Dream Scenario

Nicolai Kristiansen

Nicolai Kristiansen

Instruktør: Kristoffer Borgli.
År: 2023
Genre: Komedie.
Biografpremiere: 08/02.

Drømme er en forunderlig og evigt fascinerende ting og noget som der skam også er lavet masser af film over, hvor det mest kendte eksempel (i hvert fald i nyere tid), vel nok er Inception.

Norske Kristoffer Borglis nye film, Dream Scenario handler både om drømme, men lige så meget om det at være i en drøm og hvordan det kan påvirke omverden.

Dream Scenario, har en kende spøjs historie, men jeg skal forsøge at forklare den så enkelt som muligt.

Den omhandler grundlæggende om Paul, som er en midaldrende mand der er forholdsvis lykkelig gift, har 2 døtre og er professor i biologi på en skole. 

Paul er helt grundlæggende en tilforladelig mand, som der ikke er noget videre særligt ved og som heller ikke har nogen større agenda, andet end et ønske om at udgive en bog om biologi.  

Men pludseligt bliver han genkendt og omtalt af folk omkring ham, både af bekendte og ukendte og det som de alle har tilfælles, er at de har set Paul i deres drømme. Paul bliver hurtigt nødsaget til at blive konfronteret med dette, da det breder sig som en steppebrand  og Dream Scenario, handler derefter om hvad dette fører med sig.

Kristoffer Borgli  har både instrueret og skrevet manuskriptet og der er tale om en virkelig interessant film, som bestemt ikke udelukkende er en sjov film med Nicolas Cage (som spiller hovedrollen) som kommer ud for bizarre og skøre ting.

Fordi skønt Kristoffer Borgli skam både tager filmens skøre scenarie om en tilforladelig mand der dukker op i tilfældige menneskers drømme, med et sorthumoristisk sind, så tager han dog samtidig delen med pludselig berømmelses konsekvenser, virkelig alvorligt og det er lige netop på dette punkt, at jeg synes at Dream Scenario løfter sig op til at være mere end en komedie om drømme.

Navnlig også fordi filmen løbende skifter tone og stemning og egentlig bliver mindre og mindre en komedie, desto længere man kommer i filmen, hvilket giver perfekt mening.

Dette skal dog ikke tage humoren væk fra Dream Scenario, fordi filmen er skam virkelig morsom og hele idéen med at benytte en virkelig bemærkelsesværdig skuespiller i en rolle som bevidst skal fremstå som ubemærkelsesværdig, er noget af det mest geniale jeg synes der er sket på film, længe!

Men, som skrevet, så udover alle de bizarre drømme med Paul (jeg vil helst ikke afsløre hvordan drømmene foregår), så handler filmen som sagt lige så meget om hvordan det er, pludseligt at være den mest populære person i ens nærområde og denne påvirkning kan være positiv, men særligt også negativ, hvilket Kristoffer Borgil skildre meget præcist og meget komplekst.

Der er også visse gyseraspekter i Dream Scenario, som både har noget at gøre med berømmelsen & opmærksomhedens påvirkning og ligeledes drømmenes udvikling og dette fungere faktisk også helt perfekt, fordi Kristoffer Borgli, godt ved hvilken tone og stemning der er den helt rette for disse øjeblikke.

For også at nævne lidt om skuespillet, så er det slet ikke til at komme uden om Nicolas Cage, også fordi han er centrum for 99 % af scenerne i hele filmen.

Nicolas Cage er en af alle tiders mest interessante skuespillere, på grund af alle de facetter som han besidder.

Han kan både være dybt og meget troværdigt alvorlig, men samtidig kan Nicolas Cage også være den noget nær mest excentriske skuespiller i hele filmhistorien, på en ligeledes troværdig og sommetider ret naturlig måde, alt efter kvaliteten af filmen. Fordi, Nicolas Cage, har i tidens løb også være med i dårlige film og rigtig dårlige film, hvor tilstedeværelsen ikke hjælper særlig meget, men Dream Scenario er dog en af virkelig gode film og Nicolas Cage, yder virkelig en fantastisk præstation her!

Navnlig fordi han stråler i sin portrættering af en tilforladelig mand og har både en virkelig skøn og spøjs humor i starten af filmen, hvor alt opmærksomheden er helt nyt territorium for Paul-karakteren, men sideløbende med at stemningen i filmen skifter, så skifter Nicolas Cages præstation sammen med den og dette fungere fuldstændig perfekt.

En anden skuespiller, som jeg bestemt ikke synes bør overses, er Julianne Nicholson i rollen som Pauls kone, Janet og dette er fordi at Julianne Nicholson virkelig god til at portrættere en kvinde som både vil sin mand det bedste, men som samtidig også har sit eget liv at tænke på og som ligeså bliver påvirket af Pauls pludselige store berømmelse.

Andet jeg også vil fremhæve er klipningen, som Kristoffer Borgli sørme også har stået for, fordi jeg virkelig synes det gav en meget interessant stemning og energi til filmen og ligeledes fordi filmen til tider klipper mellem virkelighed og drømme, hvilket gav filmen en god grad af uforudsigelighed.

Kameraføringen af Benjamin Loeb, er bestemt også ret perfekt, da det ofte er med til at skabe en meget mærkbar og intens intimitet, grundet det meget store fokus på Nicolas Cage og så har Owen Pallett ligeledes lavet noget virkelig spændende underlægningsmusik, som passer helt perfekt til filmens skiftende stemninger.

Alt i alt, står Dream Scenario som en kæmpe stor filmisk overraskelse for mig, da jeg ingenlunde havde forventet filmens enorme kompleksitet eller forudset de retninger og drejninger som filmens historie ville tage. Dette gør for mig, Dream Scenario, til mere end bare en vildt underholdende sorthumoristisk komedie om drømme, men slet og ret også et mesterværk om berømmelsens barske og nådesløse konsekvenser når det rammer én, uden varsel og både en film som jeg længe vil huske og i den grad gerne vil gense.

Dream Scenario får 6/6 hamre:
🔨🔨🔨🔨🔨🔨

Seneste

Birthday Girl

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en fødselsdagsferie på et krydstogt, hvor tingene går virkelig gruligt galt for en mor og en datter.

Birthday Girl, er intens, hjerteskærende og grundlæggende en ret ubehagelig film, som måske ikke er helt perfekt, men som dog er en der vil påvirke én og som man vil huske efterfølgende.

Godzilla x Kong: The New Empire

Den nye Godzilla/King Kong-film er én stor undskyldning for at se en radioaktiv øgle og kæmpe-abe slås mod endnu en giga-abe, der ridder på en is-øgle i fremmed portal-verden (!!!) Godzilla x Kong: The New Empire er den femte i Monsterverse-universet og den bli’r anmeldt af René Buchtrup

Perfect Days

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en ældre japansk herre, som rengøre toiletter i Tokyo og bl.a. lytter til gammel rock på kassettebånd.

Hvis dette ikke lyder som noget særligt, så er det dog faktisk tilfældet her, da Perfect Days er filmisk hverdagspoesi når det er allerbedst og ligeledes årets hidtil allerbedste bud på en film der viser mennesker og livet fra den allerbedste side af.

Paris, Texas

Wim Wenders har skabt en sjælden filmperle, som beskriver ensomhedens væsen mere rørende end nogen anden film i filmhistorien.
Læs René Buchtrups anmeldelse af Paris, Texas, med en storspillende Harry Dean Stanton i front

Past Lives

Nicolai har denne gang anmeldt en film om 2 koreanske mennesker, som først mødes i barndommen og som sides mødes flere gange som voksne, men for hver gang de mødes, er deres liv helt anderledes.

Past Lives er intet mindre end et stort, smukt, subtil og virkelig menneskeligt mesterværk, som man i allerhøjeste grad, kan og bør opsøge i ens nærmeste biograf.

Wild

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en kvinde der beslutter sig for at vandre en virkelig hård og lang tur, for at kunne komme af med livets smerter, sorg og traumer.

Wild er en hjerteskærende og spændende film, som ikke er perfekt, men dog meget medrivende.

Ugens Streaming Anbefaling – American Fiction

Cord Jefferson vandt til årets Oscar-show en gylden statuette for “bedste manuskript”.
American Fiction er filmen du ikke skal snyde dig selv for, da den er velspillet, skarp og morsom.
Allan fra GoFM får en lille anbefaling med på vejen her i lydklippet: