While You Were Sleeping

Picture of Nicolai Kristiansen

Nicolai Kristiansen

Instruktør: Jon Turtletaub
År: 1995
Genre: Komedie
Kan streames på: Disney+

Kan man blive forlovet med én, man hverken har mødt eller kender?

Åbenbart jo, siden at der jo eksisterer et reality-program som hedder; Gift ved første blik.

Men det er dog ikke det, det skal handle om her.

Derimod skal det handle om Jon Turtleltaubs romantiske komedie, While You Were Sleeping (Mens du sov).

Det som denne film handler om, kan forklares ganske simpelt og hurtigt.

Den handler først og fremmest om Lucy, som er en ung kvinde der bor alene med en kat, arbejder som billetsælger ved en togstation og som i den grad er en stor håbløs romantiker.

Lucy er enormt forelsket i en fyr der ofte køber billet hos hende, men desværre aner Lucy ikke hvem fyren er og er alt for nervøs til at stille han spørgsmål, når han køber billet hos hende.

Men én dag, lægger fyren mærke til Lucy og få sekunder efter, er der så nogle bøller der smider fyren ned på togskinnerne. Lucy er hurtig til at redde fyrens liv, men så går fyren i koma og da Lucy prøver at besøge ham på hospitalet, tænker Lucy desværre højt og siger at de skal giftes.

Straks er der en sygeplejerske som så præsentere fyrens (han hedder i øvrigt, Peter) familie for hvad der skal forestille sig at være Peters forlovede og nu skal Lucy så forsøge at holde denne løgn kørende, imens at Peters bror, Jack også pludselig får et godt øje til Lucy.

Dette er i det store hele historien der fortælles i Mens du sov og hvis man synes historien lyder gennemskuelig og ligetil, jamen så har man fuldstændig ret.

Men, Jon Turteltaub og ligeså Donald G. Sullivan & Fredric Lebow (filmens manuskriptforfattere), har dog alle deres hjerter på det helt rette sted og ender derfor med at lave en virkelig helhjertet og meget sympatisk romantisk komedie.

Fordi grundlæggende, så handler filmen jo ikke om Lucys forelskelse i Peter, men snarer om Peters families forelskelse i Lucy, da de alle (nærmest sekundet de møder hende) tager kærligt imod hende og straks anser hende som en del af deres familie og dette er både ret morsomt og dybe bedårende at være vidne til.

Det hjælper også at Lucy er en gennemført sympatisk karakter, som ligeså gør sit for at holde forholdet til Peters familie, kørende så længe som muligt, da hun er ret ensom og ikke rigtig har andre at være sammen med.

Noget som også kan nævnes, er at Mens du sov, er ”lidt” en julefilm.

Grunden til at jeg skriver ”lidt”, er fordi at filmen oprindeligt ikke blev skrevet eller udarbejdet som værende en julefilm, men dette blev valgt, fordi man dermed troede at dens succeschancer ville være større.

Det som kan siges er at filmen grundlæggende foregår mellem jul (d.25/12) og lidt efter nytår og jo der er juletræ, der er julesokker og Peters familie invitere også Lucy med til jul, men ellers er der ikke tale om en romantisk jule-komedie, i stil med fx Love Actually.

Samtidig, skal det dog også siges at julen jo også handler om kærlighed og om at være sammen med dem man holder af (og som holder af én) og hvis sådan en slags historie foregår ved juletid, så føler jeg nærmest det er nok til at gøre Mens du sov, til en af de bedre romantiske julekomedier, i hvert fald indenfor de seneste 30 år.

Dette skyldes så sandelig også filmens generelle stemning, som aldrig er alt for højtidelig og når den bliver sentimental, så er det fuldt-ud berettiget, på grund af filmens dybt sympatiske karakterer.

I forhold til filmens skuespil, kan det nævnes at i hovedrollen som Lucy, fik Sandra Bullock sin første store hovedrolle som skuespiller og jeg synes faktisk hun yder et af karrierens bedste præstationer.

Sandra Bullock er først og fremmest, perfekt til at skildre en dybt håbløs romantiker og ligeledes en ensom sjæl, på en så troværdig måde så ens hjerte slet og ret bør være givet til hende, nogenlunde så snart filmen begynder.

Dernæst har Sandra Bullock en helt perfekt komisk timing og fungerer også helt perfekt i filmens alvorlige og/eller mindre muntre stunder.

I forhold til andre skuespillere i filmen, så må jeg også lige nævne Bill Pullman som spiller rollen som Jack (komafyren Peters bror), der lidt efter lidt, får et godt øje til Lucy.

Dette er fordi at Bill Pullman har en virkelig god, bedårende og dybt troværdig kemi med Sandra Bullock og ligeledes er dybt charmerende og ret morsom som Jack, der til at starte med er lidt skeptisk over for Lucy, men som dog hurtigt falder for hende.

Er, Mens du sov, et mesterværk? Ikke helt. Dette skyldes primært filmens sidste halve time, hvor den bliver lidt forhastet i at komme til filmens endelige konklusion. Konklusionen er dog ret rørende, ja faktisk nærmest smuk, hvilket dermed råder lidt bod på at det lige pludseligt skulle hurtigt med at redde alle trådene ud.

Og alt i alt, kan det siges at Mens du sov, muligvis ikke er en helt perfekt romantisk julekomedie, men mindre kan i den grad også gøre det og Mens du sov, er vildt underholdende, vildt bedårende, vildt kærlig og en virkelig skøn og ja bedårende komedie, der i den grad kan varme godt om hjertet ved juletid.

While You Were Sleeping får 4/6 hamre:
🔨🔨🔨🔨

Seneste

Twisters

Nicolai har denne gang anmeldt den nye Twister-film, Twisters, som prøver at opgradere 90’er-klassikeren om adrenalinjunkier som jæger tornadoer. Lykkedes opgraderingen? Ikke helt, men dele af filmen redder den fra at blive en total katastrofe.

Gondola

Nicolai har denne gang anmeldt en film om 2 gondolfører i en gregoriansk landsby, som bliver forelsket.

Det er en film uden nogen sagte ord og det er slet og ret, en af årets største filmiske fornøjelser, som er helt perfekt at opleve i biografen, i disse grå tider!

Godzilla x Kong: The New Empire (4k uhd)

Den nye Godzilla/King Kong-film er én stor undskyldning for at se en radioaktiv øgle og kæmpe-abe slås mod endnu en giga-abe, der ridder på en is-øgle i fremmed portal-verden (!!!) Godzilla x Kong: The New Empire er den femte i Monsterverse-universet og René Buchtrup anmelder den her til hjemmebiografen.

Moviemaniac anmelder 4k-film: Stand By Me

“So darling, darling stand by me”. Ja, teksten kender i jo godt, men hva’ med 80’er-filmen den nu stammer fra. Hvordan er den ved et gensyn her i 2024? Se med her hvor René fra Moviemaniac anmelder 4k-film igen.

Stor som en sol

Nicolai har denne gang anmeldt en dansk musikdokumentar, som i disse dage er semi-aktuel, da filmens omhandlende band, spiller 3x koncerter i Parken.

Stor som en sol, er helt overordnet en virkelig smuk, virkelig underholdende og ret så anderledes dokumentar om den kreative proces.

Til Verdens Ende

Viggo Mortensens instruktør-take på den traditionelle western er blevet til en fintfølende og næsten poetisk én af slagsen.
Vicky Krieps stjæler billedet som kvindelige hovedrolle, Vivienne.
René Buchtrup anmelder Til Verdens Ende.

Knox Goes Away

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en lejemorder med opbyggende demens og det er bestemt lige så specielt og hjerteskærende, som det måtte lyde.

Knox Goes Away er ikke fejlfri, men når den dog fungere, er den dybt fremragende og er grundlæggende, meget værd at se i biografen.