Violent Night

Picture of René Buchtrup

René Buchtrup

Originaltitel: Violent Night

Instruktør: Tommy Wirkola

År: 2022

Genre: Action

Biografpremiere: 1. december 2022

Jeg har det noget ambivalent med julen.

På den ene side er julen jo hjerternes fest, hvor der gøres ekstra meget ud af at komme tættere på hinanden og dele en masse rare stunder sammen. Jeg glæder mig allerede til en god og hyggelig måned, hvor man skal mæske sig i fed og lækker julemad (ja tak til sovs!) and, flæskesteg og juleøl.

Men hvorfor skal vi starte så forbandet tidligt? Vi har lige sluppet vores tag på den nye tradition, der åbenbart er kommet for at blive, Halloween, og så bliver der allerede pyntet op til jul. Så inden man overhovedet kommer ind i december måned, har man allerede nået et lille mætningspunkt med Last Christmas, Tinka-huer og kolde æbleskiver.

Ja ja ja, det ved jo godt det bare mig der er en halvgammel, grå muggerøv, der brokker mig over ligegyldige ting. Men, så kan det jo være at julefilmen, Violent Night lige er det jeg har brug for i netop denne tid: en actionfilm forklædt som en julefilm. Eller, også er det omvendt..

Plottet er hvert fald så dejligt fjollet, så mit lille actionfilmshjerte allerede er helt solgt: den handler kort fortalt om en gidseltagning, som går helt galt. Om nogle lejesoldater, som fucker med den forkerte familie. Simpelthen nogle toptrænede bad guys, der bryder ind hos en snotforkælet og yderst velhavende familie, juleaften. Det skulle de selvfølgelig ikke have gjort, for selveste Julemanden er tilstede mens det hele sker. Siddende i en massagestol, med hjemmebagte kager i den ene hånd, og et stort glas rom i det andet.

Jo, Julemanden er i denne fortælling er fordrukken og træt af alt juleræset. Han sidder i starten af filmen på en bar og brokker sig højlydt over børn, som han synes er nogle små, egoistiske svin, der kun tænker på dem selv. Men, efter at have forladt baren, fløjet afsted med rensdyrene og brækket sig lige ned i hovedet af bartenderen, er han ved at være klar til at dele gaverne ud. Heldigt for pigen Trudy (Leah Brady) som har et hjerte af guld og som står på Julemandens “artig liste”. For det er hendes rige familie, der bliver holdt som gidsler, og som Julemanden ender med at tage kampen op imod.

Referencerne er tydelige og inspirationskilderne er klare som den reneste julesne i instruktør, Tommy Wirkolas film. Det er Die Hards møde med Alene Hjemme, tilsat en snert af John Wick og Et Juleeventyr. Selvom det overhovedet ikke er synderligt originalt, er det alligevel befriende med en film der ved hvad den vil.

Stranger Things-stjernen, David Harbour, gør alt det rigtige med rollen som Santa Klaus aka. Julemanden. Han har karisma, charme og lune, og er med til at gøre karakteren interessant. Man sidder og smiler af ham, når han brokker sig over at have jokket i en lort som rensdyrene har lavet, og hepper på ham, når han på alternativt vis, i en blodrus, dræber lejesoldater på stribevis, med en skøjte, en stor hammer og en spids slikstok(!).

Altid seværdige John Leguizamo er vel castet som skurken, “Scrooge”, der er bossen for hele kidnapningsoperationen. Han giver hvert fald zero fucks og med meget dårlig julestemning vil han gøre hvad der skal til, for at frarøve den rige familie alle deres penge. Og man hepper næsten på ham. For familiens overhoved, Gertrude (spillet af Beverly D’Angelo) er noget af en matriark fra helvede, som hader hvor meget hendes to børn og familie altid kysser røv på hende.

Hvis man er til splattervold, der maler sneen rød, og taler fra børn, som får ens julehjerte til at banke ekstra meget, så er Violent Night et rigtig godt bud på en julefilm, som kan lidt af det hele.

Violent Night får 4/6 hamre:

🔨🔨🔨🔨

Seneste

Gondola

Nicolai har denne gang anmeldt en film om 2 gondolfører i en gregoriansk landsby, som bliver forelsket.

Det er en film uden nogen sagte ord og det er slet og ret, en af årets største filmiske fornøjelser, som er helt perfekt at opleve i biografen, i disse grå tider!

Godzilla x Kong: The New Empire (4k uhd)

Den nye Godzilla/King Kong-film er én stor undskyldning for at se en radioaktiv øgle og kæmpe-abe slås mod endnu en giga-abe, der ridder på en is-øgle i fremmed portal-verden (!!!) Godzilla x Kong: The New Empire er den femte i Monsterverse-universet og René Buchtrup anmelder den her til hjemmebiografen.

Moviemaniac anmelder 4k-film: Stand By Me

“So darling, darling stand by me”. Ja, teksten kender i jo godt, men hva’ med 80’er-filmen den nu stammer fra. Hvordan er den ved et gensyn her i 2024? Se med her hvor René fra Moviemaniac anmelder 4k-film igen.

Stor som en sol

Nicolai har denne gang anmeldt en dansk musikdokumentar, som i disse dage er semi-aktuel, da filmens omhandlende band, spiller 3x koncerter i Parken.

Stor som en sol, er helt overordnet en virkelig smuk, virkelig underholdende og ret så anderledes dokumentar om den kreative proces.

Til Verdens Ende

Viggo Mortensens instruktør-take på den traditionelle western er blevet til en fintfølende og næsten poetisk én af slagsen.
Vicky Krieps stjæler billedet som kvindelige hovedrolle, Vivienne.
René Buchtrup anmelder Til Verdens Ende.

Knox Goes Away

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en lejemorder med opbyggende demens og det er bestemt lige så specielt og hjerteskærende, som det måtte lyde.

Knox Goes Away er ikke fejlfri, men når den dog fungere, er den dybt fremragende og er grundlæggende, meget værd at se i biografen.

Furiosa: A Mad Max Saga

Kan Furiosa hamle op med sin forgænger, Fury Road? Både ja og nej. Men mest ja.
For Furiosa prøver ikke det samme som sin forgænger (heldigvis for det!) og giver os i stedet mere dybde i universet og mer’ historiefortælling.
Læs René Buchtrups begejstrede anmeldelse HER: