Årets Film 2018 (René & Andreas bud)

Picture of René Buchtrup

René Buchtrup

Endnu et filmår er snart gået og det er tid til en kort status.

Året 2018 blev lidt af et fælt år for de testosteron-pumpende actionværker, som “Venom”, “Robin Hood” og “Aquaman”, der prøvede for meget og gjorde for lidt indtryk. Til gengæld sejrede dansk film og med solide titler som “Lykke-Per”, “Den Skyldige” og “Journal 64” fik de danskerne til at valfarte i biffen. Tallene viser indtil videre at de danske film har solgt for mindst 28 procent af den samlede markedsandel. Og filmåret er ikke slut endnu.

Men hvilke film er så de bedste? Sikke et svært spørgsmål. Men hvem kan give dig svaret? Jamen, det kan Andreas Nørgaard og René Buchtrup selvfølgelig 🙂

Her kommer listerne fra de to herrer som godt kan blive enige om endnu et fremragende filmår. 2018, we salute you.

Først, har vi Andreas Nørgaards bud på 2018’s 10 bedste film:

10. The Night Comes For Us (Indonesien)

Det behøver jo ikke at være så seriøst og navlepillende det hele, vel? Filmen er ikke helt på The Raid(1&2)-niveau sådan fortællemæssigt, men den giver den fandenraskme et godt forsøg. Kampscenerne når til gengæld niveauet fra de to The Raid film – det her er helt vildt! Jeg har vist aldrig set noget så voldeligt og utøjleligt. Den er fuldstændig ekstrem!

9. Det Tredje Mord (Japan)

Fremragende “who dunnit”-thriller. Du bli’r overrasket over plots og twists helt til det sidste.

8. Touch Me Not (Rumænien)

Årets WTF(!!!)-film .Touch Me Not er ikke som de andre “film i biffen”. Man bli’r udfordret på sit menneskesyn, og man får sgu flyttet sine grænser. Filmen er SLET ikke for alle, men ALLE bør se den alligevel.

7. Lady bird (USA) 

En af de absolut bedste skuespillere fra sin generation (Saoirse Ronan) spiller sig helt ud i denne skønne coming-of-age-film. Filmen sprudler af overskud og charme.

6. Grænse (Sverige)

Fantastisk lille perle.Spøjs og unik i sit udtryk. En vaskeægte genre-cocktail. En film der skal opleves.

5. Phantom Thread (USA)

Paul Thomas Anderson og Daniel Day-Lewis i endnu et mastodontværk. Det er som Scorsese/De Niro i gamle dage; niveauet er tårnhøjt.

4.The Florida Project (USA) 

Fantastisk film! Et endegyldigt bevis på, at man kan skabe et mesterværk for få penge. En god historie og sublimt skuespil fra alle spillere på brættet klarer den del helt fint. En af de tre bedste børnepræstationer jeg nogensinde har set – måske endda den bedste.

3. You Were Never Really Here (England) 

Joaquin Phoenix som iskold hævner og beskytter. En ubehagelig lille sag, men for satan det er godt!

2. Lucky (USA) 

Harry Dean Stantons sidste værk, og hvilket ét.Livsbekræftende.Historien er smukt fortalt, og HDS indkapsler i sin præstation menneskelige egenskaber såsom, empati, sympati, godhed og følsomhed. Smuk og meget vedkommende film. David Lynch har iøvrigt en af årets bedste biroller i denne film

  1. Utøya 22. Juli (Norge)  

Årets film!Hvilket værk, hvilken bedrift. Erik Poppe formår at yde ofrene respekt, og samtidig skildre tragedien MEGET livagtigt. Fantastisk filmisk greb, ikke at vise gerningsmanden. Derudover er kameraføringen sublim. En af de bedste film jeg nogensinde har set, og uden sammenligning den mest ubehageligte.

Årets skuffelse:

The Ballad Of Buster Scruggs (USA)

Sikke noget lort! Bortset fra Tom Waits’ fantastiske birolle, så stinker denne film af gylletank, idioti og mangel på filmisk vilje. Øv sgu da…

Boblere:

  • Annihilation
  • The Shape Of Water
  • Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
  • Don’t Worry, He Won’t Get Far On Foot
  • Mod Solnedgangen (Hiraki)
  • Papillon
  • Apostle
  • 22. July

Renés har sandelig også sit bud på de 10 bedste fra 2018:

10. Grænse (Sverige)

Eventyr møder social realisme møder….grænseløs magi. Svenske grænse er unik og helt sin egen.

9. Loveless (Rusland)

Rå og æstetisk. Gribende og uafrystelig. Sjældent er den moderne verden blevet fremstillet så kold og  kynisk. 

8. Den Skyldige (Danmark)

Sikke en instruktørdebut. Svedryppende intensitet i samtlige 85 min. Jacob Cedergren er formidabel!!

7. Lady Bird (USA)

Skarpt coming-of-age-drama med fabelagtige skuespilpræstationer. Saoirse Ronan er en oscar værdig som skrøbelig og stærk pige der finder sin plads i sit (kommende) voksenliv.

6. Wind River (USA)

Iskoldt, smukt, tankevækkende. Relevant og samfundskritisk. Jeremy Renner i hans bedste rolle siden Hurt Locker.

5. Spider Man: Into The Spider-verse (USA)

En tegneserieadaption som går op i en højere enhed. Nørdet, sjov, rørende og yderst opfindsom. Bedste edderkoppefilm siden Spiderman 2.

4. Mission Impossible: Fallout (USA)

Tom Cruise er kongen af action! Til vands, til lands og i luften. Det er en kærlighedserklæring til den rendyrkede actionfilm! Best actionflick of the year!

3. You’re We’re Never Really Here (England)

Hævnfilmen er sjældent blevet skildret mere poetisk. Phoenix spiller til en guldmedalje med Taxi Driver’sk melankoli og råstyrke! Smukt og utilregnelig!!

2. Utøya 22. juli (Norge)

Den føles som et one-take. Den kræver meget af sit publikum. Den belønner dig med én af årets stærkeste, skræmmende og mest ubehagelige filmoplevelser, som uafrysteligt minder én hvad der aldrig bør ske igen!

1. A Star Is Born (USA)

Årets mest fantastiske og mest rørende musikalske og emotionelle oplevelse! Lady Gaga viser sit alsidige talent og er (næsten) sikker på en oscar-statuette! Bradley Coopers instruktørdebut er ren filmmagi.

Og den film der skuffede René allermest i filmåret 2018:

  • Downsizing (USA)

Hvad der var en genial idé i teorien (minimennesker i et mikrosamfund), var en fæl stinker i praksis. Matt Damon tåger rundt som skrumpet minimøjser og ligner én der ikke ved hvad der foregår hele filmen. Det gør publikum til gengæld heller ikke…

Boblere (dem der var MEGET tæt på at komme på listen):

  • Annihilation
  • The Florida Project
  • Brawl In Cell Block 99
  • The House That Jack Built
  • First Man
  • A Quiet Place
  • Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
  • First Reformed
  • Lykke-Per
  • The Shape Of Water
  • Hvad Vil Folk Sige
  • Phantom Thread

Seneste

The Amateur

Nicolai har denne gang anmeldt en thriller, om en mand der vil sin kones død og har sine helt egne metoder, i forhold til hvordan det skal gøres.

The Amateur, formår aldrig helt at blive lige så spændende som den har potentiale til at være, men den er dog stadigvæk ganske habil thriller-underholdning

Det andet offer

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en læge, der gennemgår noget meget svært og komplekst på sit arbejde.

Det andet offer, er en virkelig hjerteknusende dansk film, som er meget værd at opleve i biografen, da den efterlader meget stof til eftertanke.

A Working Man

Nicolai har denne gang anmeldt actionfilmen, A Working Man, som omhandler krigsveteranen, Levon Code, som skal redde sin chefs datter som er taget til fange.

A Working Man, er i det store hele en “lige ud af landevejen-actionfilm”, som ikke gør noget nyt eller videre interessant, men som dog alligevel godt kan ses

Moviemaniac anmelder 4k-film: Constantine

René hylder både kultklassikeren Constantine og så selvfølgelig manden bag titelkarakteren, Keanu Reeves.
Det er kort sagt en fornøjelse af gense filmen, da den stadig holder. Og så ser den virkelig flot ud i Dolby Vision!

Mickey 17

Nicolai har denne gang, anmeldt en film om en fyr der hedder Mickey, som lever en tilværelse, hvor hans eneste formål er at dø og blive erstattet af en ny kopi.

Mickey 17, er en vild og vildt overraskende komedie, som i den grad er værd at opleve i biografen!

Moviemaniac Anmelder 4k-film: Gladiator 2

Den har både Denzel, Pedro og Connie med, Ridley Scotss storanlagte sværd og sandal-basker. Men kan den overhovedet nå den forgænger til sokkeholderne?
Moviemaniac anmelder 4k-film er tilbage hvor Gladiator 2 bliver anmeldt…