skæv og langt ude dansk komedie, der både er hamrende sjov, men desværre også meget undervurderet og overset.
Vi slår hermed et slag for endnu en dansk komedie, der har fortjent meget mere opmærksomhed end tilfældet er.

Underwater

Nicolai har denne gang anmeldt en undervandsgyser, som skønt et højt tempo og fint med spænding, dog også har mange gyser-klichéer og ikke meget originalitet.

Gode actionfilm med rating under 6,0 på IMDB

Rating på IMDB? A’ hva?! Hvis du heller ikke aner hvad der menes her, så kan du blive klogere på hvad en god rating er, og måske blive introduceret til en actionfilm eller to, du ikke vidste eksisterede…

Årets Film 2022 (Andreas Top 10)

Et helt vildt godt filmår skal koges ned til en Top 10…
Det har været en næsten umulig opgave, for mange af mine boblere, har virkelig fortjent at være med.