Vikingulven

Nicolai Kristiansen

Nicolai Kristiansen

Instruktør: Stig Svendsen
År: 2022
Genre: Gyser.
Kan streames på: Netflix

Der er i tidens løb, lavet mange film om varulve og ligeledes om myten om hvordan varulve er opstået og hvorfor de er som de er.

Nu er der så også lavet en norsk en af slagsen, som så hedder Vikingulven. Hvad titlen indebærer, fortælles i de første pr. minutter af filmen, som omhandler er vikingetogt for over 1000 år siden, hvor en viking kom på sporet af en grotte, som han troede indeholdte guld, men som så indeholdte en lille ulv. Dén ulv, bliver så kaldt for helvedesulven og kommer med på vikingeskibet og dræber samtlige vikinger.

Sådan starter Vikingulven og myten siger jo så, at dén ulv (der dræbte alle vikingerne), stadigvæk hærger 1000 år senere.

Ellers omhandler filmen, den 17 årige pige, Thale, der sammen med sin mor, stedfar og døve lillesøster, lige er flyttet til en lille (og fiktiv) norsk by, ved navn Nybo. I starter af filmen, bevæger Thale sig ud for at være sammen med sine nye medstuderende ude ved en bugt og den aften ender ganske tragisk, da pigen Elin og en anden fyr, meget pludseligt bliver brutalt myrdet af ”noget”, som Thale også er vidne til.

Thale er efterhånden meget chokeret og tavs omkring hændelsen, men hendes mor (som er politibetjent) kommer på færden af, at der måske er tale om et ulveangreb og måske endda en såkaldt varulv, hvilket ulveeksperten, William kommer på sporet af, da han ser de store bidemærker på Elins lig.

Imens begynder der også at ske noget med Thale, imens der kommer flere og flere ulveangreb.

Dette er grundlæggende historien i Vikingulven, og først og fremmest kan det siges at filmens instruktør, Stig Svendsen og filmens medmanuskriptforfatter, Espen Auken (Stig Svendsen, var også med til at skrive manuskript), på alle måder kan deres varulve film og ligeledes monsterfilm, til fingerspidserne.

Fordi som i mange film med monstre eller meget farlige dyr (såsom fx Dødens Gab), så går der et ret godt stykke tid, før der ses nogen ulv, imens der kun gives fingerpeg om det og opbygges spænding.

Dette fungerer såmænd ok, men da Vikingulven også er en relativ kort film (97 minutter, inklusiv rulletekster), så får Vikingulven efterfølgende lidt travlt med at vise ulven/ulve i aktion. I forhold til at forklare noget om varulvens mytologi, så er der en ældre karakter i filmen (som har jaget en varulv i flere år), som fortæller lidt om det til Thales mor, Liv (som er hende der fører jagten mod ulvene).

Grundlæggende kan det dog siges, at i forhold til varulvefilm, er det ret tydeligt at Stig Svendsen og Espen Auken, begge har set filmen The Howling (som omhandler flere varulve og meget om varulve-mytologien) og Ginger Snaps (som særligt omhandler varulve-transformationen), fordi inspirationerne er tydelige, for dem som er bekendt med de 2 film.

Der er skam intet i vejen med at være inspireret af klassikere, men når inspirationen og referencerne skinner så tydeligt igennem, så kunne jeg i hvert fald godt ønske lidt mere originalitet.

Noget andet som også er ved Vikingulven, er at dens karakterer er ja, ikke specielt spændende.

Filmens hovedperson, Thale, spilles af Elli Rhiannon Müller Osborne og for mig er hendes styrke, at hun er virkelig god til at spille traumatiseret, på at måde så jeg i hvert fald troede forholdsvis meget på at Thale virkelig var chokeret over for hvad hun havde oplevet og hvad der skete omkring hende.

Der er dog også en del hvor Thale-karakteren er sur på sin mor, over moderens reaktion på Thales afdøde far og den del, virker både lidt usammenhængende i forhold til hovedhistorien (med mindre det er til for at vise Thales frustrationer og familiebaggrund) og så spiller Eli Rhiannon det heller ikke særlig godt.

Liv Mjönes gør det ok i rollen som den hårdtarbejdende politibetjent (og mor), Liv Berg og særligt synes jeg hun fungerer i de mest desperate situationer (som så kommer, når der kommer varulve-action, for fuldt flor).

Der er skam også mange andre der spiller fint (såsom Mia Fosshaug Laubacher, der har nogle gode scener som den døve lillesøster, Jenny), men til gengæld er dog også mange af karaktererne (såsom alle de medstuderende på Thales gymnasium), som er virkelig flade og ikke specielt godt spillet af deres skuespillere.

Andet som kan nævnes, er at selve computereffekterne der lavet til at lave filmens ulve, er ikke banebrydende at være vidne til, men de ser dog ret godt ud.

Så kan det også nævnes at filmen egentlig er ganske kompetent filmet af Trond Tønder og særligt her fungere i filmens gyserscener og lyddesignet af bl.a. Hugo Ekornes, gør bestemt også hvad det skal, for at skabe den rette gyselige stemning og følelse af ubehag.

Til gengæld kan det dog også siges, at underlægningsmusikken af Bjørnar Johnsen og Kjertil Schander Luhr, er yderst klichéfyldt og minder om mange andre gyselige film og i forhold til klipningen af bl.a. Perry Eriksen og Martin Stoltz, så har Vikingulven et ok tempo, men den har dog også en forhørescene, som for mig blev ekstremt unødvendigt forvirrende, på grund af klipningen.

Men selvom Vikingulven ikke er nogen perfekt varulvegyser, så er det dog stadigvæk halvanden times fin gyserunderholdning, som i hvert fald perfekt viser at Norge er længder bedre til gyserfilm end Danmark, i forhold til det der virkelig fungere godt i Vikingulven.

Vikingulven får 3 ud af 6 hamre:
🔨🔨🔨

Seneste

Civil War

Instruktør: Alex GarlandÅr: 2024.Genre: action.Biografpremiere: 18/04 I krig er der ingen vindere og heller ikke nogen egentlig sejr at finde. Der blot ofre, tab af

Interview med Oh Land og Ulaa Salim

Når man er til Gallapremiere på Trøjborg, skal man altså have styr på hvordan man udtaler folks navne, René.
Instruktøren på den nye, danske sci-fi-film, Ulaa Salim, rettede hvert fald på Renés udtale af hans navn, så det blev udtalt ordentligt…

Birthday Girl

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en fødselsdagsferie på et krydstogt, hvor tingene går virkelig gruligt galt for en mor og en datter.

Birthday Girl, er intens, hjerteskærende og grundlæggende en ret ubehagelig film, som måske ikke er helt perfekt, men som dog er en der vil påvirke én og som man vil huske efterfølgende.

Godzilla x Kong: The New Empire

Den nye Godzilla/King Kong-film er én stor undskyldning for at se en radioaktiv øgle og kæmpe-abe slås mod endnu en giga-abe, der ridder på en is-øgle i fremmed portal-verden (!!!) Godzilla x Kong: The New Empire er den femte i Monsterverse-universet og den bli’r anmeldt af René Buchtrup

Perfect Days

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en ældre japansk herre, som rengøre toiletter i Tokyo og bl.a. lytter til gammel rock på kassettebånd.

Hvis dette ikke lyder som noget særligt, så er det dog faktisk tilfældet her, da Perfect Days er filmisk hverdagspoesi når det er allerbedst og ligeledes årets hidtil allerbedste bud på en film der viser mennesker og livet fra den allerbedste side af.

Paris, Texas

Wim Wenders har skabt en sjælden filmperle, som beskriver ensomhedens væsen mere rørende end nogen anden film i filmhistorien.
Læs René Buchtrups anmeldelse af Paris, Texas, med en storspillende Harry Dean Stanton i front

Past Lives

Nicolai har denne gang anmeldt en film om 2 koreanske mennesker, som først mødes i barndommen og som sides mødes flere gange som voksne, men for hver gang de mødes, er deres liv helt anderledes.

Past Lives er intet mindre end et stort, smukt, subtil og virkelig menneskeligt mesterværk, som man i allerhøjeste grad, kan og bør opsøge i ens nærmeste biograf.