Underverden 2

Picture of René Buchtrup

René Buchtrup

Originaltitel: Underverden 2

Instruktør: Fenar Ahmad

År: 2023

Genre: Drama, thriller, action

Kan streames på Blockbuster

Der går ikke mange sekunder af Underverden 2, før man sidder rank op i biografsædet og glor på det store lærred med opspilede øjne.

Efterfølgeren til publikumshittet fra 2017 var en adrenalin-bombe af de helt store og én af de mest overbevisende danske film i mange år. En nervepirrende action-thriller, som ramte lige i solar plexus.

For syv år siden gik hjertelægen Zaid i krig mod det københavnske bandemiljø i underverdenen. Han gik fra dannet rødvins-drikkende borgerdyr, til fuldblods og maskeret kriger i nattelivet, som en dansk form for Batman. Nu har han siddet i fængsel, hvor han har passet sig selv og opført sig ordentligt. Med stort anlagt fuldskæg, har han fået tiden til at gå med skakspil, origami og drømt om en fremtid, hvor han kan se sin søn.

Imens bliver en ung mand slået ihjel foran et domhus i det indre København. Den ansvarlige PET-agent (spillet af Birgitte Hjort Sørensen) for den unge mand, står nu desperat uden vidner mod den kriminelle gangsterboss, Muhdir. Hun opsøger Zaid i fængslet og tilbyder ham en aftale om at blive løsladt, hvis han altså til gengæld vil hjælpe hende med at gå undercover og infiltrere Muhdirs bande.

Snart er han nødt til at træde i karakter i fængslet, så at nogen fra Muhdirs bande skal lægge mærke til ham. Da Zaid bliver løsladt, må han vente på at rygtet om ham er blevet spredt, og at nogen af Muhdirs håndlangere vil kontakte ham. Imens indlogerer han sig i den lejlighed PET-agenten har givet ham og snart tager han kontakt til sin eks (spillet af Stine Fischer Christensen) på hendes arbejde. Hun er i starten afvisende overfor ham, og er kommet videre i sit liv. Dette liv er Zaid ikke en del af. Men for Zaid giver løsladelsen ikke mening, hvis han ikke kan se sin søn igen.

Han får dog snart muligheden for at vise sit værd til Muhdir, via hans kirug-skills, og dette imponerer gangster-bossen, som hurtigt giver ham en plads i hans crew. Men det viser sig selvfølgelig at det ikke er nemt at “lege” gangster i banden, mens han samtidig prøver at skabe et bånd til hans søn, som spørger om det kun er onde mennesker, som kommer i fængsel. Alt hvad han gør, er for sønnen, som ikke har den fjerneste anelse om hvor meget han gør, så de kan være sammen igen.

Og det er i det hele taget det der gør Underverden 2 til en fantastisk efterfølger. Den har muligvis mindre action end sin forgænger, men vinder til gengæld højt på det etiske dilemma, den spørger sit publikum om: hvor langt vil du for at være sammen med dem du elsker?

Den intense Underverden fra 2017, føltes som en regulær action-thriller. I Underverden 2, er er der skruet ned for actionscenerne, men til gengæld højt op for det nervepirrende drama. Det føles som om der er endnu mere på spil for Zaid, som ved et knipseslag kan miste alt hvad han står med i hånden.

Ligesom sin forgænger, er der ikke en finger at sætte på produktionen, især når det gælder billed og -lydsiden. Man kan tydeligt mærke at instruktør Fenar Ahmad er blevet inspireret af Michael Manns, Heat, fra 1995. Det visuelle er både æstetisk lækkert at se på og alligevel med et realistisk touch over sig, så København heller ikke ser for poleret og pænt ud ud. Det er fedt at se en dansk-produceret film, der ser så godt ud.

Det er nu 4. gang at Jens Ole McCoy laver musik for Fenar Ahmad, og han er endnu engang med til at understøtte handlingen på det store lærred, til en endnu større oplevelse. Få komponister kan gøre som han, og som selveste Hans Zimmer, til en Christopher Nolan-film, forstærker han det visuelle udtryk, så det gør voldsomt indtryk.

Man kan i det hele taget bare mærke at Ahmad er tilbage på toppen igen, og fuldstændig ved hvad han vil med filmen. En film, som rækker ud til ungdommen og fortæller om konsekvenserne ved bandemiljøer og mange år i fængsel. Uden at løfte pegefingeren, får han fortalt hvad der kan ske, hvis man går i netop den retning.

Han får det maksimale ud af sine skuespillere, og særligt hovedrolleindehaver Dar Salim er tilbage i sit livs rolle som Zaid. Han spiller den vrede, passionerede, temperamentsfulde, handlekraftige og kærlige Zaid til perfektion, og jeg blev i mit biografsæde stærkt påvirket af hans præstation og den måde han spillede hele hans følelsesregister ud på. Dog ikke med store, teatralske armbevægelser, men på en nuanceret og afbalanceret måde, som kun Salim kan gøre det.

Jeg glæder mig allerede til at se Underverden 2 igen. Kort sagt fordi Fenar Ahmad har lavet (endnu) en fabelagtig god film. Men også en modig én, som tør at tage nogle problemstillinger op, som alle kan relatere til, uanset om man er en del af et hardcore bandemiljø eller ej.

Underverden 2 får 5/6 hamre:

🔨 🔨 🔨 🔨 🔨

Seneste

Knox Goes Away

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en lejemorder med opbyggende demens og det er bestemt lige så specielt og hjerteskærende, som det måtte lyde.

Knox Goes Away er ikke fejlfri, men når den dog fungere, er den dybt fremragende og er grundlæggende, meget værd at se i biografen.

Furiosa: A Mad Max Saga

Kan Furiosa hamle op med sin forgænger, Fury Road? Både ja og nej. Men mest ja.
For Furiosa prøver ikke det samme som sin forgænger (heldigvis for det!) og giver os i stedet mere dybde i universet og mer’ historiefortælling.
Læs René Buchtrups begejstrede anmeldelse HER:

Bad Boys 4: Ride or Die

De slemme drenge ruller derud af igen, men den gode energi fra film nummer tre er der ikke meget tilbage af. Martin Lawrence er reduceret til en fjollet sidekick og Will Smith virker off og som om han slet ikke gider være med.Bad Boys 4 skal ses for de brutale og nådesløse actionscener som er ret så vellykkede.René Buchtrup anmelder

Fuld af Kærlighed

Nicolai har denne gang anmeldt en dansk film, som både handler om hvad alkoholisme gør ved en familie og hvordan en familie bearbejder det og prøver, at holde sammen.

Fuld af kærlighed er hård, hjerteskærende og ofte også ret barsk, men den er samtidig virkelig menneskelig og dybt kompleks og grundlæggende værd at se og ligeledes snakke om.

Love Lies Bleeding

Nicolai har denne gang anmeldt en romantisk thriller med masser af bodybuilding, steroider og mord.

Love Lies Bleeding er overordnet en virkelig underholdende film, som ganske vist ikke har en perfekt slutning, men som dog er værd at tjekke ud i biografen.

Moviemaniac anmelder 4k-film: The Crow

Den er kult og The Crow fra 1994 er en yderst seværdig og underholdende film! Men, hva’ så med kvaliteten på 4k? Holder den? Se Youtube-klippet her hvor René Buchtrup anmelder endnu en 4k-film…

Ugens Streaming Anbefaling – Fury Road

Når man snakker om en ny streamingtjeneste som hedder MAX, kan man så andet end at anbefale Mad Max: Fury Road?! Nej vel…René snakker med Allan fra GoFM om én af verdens bedste actionfilm HER: