Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One

Nicolai Kristiansen

Nicolai Kristiansen

Originaltitel: Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One

Instruktør: Christopher McQuarrie

År: 2023

Genre: Action

Biografpremiere: d. 12. juli 2023

Set i Vue, Odense

I 1996, udkom den første film baseret på en amerikansk action tv-serie fra 60’erne/start-70’erne, ved navn Mission Impossible.

Filmen blev skam både en kæmpe finansiel og kritisk succes, men jeg tror dog ikke at særlig mange (heller ikke Tom Cruise, som var medproducer på filmen) havde regnet med at dette skulle blive starten på en af de største action-film-serier/franchises nogensinde, som nu har fået sin 7 film, der hedder Dead Reckonning Part 1.

Hermed allerede nu afsløret, at en del 2 er på vej og (hvis alt går vel) gerne skulle udkomme næste sommer.

Men for at blive ved Dead Reckonning Part 1, hvad handler den så om?

Selvom der er tale om en ret så lang film (163 minutter), så kan dette dog forklares forholdsvis kort.

Ethan Hunt skal denne gang jage en form for computervirus, som stort-set er den farligste og mest magtfulde computervirus overhovedet som ikke bare kan styre alt, men tilnærmelsesvis også styre alle og hermed også Ethan Hunt og hans holds skæbne.

For dog at få adgang til denne virus, Ethan Hunt og hans hold bruge en form for guldnøgle som er todelt.

Mere er der ikke at forklare eller behov for at forklare, før man sætter sig til rette i biografsædet og bliver blæst fuldstændig omkuld!

Filmen instrueres af den samme instruktør som har instrueret de seneste 2 Mission Impossible-film (Christopher McQuarrie) og kan også siges at Christopher McQuarrie ligeså står bag manuskriptet, hvor han dog her ledsages af forfatteren, Erik Jendresen (som primært er kendt som manuskriptforfatter og medproducer bag krigsserien Band Of Brothers).

Har man på forhånd set de forgangne 6 Mission Impossible film, vil man nok tænke at denne film ikke kan komme på en ny måde at skabe stor og vild actionspænding, men det synes jeg dog lige netop at den gør.

Fordi sådan som jeg ser det, så ved man muligvis lidt på forhånd at Ethan Hunt nok skal klare ærterne på en eller anden måde, men for mig er kunsten at få én til at tro at missionen virkelig er umulig for Ethan Hunt og dette synes jeg bestemt (igen) lykkedes her!

Allerede kort tid inde i filmen, er der er en virkelig spændende sekvens inde i en lufthavn, som ikke skal afsløres eller forklares, men hvor missionen starter som noget forholdsvis simpelt og lynhurtigt vokser sig til at være vildt kompliceret og nærmest som noget der ville passe som klimakset på en actionfilm, skønt dette blot er begyndelsen.

Og sådan er det vitterligt gennem hele filmen, med nærmest hver eneste actionscene, hvor hver eneste er fuldkommen perfekt planlagt og dernæst har en perfekt varighed som gør at spændingen lige netop når at nå det absolutte kogepunkt, så den også kan få den perfekte udløsning.

Ganske vist skal det dog påpeges at filmen ikke er ren nonstop action i 2 timer og 40 minutter, men selv på trods af dette, synes jeg stadigvæk spændingen var konstant, da heltene i disse øjeblikke både kunne få en lille pause og få indblik i hvilken farer de var oppe imod (som skam blot blev større og større, i løbet af filmen).

Dernæst kan det også siges at selvom der er meget alvor og ekstremer mængder af intensitet på spil her, så er der dog også samtidig masser af humor og ret så skægge optrin, hvilket for mig skaber en helt perfekt balance og særligt er med til at gøre dette til en perfekt actionfilm.

I forhold til skuespillet, så er det umuligt at komme uden om Tom Cruise i rollen som Ethan Hunt, som han nu har spillet 7 gange og gennem 27 år.

Selvom man måske ikke skulle tro at Ethan Hunt kan vise nye sider, så synes jeg faktisk det er tilfældet her, i forhold til hvad der er på spil på Ethan Hunt (i forhold til størrelsen af farer og skurkens magt) som er ret meget og dette gør at Tom Cruise (for mig) sjældent har givet en præstation med så meget intensitet, som det er tilfældet her, samtidig med at den også (til tider) er ret følsom og ligeså med plads til humor og glimt i øjet.

Udover Tom Cruise, så må jeg også rose 2 af dem som står for at portrættere filmens skurke, som så er Pom Klementieff (som spiller Paris) og Esai Morales (som spiller Gabriel).

 Pom Klementieff er fantastisk fordi hun er en virkelig nådesløs og meget ihærdig skurk, som har relativ få replikker og udelukkende går efter målet og Esai Morales er ligeså fantastisk, fordi ligeså er nådesløs og dernæst ekstrem diabolsk og en virkelig magtfuld skurk af den slags, hvor man virkelig ikke tror at nogen kan klare ham (hvilket også skal ses som kæmpe ros til måden hvorpå Esai Morales portrættere ham).

Rent film-teknisk, så er kameraføring, klipningen og lyddesignet i absolut topklasse og bidrager hver især til at gøre hele filmen (uanset om det er store eller små og intime scener) virkelig spektakulær at være vidne til og så benyttes hvert af de lande som filmen er optaget i (såsom Italien eller Norge), fuldkommen perfekt.

Det kan også siges at underlægningsmusikken af Lorne Balfe også er fantastisk, da det både er bombastisk, energisk og overhovedet helt perfekt til at både skabe og fastholde filmens enorme niveau af spænding.

Og alt i alt, kan jeg ikke skrive andet end at Mission Impossible: Dead Reckonning Part 1, er blandt de absolut bedste og mest perfekte actionfilm jeg nogensinde har været vidne til og dernæst et perfekt eksempel på hvorfor Mission Impossible film-serien, uden tvivl er blandt de bedste filmserier nogensinde! Her ment i forhold til hvor stort et kvalitetsniveau jeg synes den fastholder og hvor vildere og større de formår at blive for hver film.

Mission Impossible 7 – Dead Reckoning Part One får 6/6 hamre: 🔨🔨🔨🔨🔨🔨

Seneste

De 8 Bjerge

“De 8 Bjerge” var virkelig en film, der formåede at trække mig følelsesmæssigt med ind på en måde, som jeg sjældent synes jeg oplever i moderne filmkuns

Christoffer anbefaler film om alderdom

Det skyldes altså ikke, at jeg for et par uger siden fyldte 30, og nu tror jeg har set døden i øjnene, at jeg har besluttet mig for at skrive denne lille liste om film om alderdommen

You Are So Not Invited to My Bat Mitzvah

Nicolai har denne gang anmeldt en ungdomsfilm om hvad det vil sige at træde ind i de voksnes rækker som ung jøde og hvor svært det kan være, når man har problemer med sin bedste veninde.

Liar Liar

Nicolai har denne gang anmeldt en af Jim Carreys gamle klassikere, i form af Liar Liar og helt uden at lyve kan det nævnes, at selvom der er enkelte scener som måske ikke holder perfekt ved gensyn, så er der dog tale om en herlig komedie, med Jim Carrey for fuld hammer