Fantastiske Film Der Ikke Blev Nomineret Til Oscars (Bedste Film): Top 10

Picture of René Buchtrup

René Buchtrup

af René Buchtrup

Ja, jeg er godt klar over at det er en hulens lang overskrift til en liste. Det er til gengæld en vældig interessant én af slagsen. Tænk på alle de mesterværker der er blevet forbigået af Oscar Akademiet gennem årernes løb.

Hvorfor nogle film bliver sorteret fra, kan måske hænge sammen med at 6000 af Akademiets medlemmer (vel at mærke af en stattestik fra 2015) har en gennemsnitsalder på 63 år. Og at 76 procent er af dem er hvide mænd. Måske de ikke er de store tilhængere af genre som science fiction, gysere, superheltefilm, komedier og action.

Så hvis I pludselig tænker: Jamen, René, hvor er alle de fede film, såsom “Die Hard” (1998), “Terminator 2″(1991), “Star Wars” (1977) eller “Scarface” (1983) på din liste???

Actionfilm fylder eksempelvis ikke det store på Akademiets lister over Bedste Film generelt. De er generelt ikke til de larmende bulder-og-brag-film med alt for store armbevægelser. Med mindre de har et udviklende drama under overfladen. De fleste film der bliver nomineret i kategorien Årets Bedste Film er nemlig dramamer, med udviklingskurver, følelser på spring og skuespilspræstationer der rykker. Det er åbenbart det middelaldrende mænd kan forholde sig til 🙂

Men kig engang på boble-listen. Som I nok kan se har det været utrolig svært at lave en listen. Men som man jo siger når der skal skæres fra,- kill your darlings.

10. Singin’ In The Rain (1952) http://www.imdb.com/title/tt0045152/

Måske den største (og bedste) musical gennem filmhistorien fra 1952, fik i til Oscar-showet i 53′ kun 2 statuetter,- en for bedste kvindelige birolle, og en for bedste musik (der findes alligevel en gud foroven). Men at den slet ikke blev nomineret for bedste film, er stadigvæk en gåde for mig.

9. Stand By Me (1986) http://www.imdb.com/title/tt0092005/

Den bedste Stephen King-filmmatisering nogensinde. Intet mindre. En fremragende fortælling om fire drenges søgen efter et lig ved togskinnerne. Stand By Me en nostalgisk udforskning af venskabet mellem fire drenge. En genistreg af instruktør Rob Reiner.

8. Miller’s Crossing (1990) http://www.imdb.com/title/tt0100150/

Èn ting er at det er den mest oversete af alle Coen-brødrenes film. Men at den ikke fik en nominering i 91, er en skandale! En nyklassiker i amerikansk filmhistorie og hvis I ikke har set denne gangster/noir-perle, så se den. NU!

7. Fight Club (1999) http://www.imdb.com/title/tt0137523/

“First Rule: You do not talk about Fight Club”. Alle med ren filmsamvittighed (hvis man kan have sådan én) har selvfølgelig set 90’er klassikeren Fight Club. Problemet med David Fincher er simpelthen at han er forud for sin tid. Alle hans mesterværker får altid først den anerkendelse 10-20 år efter de udkommer.

6. Vertigo (1958) http://www.imdb.com/title/tt0052357/

En Kvinde Skygges som er dens danske titel, er muligvis Alfred Hitchcocks bedste. Manden som aldrig fik en Oscar for nogen af sine film(!), har med Vertigo begået en genistreg som kombinerer hårrejsende mystik, betagende surrealistiske billeder og et enestående, uforglemmelig plot, som The Master Of Suspense i den grad kan være stolt af.

5. The Dark Knight  (2008) http://www.imdb.com/title/tt0468569/

At Oscar Akademiet ikke kan lide superheltefilm er ikke en nyhed. Men at de ikke nominerede mesterværket om mørkets ridder, finder jeg højest mærkværdigt. Filmens indpakning er muligvis Batmans superhelte univers, som er betagende flot, men hvis man dykker længere ned, vil et mesterligt værk komme til syne, hvis kerne spejler menneskets iboende ondskab. Genial film. Intet mindre.

4. Breakfast At Tiffanys (1961) http://www.imdb.com/title/tt0054698/

Gennemblødte, i silende regn i New Yorks gader, får pigen Holly sin Paul. På papiret, en kliche Hollywood-slutning,- i virkeligheden, én af de bedste slutninger i amerikansk filmhistorie nogensinde. Som den rod – og identitetsløse kat hun deler lejlighed med, spiller Audrey Hepburn ( i sit livs rolle) den rastløse Holly, som drømmer om et andet liv. Hele atmosfæren i filmen er vidunderlig og en klassiker som altid er et gensyn værd.

3. Paths Of Glory (1957) http://www.imdb.com/title/tt0050825/

Den bedste anti-krigsfilm overhovedet. Stanley Kubricks oversete mesterværk som både kan betegnes som et krigsdrama, et retsalsdrama, samt en action krigsfilm. En stor og overset film som sætter spørgsmål ved hvem der er kujoner og hvem der er helte i krig. At Kubrick heller ikke blev nomineret for Bedste Film i 88′ med Full Metal Jacket (1987), ja, det er jo bare fuldstændig uforståeligt og latterligt!

2. Blade Runner (1982) http://www.imdb.com/title/tt0083658/

At Oscar Akademiet ikke jubler over science fiction-genren, er som jeg nævnte tidligere, ikke en stor hemmelighed. Ridley Scotts episke mesterstykke var forud for dens tid og bl.a. kunne anmelderne kunne ikke lide den da den blev udgivet. Men hvilken filmnørd med respekt for sig selv, har ikke Blade Runner på liste af yndlingsfilm? Måske lidt flabet sagt, men fremtiden (2019 🙂 ) er sjældent blev skildret smukkere, skræmmende og æstetisk som Scotts gudesmukke Blade Runner.

1.  Matrix (1999) http://www.imdb.com/title/tt0133093/

Som Andreas Nørgaard nævnte på én af hans tidligere lister vedrørende The Godfather: Ord er overflødelige. Alligevel er det dog bemærkelsesværdigt at en film kan rumme så meget på én gang. Historien om den lille mand, Neo, mod det store, totalitære samfund (The Matrix). En episk (ja, nærmest bibelsk) fortælling pakket ind i noget af det bedste action, Hollywood nogensinde har disket op med. Lommefilosofi eller ej, så er The Matrix én af de største film i nyere tid, og Akademiet burde skamme sig over ikke at have nomineret denne dystopiske kung-fu-cyberpunk-ballet af et mesterværk!

Boblere

Wall-E, Boogie Nights, Some Like It Hot, The Usual Suspects, Seven, Children Of Men, Toy Story, Psycho, Touch Of Evil, Alien, O Brother Where Art Thou, Memento, The Shining, Full Metal Jacket, The Big Lebowski, Erternal Sunshine of The Spotless Mind, Frankenstein, Groundhog Day, Heat, Mean Streets, Night Of The Hunter, Once Upon a Time In America, Once Upon a Time In The West, The Seachers.

 

Seneste

Knox Goes Away

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en lejemorder med opbyggende demens og det er bestemt lige så specielt og hjerteskærende, som det måtte lyde.

Knox Goes Away er ikke fejlfri, men når den dog fungere, er den dybt fremragende og er grundlæggende, meget værd at se i biografen.

Furiosa: A Mad Max Saga

Kan Furiosa hamle op med sin forgænger, Fury Road? Både ja og nej. Men mest ja.
For Furiosa prøver ikke det samme som sin forgænger (heldigvis for det!) og giver os i stedet mere dybde i universet og mer’ historiefortælling.
Læs René Buchtrups begejstrede anmeldelse HER:

Bad Boys 4: Ride or Die

De slemme drenge ruller derud af igen, men den gode energi fra film nummer tre er der ikke meget tilbage af. Martin Lawrence er reduceret til en fjollet sidekick og Will Smith virker off og som om han slet ikke gider være med.Bad Boys 4 skal ses for de brutale og nådesløse actionscener som er ret så vellykkede.René Buchtrup anmelder

Fuld af Kærlighed

Nicolai har denne gang anmeldt en dansk film, som både handler om hvad alkoholisme gør ved en familie og hvordan en familie bearbejder det og prøver, at holde sammen.

Fuld af kærlighed er hård, hjerteskærende og ofte også ret barsk, men den er samtidig virkelig menneskelig og dybt kompleks og grundlæggende værd at se og ligeledes snakke om.

Love Lies Bleeding

Nicolai har denne gang anmeldt en romantisk thriller med masser af bodybuilding, steroider og mord.

Love Lies Bleeding er overordnet en virkelig underholdende film, som ganske vist ikke har en perfekt slutning, men som dog er værd at tjekke ud i biografen.

Moviemaniac anmelder 4k-film: The Crow

Den er kult og The Crow fra 1994 er en yderst seværdig og underholdende film! Men, hva’ så med kvaliteten på 4k? Holder den? Se Youtube-klippet her hvor René Buchtrup anmelder endnu en 4k-film…

Ugens Streaming Anbefaling – Fury Road

Når man snakker om en ny streamingtjeneste som hedder MAX, kan man så andet end at anbefale Mad Max: Fury Road?! Nej vel…René snakker med Allan fra GoFM om én af verdens bedste actionfilm HER: