Hereditary anmeldelse

René Buchtrup

René Buchtrup

af René Buchtrup

Der er langt mellem snapsene når det handler om gode, solide gysere. Men Hereditary er heldigvis én af dem. 

Hereditary kan bl.a. streames på Blockbuster og Plejmo

Det føles som om at der hvert år er en gyser som bliver blæst op til at være det mest vanvittige verden nogensinde har set.

En gyser så skræmmende og vild, så det halve kunne være nok.

Dette årets meste hypede film er “Hereditary”.

Men er der så noget om snakken eller kan den betegnes som en lille sommerbrise som hurtigt er glemt igen?

Der er heldigvis noget om snakken: Hereditary er skærmmende go’.

Men hva’ betyder det egentlig, filmens titel, Hereditaty? Det kan oversættes til dansk som arvelig. Den titel giver faktisk ret meget mening. Det tror jeg da hvert fald nok efter at filmen er færdig. Faktisk er det sådan en film som man ikke helt kan regne ud.

Hereditaty går bl.a. i gyserklassikerne Rosemary’s Baby og Exorcistens fodspor . Skræmmende gode film som insisterer på den gode, solide historie med karakterer som føles som rigtige mennesker. Psykologiske gys som kommer snigende ind på publikum.

Her er ingen letkøbte jumpscares. I stedet har vi her en film som tager sig sin tid og pludselig er umulig at slippe.

Faktisk er “Hereditaty” en insisterende film som nægter at give slip.

Jeg vil rigtig gerne fortælle en masse om filmen. Om hvad den handler om.

Men det er lidt svært at snakke om denne film uden af spoile. Ikke at komme til at afsløre for meget så det ødelægger oplevelsen, inden man overhovedet kommer i gang med filmen.

Det har undertegnede ikke lyst til at gøre.

Nej, men jeg kan fortælle at “Hereditaty” handler om en familie. En familie på fire: far, Steve (Gabriel Byrne), mor, Annie (Toni Collette), søn, Peter (Alex Wolff) og datter, Charlie (Milly Shapiro). 

Jeg vil ikke pakke det ind: det er en ret fucked up familie.

I en af første scener tager familien afsked med Annies mor. Hun var åbenbart ikke den mest hyggelige kvinde. Annie prøver på bedste vis at tage afsked med hende i kirken og i hendes tale, men hun kan ikke rigtig lægge skjul på at hendes mor var lidt af en heks.

En heks som insisterede på at give sit sidste barnebarn bryst da hun var spæd(!)

Charlie ligner en pige på ti, men er tretten år. Hun har læbe-ganespalte, tegner underlige tegninger og klipper hovederne af døde fugle (!).

Den pot-rygende teenage-storebror, som også er lidt af en wierdo, “tvinges” til at tage sin lillesøster med til en fest, og grueligt talt går det på vejen hjem i bilen.

Og så kører lavinen for hele den underlige familie som bliver trukket længere og længere ud i noget der er så langt ude, så det halve kunne være nok.

Bogstaveligt talt.

For der går lidt for meget hokus pokus mumbo jumbo i filmens sidste tredjedel. Her har det okkulte i den grad taget styring af filmen og undertegnede sad efter rulleteksterne tilbage med den særlige what-the-fuck-følelse, som man en sjælden gang kan have efter en filmoplevelse.

For hvad’ helvede skete der lige til sidst?

Men selvom jeg lige skulle sluge et par kameler til sidst, ændrer det ikke ved at “Hereditary” er en sjælden go’ gyser, som i den grad lever op til hypen. For den insisterer på at tage sig sin tid. Den giver sig tid til at publikum lærer karaktererne at kende og følger deres udvikling i historien. Samtidig handler filmen også om noget så simpelt, men samtidig også så ufattelig tabubelagt emne: processen ved sorg,- ved det at miste.

Filmens billeder er (skræmmende) smukke og filmens musik er perfekt orkesteret og fanger alle stemninger, uden at proppe dem ned i halsen på publikum.

Så til alle der er fans af et nærmest old-school-gyserdrama, som ikke bli’r imponeret af teenage-jumpscares i biffen, så er “Hereditary” måske den gyser du har ventet på…

Hereditary får 4 ud af 6 hamre:

Seneste

Poter Af Stål

Hvem sagde at en fornøjelig og let fordøjelig animationsfilm, ikke kan handle om race-diskrimination?
Poter Af Stål er inspireret af Sheriffen Skyder På Det Hele og minder til dels om Karate Kid. Og så er det en ret så underholdende sag.
René Buchtrup anmelder den HER:

Dream Scenario

Nicolai har denne gang anmeldt en film, der både omhandler en tilforladelig fyr der pludseligt dukker op i folks drømme og hvad der sker når stor berømmelse pludselig rammer én, der ikke er forberedt på det.

Dream Scenario er en film med mange facetter og sider til sig, udover at være en sorthumoristisk komedie og lige netop der for, er den enorm meget værd at opleve i biografen!

Pot Au-Feu

Pot au-Feu er en enormt veltilberedt film om to menneskers fælles passion for madlavning og hinanden, der tager sig tiden til at efterlade en subtil og behagelig eftersmag hos sin seer.

Drengen og Hejren

Nicolai har denne gang anmeldt den seneste film fra den japanske animé-mester, Hayao Miyazaki og han er bestemt tilbage på toppen!

Drengen og Hejren, er et smukt, poetisk og underholdende eventyr, med en enorm visuel skønhed og et virkelig filosofisk og poetisk eventyr, af den slags som Miyazaki, kun kan lave dem.

Den Grænseløse

Den Grænseløse er ikke én af de bedste Afdeling Q-film. Men det er alligevel en bundsolid og spændende krimi som er langt mere vellykket end Marco Effekten.
René Buchtrup anmelder.

Poor Things

Nicolai har denne gang anmeldt en fascinerende, unik, smuk, underholdende og vanvittig morsom film om hvad det vil sige at være menneske.

Dette er blot noget af det som Yorgos Lanthimos’ film, Poor Things, handler om, men den er dog så stor et filmisk festfyrværkeri, at man nærmest er nødt til at opleve den på et stort lærred.

Christian Bales Fem Bedste Roller

Christian Bale fylder 50 år tirsdag d. 30. januar og det skal da selvfølgelig fejres med en liste over hans bedste roller.
René Buchtrup giver sit bud på en TOP 5.