Angel Has Fallen anmeldelse

Picture of René Buchtrup

René Buchtrup

Originaltitel: Angel Has Fallen. Instruktør: Ric Roman Waugh. Genre: Action. Produktionsår: 2019. Kan streames på Blockbuster.

Den skotske skuespiller, Gerard Butler, har alle dage været bedst i rollerne som hårdtslående actionhævner. De roller hvor han bander, svovler og dræber uden at blinke, mens han saves the day.

Man tøver ikke et splitsekund med dette statement, når man tænker på hans tidligere roller i film som “300”, “Nådeløs Hævn” og den første i Fallen-trilogien, “Olympus Has Fallen”.

Butler er for 3. gang tilbage i rollen som Secret Service-agenten, Mike Banning, som må så frygtelig meget igennem, for at bevise sin uskyld. “Angel Has Fallen” er en actionfilm som kunne være lavet i 90’erne og have Bruce Willis eller Sly i hovedrollen i stedet. Med masser af smæk for skillingen, fart over feltet, halvsløje og klicheramte replikker og med spandevis af overdrevet action.

Den følger, næsten slavisk, en yderest genkendelig skabelon på “den go’e gamle actionbasker film”. Selvom det lyder kedeligt, er det overraskende underholdende.

Hvis man har set nok 90’er-blockbusters (som undertegnede) så ved man udmærket godt, at helten sejrer til sidst. Det er, som den amerikanske stand up-komiker, Pablo Francisco, for en del år, jokede med, med hensyn til actionhelte: The Same Crap You’ve Seen Over and Over and Over and Over

Vi har set det før, men vi sluger det i os alligevel.

Ligesom skabelonen på den klassiske romantiske komedie (de får hinanden til sidst, SURPRISE), så ender den klassiske actionfilm med, at helten sejrer over skurkene, no matter what!

Meget kort fortalt handler filmen om agenten (Butler), som bliver beskyldt for et attentat på præsidenten (Morgan Freeman) og derefter må flygte, for senere at afsløre, hvem de virkelige bad guys er. Han får (selvfølgelig) hjælp af sin far, Clay Banning (Nick Nolte), som lever isoleret for omverdenen, og som han sammen klarer ærterne med.

Hvor film nr. 1 (Olympus) udmærkede sig som en bundsolid actionfilm uden særlig meget charme, og film nr. 2 blev kvalt i et dårligt manus og piv-elendig CGI (effekter), hæves det hele i film nr 3.

Hvert fald bare en smule.

For her er både en enkel og ligetil historie, masse af flot, koreograferet action og overraskende nok, et lille hjerte. Nolte, der spiller Butlers far, viser ømhed i rollen som PTSD-ramt eneboer-veteran, som på mirakuløst vis, får os, publikum, til at føle en smule. Det er simpelthen det skrøbelige far-søn-forhold, der bliver den emotionelle lim, i den ellers ret så forudsigelige actionfilm.

Udover lidt følsomhed, i den ellers så testosteronfyldte tjubang-film, får vi også et par gode, tiltrængte grin over Banning Seniors måde at håndtere et par “af de onde”, ved hjælp af en hulens masse bomber.

Jada Pinkett Smith er badass-sej som FBI-agent, lige i hælene på den jagtede Banning, Freeman er fin som præsident i koma (hvem ville ikke være det), og Piper Perabo er bundsolid som den trofaste kone på hjemmefronten.

Gerard Butler er, som en vis John McClane, umulig at slå ihjel i rollen som Banning, selvom han på Dødbringende Våben-manerer, får konstateret at han er “to old for this shit”. Hans fysiske fremtoning gennem hele filmen fortæller om en overlever, en kæmper,- en soldat der nægter at give op.

“Angel…” er nem at pille fra hinanden. Den er ikke dyb. Den er heller ikke særlig god. Og så er den ret så forudsigelig.

Men den vinder på brutal action, en straight story, og et hjerte, der banker for dens karakterer.

Angel Has Fallen får 4/6 hamre: 🔨🔨🔨🔨

Seneste

Stor som en sol

Nicolai har denne gang anmeldt en dansk musikdokumentar, som i disse dage er semi-aktuel, da filmens omhandlende band, spiller 3x koncerter i Parken.

Stor som en sol, er helt overordnet en virkelig smuk, virkelig underholdende og ret så anderledes dokumentar om den kreative proces.

Til Verdens Ende

Viggo Mortensens instruktør-take på den traditionelle western er blevet til en fintfølende og næsten poetisk én af slagsen.
Vicky Krieps stjæler billedet som kvindelige hovedrolle, Vivienne.
René Buchtrup anmelder Til Verdens Ende.

Knox Goes Away

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en lejemorder med opbyggende demens og det er bestemt lige så specielt og hjerteskærende, som det måtte lyde.

Knox Goes Away er ikke fejlfri, men når den dog fungere, er den dybt fremragende og er grundlæggende, meget værd at se i biografen.

Furiosa: A Mad Max Saga

Kan Furiosa hamle op med sin forgænger, Fury Road? Både ja og nej. Men mest ja.
For Furiosa prøver ikke det samme som sin forgænger (heldigvis for det!) og giver os i stedet mere dybde i universet og mer’ historiefortælling.
Læs René Buchtrups begejstrede anmeldelse HER:

Bad Boys 4: Ride or Die

De slemme drenge ruller derud af igen, men den gode energi fra film nummer tre er der ikke meget tilbage af. Martin Lawrence er reduceret til en fjollet sidekick og Will Smith virker off og som om han slet ikke gider være med.Bad Boys 4 skal ses for de brutale og nådesløse actionscener som er ret så vellykkede.René Buchtrup anmelder

Fuld af Kærlighed

Nicolai har denne gang anmeldt en dansk film, som både handler om hvad alkoholisme gør ved en familie og hvordan en familie bearbejder det og prøver, at holde sammen.

Fuld af kærlighed er hård, hjerteskærende og ofte også ret barsk, men den er samtidig virkelig menneskelig og dybt kompleks og grundlæggende værd at se og ligeledes snakke om.