A Man and a Camera

Picture of René Buchtrup

René Buchtrup

Originaltitel: A Man And A Camera. Instruktør: Guido Hendriks. År: 2021. Genre: Dokumentar. Spilletid: 64 min. Kan streames fra d. 23. april på doxonline.dk

Hvad er meningen med det her?

Ja, det er ikke mig der stiller det spørgsmål, men de mange mennesker, som medvirker i Guido Hendrikx’ dokumentarfilm, A Man And A Camera.

Jeg kan egentlig sagtens forstå dem. Og jeg undrer mig ligeså.

Hvad fa’en er meningen med al dette?

Præmissen i hans ca. 60 minutter lange film, er lige så simpel, som den er meget, meget underlig: Hendrikx tutter rundt med hans kamera i en lille, hollandsk by og filmer tilfældige mennesker foran deres hjem. Ofte ringer han på og venter på at de åbner. Og det er så det. Han siger ikke et ord. Han filmer bare og venter på en reaktion. Fuldt forståeligt er alle overraskede, forbløffede, betuttede, undrende og nysgerrige.

De fleste ryster på hovedet, og spørger hvad han laver, og lukker lige så stille døren igen. Få bliver irriterede, og virker truende. En enkelt giver Hendrikx et par på hovedet. Eller, hans kamera, for at være helt præcis.

Og så er der dem, der åbner døren med et smil og inviterer ham indenfor til en kop kaffe. Selvom de også er uforstående, mærker man alligevel en form for accept fra deres side. Om de tænker at manden med det store kamera måske er retarderet og ikke kan gøre for det, vides ikke. Det er kun gisninger fra min side. Men sagen er at de alligevel langsomt åbner op og begynder at fortælle om deres liv. Hendrikx vender tilbage til de gæstfrie mennesker flere gange, og bliver taget imod, som var han en ven af huset.

Særligt én scene, gjorde indtryk på mig. Hendrikx har lige forladt et hus, og skal til at vende sig om, da den gæstfrie mand kommer udenfor. Han vil blot give en heads up, om at flere fra den lokale facebookside, den for borgerne i byen, advarer om Hendrikx og hans kamera. Det er da medmenneskelighed der vil noget.

Jeg kan simpelthen ikke lure hvad instruktøren vil med denne film. Er det hele et grænsesøgende eksperiment, der vil se hvordan almindelige mennesker reagerer, når de får stukket et kamera lige op i snotten?

Jeg ved ikke selv hvordan jeg ville have reageret, hvis en mand troppede op med et stort kamera foran min hoveddør, filmede mig og ikke sagde et kvæk. Ville jeg glo tilbage i stilhed, skænke ham en kop kaffe eller stikke ham en flad. Jeg ville nok undre mig over spørge hvad meningen med dette var.

Det er også spørgsmålet jeg stiller efter at have set denne dokumentarfilm.

A Man And A Camera får 3/6 hamre: 🔨🔨🔨

Seneste

The Apprentice

Nicolai har denne gang anmeldt en film om ingen ringere end Donald Trump og hans rejse mod storhed.

Og i forhold til en film om en mand, der går fra at besidde lidt, til at besidde meget, så er der tale om en meget underholdene og meget interessant film om en meget kontroversiel person.

Moviemaniac anmelder 4k-film: Anchorman

Anchorman er muligvis meget plat, men der er faktisk en mening med galskaben.
Filmen har tyve års jubilæum og kan nu købes på 4k UHD blu-ray.
René Buchtrup anmelder den lige HER:

The Wild Robot

Nicolai har denne gang anmeldt en animationsfilm om en robot i vildmarken, som skal lære hvad det vil sige, at opfostre et barn og skabe venskab med vilddyr. Det er en virkelig fremragende, morsom, rørende og virkelig underholdende film, som alle og enhver (uanset aldersgrupper), bør kunne få noget ud af

Beetlejuice (4k UHD)

Nicolai har anmeldt 80’er-klassikeren, Beetlejuice, i anledningen af dens udgivelse på 4k ultra blu-ray. Og skulle man være i tvivl, om Beetlejuice holder endnu, så behøver man ej at tvivle, fordi Beetlejuice, er bestemt forsat en super underholdende og super sjov gyserkomedie.

Lee

Nicolai har denne gang anmeldt den nye film om krigsfotografen, Lee og der er i den grad tale om en smuk og meget gribende film om en kvinde der kæmpede sin sig for at dokumentere rædslerne under 2. Verdenskrig

Furiosa: A Mad Max Saga (4K UHD)

Kan Furiosa hamle op med sin forgænger, Fury Road? Både ja og nej. Men mest ja. For Furiosa prøver ikke det samme som sin forgænger (heldigvis for det!) og giver os i stedet mere dybde i universet og mer’ historiefortælling. Læs René Buchtrups begejstrede anmeldelse af actionbaskeren, som endelig kan købes på 4k-skive!

All of Us Strangers (blu-ray anmeldelse)

Nicolai har denne gang genset én af 2024’s største filmoplevelser på blu-ray. Andrew Haighs “All Of Us Strangers” er et smukt og dybt mesterværk, som ingen filmelsker bør snyde sig selv for at se.