Fire af de bedste børnepræstationer på film

René Buchtrup

René Buchtrup

Kan man forvente at børn spiller ligeså godt som de voksne på det store lærred? Det korte svar er et rungende ja. Faktisk endnu bedre, når det drejer sig om denne liste, som fremhæver børnene frem for de garvede og ældre præstationer.

God fornøjelse med den lille liste som fremhæver nogen af de stærkeste præstationer i filmhistorien…

Kapernaum kan streames gratis på Filmstriben

Zain i Kapernaum (2018)

-spillet af Zain Al Rafeea

Han har hverken papirer på hans alder og rigtige navn. Den libanesiske dreng, kaldet Zain, sagsøger hans forældre at den simple årsag: for at have født ham. Det kan lyde som en joke, men han mener det. Født ind i en miserabel barndom, med søskende der bliver giftet væk, for at få mad på bordet. Og en dreng der har fået nok og kæmper mod de uansvarlige voksne!

Zain Al Rafeea er selv tidligere immigrant og spiller den unge Zain så oprigtigt, troværdigt og passioneret, så man ikke kan andet end af elske ham. Èn af de præstationer der sætter sig fast for altid.

Léon kan streames gratis fra Filmstriben

Mathilda i Léon (1994)

-spillet af Natalie Portman

Drop de klamme tanker om Lolita-lignende film, hvor en fuldvoksen mand, misbruger et ung pige. Léon er muligvis en fortælling om en lejemorder som tager den 12-årige Mathilda til sig, da hun ikke har andre. Men det er kemien mellem netop ham (spillet fortræffeligt af Jean Reno) og så den fuldstændig forrygende Natalie Portman, der er hjertet i den grumme historie.

For efter den sleske og korrupte strømer Stansfield (Gary Oldman i en legendarisk skurkerolle) har dræbt Mathildas familie, pønser hun på hævn. Portman har mange fantastiske roller på cv’et, men hendes første rolle som sorgramt pige, med en stor gun i favnen, er den hun nok for altid vil blive husket for.

Gå Og Se kan streames gratis på Filmstriben

Florya i Gå Og Se (1985)

-spillet af Aleksei Kravchenko

Krig er helvede. Det forstå man mere end nogensinde efter 2 timer og 22 minutter i selskab med unge Florya, som melder sig til Hvideruslands modstandsfolk i 1943. De er oppe mod tyskerne og netop mødet med dem, bliver en langsom nedbrydelse af ham, både fysisk og mentalt.

Gå Og Se er svær at komme igennem og ikke en film man har lyst til at se igen. Også selvom der her er tale om én af dem, som for altid vil være med i ens hukommelse. Aleksei Kravchenkos præstation i filmen føles ikke som skuespil, men som den ægte vare. Vi føler som publikum at iagttage en dreng der bliver nedbrudt og ødelagt af hvad krigen gør hvad ham, psykisk og fysisk.

Cykeltyven kan desværre ikke streames nogen steder for tiden

Bruno i Cykeltyven (1948)

-spillet af Enzo Staiola

Vi slutter af med en klassiker. Vel at mærke en sort-hvid-en-af-slagsen, som hverken kan streames nogen steder og som kun de største filmnørder ejer på DVD.

Ikke særligt inkluderende og motiverende, men alligevel en præstation fra en helt særlig film, der umuligt kan undgås. Samfundskritisk neorealisme på italiensk og én af dem som for altid vil stå som en klassiker i filmhistorien. Far, mor og søn lever en simpel tilværelse, hvor pengene er få, men humøret alligevel er højt. Indtil den dag hvor deres cykel bliver stjålet.

Enzo Stailoa spiller med følelserne ud på tøjet, men alligevel kammer det aldrig over i det overdrevent sentimentale. Han er det lille bankende hjerte i det store italienske maskineri, og faktisk er han bedst når han iagttager hans far med hans store, brune øjne, uden replikker, mens han knuger sig til håbet om en bedre fremtid.

Seneste

Poter Af Stål

Hvem sagde at en fornøjelig og let fordøjelig animationsfilm, ikke kan handle om race-diskrimination?
Poter Af Stål er inspireret af Sheriffen Skyder På Det Hele og minder til dels om Karate Kid. Og så er det en ret så underholdende sag.
René Buchtrup anmelder den HER:

Dream Scenario

Nicolai har denne gang anmeldt en film, der både omhandler en tilforladelig fyr der pludseligt dukker op i folks drømme og hvad der sker når stor berømmelse pludselig rammer én, der ikke er forberedt på det.

Dream Scenario er en film med mange facetter og sider til sig, udover at være en sorthumoristisk komedie og lige netop der for, er den enorm meget værd at opleve i biografen!

Pot Au-Feu

Pot au-Feu er en enormt veltilberedt film om to menneskers fælles passion for madlavning og hinanden, der tager sig tiden til at efterlade en subtil og behagelig eftersmag hos sin seer.

Drengen og Hejren

Nicolai har denne gang anmeldt den seneste film fra den japanske animé-mester, Hayao Miyazaki og han er bestemt tilbage på toppen!

Drengen og Hejren, er et smukt, poetisk og underholdende eventyr, med en enorm visuel skønhed og et virkelig filosofisk og poetisk eventyr, af den slags som Miyazaki, kun kan lave dem.

Den Grænseløse

Den Grænseløse er ikke én af de bedste Afdeling Q-film. Men det er alligevel en bundsolid og spændende krimi som er langt mere vellykket end Marco Effekten.
René Buchtrup anmelder.

Poor Things

Nicolai har denne gang anmeldt en fascinerende, unik, smuk, underholdende og vanvittig morsom film om hvad det vil sige at være menneske.

Dette er blot noget af det som Yorgos Lanthimos’ film, Poor Things, handler om, men den er dog så stor et filmisk festfyrværkeri, at man nærmest er nødt til at opleve den på et stort lærred.

Christian Bales Fem Bedste Roller

Christian Bale fylder 50 år tirsdag d. 30. januar og det skal da selvfølgelig fejres med en liste over hans bedste roller.
René Buchtrup giver sit bud på en TOP 5.