Harry Potter and the Deathly Hallows part 1.

Picture of Nicolai Kristiansen

Nicolai Kristiansen

Instruktør: David Yates.
År: 2010.
Genre: Fantasy.
Kan streames på: HBO-MAX

Med Harry Potter & the Deathly Hallows, er vi nu nået til enden af Harry Potter-sagaen og dog alligevel ikke helt. Fordi hvor der nok også var grundlag ved det, ved tidligere film, så blev det dog besluttet at dele d.7 bog i 2 film.

Oprindeligt var dog planen, at d. 7 og sidste Harry Potter-bog, blot skulle havde været en enkelt film, men produceren Lionel Wigram, mente at en deling af bogen ville være den bedst mulige løsning for the Deathly Hallows og sådan blev det så.

Heldigvis behøvede biografgængere i sin tid, dog ikke at vente længe, da begge dele fik premiere med ca. 8 måneders mellemrum, hvilket også betyder at begge film, blev optaget samtidig.

Overordnet kan man dog sige at med Harry Potter & the Deathly Hallows part 1., så er Harry Potter-sagaen, nu fuldkommen absorberet i mørke, da faren nu er større end nogensinde før, eftersom Voldemort nu står fuldkommen ved magt og samtlige muligheder for at jage og dræbe Harry Potter.

Derfor har Harry Potter nu også virkelig travlt med at få ram på Voldemort og via den information han har fået fra Dumbledore, ved Harry Potter nu at han skal finde 4 såkaldte horcruxe (nogle elementer som indeholder dele af Voldemorts sjæl) og destruer dem, for at kunne dræbe Voldemort.

Som selskab får Harry Potter naturligvis Hermione & Ron, da de begge gør det klart over for ham, at han ikke kan eller skal klare dette på egen hånd, uanset hvor meget fare der måtte være.

Dermed starter den tungeste og hårdeste rejse for Harry Potter & Co, fordi udover at være en virkelig mørk film, så udmærker denne film sig også, ved at være dén film i hele Harry Potter-sagaen, med allermindst magi.

Dette skal dog ikke forstås som værende negativt, men snarer ganske bogstaveligt, da Harry Potter, Hermione & Ron, ikke har voldsomt mange trylleformularer at gøre godt med her, men derimod bruger store dele af tiden på at søge efter horcruxe og prøve at destruere den de i forvejen har (en amulet).

For nogle får dette filmen til at føle lidt som noget såsom Ringenes-Herretrilogien, da de film også består af magen søgen og vandring og ligeså fordi hvor ringen i Ringenes-Herre, påvirker personen som har ringen om sig i en halskæde, så sker det samme lige netop her, dog med amuletten.

Dette er i særdeleshed med til at skabe splid mellem Harry, Hermione og Ron, og denne gang en form for splid, som er mere alvorlig end før, da de hver især (altså karaktererne) nu er blevet 17 år og står i denne livsfarlige situation, hvor det vitterligt nu gælder om at overleve.

Alt dette bliver vidunderligt instrueret af David Yates, som for mit vedkommende, først nu virkelig formår at fungere med den filmiske stil han måtte besidde.

Hele filmen er nærmest væg-til-væg, grå og mørk i dens visuelle look og hvor dette på sin vis har givet en form for mening i de forgangne 2 film, så giver det dog allerbedst mening her, da stemningen virkelig er grå og mørk og da lyse og sjove scener, tilnærmelsesvis kan tælles på 1 hånd, her.

Samtidig er det også værd at nævne, at David Yates og manuskriptforfatteren, Steven Kloves, lige netop formår at skabe den rette følelse af hjælpeløshed og håbløshed hos karaktererne i deres rejse efter horcruxe, skønt der selvfølgelig er visse nuancer (såsom Rons savn efter moderens mad, fremfor det som Hermione kan tilberede), som der ikke er til stede, men disse er dog alligevel ikke savnet.

Samtidig er det også virkelig værd at rose kameraarbejdet af Eduardo Serra, både fordi han virkelig skaber nogle ret så smukke billeder af de omgivelser som Harry, Hermione & Ron bevæger sig rundt i, men også fordi med at den også skaber nogle ret stærke billeder i filmens mørkeste scener.

Underlægningsmusikken af Alexandre Desplat er også fantastisk og afgjort det bedste som der er lavet siden Fangen fra Azkaban, da det er dybt stemningsfuldt og finder en smuk balance mellem det storladne og eventyrlige og stille, følsomme og intense.

Og så indeholder denne Harry-Potter-film, vel også sagaens eneste brug af et reelt stykke form for populærmusik som ikke er lavet til filmen, i form af Nick Cave’s O Children”, som benyttes i en ganske særlig og meget smuk scene

Skuespilmæssigt, så kan man på alle måder godt argumentere for at Daniel Radcliffe, Emma Watson og Rupert Grint, alle 3 topper her til slut, da de nu kender karaktererne helt på rygraden og fremfor alt, er modnet så meget i rollerne, så de nu virkelig kan få lov til at stråle i de mange alvorlige stunder.

Navnlig Emma Watson er formidabel og meget hjerteskærende i rollen som en person der virkelig er hjælpeløs, da hun både skal holde med Harry og Ron og samtidig fordi hun i starten af filmen, laver en virkelig stor ofring (som naturligvis ikke skal afsløres), som i den grad er sørgeligt at være vidne til.

Alt i alt, så er Harry Potter & the Deathly Hallows part 1, faktisk en af de bedste film i sagaen, fordi den er dybt stemningsfuld, virkelig intens og rørende, fordi David Yates endelig lykkedes til fulde med sin instruktion og fordi filmen samtidig bygger perfekt op til den endelige afslutning på Harry-Potter-sagaen.

Harry Potter and the Deathly Hallows part 1 får 6/6 hamre:
🔨🔨🔨🔨🔨🔨

Seneste

Knox Goes Away

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en lejemorder med opbyggende demens og det er bestemt lige så specielt og hjerteskærende, som det måtte lyde.

Knox Goes Away er ikke fejlfri, men når den dog fungere, er den dybt fremragende og er grundlæggende, meget værd at se i biografen.

Furiosa: A Mad Max Saga

Kan Furiosa hamle op med sin forgænger, Fury Road? Både ja og nej. Men mest ja.
For Furiosa prøver ikke det samme som sin forgænger (heldigvis for det!) og giver os i stedet mere dybde i universet og mer’ historiefortælling.
Læs René Buchtrups begejstrede anmeldelse HER:

Bad Boys 4: Ride or Die

De slemme drenge ruller derud af igen, men den gode energi fra film nummer tre er der ikke meget tilbage af. Martin Lawrence er reduceret til en fjollet sidekick og Will Smith virker off og som om han slet ikke gider være med.Bad Boys 4 skal ses for de brutale og nådesløse actionscener som er ret så vellykkede.René Buchtrup anmelder

Fuld af Kærlighed

Nicolai har denne gang anmeldt en dansk film, som både handler om hvad alkoholisme gør ved en familie og hvordan en familie bearbejder det og prøver, at holde sammen.

Fuld af kærlighed er hård, hjerteskærende og ofte også ret barsk, men den er samtidig virkelig menneskelig og dybt kompleks og grundlæggende værd at se og ligeledes snakke om.

Love Lies Bleeding

Nicolai har denne gang anmeldt en romantisk thriller med masser af bodybuilding, steroider og mord.

Love Lies Bleeding er overordnet en virkelig underholdende film, som ganske vist ikke har en perfekt slutning, men som dog er værd at tjekke ud i biografen.

Moviemaniac anmelder 4k-film: The Crow

Den er kult og The Crow fra 1994 er en yderst seværdig og underholdende film! Men, hva’ så med kvaliteten på 4k? Holder den? Se Youtube-klippet her hvor René Buchtrup anmelder endnu en 4k-film…

Ugens Streaming Anbefaling – Fury Road

Når man snakker om en ny streamingtjeneste som hedder MAX, kan man så andet end at anbefale Mad Max: Fury Road?! Nej vel…René snakker med Allan fra GoFM om én af verdens bedste actionfilm HER: