De Bedste Seriekarakterer – Del 2 (Renés favoritter)

René Buchtrup

René Buchtrup

René er ikke færdig med at hylde de karakterer som har gjort mest indtryk på ham gennem mange års skærm-kiggeri. Et cadeau til de skuespillere, som har transformeret sig til nogle karakterer han umuligt kan slippe. Dem, han aldrig vil glemme…

Nyd anden del af listen….

Dana Scully – X-files

Skuespiller: Gillian Anderson

Jeg startede første del ud med en hyldest til hendes mangeårige makker i FBI, Agent Mulder. Nu er det hendes tur,- den kære Scully.

Hun tror på videnskaben og har brug for konkrete beviser. Men det er ikke altid let, når “Spooky” Mulder er Fætter Modsat, som i den grad er en “believer” af format og som oftest tester den kære Dana til det yderste i hendes tro.

Scully-karakteren er muligvis rationel, fornuftig og dannet, i forhold til Mulder, som ofte kan virke i den modsatte grøft. Gillian Anderson formår både at vise disse sider af hende, men også ufatteligt meget mere, som senere i X-files-serien kommer til udtryk i form af vrede, afsky og uforståenhed til den rationelle verden, som ofte ramler, når makkerparret er på sporet af (rum)væsener, og andet uforstående i verden der er strengt fortroligt for offentligheden.

Larry Hall: Black Bird

Skuespiller: Paul Walter Hauser

Serien er ny. Han har ikke just mange roller på cv’et endnu. Men med denne rolle, er det umuligt at ignorere ham længere…

Navnet i fængselsserien Black Bird er Larry Hall, og Paul Walter Hauser spiller ham, så nakkehårene rejser sig. Han er både sølle, skrøbelig og vattet. Men tag ikke fejl. Han sidder spæret inde for en rigtig god grund: han er en utilregnelig voldspsykopat, som mishandler og dræber unge kvinder, og man har ingen konkrete beviser på det. Det ene øjeblik virker han som en hyggelig fætter løgsovs, man kan snakke med om alt. Det næste skinner ondskaben ud af hans øjne, og man får opkastfornemmelser.

Efter seks afsnit i selskab med Larry, får man lyst til at løbe skrigende bort og aldrig vende tilbage. Alligevel er man fascineret og får én til at tænke på hvordan en morder tænker og agerer…

Ruth Fisher: Six Feet Under

Skuespiller: Frances Conroy

Hun kan være omsorgsguld, pylret, nærtagende og en smule hysterisk. Hun er mor med STORT M og gør det bedste hun kan for at være hende der ordner sagerne i bedemandsfirmaet, efter hendes mand pludselig omkommer i en ulykke. Men det er slet ikke så let, når tingene ramler og når ens voksne børn har det svært.

Frances Conroy viser i rollen som Ruth hvilken enestående skuespiller hun er. Jeg har stort set aldrig bemærket hende i andre roller, på hendes ellers imponerende skuespils-cv, men dette er egentlig også rollen, alle midaldrende kvinder drømmer om.

Andreas fremhævede både Michael C. Hall og Rachel Griffiths for deres eminente præstationer i verdens bedste dramaserie, Six Feet Under, tidligere. De fortjener også al credit i verden for deres store arbejde. Men Frances Convoy viser med hendes hjerteskærende roller som presset kvinde i en svær tid, at hun ej skal glemmes. Hun ER Ruth,- et menneske af kød og blod, og med sine mangler og fejl, er hun i bund og grund bare et helt almindeligt, dødeligt menneske, ligesom all andre.

Raylan Givens: Justified

Skuespiller: Timothy Olyphant

Han er flabet, kæk og fræk. Men samtidig også skarp, dygtig og helvedes hurtig på aftrækkeren.

Navnet er Givens. Raylan Givens og alt for lidt seriefans har stiftet bekendtskab med ham i den undervurderede politiserie Justified, som er en blanding mellem den herligt overdrevne Banshee, og den den seriøse og hårdkogte The Shield. Timothy Olyphant spiller U.S. Marshall Givens med et evigt glimt i øjet, men samtidig også med en frustration over de tilstande som (næsten) er umulige rigtigt at gøre noget ved i hjembyen Harlan, som er en hillbilly by ud over alle grænser. Han finder sig dog ikke i noget og bliver hurtigt upopulær blandt byens (kriminelle) borgere).

Olyphant gør hans karakter menneskelig og selv med hans fejl og mangler,- en person man ikke kan andet end af holde af i det korrupte landskab han betræder med hans støvede cowboystøvler.

Mike fra Fred Til Lands

Skuespiller: Morten Hee Andersen

Det er sjældent set bedre på dansk tv. Altså, skurken,- ham, man bare ønsker skal lide en miserabel død.

Morten Hee Andersens præstation som fynsk stjerne-psykopat rammer lige i mellemgulvet. Hver gang han dukker op på skærmen i den danske serie, Fred Til Lands får man lyst til at kigge væk. Man ved aldrig hvad han kan finde på. Men kan se det i hans øjne: ondskaben.

Men hvor kommer den fra, altså den ondskab? Tja, det finder man lige så stille ud af, som serien nærmere sig afslutningen. Slutningen på serien er langt fra tilfredsstillende. Men det ændrer ikke på at Hee Anderson er uforglemmelig som terroriserende bølle, som med temperament som en kamphund og snedighed som en ræv, aldrig skal undervurderes.

Naomi Nagata i The Expanse

Skuespiller: Dominique Tipper

Endnu en totalt undervurderet serie. Endnu en fuldstændigt undervurderet skuespillerinde.

Den ambitiøse The Expanse kan meget kort beskrives som en omgang Borgen (ja, den danske serie) med et twist af Star Trek. Den er fyldt med en masse forskellige karakterer, man bliver præsenteret for, hen over seks fantastiske sæsoner. Èn af dem man følger mest, er Naomi Nagata, som er på faldefulde rummissioner med rumskibet Rocinante. Hun er bælter (længere forklaring venter,- SE serien!) og hun har en hjerteskærende hemmelighed, hun bærer rundt på. Vi bliver som publikum klogere på denne hemmelighed på et tidspunkt, og alle hendes handlinger,- både hendes forrige og hendes nuværende, giver pludselig mere mening.

At hele serien er blevet overset af Golden Globes og The Emmys, er kort sagt en fadæse. Men at Tippers imponerende præstation heller aldrig er blevet mere anerkendt, kan jeg virkelig undre mig over. Hun er cool, handlekraftig, stærk (fysisk som psykisk), moderlig, omsorgsfuld og temperamentsfuld. Hun er verdens sejeste kvinde i rummet…

Seneste

Poter Af Stål

Hvem sagde at en fornøjelig og let fordøjelig animationsfilm, ikke kan handle om race-diskrimination?
Poter Af Stål er inspireret af Sheriffen Skyder På Det Hele og minder til dels om Karate Kid. Og så er det en ret så underholdende sag.
René Buchtrup anmelder den HER:

Dream Scenario

Nicolai har denne gang anmeldt en film, der både omhandler en tilforladelig fyr der pludseligt dukker op i folks drømme og hvad der sker når stor berømmelse pludselig rammer én, der ikke er forberedt på det.

Dream Scenario er en film med mange facetter og sider til sig, udover at være en sorthumoristisk komedie og lige netop der for, er den enorm meget værd at opleve i biografen!

Pot Au-Feu

Pot au-Feu er en enormt veltilberedt film om to menneskers fælles passion for madlavning og hinanden, der tager sig tiden til at efterlade en subtil og behagelig eftersmag hos sin seer.

Drengen og Hejren

Nicolai har denne gang anmeldt den seneste film fra den japanske animé-mester, Hayao Miyazaki og han er bestemt tilbage på toppen!

Drengen og Hejren, er et smukt, poetisk og underholdende eventyr, med en enorm visuel skønhed og et virkelig filosofisk og poetisk eventyr, af den slags som Miyazaki, kun kan lave dem.

Den Grænseløse

Den Grænseløse er ikke én af de bedste Afdeling Q-film. Men det er alligevel en bundsolid og spændende krimi som er langt mere vellykket end Marco Effekten.
René Buchtrup anmelder.

Poor Things

Nicolai har denne gang anmeldt en fascinerende, unik, smuk, underholdende og vanvittig morsom film om hvad det vil sige at være menneske.

Dette er blot noget af det som Yorgos Lanthimos’ film, Poor Things, handler om, men den er dog så stor et filmisk festfyrværkeri, at man nærmest er nødt til at opleve den på et stort lærred.

Christian Bales Fem Bedste Roller

Christian Bale fylder 50 år tirsdag d. 30. januar og det skal da selvfølgelig fejres med en liste over hans bedste roller.
René Buchtrup giver sit bud på en TOP 5.