Apocalypse Now – Final Cut

Picture of Andreas Nørgaard

Andreas Nørgaard

Orginailtitel: Apocalypse Now – Final Cut. Instruktør: Francis Ford Coppola. År: 1979. Genre: Krigsfilm. Kan købes på dvd og blu-ray.

En film fra øverste hylde


En af de bedste (krigs)film, og en ægte milepæl i filmhistorien. “Apocalypse Now” mænger sig som krigsfilm med mesterværker, som “Platoon”, “Brotherhood Of War” og “Gå Og Se” på allerøverste hylde. Det er et pletfrit værk, der altid minder mig om, hvor gode film der blev lavet engang. Den er fra før Hollywood for alvor gik fra kvalitet til kvantitet. Fyrre år gammel, ja, men stadig nyskabende og frisk.


En dyster febervildelse


Filmen er baseret på Joseph Conrad’ bog, “Mørkets Hjerte”. En klassiker i litteraturhistorien, og en bog der ligger meget højt på min personlige liste. Den er trist og dyster som en kold og klam gråvejrsdag, men den rummer så ufattelig meget nerve og historie. Hver en scene er vigtig, hver en scene højner helhedsoplevelsen.


Cpt. Willard’ foruroligende odyssé i den vietnamesiske jungle er legendarisk, og meget atypisk for en krigsfilm – især på tidspunktet for filmens premiere og dens samtid. Det er nemlig ikke os-mod-dem, som i mange andre film i genren, men derimod kampen imod sig selv, og de dæmoner der følger i kølvandet på krig og rædseler. Det er fantastisk indrammet i Kurtz’ isnende monolog:

  • “I’ve seen horrors… horrors that you’ve seen. But you have no right to call me a murderer. You have a right to kill me. You have a right to do that… but you have no right to judge me. It’s impossible for words to describe what is necessary to those who do not know what horror means. Horror… Horror has a face… and you must make a friend of horror. Horror and moral terror are your friends. If they are not, then they are enemies to be feared. They are truly enemies! I remember when I was with Special Forces… seems a thousand centuries ago. We went into a camp to inoculate some children. We left the camp after we had inoculated the children for polio, and this old man came running after us and he was crying. He couldn’t see. We went back there, and they had come and hacked off every inoculated arm. There they were in a pile. A pile of little arms. And I remember… I… I… I cried, I wept like some grandmother. I wanted to tear my teeth out; I didn’t know what I wanted to do! And I want to remember it. I never want to forget it… I never want to forget. And then I realized… like I was shot… like I was shot with a diamond… a diamond bullet right through my forehead. And I thought, my God… the genius of that! The genius! The will to do that! Perfect, genuine, complete, crystalline, pure. And then I realized they were stronger than we, because they could stand that these were not monsters, these were men… trained cadres. These men who fought with their hearts, who had families, who had children, who were filled with love… but they had the strength… the strength… to do that. If I had ten divisions of those men, our troubles here would be over very quickly. You have to have men who are moral… and at the same time who are able to utilize their primordial instincts to kill without feeling… without passion… without judgment… without judgment! Because it’s judgment that defeats us.”

Det er en rystende fortælling om krigens indvirkning på folk, hvordan den piller mennesket fuldstændig fra hinanden, og genskaber det i en sløret, smadret og uhyggelig tåge.

Martin Sheen’ stenede fortællerstemme, giver hele filmen en dronende klang. “Apocalypse Now” rummer min favoritsekvens i filmhistorien: Ride Of The Valkyries. Kilgore’ helikopterangreb og udslettelse af en hel landsby til tonerne af Wagner. Dette totale amokløb – fordi der er et godt surfspot ved stranden – opsummerer filmen ret præcist.

Det er galskab og vanvid i fuld flor, og det er en sekvens, der altid flår mig op af sædet.Æstetikken i hele angrebet er dybt imponerende, og ægtheden i hver scene ophøjer det hele til et nærmest uopnåeligt niveau. Det er ikke CGI, og computeranimerede effekter. Det er ægte eksplosioner og koreografi i stor skala, der virkelig rykker noget. Jeg vil mene, at dette er det ypperste indenfor filmhåndværk.

Vi runder af


Her til sidst skal der lige hyldes nogle skuespillere. Martin Sheen og Robert Duvall, som henholdsvis Capt. Willard og galningen Kilgore, er ikke set bedre end her. Det samme kan næsten siges om Dennis Hopper som udsyret journalist, og Marlon Brando som vanviddet Kurtz. Derudover brillerer diverse skuespillere i forskellige biroller, og de er med til at gøre filmen til det den er; et mesterværk. Her i Final Cut-versionen er det mere tydeligt end nogensinde før.


Apocalypse Now – Final Cut får 7/6: 🔨 🔨 🔨 🔨 🔨 🔨 🔨

Vi låner hermed en god idé fra Filmlands Per Juul Carlsen, og smider en ekstra hammer oveni den fulde plade. Få film fortjener dette. “Apocalypse Now – Final Cut” er en af dem.


Seneste

Stor som en sol

Nicolai har denne gang anmeldt en dansk musikdokumentar, som i disse dage er semi-aktuel, da filmens omhandlende band, spiller 3x koncerter i Parken.

Stor som en sol, er helt overordnet en virkelig smuk, virkelig underholdende og ret så anderledes dokumentar om den kreative proces.

Til Verdens Ende

Viggo Mortensens instruktør-take på den traditionelle western er blevet til en fintfølende og næsten poetisk én af slagsen.
Vicky Krieps stjæler billedet som kvindelige hovedrolle, Vivienne.
René Buchtrup anmelder Til Verdens Ende.

Knox Goes Away

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en lejemorder med opbyggende demens og det er bestemt lige så specielt og hjerteskærende, som det måtte lyde.

Knox Goes Away er ikke fejlfri, men når den dog fungere, er den dybt fremragende og er grundlæggende, meget værd at se i biografen.

Furiosa: A Mad Max Saga

Kan Furiosa hamle op med sin forgænger, Fury Road? Både ja og nej. Men mest ja.
For Furiosa prøver ikke det samme som sin forgænger (heldigvis for det!) og giver os i stedet mere dybde i universet og mer’ historiefortælling.
Læs René Buchtrups begejstrede anmeldelse HER:

Bad Boys 4: Ride or Die

De slemme drenge ruller derud af igen, men den gode energi fra film nummer tre er der ikke meget tilbage af. Martin Lawrence er reduceret til en fjollet sidekick og Will Smith virker off og som om han slet ikke gider være med.Bad Boys 4 skal ses for de brutale og nådesløse actionscener som er ret så vellykkede.René Buchtrup anmelder

Fuld af Kærlighed

Nicolai har denne gang anmeldt en dansk film, som både handler om hvad alkoholisme gør ved en familie og hvordan en familie bearbejder det og prøver, at holde sammen.

Fuld af kærlighed er hård, hjerteskærende og ofte også ret barsk, men den er samtidig virkelig menneskelig og dybt kompleks og grundlæggende værd at se og ligeledes snakke om.