Underverden 2

René Buchtrup

René Buchtrup

Originaltitel: Underverden 2

Instruktør: Fenar Ahmad

År: 2023

Genre: Drama, thriller, action

Biografpremiere: d. 11. april 2023

Filmen blev set i Cinemaxx, Aarhus

Der går ikke mange sekunder af Underverden 2, før man sidder rank op i biografsædet og glor på det store lærred med opspilede øjne.

Efterfølgeren til publikumshittet fra 2017 var en adrenalin-bombe af de helt store og én af de mest overbevisende danske film i mange år. En nervepirrende action-thriller, som ramte lige i solar plexus.

For syv år siden gik hjertelægen Zaid i krig mod det københavnske bandemiljø i underverdenen. Han gik fra dannet rødvins-drikkende borgerdyr, til fuldblods og maskeret kriger i nattelivet, som en dansk form for Batman. Nu har han siddet i fængsel, hvor han har passet sig selv og opført sig ordentligt. Med stort anlagt fuldskæg, har han fået tiden til at gå med skakspil, origami og drømt om en fremtid, hvor han kan se sin søn.

Imens bliver en ung mand slået ihjel foran et domhus i det indre København. Den ansvarlige PET-agent (spillet af Birgitte Hjort Sørensen) for den unge mand, står nu desperat uden vidner mod den kriminelle gangsterboss, Muhdir. Hun opsøger Zaid i fængslet og tilbyder ham en aftale om at blive løsladt, hvis han altså til gengæld vil hjælpe hende med at gå undercover og infiltrere Muhdirs bande.

Snart er han nødt til at træde i karakter i fængslet, så at nogen fra Muhdirs bande skal lægge mærke til ham. Da Zaid bliver løsladt, må han vente på at rygtet om ham er blevet spredt, og at nogen af Muhdirs håndlangere vil kontakte ham. Imens indlogerer han sig i den lejlighed PET-agenten har givet ham og snart tager han kontakt til sin eks (spillet af Stine Fischer Christensen) på hendes arbejde. Hun er i starten afvisende overfor ham, og er kommet videre i sit liv. Dette liv er Zaid ikke en del af. Men for Zaid giver løsladelsen ikke mening, hvis han ikke kan se sin søn igen.

Han får dog snart muligheden for at vise sit værd til Muhdir, via hans kirug-skills, og dette imponerer gangster-bossen, som hurtigt giver ham en plads i hans crew. Men det viser sig selvfølgelig at det ikke er nemt at “lege” gangster i banden, mens han samtidig prøver at skabe et bånd til hans søn, som spørger om det kun er onde mennesker, som kommer i fængsel. Alt hvad han gør, er for sønnen, som ikke har den fjerneste anelse om hvor meget han gør, så de kan være sammen igen.

Og det er i det hele taget det der gør Underverden 2 til en fantastisk efterfølger. Den har muligvis mindre action end sin forgænger, men vinder til gengæld højt på det etiske dilemma, den spørger sit publikum om: hvor langt vil du for at være sammen med dem du elsker?

Den intense Underverden fra 2017, føltes som en regulær action-thriller. I Underverden 2, er er der skruet ned for actionscenerne, men til gengæld højt op for det nervepirrende drama. Det føles som om der er endnu mere på spil for Zaid, som ved et knipseslag kan miste alt hvad han står med i hånden.

Ligesom sin forgænger, er der ikke en finger at sætte på produktionen, især når det gælder billed og -lydsiden. Man kan tydeligt mærke at instruktør Fenar Ahmad er blevet inspireret af Michael Manns, Heat, fra 1995. Det visuelle er både æstetisk lækkert at se på og alligevel med et realistisk touch over sig, så København heller ikke ser for poleret og pænt ud ud. Det er fedt at se en dansk-produceret film, der ser så godt ud.

Det er nu 4. gang at Jens Ole McCoy laver musik for Fenar Ahmad, og han er endnu engang med til at understøtte handlingen på det store lærred, til en endnu større oplevelse. Få komponister kan gøre som han, og som selveste Hans Zimmer, til en Christopher Nolan-film, forstærker han det visuelle udtryk, så det gør voldsomt indtryk.

Man kan i det hele taget bare mærke at Ahmad er tilbage på toppen igen, og fuldstændig ved hvad han vil med filmen. En film, som rækker ud til ungdommen og fortæller om konsekvenserne ved bandemiljøer og mange år i fængsel. Uden at løfte pegefingeren, får han fortalt hvad der kan ske, hvis man går i netop den retning.

Han får det maksimale ud af sine skuespillere, og særligt hovedrolleindehaver Dar Salim er tilbage i sit livs rolle som Zaid. Han spiller den vrede, passionerede, temperamentsfulde, handlekraftige og kærlige Zaid til perfektion, og jeg blev i mit biografsæde stærkt påvirket af hans præstation og den måde han spillede hele hans følelsesregister ud på. Dog ikke med store, teatralske armbevægelser, men på en nuanceret og afbalanceret måde, som kun Salim kan gøre det.

Jeg glæder mig allerede til at se Underverden 2 igen. Kort sagt fordi Fenar Ahmad har lavet (endnu) en fabelagtig god film. Men også en modig én, som tør at tage nogle problemstillinger op, som alle kan relatere til, uanset om man er en del af et hardcore bandemiljø eller ej.

Underverden 2 får 5/6 hamre:

🔨 🔨 🔨 🔨 🔨

Seneste

Saw X Konkurrence

Vind 2 biografbilletter til SAW X – den tiende Saw-film, som fortæller det hidtil ufortalte kapitel om morderen Jigsaw!

Retribution

Endnu en film med en mand med “A Very Particular Set of Skills”?
Næh, her er han bare kedelig og almindelig bankmand, og Retribution med Liam Neeson bag rettet, er bare ligegyldig og hurtig glemt.

De 8 Bjerge

“De 8 Bjerge” var virkelig en film, der formåede at trække mig følelsesmæssigt med ind på en måde, som jeg sjældent synes jeg oplever i moderne filmkuns

Christoffer anbefaler film om alderdom

Det skyldes altså ikke, at jeg for et par uger siden fyldte 30, og nu tror jeg har set døden i øjnene, at jeg har besluttet mig for at skrive denne lille liste om film om alderdommen

You Are So Not Invited to My Bat Mitzvah

Nicolai har denne gang anmeldt en ungdomsfilm om hvad det vil sige at træde ind i de voksnes rækker som ung jøde og hvor svært det kan være, når man har problemer med sin bedste veninde.