Gode Film Af Knap Så Gode Instruktører

Picture of René Buchtrup

René Buchtrup

af René Buchtrup

Let’s face it: det er ikke alle der er Steven Spielberg. Ja, teknisk set findes der jo kun en, men det jeg mener er, at det ikke er alle der hans særlige talent. Altså, til at instruere gode film.

Bevares, den kære Steven har ikke kun lavet magiske perler og mesterværker. Makværker som “War Horse” og “1941” er film man blot ville ønske ikke eksisterede. Men han har jo kreeret evige klassikere som “Jaws”, “Schinderles Liste” og “Saving Privare Ryan”, og det er jo dem man vil huske ham for.

Nå, men for at gøre denne indledning til en liste en smule mere forståelig, så findes der altså instruktører, som ikke kan bryste sig af at have lavet specielt mange, gode film. Der findes filmskabere, som har skabt film så tåbelige, så man ryster på hovedet over deres bagkatalog.

Men for at komme med en fodbold metafor, så kan man jo sagtens være en elendig angriber og alligevel, score mål en gang i mellem.

Denne liste er dedikeret til alle de instruktører som alligevel havde et par tricks i ærmet. Til alle de instruktører som beviste af de kunne mere, end blot at lave forfærdelige film. Alle dem der alligevel havde en kanin i hatten, og….

I ved vidst godt hvad jeg mener.

Dette er listen som hylder én af de film, som faktisk lykkedes.

For hvem ved… måske har de ikke blot lavet én, men måske to film, der ikke var så ringe… hvem ved…

Michael Bay (kendt for dårlige film som Transformers 2, 4 og 5, Pearl Harbor og Bad Boys 2)

Bedste film: The Rock

Han er verdensmester i at lave ualmindeligt, larmende film, som skruer op for volumen, når man tænker, man har brug for en pause.

Bay har sikkert et motto der hedder more is more. Han vil ikke nøjes. På nogen måde. Og det er vi nogen, der er gevaldigt kede af. For når han altså gider, kan han faktisk godt. Det er bare så sjældent det rent faktisk sker.

I hans bedste film til dato, er det som om, at han fokuserer mere på historie og karakterer, end bulder og brag. Okay, det er en actionfilm, og ikke just en nyskabende eller mindblowing én af slagsen. Men den får det bedste ud af skuespillerne Sean Connery, Nicolas Cage og Ed Harris. Og det siger skam ikke så lidt.

The Rock er beviset på, at Bay faktisk er i stand at skabe en film som er medrivende fra start til slut. Uden at larmen og ligegyldighederne overtager helt. Lidt ligesom i den første Transformers-film, som måske godt kunne snige sig på listen over hans anden vellykkede film.

Brett Ratner (kendt for dårlige film som X-men 3, Movie 43 og Rush Hour 3)

Bedste film: Den Røde Drage

Det er easy-peasy at pege fingre af kære Brett Ratner. Udover at være manden som sabotererede den tredje X-Men-film, så er han samtidig også en klam og ulækker grissebasse. Hvert fald, hvis man ser på de anklager om seksuelle overgreb, adskillige kvinder har beskyldt ham for.

Når det drejer sig om at instruere film, er Ratner ikke just vi-bukker-os-i-støvet-over-talentet-typen, men mere en du-laver-film-vi-kan-æde-os-mætte-i-popcorn-til-typen. Han er forholdsvis anonym og har ikke rigtigt et særligt touch, eller noget der skiller sig ud, når han laver film.

Han beviser dog med filmmatiseringen af Thomas Harris, “Den Røde Drage”, (som var blevet vellykket filmmatiseret tilbage i 1986 med “Manhunter”), at han kan sit håndværk og skabe en spændende film, som holder én fanget i Hannibal Lectors ondsindende net, mens han styrer showet.

Paul W. S. Anderson (kendt for dårlige film som alle Resident Evil 1-6, De Tre Musketerer, Alien Vs. Predator og Pompeji)

Bedste film: Event Horizon

Det er ret nemt at sige ikke så pæne ting om den kære engelske instruktør, Paul W. S. Anderson, da han stort set altid laver gravalvorlige film, hvor fundamentet er enormt tåbeligt og dumt. Det er ekstremt nemt, at sige at han kun laver dårlige film, fordi de fleste af hans film minder om et middelmådigt computerspil.

Men med sci-fi-filmen, “Event Horizon” fra 97′, har vi pludselig en film, hvor interessante karakterer og et drønspændende plot mødes, og hvor en særlig dunkel og klaustrofobisk stemning, ligger som en tyk tåge over filmen. Der er dømt Alien-paranoia for alle pengene, og det fungerer heldigvis hele vejen.

Adam Shankman (kendt for dårlige film som The Wedding Planner, Elitepædagogen, Det Vilde Dusin 2 og Rock Of Ages)

Bedste film: A Walk To Remember

A Walk To Remember er en på ingen måde en tidløs klassiker alle bør se. Det er den bestemt ikke. Men sammenlignet med alle hans andre film, har den faktisk et lille hjerte, der banker for at fortælle en historie, som bl.a. handler om store temaer, som tro og tilgivelse.

Og så er det oven i købet en vaskeægte ungdomsfilm.

Pige møder dreng. Forskelligheder mødes. Sød pige vs. bad guy. Overraskende for alle: de forelsker sig. MEN, hun bærer en lille hemmelighed.

Jeg har set denne film flere gange, og må blankt indrømme, at jeg sagtens kan se dens fejl og mangler. Den ender en gang i mellem i “klicheernes grøft” (hvis den altså findes) og er flere gange ved at falde helt i. Men den bliver reddet af den gode kemi fra skuespillerne Mandy Moore og Shane West, som matcher hinanden perfekt og de reflekterende temaer, som hæver den over de overflødige ungdomsfilm, som allerede er druknet i tårer og kleenexklude.

Jan De Bont (kendt for dårlige film som Tomb Raider 2, Speed 2 og The Haunting/Hjemsøgt)

Bedste film: Speed

Tyskeren, der blev født i Holland, og som har instrueret 5 Hollywood-baskere, har kun én god i bagagen: den om bussen, der under ingen omstændigheder må køre under 80 km i timen.

90’er-actionklassikeren “Speed” kan i år fejre 25 års jubilæum, og holder stadig et hundrede. Måske er det kombination af Keanu Reeves og Sandra Bullock, som de ufrivillige helte, som falder pladask for hinanden. Måske er det Dennis Hopper, som den excentriske skurk, der hepper på “wild cats”, som gør det hele. Måske er det historiens fjollede og urealistiske plot, der alligevel giver så meget mening i sidste ende.

Måske er det kombination af disse ting der gør “Speed” til en film, der som ikke blot er medrivende og underholdende, men samtidig også minder én om at tænke sig om, næste gang man skal tage med bussen.

Seneste

Knox Goes Away

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en lejemorder med opbyggende demens og det er bestemt lige så specielt og hjerteskærende, som det måtte lyde.

Knox Goes Away er ikke fejlfri, men når den dog fungere, er den dybt fremragende og er grundlæggende, meget værd at se i biografen.

Furiosa: A Mad Max Saga

Kan Furiosa hamle op med sin forgænger, Fury Road? Både ja og nej. Men mest ja.
For Furiosa prøver ikke det samme som sin forgænger (heldigvis for det!) og giver os i stedet mere dybde i universet og mer’ historiefortælling.
Læs René Buchtrups begejstrede anmeldelse HER:

Bad Boys 4: Ride or Die

De slemme drenge ruller derud af igen, men den gode energi fra film nummer tre er der ikke meget tilbage af. Martin Lawrence er reduceret til en fjollet sidekick og Will Smith virker off og som om han slet ikke gider være med.Bad Boys 4 skal ses for de brutale og nådesløse actionscener som er ret så vellykkede.René Buchtrup anmelder

Fuld af Kærlighed

Nicolai har denne gang anmeldt en dansk film, som både handler om hvad alkoholisme gør ved en familie og hvordan en familie bearbejder det og prøver, at holde sammen.

Fuld af kærlighed er hård, hjerteskærende og ofte også ret barsk, men den er samtidig virkelig menneskelig og dybt kompleks og grundlæggende værd at se og ligeledes snakke om.

Love Lies Bleeding

Nicolai har denne gang anmeldt en romantisk thriller med masser af bodybuilding, steroider og mord.

Love Lies Bleeding er overordnet en virkelig underholdende film, som ganske vist ikke har en perfekt slutning, men som dog er værd at tjekke ud i biografen.

Moviemaniac anmelder 4k-film: The Crow

Den er kult og The Crow fra 1994 er en yderst seværdig og underholdende film! Men, hva’ så med kvaliteten på 4k? Holder den? Se Youtube-klippet her hvor René Buchtrup anmelder endnu en 4k-film…

Ugens Streaming Anbefaling – Fury Road

Når man snakker om en ny streamingtjeneste som hedder MAX, kan man så andet end at anbefale Mad Max: Fury Road?! Nej vel…René snakker med Allan fra GoFM om én af verdens bedste actionfilm HER: