Dark

Picture of René Buchtrup

René Buchtrup

Originaltitel: Dark. Serieskabere: Baran Bo Odar & Jantje Friese. År: 2017-2020. Genre: Sci-fi, drama, horror. Anmeldelsen er baseret på alle tre sæsoner. Kan streames på Netflix.

I en tid, hvor streamingtjenesterne står højere end biograferne (vi kan bl.a. takke covid-19 for dette), er det mere vigtigt end nogensinde at finde film og serier, som ikke blot vil servere let og leflende underholdning for de sofa-tunge mobilsværvægtere, der måske blot gider at hæve blikket en gang imellem fra snapchat, tiktok og facebook.

Den originale Netflix-serie, Dark, er (måske) det bedste bud på en serie med substans, kreativitet og indhold. En saltvandsindsprøjtning til folket, som mangler udfordrende og anderledes tv. Dark formår, på tre sæsoner, at brede sin voldsomt ambitiøse arme ud, og berige sit publikum med en serie så kompleks, forvirrende og hjernevridende, så alle dem med mobilen i hånden, enten må give op eller simpelthen lægge den mobil væk og lade sig sluge råt af det tyske monster.

Eller sagt på en anden måde: Dark kræver din fulde opmærksomhed.

Og så er den oven i købet tysk. Men lad det ikke skræmme dig væk. For jeg vil med denne anmeldelse anbringe den på en piedelstal, som jeg, uden tøven gør fordi den fortjener det.

I seriens første afsnit i første sæson, begynder med Albert Einstein citatet, om at “forskellen mellem fortid, nutid og fremtid er kun en hårdnakket illusion”. En altafgørende sætning, som har stor betydning for Dark, som er en tidsrejse- og science fiction-serie som bliver mere og mere kompleks jo længere man fordyber sig i universet.

Men det starter med et simpelt mysterium, om et drengs forsvinden, i den lille tyske by, Winden. En by, fyldt med hemmeligheder og løgne. Hvor folk snakker om hinanden i krogene, og hvor tingene aldrig bliver sagt højt. I 1987 forsvinder en dreng. 33 år senere dukker han op, død, nær en hule og en ny dreng forsvinder. Dette sætter hele byen på den anden ende. Byen, som er kendt for sit enorme atomkræftværk. Og nu mord på små drenge.

Sæson 1 tager sig tid til at bygge et helt særligt univers omkring byen, Winden, og lige så god tid til at forme nogle komplekse og spændende karakterer, man kan forstå hvorfor de agerer som de gør. Og bedst når man går og tror at man tror at man har regnet det hele ud, skifter serien gear, og breder den sine store vinger ud i sæson 2, hvor kompleksiteten griber an, og hvor tidsportalen for alvor åbner sig.

Snart har vi nemlig ikke med at gøre to tidsperioder, men hele 5(!) og samtidig har vi et kæmpe stamtræ af karakterer, fra forskellige tidsperioder, som møder hinanden på kryds og tværs. For slet ikke at nævne sæson 3, hvor ordet ambitiøs næsten er patetisk at sige i denne sammenhængen. For med voldsomme armbevægelser, bliver vi kastet ud i moderne fabel, hvor man tålmodigt må hænge i, for til sidst at blive belønnet med en uforglemmelig serie, der er unik på alle måder.

Sic mundus creatus est. En sætning som vender tilbage i Dark-universet utallige gange og som fra latin betyder noget i retningen af “så verden blev skabt” . En sætning som lyder som noget taget ud af biblen. Dark tør nemlig blæse hele sin store science fiction-fabel helt op, hvor andre ikke ville have turdet. Til næsten guddommelige højder.

Men essentielt handler Dark egentlig ikke om tidsrejser, portaler og flere forskellige verdener(!), der er med til at gøre sit publikum rundt på gulvet og snotforvirrede. Det er blot indpakningen. Nej, kernen,- det Dark egentlig handler om, er et stærkt drama om menneskers kamp for den svære kærlighed, og hvor langt mennesker er villige til at gå, for at opnå den. Særlig de to unge mennesker, Jonas og Martha, som kæmper, selvom den i sidste ende anses som umuligt. For kan man overhovedet udfordre ens skæbne, hvis alt i forvejen er forudbestemt?

Udover en verdensklassefortælling, med knivskarpe replikker og gåsehudsfremkaldende skuespilpræstationer, er Dark også en æstetisk lækkerbisken, som snildt kan hamle op med samtlige mastodont-produktioner fra Hollywood.

Dark er, uden omsvøb, en mesterlig serie, som udfordrer, imponerer og involverer, hvis altså man lægger mobilen væk, og tør at tage et smut til den tyske by, Winden, og et smut ind i den mørke hule, hvor man kan komme med på et tidsrejsende eventyr som man aldrig glemmer.

Dark får 6/6:

🔨🔨🔨🔨🔨🔨

Seneste

The Room Next Door

Nicolai har denne gang anmeldt en film om 2 veninder der pludselig møder hinanden igen efter et længere fravær og som er der meget for hinanden, imens den ene ligger for døden.

Trap (4k UHD)

M. Night Shyamalan er tilbage… denne gang med en rendyrket konceptfilm, om en seriemorder, som skal flygte fra et spillested…
Josh Hartnett har sin bedste rolle i mange år og han er grunden til at filmen er seværdig.
René Buchtrup anmelder thrilleren Trap lige her, som netop er udkommet på 4k ultra blu-ray.

The Witches

I anledning af halloween, har Nicolai et bud på en gyserfilmen, The Witches, der er tilpas mørk, tilpas gyset og ligeledes tilpas morsom, til at nærmest hele familien, kan nyde at se filmen, om en ung dreng der tager kampen om mod nogle grumme hekse.

The Shawshank Redemption

Andreas har genset The Shawshank Redemption.

En rigtig god film, der dog både er overvurderet og relativt ufarlig. Du får ikke ar på sjælen af at se den, men du er godt underholdt alligevel.

God fornøjelse

We Live in Time

Nicolai har denne gang set et decideret mesterværk af en kærlighedshistorie om 2 mennesker der pludseligt mødes og dernæst både møder stor kærlighed og sorg og glæde.

The Apprentice

Nicolai har denne gang anmeldt en film om ingen ringere end Donald Trump og hans rejse mod storhed.

Og i forhold til en film om en mand, der går fra at besidde lidt, til at besidde meget, så er der tale om en meget underholdene og meget interessant film om en meget kontroversiel person.