Nikolaj Lie Kaas’ 5 Bedste Roller

René Buchtrup

René Buchtrup

Siden gennembruddet i Drengene Fra Sankt Petri fra 1991, som indløste ham en Bodil og Robert-statuette, har han været her, der og alle vegne. Nikolai Lie Kaas har med masser af karisma og intensitet skabt sig en stor skuespilkarriere. Ikke både i lille Danmark, men også i udlandet.

Han har masser af funny bones, og det er en fornøjelse at se ham gakke fuldstændigt ud i samtlige komedier han er med i. Men sønnen af skuespillerparret Anne Mari Lie og Preben Kaas kan i den grad spille alvorligt skuespil, så man virkelig bliver ramt af det. Med præstationer, der sætter sig fast i hukommelsen og sjælen, kan han sætte aftryk der gør indtryk. Han er indbegrebet af en skuespiller, som altid giver sig fuldt ud, og jeg har valgt fem af hans bedste som viser han alsidige talent.

Det nemmeste for mig ville være, at kreere en Top 10-liste, hvor der ville være mulighed for at komme i dybden med alle hans bedste roller. Derfor har det været frustrerende, men samtidig også interessant kun at udvælge fem. Derfor er der ikke blevet plads til hans ellers fantastiske præstationer i film som Brødre, Reconstruction, Blinkende Lygter, Et Rigtigt Menneske og Drengene Fra Sankt Petri.

Rigtig god fornøjelse med Lie Kaas-listen:

Idioterne kan ikke streames nogen steder i øjeblikket

5. Jeppe i Idioterne (1998)

Lars Von Trier er en unik instruktør, som gør tingene på sin helt egen måde. Hans dogme-film, Idioterne, ligner ikke noget man har set før. Tænk, at lave en film, hvor almindelige mennesker “spasser” ud i det offentlige rum som handicappede.

Lie Kaas’ rolle som Jeppe er både skrøbelig og kærlig, og særligt scenen, hvor han bliver passet af en flok rockere, gør indtryk. Men her bliver det også nærmest nervepirrende og angstprovokerende at iagttage, da man er bange for at han bliver “busted”.

Afdeling Q-filmene kan i øjeblikket streames på TV2Play

4. Carl Mørck i Afdeling Q-filmene (2018-2023)

Man kan ikke sige Kaas, uden at sige Carl Mørck.

Fire film i rollen som den selvdestruktive, frustrerede, men samtidig også engagerede og dygtige efterforsker på politigården i København, gjorde ham til allemandseje (hvis han ikke allerede var det i forvejen) for Hr. og Fru Danmark.

Hans sammenspil med svenske Fares Fares, som den underfundige Assad er ping pong i verdensklasse og Kaas er som sammenbidt og livskriseramt efterforsker intet mindre end fantastisk.

Elsker Dig For Evigt kan i øjeblikket streames på bl.a. Blockbuster

3. Joachim i Elsker Dig For Evigt (2002)

Han råber og skriger, men lige meget hjælper det. Efter en ulykke er han lammet fra halsen og ned, og i frustration gør han alt hvad han kan for at skræmme hans kæreste langt væk fra ham. Hun skal jo ikke være sammen med sådan en krøbling. Så han råber og skriger, mens han sviner hende til.

Lie Kaas gør i rollen som Joachim en ekstraordinær indsats, da han kun bruger ansigtsmimik og hans taleevner. Ligesom Javier Bardem i Mit Indre Hav fra 2004 mærker vi som publikum hans kamp, som næsten umulige kamp mod den uretfærdighed som har ramt ham.

De Grønne Slagtere kan i øjeblikket streames på Viaplay

2. Bjarne og Eigil i De Grønne Slagtere (2003)

Anders Thomas Jensens anden spillefilm vil for evigt stå i skyggen af gennembruds-hittet, Blinkende Lygter. Men pyt, når man så får en kulsort tragi-komedie, med verdensklasse præstationer af Kaas i en dobbeltrolle, som tvillingerne Bjarne og Eigil, og så selvfølgelig Mads Mikkelsens formidable Svend Sved-præstation.

Bjarne er cold as ice, og ryger mellem 15 og 20 joints om dagen, så han ik’ ville ku” lugte hvis der var ild i hans hår. Og så er der hjerneskadede Eigil, som står og truer med giraf-dyr. Og diskuterer badeboldes størrelser med Svend. Det hele er mega langt ude i De Grønne Slagtere, og udover en rigtig god marinade, serverer Lie Kaas to lårklaskende og rørende præstationer i verdensklasse, som var lige ved at ende som nummer et på listen.

Dirch kan i øjeblikket streames på SF Anytime
  1. Dirch Passer i Dirch (2011)

Han vandt samtlige priser han kunne komme i nærheden af, efter at have spillet den legendariske komiker og skuespiller, Dirch Passer. Men det er der selvfølgelig også en rigtig god grund til.

Lie Kaas formår at gøre det tidligere folkeeje til menneske i hans suveræne portrættering. Det er ikke en komedie, men et rørende drama om en mands kæmpen mod dæmoner og folks forventninger til ham. Han ligner ikke Dirch, men han spiller ham og han transformerer sig til ham alligevel. Og så hjælper det selvfølgelig at kunne “spille bold op af” lige så fantastiske og suveræne Lars Ranthe i rollen som Kjeld Petersen.

Dirch er ikke en perfekt film. Den virker ofte rodet og men man efterlades alligevel blæst tilbage over Ranthe og Kaas’ præstationer, som står som noget af det fineste der er set i dansk filmhistorie.

Seneste

De 8 Bjerge

“De 8 Bjerge” var virkelig en film, der formåede at trække mig følelsesmæssigt med ind på en måde, som jeg sjældent synes jeg oplever i moderne filmkuns

Christoffer anbefaler film om alderdom

Det skyldes altså ikke, at jeg for et par uger siden fyldte 30, og nu tror jeg har set døden i øjnene, at jeg har besluttet mig for at skrive denne lille liste om film om alderdommen

You Are So Not Invited to My Bat Mitzvah

Nicolai har denne gang anmeldt en ungdomsfilm om hvad det vil sige at træde ind i de voksnes rækker som ung jøde og hvor svært det kan være, når man har problemer med sin bedste veninde.

Liar Liar

Nicolai har denne gang anmeldt en af Jim Carreys gamle klassikere, i form af Liar Liar og helt uden at lyve kan det nævnes, at selvom der er enkelte scener som måske ikke holder perfekt ved gensyn, så er der dog tale om en herlig komedie, med Jim Carrey for fuld hammer