Cobra Kai

Jacob Faurholt

Jacob Faurholt

Originaltitel: Cobra Kai (sæson 1-3)
Instruktør: John Hurwitz m.f.   
Produktionsår: 2018-2021
Genre: Drama, action, komedie
Kan ses på: Netflix 

“Wax on, wax off”

– velsagtens en af de mest velkendte filmcitater fra min barndom, og vise ord fra karate-læreren over dem alle Mr. Miyagi. Den første Karate Kid-film fra 1984 er noget nær en legendarisk 80’er-film, og opfølgeren fra 1986 fulgte godt trop. Historien om teenageren Daniel (san)*, som bliver oplært i karate af den lokale karatemester Mr. Miyagi, så han kan tage kampen op med bøllerne i karate-klubben Cobra Kai, og ikke mindst deres “leder”, den ondsindede Johnny. Karate Kid er noget nær et perfekt “coming of age”-drama tilsat tyk 80’er-stemning (da den jo er fra 80’erne) og hæsblæsende karate-sekvenser. En all time klassiker.

Sidenhen har man dog ikke hørt meget til de involverede skuespillere, og man kunne med rette tænke at de nu var et levn fra fortiden. Lige indtil 2018, hvor Youtube Red lancerede serien Cobra Kai (opkøbt af Netflix fra sæson 3). De fleste tænkte nok i første omgang, at en genoplivning af Karate Kid i serieformat var dømt til at mislykkedes, men det viste sig, at Cobra Kai var særdeles potent. I serien følger vi den tidligere bølle (som nu er noget mere sympatisk) Johnny, som genstarter Cobra Kai-klubben, og får karate tilbage på landkortet for byens unge outsidere. Daniel (san) er der selvfølgelig også, og i modsætning til Johnny, som ikke har bedrevet meget siden ungdomsårene, har Daniel (san) kernefamilie, og er succesrig bilforhandler. Uden at sige for meget, genstarter Daniel (san) også Miyagi-Do karate, og rivaliseringen mellem de to gamle kumpaner blusser op igen.   

En positiv ting ved serien, og egentlig også ved filmene er, at alt ikke er sort/hvidt. Her tænker jeg bl.a. på karakteren Johnny, som jo var “skurken” i den første film, og som i serien nærmest er hovedrolleindehaver (i hvert fald i den første sæson). I filmen var hans væremåde kraftigt ansporet af hans usympatiske træner John Kreese, hvilket i sidste ende gav os en dybere forståelse for hans ageren. Og i serien ser vi, som nævnt, en helt anden side af den nu aldrende drengerøv.

Kort sagt er Cobra Kai en af nyere tids største serie-overraskelser, den er imod alle forventninger fantastisk vellykket. Ikke alene overvældes man af gensynets glæde ved at se flere af skuespillerne fra det originale cast, men “de nye unge” spiller også r…. ud af bukserne. Historien udspiller sig på klassisk facon, med venskaber, forelskelser, forviklinger, rivalisering, og fantastisk veludførte kampscener. Serien har alt det vi elskede fra de originale film, bare i bredformat. Og til tider bliver det sgu helt episk! (se afslutningen på sæson 2). Æstetisk set bliver der desuden peget godt mod 80’erne, hvilket giver serien en cool retro-vibe, som passer godt til forlægget.

Det er selvfølgelig et must at have set de tidligere Karate Kid-film (ikke rebooted med Will Smith’s søn!), og det er endnu bedre hvis man har et nostalgisk forhold til dem. Men uanset hvad, er Cobra Kai en forbandet vellykket serie, som jeg tænker ungdommen i dag vil sluge råt, og hvem ved, måske vil nostalgien for dem starte med Cobra Kai. 

*Mr. Miyagi kalder Daniel for Danielsan i filmene 

Cobra Kai får 6 ud af 6 hamre:
🔨🔨🔨🔨🔨🔨       

Seneste

Violent Night

Julemanden er fordrukken og brækker sig ud over kanen, men redder dagen i John Wick-stil.
Lyder det som en julefilm for dig? Fedt! For her anmelder René Buchtrup “Violent Night” med David Harbour i hovedrollen…

Black Panther: Wakanda Forever

Hvis du også synes den første Black Panther-film var lidt fesen, så frygt ej,- Black Panther: Wakanda Forever er en modig og helstøbt filmoplevelse, der virker tiltrængt i det efterhånden malkede Marvel-univers.

Komiske scener fra film og TV – Volume 2

Her er en ny omgang komiske og groteske scener fra film og TV. Nogle hører en tid til – før krænkelsesparatheden satte mange ting skakmat, mens andre bare er tidløs humor.

Du kan grine af det hele, det er dog fællestrækket – ja altså såfremt du synes det er sjovt?

Blinkende Lygter

Nicolai har denne gang anmeldt en af de mest populære danske film gennem de sidste pr. årtier og der er bestemt intet der tyder på at Blinkende Lygter, ikke skulle holde ved et gensyn i dag.

Black Adam

Hvem sagde superfæl film? Den nye, dumme actionbasker, Black Adam, burde aldrig været udgivet og er kandidat til Årets Værste Film!

Joy

Nicolai har denne gang anmeldt en delvist sandfærdig og ret vild fortælling om kvinden bag den selvvridende moppe, i filmen Joy som både er dybt inspirerende, opløftende og virkelig underholdende