Close

Picture of Nicolai Kristiansen

Nicolai Kristiansen

Instruktør: Lukas Dhont
År: 2022
Genre: drama.
Kan bl.a. streames på Filmstriben

Venskab er noget af det mest dyrebare i verden og livet og noget af det mest smertefulde man kan opleve, er når ens venskab falder sammen eller helt forsvinder.

Dette har belgiske Lukas Dhont instrueret en film om, som hedder Close.

Filmens historie kan forklares meget kort, da det ikke alt i filmens historie der bør og skal forklares (hvis man har tænkt sig at se den).

Men kort og godt, omhandler den 2 drenge ved navn Leo og Rami. Leo og Rami er virkelig gode og meget nære venner, ja faktisk så nære at Leo nærmest overnatter så meget hos Rami, så man nærmest skulle tro de var brødre.

De 2 drenge følges også hver dag til skole (på cykel), men skønt de er meget nære, er der dog også forskelle mellem dem.

Leo er den mest udadvendte og snaksalige mellem dem og er meget glad for sport (Leo tænker på at starte til hockey), mens Rami er en kende mere stille og følsom og spiller obo.

Pludseligt, sker der så noget mellem Leo & Rami, som gør at de ret hurtigt driver fra hinanden og det er så efterspillet af dette, som Close, særligt handler om.

Filmens manuskript er skrevet af Lukas Dhont og Angelo Tijssens og uden at vide, hvad der har drevet dem til at komme frem til denne historie, så vil jeg dog skrive at Close’ beskrivelse af et barndomsvenskab, er virkelig stærkt ramt.

Dette ses i scenerne hvor Leo & Rami løber gennem nogle marker (helt i starten af filmen), i scenerne hvor Rami prøver på at spille obo, men Leo heller vil spørge ind til andre ting.

Lige så hjertevarme disse situationer er, lige så dybt hjertesmadrede er den resterende film, når venskabet mellem Leo og Rami, først begynder at vise små tegn på forfald, for så at falde helt sammen og forsvinde.

En anden særlig genistreg i Close, er at alt i filmen vises fra et barns synspunkt (her ment Leo, som er filmens hovedperson) og dette gør dermed også at når venskabet blomstre for fuldt flor og når det det forsvinder, så rammer det ekstra hårdt i hjertet, fordi man virkelig kommer ind under huden på Leo og virkelig mærker hvor umuligt det er for Leo at acceptere, hvorfor Rami ikke længere er der for ham og hvorfor venskabet faldt sammen, til at starte med.

Det kan til tider være lidt svært at se hvor meget Close egentlig handler om venskabet mellem Leo & Rami, da efterspillet fylder en smule, men det som der dog kan skrives er at Lukas Dhont, både formår at lave en film, som er (til tider) skræmmende realistisk og autentisk i det som den beskriver, samtidig med at der også sommetider er små dryp af filmisk poesi, dog uden at fjerne noget fra den autentiske følelse af filmen.

Det skal også nævnes at der i filmen gives hint om der måske var mere end venskab mellem Leo & Rami, i forhold til nogle af de andre skoleelevers kommentarer til dem. Hvordan dette spiller ind i venskabets afslutning, gives der ingen konkrete svar på, men skildringen af dette (de lidt mobbende kommentarer mod Leo & Rami), er dog meget hjerteskærende og rammende skildret.

Skuespillet i Close, er i den grad også fantastisk.

I filmens centrale hovedrolle som Leo, har vi den debuterende skuespiller, Eden Dambrine, som Lukas Dhont opdagede en dag på en tilfældig togrejse og som han følte var helt perfekt til rollen som Leo.

Perfekt er lige netop også hvad Eden Dambrine er, fordi scenerne hvor Leo-karakteren enten er sammen med Rami (både når de leger ude i det fri, cykler til skole eller snakker sammen), føles så ubeskriveligt ægte, så det nærmest ikke føles som skuespil. Det samme kan siges om scenerne hvor Leo forsøger at bearbejde Ramis fravær, hvor hver en følelse af enten vrede, benægtelse eller ren sorg, er virkelig vanvittig godt portrætteret af Eden Dambrine.

Andre som også kan roses er naturligvis også Gustav De Waele, som også yder en meget smuk og dybt følsom præstation, i rollen som Rami.

Der hvor Gustav De Waele særligt brillere, er bl.a. ved en skolekoncert hvor Rami skal spille et særligt stykke med sin obo og dernæst er det dybt hjerteskærende at være vidne til Gustav De Waele når venskabet mellem Leo & Rami begynder at falde fra hinanden og hvordan dette så rammer Rami-karakteren

Udover børnene spiller forældrene skam også en rolle og her vil jeg særligt give lidt ros til Émilie Dequenne i rollen som Ramis mor, Sophie, og dette særligt fordi at Émilie Dequenne, yder en virkelig rørende og dybt troværdig og følsom præstation som en meget omsorgsfuld mor.

Kameraføringen af Frank van den Eeden er mageløs og igen grundet dens konstante fokus på Eden Dambrine og hvordan omgivelserne opleves hos ham, hvilket særligt  er med til at gøre Close til en virkelig intim film.

Alt i alt, jamen så der er ingen fingre at sætte på Close. Den er hjerteknusende, den er hjertevarm og den er et virkelig menneskeligt, smukt og ægte indblik i styrken ved et venskab og hvor smertefuldt det er, når det ikke længere er der.

Close får 6 ud af 6 hamre:
🔨🔨🔨🔨🔨🔨

Seneste

Knox Goes Away

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en lejemorder med opbyggende demens og det er bestemt lige så specielt og hjerteskærende, som det måtte lyde.

Knox Goes Away er ikke fejlfri, men når den dog fungere, er den dybt fremragende og er grundlæggende, meget værd at se i biografen.

Furiosa: A Mad Max Saga

Kan Furiosa hamle op med sin forgænger, Fury Road? Både ja og nej. Men mest ja.
For Furiosa prøver ikke det samme som sin forgænger (heldigvis for det!) og giver os i stedet mere dybde i universet og mer’ historiefortælling.
Læs René Buchtrups begejstrede anmeldelse HER:

Bad Boys 4: Ride or Die

De slemme drenge ruller derud af igen, men den gode energi fra film nummer tre er der ikke meget tilbage af. Martin Lawrence er reduceret til en fjollet sidekick og Will Smith virker off og som om han slet ikke gider være med.Bad Boys 4 skal ses for de brutale og nådesløse actionscener som er ret så vellykkede.René Buchtrup anmelder

Fuld af Kærlighed

Nicolai har denne gang anmeldt en dansk film, som både handler om hvad alkoholisme gør ved en familie og hvordan en familie bearbejder det og prøver, at holde sammen.

Fuld af kærlighed er hård, hjerteskærende og ofte også ret barsk, men den er samtidig virkelig menneskelig og dybt kompleks og grundlæggende værd at se og ligeledes snakke om.

Love Lies Bleeding

Nicolai har denne gang anmeldt en romantisk thriller med masser af bodybuilding, steroider og mord.

Love Lies Bleeding er overordnet en virkelig underholdende film, som ganske vist ikke har en perfekt slutning, men som dog er værd at tjekke ud i biografen.

Moviemaniac anmelder 4k-film: The Crow

Den er kult og The Crow fra 1994 er en yderst seværdig og underholdende film! Men, hva’ så med kvaliteten på 4k? Holder den? Se Youtube-klippet her hvor René Buchtrup anmelder endnu en 4k-film…

Ugens Streaming Anbefaling – Fury Road

Når man snakker om en ny streamingtjeneste som hedder MAX, kan man så andet end at anbefale Mad Max: Fury Road?! Nej vel…René snakker med Allan fra GoFM om én af verdens bedste actionfilm HER: