I’ll Be Gone in the Dark

Jacob Faurholt

Jacob Faurholt

Originaltitel: I’ll Be Gone in the Dark
Instruktør: Liz Garbus m.f. 
Produktionsår: 2020
Genre: Dokumentar
Kan ses på: HBO

I’ll Be Gone in the Dark er en bog af forfatteren og internet-detektiven Michelle McNamara, og nu også titlen på en ganske udmærket true crime fortælling i seks afsnit, som kan ses på HBO.

Bogen skrev jeg på min “bøger jeg skal læse liste” for noget tid tilbage, men blev så overhalet indenom af HBO, og deres serie, som er baseret på bogen og Michelle McNamaras noget særegne og triste livshistorie. I’ll Be Gone in the Dark fungerer nemlig både som en medrivende og uhyggelig true crime fortælling, samt en biografi over dele af McNamaras liv. Alt sammen fortalt igennem en flot billedside, og hendes samarbejdspartnere, familie, og ikke mindst hendes mand, den kendte komiker Patton Oswalt (King of Queens). 

True crime aspektet drejer sig om jagten på den frygtelige Golden State Killer, som tilbage i 70’erne og 80’erne voldtog mindst 50 kvinder og slog mindst 13 mennesker ihjel. Det der er usædvanligt ved efterforskningen af ham er, at den foregår i nutiden, hvor forskellige såkaldte internet-detektiver, med McNamara i front, er helt besatte af at finde ud af, hvem denne mystiske seriemorder var, og selvfølgelig få ham dømt. Hans ugerninger bliver genfortalt på effektiv vis af de ofre, som overlevede hans utilgivelige og uhyggelige ugerninger.

Undervejs i McNamaras efterforskning, får hun desuden en bogkontrakt. Hun skal nu udover sit detektivarbejde, også overholde diverse deadlines ift. bogen om The Golden State Killer, hvilket viser sig at være en stressende kombination. 

Portrættet af hende går dybt, og vi får indtrykket af en rigtig ildsjæl, men også en kvinde som kæmper med sine egne indre dæmoner. Ikke mindst tynges hun af alle de horrible begivenheder, som hun dagligt dykker ned i, i forbindelse med sin ”man hunt”. For at sove om natten bliver hun derfor afhængig af en pæn dosis sovemedicin, hvilket desværre får et tragisk endeligt, da hun d. 21. april 2016 ikke vågner op fra sin søvn. Hendes mand Patton Oswalt beslutter sig for at færdiggøre hendes bog, som bliver en national bestseller. Der bliver dermed kastet fornyet lys på The Golden State Killer-sagen.

Det er selvsagt en utrolig trist historie, men den bliver ikke mindre trist af det faktum, at McNamara aldrig fik set frugten af sit arbejde. Og hvis man har fulgt lidt med i medierne i det sidste, ved man også at retssagen mod The Golden State Killer netop er afsluttet, og at den tidligere politibetjent, den 74-årige Joseph James DeAngelo, fik livstid for de voldtægter og mord han begik dengang. Så de fandt ham altså omsider, men Michelle McNamara fik desværre

aldrig den forløsning, som dette måtte have været for hende. Der er dog ingen tvivl om, at det var hendes ildsjæl, som i sidste ende satte en stopper for denne uhyggelige persons frihed.

Selvom der ikke er mange overraskelser i denne velkendte fortælling, vil jeg alligevel anbefale at man giver serien en chance. Det er en medrivende historie om en kvinde og hendes utrættelige jagt på en af USA’s værste serieforbrydere. Samtidig er det også en rørende historie om at blive draget af mørket, og de konsekvenser det kan have (og i dette tilfælde fik).      

I’ll Be Gone in the Dark får: 5 ud af 6
🔨🔨🔨🔨🔨  


Seneste

The Breakfast Club

Nicolai har denne gang anmeldt en af de allerstørste 80’er-klassikere overhovedet og kongen af ungdomsfilm.

Nemlig The Breakfast Club, som fortsat kan gribe fast om hjertet og give ens sjæl et stort kram, som få andre film kan.

Training Day

Training Day er et eksemplarisk eksempel på en good-cop-bad-cop-film, som holder hele vejen, med den idealistiske og moral-bevidste nybegynder, der møder den erfarne og verdensopgivende betjent.
En underholdende, men også vigtig film, der berører aktuelle og alvorlige problemstillinger i et af USA’s barske miljøer.

Ustyrlig

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en af de mørkeste kapitaler i dansk historie, som er pigehjemmet på Sprogø.

Ustyrlig er barsk, ubarmhjertig og hård, men samtidig også smuk og på alle måder en dybt uforglemmelig oplevelse.

Knock At The Cabin

Hva’ Søren ? Er M. Night Shyamalan blevet voksen? Har han lavet en film uden en plot-twist-afslutning?
René Buchtrup er hvert fald ret begejstret for hans nye film, Knock At The Cabin, som han kalder et intenst og klaustrofobisk kammerspil, der er spændende fra start til slut.

Forventninger til søndagens Oscarshow?

Personligt synes jeg Oscar-feltet er lidt kedeligt i år. Der er nogle mesterværker hist og her, men desværre en del film, der ikke just appelerer til mig. Jeg er jo lidt af en snob, men jeg synes altså der mangler lidt flere af de der film, der rammer som en solid knytter i mellemgulvet.

Kysset

Nicolai har denne gang anmeldt den seneste storfilm af Bille August, som er en fortælling om forskellen på kærlighed og medlidenhed. Det er dog lidt usikkert om hvad Bille August helt konkret vil fortælle, men filmen indeholder dog godt nok skuespil, til at filmen fungere ok.

Creed III

Der er dømt manflick og melodrama for alle pengene i den tredje Creed-film. Kald det hvad du vil. René kalder det mænd-o-drama.
Det er underholdende, effektivt og hårdtslående boksedrama, og Jonathan Majors er fantastisk som Creeds modstander i bokseringen.