Daniel Day-Lewis-Tema (5. Del)

René

René

af Andreas Nørgaard

Vi afslutter Daniel Day Lewis-temaet med Andreas Nørgaards yndlingsfilm med den engelske skuespiller: In The Name Of The Father af Jim Sheridan. 

Så!

In The Name og The Father er iblandt mine 10 yndlingsfilm, og har været det siden jeg så den første gang for godt tyve år siden.
Den rammer mig stadig ligeså dybt, og min retfærdighedssans blir stadig for alvor testet flere gange undervejs.

Filmen er den autentiske beretning om roden Gerry Conlon (spillet af Daniel Day-Lewis), som ikke rigtig kan finde sit ståsted i livet i 70’ernes Belfast, som sandt at sige osse er et kaos af vold, millitær, utryghed og had til englænderne.
Han laver en masse ballade, flirter lidt med IRA, og er generelt utilpasset og rodløs.
Gerry bli’r sendt til London af sine forældre for at få ham væk fra det miljø han befinder sig i, og de mennesker han omgås.
Han flytter ind hos sin tante sammen med sin ven, men rykker hurtigt videre til sit eget sted – et kollektiv med ligesindede unge rødder med mod på fest og ballade.
Gerry og tre af hans venner bli’r af omveje sigtet for et bombeattentat i den engelske by Guildford, som dræber fire engelske soldater, samt en civil.
De bli’r ligeledes anklaget for at være IRA medlemmer, hvilket dengang i sig selv var nok til at ryge lang tid i brummen.
Gennem voldsomme forhør og tvungne tilståelser bli’r Gerry og hans venner kylet i fængsel i laaaang tid, og efter noget tid følger hans far og tante, anklaget som medskyldige!
Da hans far fængsles ender de i samme celle.
Far og søn, ild og vand.
De er vidt forskellige, og har aldrig rigtigt kunnet med hinanden, og samtidig tærer deres indbyrdes fortid på forholdet.
Det er barskt at overvære, men deres fælles ønske om forsoning er virkelig stærkt at følge!!
Filmen følger kampen for retfærdighed for Gerry.
En kamp, der først får rigtig pondus og opmærksomhed, da den engelske advokat, Gareth Pierce (fabelagtigt spillet af altid troværdige, Emma Thompson) tager sagen op igen. Hun er en arrig lille satan af en advokat, og det er præcis det Gerry og de andre har brug for – hårdt mod hårdt overfor de engelske undertrykkere!

Tragedie, retfærdighed, håb, håbløshed og viljestyrke:
Fem ord der indkapsler dette mesterværk af en film.
Nyd den.

Daniel Day-Lewis spiller røven ud af sine slidte jeans, og jeg græder, griner, væmmes, græder lidt mere, og fryder mig over hans magi foran kameraet.
DDL gør det bare så vanvittig godt.
Der er ingen grund til at proppe flere superlativer på skuldrene af manden.
Han kan alt, han gør alt, han er den bedste af alle!!!

Seneste

The Breakfast Club

Nicolai har denne gang anmeldt en af de allerstørste 80’er-klassikere overhovedet og kongen af ungdomsfilm.

Nemlig The Breakfast Club, som fortsat kan gribe fast om hjertet og give ens sjæl et stort kram, som få andre film kan.

Training Day

Training Day er et eksemplarisk eksempel på en good-cop-bad-cop-film, som holder hele vejen, med den idealistiske og moral-bevidste nybegynder, der møder den erfarne og verdensopgivende betjent.
En underholdende, men også vigtig film, der berører aktuelle og alvorlige problemstillinger i et af USA’s barske miljøer.

Ustyrlig

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en af de mørkeste kapitaler i dansk historie, som er pigehjemmet på Sprogø.

Ustyrlig er barsk, ubarmhjertig og hård, men samtidig også smuk og på alle måder en dybt uforglemmelig oplevelse.

Knock At The Cabin

Hva’ Søren ? Er M. Night Shyamalan blevet voksen? Har han lavet en film uden en plot-twist-afslutning?
René Buchtrup er hvert fald ret begejstret for hans nye film, Knock At The Cabin, som han kalder et intenst og klaustrofobisk kammerspil, der er spændende fra start til slut.

Forventninger til søndagens Oscarshow?

Personligt synes jeg Oscar-feltet er lidt kedeligt i år. Der er nogle mesterværker hist og her, men desværre en del film, der ikke just appelerer til mig. Jeg er jo lidt af en snob, men jeg synes altså der mangler lidt flere af de der film, der rammer som en solid knytter i mellemgulvet.

Kysset

Nicolai har denne gang anmeldt den seneste storfilm af Bille August, som er en fortælling om forskellen på kærlighed og medlidenhed. Det er dog lidt usikkert om hvad Bille August helt konkret vil fortælle, men filmen indeholder dog godt nok skuespil, til at filmen fungere ok.

Creed III

Der er dømt manflick og melodrama for alle pengene i den tredje Creed-film. Kald det hvad du vil. René kalder det mænd-o-drama.
Det er underholdende, effektivt og hårdtslående boksedrama, og Jonathan Majors er fantastisk som Creeds modstander i bokseringen.