Fall

René Buchtrup

René Buchtrup

Originaltitel: Fall

Instruktør:

År: 2022

Genre: Thriller, drama

Kan bl.a. streames på Blockbuster

Jeg lå med svedige håndflader, så jeg knap nok kunne få popcornene op fra skålen og ind i min mund.

Jeg lå og spændte, og følte mig utilpas. Var jeg ved at blive syg? Nej, jeg mærkede efter på panden, med håndryggen. Nej, ingen feber. Hvad kunne det så være?

Dette var den underlige følelse jeg lå med for et stykke tid siden på sofaen, da jeg så Fall. En spændingsfilm, om to unge kvinder, der er kravlet op i et afsidesliggende og forladt radiomast, uden megen chance for at komme ned igen.

Historien er simpel og tynd, som toiletpapiret på Roskilde Festivals toiletter: bedsteveninderne, Becky (Grace Caroline Currey) og Hunter (Virginia Gardner) er kravlet op i et 600-meter højt tårn, langt ud på Lars Tyndskids mark, for at få et adrenalin-rush. Pigerne var øjenvidner til at Becky mistede sin mand i en tragisk klatreulykke for ca. et år siden, og siden ulykken har hun isoleret sig sig, og overvejet selvmord. En dag står Hunter udenfor hendes dør, og får hende overtalt til at komme med, for at få lidt livsgnist tilbage.

Det skal ikke mange hjerneceller til, for at regne ud hvilke fare pigerne bringer sig selv i, ved at kravle op i det enorme radiotårn, hvor skruerne langsomt falder ud for hvert skridt de tager på vejen til toppen. Vi er som publikum heller ikke i tvivl om at Hunter holder noget hemmeligt om Beckys afdøde mand, og dramaet i filmen bl.a. ligger i netop denne konflikt.

Men, det er egentlig ikke spændende. De to skuespillerinder kæmper en brav kamp med troværdigheden, men de spiller bare ikke særligt godt. Det trækker en smule i den forkerte retning, når deres replikker bliver spyttet ud, som var det en desperat audition til Teaterskolen. Det hjælper selvfølgelig heller ikke på det, at filmens manuskript er så kliche-drevent, så man snildt kan tænke sig til, hvad den næste replik mon vil være.

Det der til gengæld trækker op og for alvor virker i filmen, er samtlige scener, hvor der ikke snakkes, men i stedet handles. Hvor pigerne i toppen af det faldefærdige tårn, kæmper for livet, for at komme ned. Den måde det hele er filmet på, får allerede undertegnede til at blive helt svimmel bare ved tanken. Man føler simpelthen man er med pigerne hele vejen, og de kreative vinkler kameraet filmer disse begivenheder på, ville selv få action-instruktøren, Michael Bay til at juble og hoppe i sædet af bar begejstring.

Mobilerne løber tør for strøm, gribbe begynder at hugge på de halvdøde piger og desperate tider kræve desperate handlinger. Vi keder os bestemt ikke i selskab med de seje klatretøser og håber på at de klarer skærene i sidste ende. Selvom dramaet mellem de to tøser virker fjollet og klinger hult som et 90’er-melodrama, sejrer filmen i sidste ende på høj adrenalin og nervepirrende action.

Fall får 4/6 hamre:

🔨  🔨  🔨  🔨 

Seneste

Birthday Girl

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en fødselsdagsferie på et krydstogt, hvor tingene går virkelig gruligt galt for en mor og en datter.

Birthday Girl, er intens, hjerteskærende og grundlæggende en ret ubehagelig film, som måske ikke er helt perfekt, men som dog er en der vil påvirke én og som man vil huske efterfølgende.

Godzilla x Kong: The New Empire

Den nye Godzilla/King Kong-film er én stor undskyldning for at se en radioaktiv øgle og kæmpe-abe slås mod endnu en giga-abe, der ridder på en is-øgle i fremmed portal-verden (!!!) Godzilla x Kong: The New Empire er den femte i Monsterverse-universet og den bli’r anmeldt af René Buchtrup

Perfect Days

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en ældre japansk herre, som rengøre toiletter i Tokyo og bl.a. lytter til gammel rock på kassettebånd.

Hvis dette ikke lyder som noget særligt, så er det dog faktisk tilfældet her, da Perfect Days er filmisk hverdagspoesi når det er allerbedst og ligeledes årets hidtil allerbedste bud på en film der viser mennesker og livet fra den allerbedste side af.

Paris, Texas

Wim Wenders har skabt en sjælden filmperle, som beskriver ensomhedens væsen mere rørende end nogen anden film i filmhistorien.
Læs René Buchtrups anmeldelse af Paris, Texas, med en storspillende Harry Dean Stanton i front

Past Lives

Nicolai har denne gang anmeldt en film om 2 koreanske mennesker, som først mødes i barndommen og som sides mødes flere gange som voksne, men for hver gang de mødes, er deres liv helt anderledes.

Past Lives er intet mindre end et stort, smukt, subtil og virkelig menneskeligt mesterværk, som man i allerhøjeste grad, kan og bør opsøge i ens nærmeste biograf.

Wild

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en kvinde der beslutter sig for at vandre en virkelig hård og lang tur, for at kunne komme af med livets smerter, sorg og traumer.

Wild er en hjerteskærende og spændende film, som ikke er perfekt, men dog meget medrivende.

Ugens Streaming Anbefaling – American Fiction

Cord Jefferson vandt til årets Oscar-show en gylden statuette for “bedste manuskript”.
American Fiction er filmen du ikke skal snyde dig selv for, da den er velspillet, skarp og morsom.
Allan fra GoFM får en lille anbefaling med på vejen her i lydklippet: