Jurassic World: Fallen Kingdom anmeldelse

René

René

af René Buchtrup

Jurassic Wolrd: Fallen Kingdoms første halvdel er kønsløs og på grænsen til det røvkedelige, men anden halvdel bliver reddet af instruktørens øje for gys og gru som redder hele molevitten.

Filmen kan bl.a. streames via Blockbuster og Plejmo

Dinosaurerne kommer…… endnu engang…

Siden blockbuster-mesterværket fra 1993, Spielbergs  “Jurassic Park”, er dino-babserne efterhånden blevet malket tomme for ideer og alligevel skal vi have en femte omgang med forhistoriske væsener.

Ja, okay, dette er 2. kapitel af den nye trilogi som startede for tre år siden.  I 2015 blev det hele rebootet og “Jurassic World” så dagens lys. Det var med så store armbevægelser, at man simpelthen glemte den spændende historie, som gjorde Spielsbergs 90’er-film en nyklassiker. Væk var fascinationen. Nu var der blot cgi-effekter tilbage.

Okay okay, så bundelendig var 2015-versionen jo heller ikke. Men den føltes bare som en omgang junkfood, hvor man sultede efter mere bagefter.

Men hva’ så med den nye Jurassic World: Fallen Kingdom? Er den så bedre end sin forgænger?

Ja, heldigvis. Men også kun en smule.

Den spanske instruktør, Juan Antonio Bayona, som bl.a. står bag den vellykkede “Børnehjemmet” fra 2007, har et særligt fokus for fortælling hvor gyset langsomt kommer snigende. Så i den aktuelle 2’er er der mere horror, og lidt færre lad-os-få-benene-på-nakken-actionscener hvor vores helte måtte løbe som var de en vis Forrest Gump.

Altså, den først halvdel af filmen er meget forudsigelig og på grænsen til det kedelige. Vores helte, Claire og Owen (Bryce Dallas Howard og Chris Pratt) må igen til øen Isla Nublar, hvor dinosaurerne stadig befinder sig. En vulkan truer med at gå i udbrud og ødelægge alt på ø’en. Det er rigmanden Benjamin Lockwoods højre hånd, Eli Mills, der med et tandpastasmil (og skumle planer i baghånden) får lokket dem afsted.

2. halvdel er langt mere interessant, da Claire og Owen kommer væk fra øen. Nu er de fanget på Lockwoods kæmpe gods hvor Mills har arrangeret en tophemmelig aktion hvor man kan købe de forhistoriske væsener til millioner af dollars. Her går det (selvfølgelig) galt og en ny, gensplejset dinosaur ender løbsk til skræk og rædsel for alle.

På mange måder minder “Fallen Kingdom” meget om den kønsløse, men flotte Jurassic World fra 15′. Men den bliver reddet af Bayonas overblik for detaljer i  omgang to hvor det handler om overlevelse på det store gods, uden så mange kliche-fyldte replikker som fylder meget i filmens 1. halvleg. I stedet fokuserer Bayona på det enkelte, det intense og det horror-skræmmende. Bl.a. en scene hvor en lille pige (Loxkwoods barnebarn) skræmt har gemt sig under dynen i sin seng, mens den klamme og uhyggelige gensplejsede dino langtsomt kravler ind af vinduet og lydløst, som en skygge, sniger sig ind på hende.

Det er utrolig effektivt og flere scener som denne redder filmen fra det miserable og sørger for at denne dino-franchise ikke uddør lige foreløbig.

Jurassic Wolrd: Fallen Kingdom får 3 ud af 6 hamre:

Seneste

Vikingulven

Nicolai har denne gang anmeldt en norsk varulvegyser, som ikke er helt perfekt, men som dog fint kan fungere som gyserunderholdning i disse mørke tider.

Ugens Streaming Anbefaling: Amalie Skal Dø

Hun var et ungt menneske, som inspirerede mange med hendes livsmod og kampgejst.
Nu kan man se den fine og rørende dokumentar på TV2 Play, som handler om hendes kamp for livet.

Et hus af splinter

Nicolai har denne gang anmeldt en fornyeligt Oscar-nomineret dokumentarfilm, der tegner et både tragisk, hjerteknusende men dog også hjertevarm billede af livet på et Østukrainsk børnehjem, hvor der forsøges på at give børnene så godt en ophold og så god en fremtid, som muligt.

Wannsee-konferencen

Uhyggelig og meget stærk film om et kapitel i historien, som menneskeheden bør skamme sig over. Mennesker bliver reduceret til tal på et stykke papir, og skæbner regnet for ingenting.

Babylon

Nicolai har denne gang anmeldt og set et brag af en Hollywood-storfilm om 20’ernes Hollywood og hvad der skete, da stumfilm ændrede sig til talefilm.
Det er stort, det er vildt, der er morsomt, det er hjerteskærende, ja faktisk hele pakken og noget man bare MÅ se og opleve i en biograf!

The Banshees of Inisherin

Uden de helt store armbevægelser, formår lille, irsk film, om to gamle venner, at gøre stærkt indtryk. Colin Farrell er enestående som den rare, men kedelige Pádraic, som ikke kan forstå, hvorfor hans livsgamle ven har vendt ham ryggen. The Banshees of Inisherin er en fremragende filmoplevelse, og René Buchtrup anmelder den her…

Fukssvansen

Skæv og langt ude dansk komedie, der både er hamrende sjov, men desværre også meget undervurderet og overset.
Vi slår hermed et slag for endnu en dansk komedie, der har fortjent meget mere opmærksomhed end tilfældet er.

Underwater

Nicolai har denne gang anmeldt en undervandsgyser, som skønt et højt tempo og fint med spænding, dog også har mange gyser-klichéer og ikke meget originalitet.