Cobra Kai

Jacob Faurholt

Jacob Faurholt

Originaltitel: Cobra Kai (sæson 1-3)
Instruktør: John Hurwitz m.f.   
Produktionsår: 2018-2021
Genre: Drama, action, komedie
Kan ses på: Netflix 

“Wax on, wax off”

– velsagtens en af de mest velkendte filmcitater fra min barndom, og vise ord fra karate-læreren over dem alle Mr. Miyagi. Den første Karate Kid-film fra 1984 er noget nær en legendarisk 80’er-film, og opfølgeren fra 1986 fulgte godt trop. Historien om teenageren Daniel (san)*, som bliver oplært i karate af den lokale karatemester Mr. Miyagi, så han kan tage kampen op med bøllerne i karate-klubben Cobra Kai, og ikke mindst deres “leder”, den ondsindede Johnny. Karate Kid er noget nær et perfekt “coming of age”-drama tilsat tyk 80’er-stemning (da den jo er fra 80’erne) og hæsblæsende karate-sekvenser. En all time klassiker.

Sidenhen har man dog ikke hørt meget til de involverede skuespillere, og man kunne med rette tænke at de nu var et levn fra fortiden. Lige indtil 2018, hvor Youtube Red lancerede serien Cobra Kai (opkøbt af Netflix fra sæson 3). De fleste tænkte nok i første omgang, at en genoplivning af Karate Kid i serieformat var dømt til at mislykkedes, men det viste sig, at Cobra Kai var særdeles potent. I serien følger vi den tidligere bølle (som nu er noget mere sympatisk) Johnny, som genstarter Cobra Kai-klubben, og får karate tilbage på landkortet for byens unge outsidere. Daniel (san) er der selvfølgelig også, og i modsætning til Johnny, som ikke har bedrevet meget siden ungdomsårene, har Daniel (san) kernefamilie, og er succesrig bilforhandler. Uden at sige for meget, genstarter Daniel (san) også Miyagi-Do karate, og rivaliseringen mellem de to gamle kumpaner blusser op igen.   

En positiv ting ved serien, og egentlig også ved filmene er, at alt ikke er sort/hvidt. Her tænker jeg bl.a. på karakteren Johnny, som jo var “skurken” i den første film, og som i serien nærmest er hovedrolleindehaver (i hvert fald i den første sæson). I filmen var hans væremåde kraftigt ansporet af hans usympatiske træner John Kreese, hvilket i sidste ende gav os en dybere forståelse for hans ageren. Og i serien ser vi, som nævnt, en helt anden side af den nu aldrende drengerøv.

Kort sagt er Cobra Kai en af nyere tids største serie-overraskelser, den er imod alle forventninger fantastisk vellykket. Ikke alene overvældes man af gensynets glæde ved at se flere af skuespillerne fra det originale cast, men “de nye unge” spiller også r…. ud af bukserne. Historien udspiller sig på klassisk facon, med venskaber, forelskelser, forviklinger, rivalisering, og fantastisk veludførte kampscener. Serien har alt det vi elskede fra de originale film, bare i bredformat. Og til tider bliver det sgu helt episk! (se afslutningen på sæson 2). Æstetisk set bliver der desuden peget godt mod 80’erne, hvilket giver serien en cool retro-vibe, som passer godt til forlægget.

Det er selvfølgelig et must at have set de tidligere Karate Kid-film (ikke rebooted med Will Smith’s søn!), og det er endnu bedre hvis man har et nostalgisk forhold til dem. Men uanset hvad, er Cobra Kai en forbandet vellykket serie, som jeg tænker ungdommen i dag vil sluge råt, og hvem ved, måske vil nostalgien for dem starte med Cobra Kai. 

*Mr. Miyagi kalder Daniel for Danielsan i filmene 

Cobra Kai får 6 ud af 6 hamre:
🔨🔨🔨🔨🔨🔨       

Seneste

The Breakfast Club

Nicolai har denne gang anmeldt en af de allerstørste 80’er-klassikere overhovedet og kongen af ungdomsfilm.

Nemlig The Breakfast Club, som fortsat kan gribe fast om hjertet og give ens sjæl et stort kram, som få andre film kan.

Training Day

Training Day er et eksemplarisk eksempel på en good-cop-bad-cop-film, som holder hele vejen, med den idealistiske og moral-bevidste nybegynder, der møder den erfarne og verdensopgivende betjent.
En underholdende, men også vigtig film, der berører aktuelle og alvorlige problemstillinger i et af USA’s barske miljøer.

Ustyrlig

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en af de mørkeste kapitaler i dansk historie, som er pigehjemmet på Sprogø.

Ustyrlig er barsk, ubarmhjertig og hård, men samtidig også smuk og på alle måder en dybt uforglemmelig oplevelse.

Knock At The Cabin

Hva’ Søren ? Er M. Night Shyamalan blevet voksen? Har han lavet en film uden en plot-twist-afslutning?
René Buchtrup er hvert fald ret begejstret for hans nye film, Knock At The Cabin, som han kalder et intenst og klaustrofobisk kammerspil, der er spændende fra start til slut.

Forventninger til søndagens Oscarshow?

Personligt synes jeg Oscar-feltet er lidt kedeligt i år. Der er nogle mesterværker hist og her, men desværre en del film, der ikke just appelerer til mig. Jeg er jo lidt af en snob, men jeg synes altså der mangler lidt flere af de der film, der rammer som en solid knytter i mellemgulvet.

Kysset

Nicolai har denne gang anmeldt den seneste storfilm af Bille August, som er en fortælling om forskellen på kærlighed og medlidenhed. Det er dog lidt usikkert om hvad Bille August helt konkret vil fortælle, men filmen indeholder dog godt nok skuespil, til at filmen fungere ok.

Creed III

Der er dømt manflick og melodrama for alle pengene i den tredje Creed-film. Kald det hvad du vil. René kalder det mænd-o-drama.
Det er underholdende, effektivt og hårdtslående boksedrama, og Jonathan Majors er fantastisk som Creeds modstander i bokseringen.