Daniel Day-Lewis-Tema (5. Del)

René Buchtrup

René Buchtrup

af Andreas Nørgaard

Vi afslutter Daniel Day Lewis-temaet med Andreas Nørgaards yndlingsfilm med den engelske skuespiller: In The Name Of The Father af Jim Sheridan. 

Så!

In The Name og The Father er iblandt mine 10 yndlingsfilm, og har været det siden jeg så den første gang for godt tyve år siden.
Den rammer mig stadig ligeså dybt, og min retfærdighedssans blir stadig for alvor testet flere gange undervejs.

Filmen er den autentiske beretning om roden Gerry Conlon (spillet af Daniel Day-Lewis), som ikke rigtig kan finde sit ståsted i livet i 70’ernes Belfast, som sandt at sige osse er et kaos af vold, millitær, utryghed og had til englænderne.
Han laver en masse ballade, flirter lidt med IRA, og er generelt utilpasset og rodløs.
Gerry bli’r sendt til London af sine forældre for at få ham væk fra det miljø han befinder sig i, og de mennesker han omgås.
Han flytter ind hos sin tante sammen med sin ven, men rykker hurtigt videre til sit eget sted – et kollektiv med ligesindede unge rødder med mod på fest og ballade.
Gerry og tre af hans venner bli’r af omveje sigtet for et bombeattentat i den engelske by Guildford, som dræber fire engelske soldater, samt en civil.
De bli’r ligeledes anklaget for at være IRA medlemmer, hvilket dengang i sig selv var nok til at ryge lang tid i brummen.
Gennem voldsomme forhør og tvungne tilståelser bli’r Gerry og hans venner kylet i fængsel i laaaang tid, og efter noget tid følger hans far og tante, anklaget som medskyldige!
Da hans far fængsles ender de i samme celle.
Far og søn, ild og vand.
De er vidt forskellige, og har aldrig rigtigt kunnet med hinanden, og samtidig tærer deres indbyrdes fortid på forholdet.
Det er barskt at overvære, men deres fælles ønske om forsoning er virkelig stærkt at følge!!
Filmen følger kampen for retfærdighed for Gerry.
En kamp, der først får rigtig pondus og opmærksomhed, da den engelske advokat, Gareth Pierce (fabelagtigt spillet af altid troværdige, Emma Thompson) tager sagen op igen. Hun er en arrig lille satan af en advokat, og det er præcis det Gerry og de andre har brug for – hårdt mod hårdt overfor de engelske undertrykkere!

Tragedie, retfærdighed, håb, håbløshed og viljestyrke:
Fem ord der indkapsler dette mesterværk af en film.
Nyd den.

Daniel Day-Lewis spiller røven ud af sine slidte jeans, og jeg græder, griner, væmmes, græder lidt mere, og fryder mig over hans magi foran kameraet.
DDL gør det bare så vanvittig godt.
Der er ingen grund til at proppe flere superlativer på skuldrene af manden.
Han kan alt, han gør alt, han er den bedste af alle!!!

Seneste

Poter Af Stål

Hvem sagde at en fornøjelig og let fordøjelig animationsfilm, ikke kan handle om race-diskrimination?
Poter Af Stål er inspireret af Sheriffen Skyder På Det Hele og minder til dels om Karate Kid. Og så er det en ret så underholdende sag.
René Buchtrup anmelder den HER:

Dream Scenario

Nicolai har denne gang anmeldt en film, der både omhandler en tilforladelig fyr der pludseligt dukker op i folks drømme og hvad der sker når stor berømmelse pludselig rammer én, der ikke er forberedt på det.

Dream Scenario er en film med mange facetter og sider til sig, udover at være en sorthumoristisk komedie og lige netop der for, er den enorm meget værd at opleve i biografen!

Pot Au-Feu

Pot au-Feu er en enormt veltilberedt film om to menneskers fælles passion for madlavning og hinanden, der tager sig tiden til at efterlade en subtil og behagelig eftersmag hos sin seer.

Drengen og Hejren

Nicolai har denne gang anmeldt den seneste film fra den japanske animé-mester, Hayao Miyazaki og han er bestemt tilbage på toppen!

Drengen og Hejren, er et smukt, poetisk og underholdende eventyr, med en enorm visuel skønhed og et virkelig filosofisk og poetisk eventyr, af den slags som Miyazaki, kun kan lave dem.

Den Grænseløse

Den Grænseløse er ikke én af de bedste Afdeling Q-film. Men det er alligevel en bundsolid og spændende krimi som er langt mere vellykket end Marco Effekten.
René Buchtrup anmelder.

Poor Things

Nicolai har denne gang anmeldt en fascinerende, unik, smuk, underholdende og vanvittig morsom film om hvad det vil sige at være menneske.

Dette er blot noget af det som Yorgos Lanthimos’ film, Poor Things, handler om, men den er dog så stor et filmisk festfyrværkeri, at man nærmest er nødt til at opleve den på et stort lærred.

Christian Bales Fem Bedste Roller

Christian Bale fylder 50 år tirsdag d. 30. januar og det skal da selvfølgelig fejres med en liste over hans bedste roller.
René Buchtrup giver sit bud på en TOP 5.