Legally Blonde

Picture of Nicolai Kristiansen

Nicolai Kristiansen

Originaltitel: Legally Blonde
Instruktør: Robert Luketics
År: 2001
Genre: komedie.
Kan streames på: Viaplay.

Der er et godt gammelt ordsprog som siger at man ikke skal skue hunden på hårene og ligeså at man ikke skal dømme en bog på dens omslag.

Dette ordsprog kan formuleres og skildres på film, på mange tænkelige måder og i filminstruktøren Robert Luketics tilfælde, skildres via en historie om en ung kvinde der har styr på mode, men som dog ikke er klog nok til hendes kæreste (der står til at skulle læse jura) og som derfor vælger at hævne sig på ham, ved selv at læse jura.

Dette er historien i Legally Blonde (Blondinens hævn) fra 2001.

En film som er inspireret af en sand historie om forfatteren Amanda Brown som i sin unge år var besat af mode og startede med at læse jura, fordi troede hun ville møde nye venner. Dette gjorde Amanda Brown dog ikke og endte hurtigt med at fortryde hun var startet på jura-uddannelsen, men alligevel forfattede hun en bog om dette og dén bog blev så til Legally Blonde.

En film som var en både financiel og kritikerrost succes og som skulle være en antitese til den tids ungdomskomedier.

Oprindeligt var det nemlig mening at Legally Blonde skulle minde en anelse mere om en film såsom American Pie (en film om nogle gymnasiefyre, som gerne vil miste deres mødom, enden de stopper i skole), men instruktøren Robert Luketics havde dog helt andre planer.

Robert Luketics ville gerne have at der var tale om en film der inspirerede unge kvinder til at vise at så længe de troede på egne evner, ville de kunne udrette hvad som helst (såsom at blive advokat).

Og det smukke ved dette, er at Robert Luketics faktisk lykkedes med denne vision.

Fordi, selvom filmens hovedperson ”Elle Woods” begynder at læse jura på et lidt fjollet grundlag (som så er at vinde hendes kæreste tilbage), så er det smukke dog at Elle Woods forholdsvis hurtigt indser situationens alvor og finder ud af at hvis hun vil hævne sig på kæresten, skal hun blive bedre end ham til Jura.

Og det som ligeså er smukt, er at Elle Woods (med undtagelse af nogle gode råd fra den medstuderende Emmett), bliver god til jura på helt egen hånd og via egen vilje.

Noget andet jeg elsker ved Legally Blonde og særligt dets manuskript af Karen McCullah & Kirsten Smith (baseret på Amanda Browns bog), er at der ikke er tale om nogen romantisk komedie, som sådan i hvert fald.

Ganske vist er der delen med Elle Woods der prøver at hævne sig på ekskæresten og så er der også lidt kemi mellem Elle Woods og medstudenten Emmett, men sidstnævnte ting er dog meget i baggrunden og ikke det centrale fokus, som jura-delen er.

Noget som jeg også elsker ved denne film, er dens skuespil og navligt skuespillet fra hovedrollens side af.

Der var flere kvindelige skuespillere om buddet til rollen som Elle Woods, men instruktøren Robert Luketics, vidste lynhurtigt at rollen kun kunne og skulle spilles af Reese Witherspoon og sådan endte det også med ar blive.

Reese Witherspoon var i 2001, allerede en meget erfaren skuespiller, da hun allerede havde sin første filmrolle som 15-årig i 1991 (med filmen Sommermåne), men Legally Blonde, var vel nok hendes helt store gennembrud og skønt hun siden blev Oscar-nomineret 2 gange (og har vundet 1), så synes jeg dog fortsat at Elle Woods står som en af hendes absolutte glansroller.

Reese Witherspoon er både perfekt i rollen som moderigtig ung kvinde, der måske ikke er den skarpeste kniv i skuffen, men som dog står ved den hun er og samtidig så stråler Reese Witherspoon også efterfølgende i filmen, når hun vil vise at hun både kan have styr på jura og samtidig være helt sig selv (og fortsat meget moderigtig).

Af andre roller, skal Jennifer Coolidge også have noget ros for hendes portrættering af negleteknikeren Paulette som støtter Elle Woods og som Elle Woods ligeså hjælper til at få mere selvtillid.

Det som Jennifer Coolidge dog skal roses for her, er simpelthen fordi hun er så perfekt underspillende og ret bedårende som en kvinde der så gerne vil score en postmand, men dog mangler modet til det.

Jeg synes også at Matthew Davis skal have ros for rollen som ekskæresten, Warner og det er ene og alene fordi Matthew Davis helt perfekt portrættere Warner som en kæmpe idiot og øjeblikkeligt gør at man hurtigt hepper på Elle Woods-karakteren.

Men er Legally Blonde, en perfekt film?

Man kan måske sige at den overvejende minder en anelse om 90’er-komedie-klassikeren Clueless, som også omhandler en blonde ung pige der vil vise verden at hun er mere end de tror hun er (jeg selv har forvekslet disse 2 film med hinanden) og med undtagelse af Paulette-karakteren (og Elle Woods Hund, Bruiser), er filmens bipersoner, ikke vildt mindeværdige.

Men Legally Blonde er dog en virkelig underholdende og sjov komedie som samtidig har et virkelig godt budskab og om altid at stå ved den man er, tro på egne evner og kæmpe for ens drømme og her 21 år efter, så holder den fortsat virkelig godt ved gensyn.

Legally Blonde får 4 ud af 6 hamre:
🔨🔨🔨🔨

Seneste

Knox Goes Away

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en lejemorder med opbyggende demens og det er bestemt lige så specielt og hjerteskærende, som det måtte lyde.

Knox Goes Away er ikke fejlfri, men når den dog fungere, er den dybt fremragende og er grundlæggende, meget værd at se i biografen.

Furiosa: A Mad Max Saga

Kan Furiosa hamle op med sin forgænger, Fury Road? Både ja og nej. Men mest ja.
For Furiosa prøver ikke det samme som sin forgænger (heldigvis for det!) og giver os i stedet mere dybde i universet og mer’ historiefortælling.
Læs René Buchtrups begejstrede anmeldelse HER:

Bad Boys 4: Ride or Die

De slemme drenge ruller derud af igen, men den gode energi fra film nummer tre er der ikke meget tilbage af. Martin Lawrence er reduceret til en fjollet sidekick og Will Smith virker off og som om han slet ikke gider være med.Bad Boys 4 skal ses for de brutale og nådesløse actionscener som er ret så vellykkede.René Buchtrup anmelder

Fuld af Kærlighed

Nicolai har denne gang anmeldt en dansk film, som både handler om hvad alkoholisme gør ved en familie og hvordan en familie bearbejder det og prøver, at holde sammen.

Fuld af kærlighed er hård, hjerteskærende og ofte også ret barsk, men den er samtidig virkelig menneskelig og dybt kompleks og grundlæggende værd at se og ligeledes snakke om.

Love Lies Bleeding

Nicolai har denne gang anmeldt en romantisk thriller med masser af bodybuilding, steroider og mord.

Love Lies Bleeding er overordnet en virkelig underholdende film, som ganske vist ikke har en perfekt slutning, men som dog er værd at tjekke ud i biografen.

Moviemaniac anmelder 4k-film: The Crow

Den er kult og The Crow fra 1994 er en yderst seværdig og underholdende film! Men, hva’ så med kvaliteten på 4k? Holder den? Se Youtube-klippet her hvor René Buchtrup anmelder endnu en 4k-film…

Ugens Streaming Anbefaling – Fury Road

Når man snakker om en ny streamingtjeneste som hedder MAX, kan man så andet end at anbefale Mad Max: Fury Road?! Nej vel…René snakker med Allan fra GoFM om én af verdens bedste actionfilm HER: