Verdens værste menneske

Picture of Nicolai Kristiansen

Nicolai Kristiansen

Originaltitel: Verdens verste menneske
Instruktør: Joachim Trier
År: 2021
Genre: drama.
Biografpremiere: 16/06

Filmen blev set i Øst For Paradis, Aarhus

Der er et tidspunkt i ens liv, hvor man nok er nødt til at gøre op med sig selv, om hvad man vil med livet.

Hvilken uddannelse vil man have, hvilket arbejde vil man efterfølgende søge og hvad mad ens privatliv, i forhold til stiftelse af familie?

Dette er nogle af de ting, som norske Joachim Triers film, Verdens værste menneske, handler om.

Verdens værste menneske, er i øvrigt sidste del af en Oslo-trilogi, hvor de 2 andre dele så hed Reprise & Oslo, 31. august.

Det som de 3 film har tilfælles, er naturligvis at de alle foregår i Norges hovedstad, men dog også fordi de handler om folk i slut-20’erne eller midt-30’erne, som kæmper med at finde deres vej i livet og et sted hvor de føler sig helt tilpas.

For dog lige at vende tilbage til Verdens værste menneske, så handler filmen om Julie som går på universitet i Oslo og læser til læge. Men pludseligt finder Julie dog ud af, at hun egentlig ikke er særligt interesseret i kroppen, men snarer i psyken og starter så med at læse psykologi og pludseligt vil Julie så være fotograf.

Midt i alt dette, møder Julie Aksel, som skriver en meget kontroversiel tegneserie, som hedder Los og som er et helt andet sted i livet end Julie (Aksel eri starten af filmen, 44 år).

Men alligevel begynder musikken dog at spille sødt mellem Julie & Aksel og de bliver så et par som så må klare sig med, at den ene ”Aksel” gerne vil stifte familie og den anden gerne vil vente, indtil den helt rette tid er der.

Verdens værste menneske har ikke som sådan nogen handling, men er dog alligevel opdelt i 12 dele og fungere sommetider som et litterært værk på film, i form af en fortællerstemme der sommetider dukker op og forklare nogle ting.

Men overordnet kan filmen ses som et indblik ind i en kvindes liv, som prøver at etablere en form for voksenliv i slut-20’erne/start-30’erne, men som må indse at intet i livet er lige til og tingene blot bliver svære, desto ældre man bliver.

Alt dette bliver helt fantastisk godt instrueret af Joachim Trier, der virkelig formår at ramme noget (for mig) skræmmende ægte i skildringen af tvivlen om ens livplaner og som samtidig formår at skildre det hele med en virkelig hårfin balance mellem underspillende humor og reel alvor, uden at noget af det klinger falsk eller føles malplaceret.

Derudover er manuskriptet som Joachim Trier skrev med Eskil Vogt (og som endda fik en Oscar-nominering), direkte fænomenalt, på grund af alle de ting som det forklarer og fortæller om at kæmpe med at finde den rette retning i livet og om at kæmpe med at sige at tingene er ok og at det går godt (selvom dette ikke altid er sandheden).

Det skal selvfølgelig også påpeges at Verdens værste menneske, skam ikke handler om verdens værste menneske (hvis man spørger mig), men nok snarer handler om en person (Julie) som sommetider kan føle sig som verdens værste menneske, når hun enten ikke kan være tilfreds med livets tilstand eller ikke ved hvor hun skal hen.

Skuespillet i filmen, er skam også helt fantastisk.

Den centrale hovedperson er Julie og hun spilles af Renate Reinsve.

Renate Reinsve vandt faktisk en pris på Cannes-filmfestival (den mest prestigefyldte filmfestival) for sit skuespil i denne film og dette forestår jeg virkelig godt hvorfor.

Renate Reinsve formår helt perfekt at skildre en kvinde som både er charmerende og med et virkelig sødt smil, men som samtidig også er et uhyre komplekst menneske, som endnu ikke er det rette sted i livet.

Dette skildrer hun særligt perfekt, i en scene hvor Julie & Aksel er på et lille weekendophold hos et vennepar som har børn og hvor Aksel & Julie så har en meget alvorsfuld snak om børn, hvor den ene er for og den anden er imod og snakken først stopper helt, da de pludseligt hører venneparret skændes så det brager.

En anden som også skal fremhæves, er Anders Danielsen Lie som spiller forfatteren, Aksel.

Anders Danielsen Lie har været en gennemgående skuespiller i hele Joachim Triers Oslo-trilogi og her går han det bestemt også fantastisk som Aksel, der både er en mere moden person end Julie, men som dog samtidig er en person der virkelig elsker Julie meget højt og er villig til at gå på kompromis, hvis hun vil tingene anderledes.

Jeg vil også gerne fremhæve Herbert Nordum, som spiller rollen som Eivind, som er en anden herre, der pludseligt kommer ind i Julies liv, en aften hvor hun egentlig ikke er i særlig godt humør og vælger at crashe en fest, hvor Eivind så er til stede.

Særligt skal Herbert Nordum fremhæves, fordi hans karakter, Eivind, står i virkelig stærk kontrast til Aksel-karakteren, i forhold til hvordan de 2 karakterer lever deres liv.

Verdens værste menneske er også virkelig flot filmet af danske Kasper Tuxen og dette er på trods af at denne film egentlig ikke behøver at være visuelt smuk, men alligevel synes jeg der var tale om en smuk film, som i hvert fald besad op til flere stærkt følelsesladede nærbilleder af karaktererne.

Og alt i alt, så er Verdens værste menneske, for mig, muligvis nyere tids bedste filmiske skildring af livet i slut-20’erne, hvor man endnu ikke har fået livsretningen helt endnu.

Samtidig er det også en virkelig rørende, ret underholdende, ret morsom og ja, simpelthen en perfekt film, meget vel kunne ende med at blive min personlige favorit fra i år.

Verdens værste menneske får 6/6 hamre:
🔨🔨🔨🔨🔨🔨

Seneste

Twisters

Nicolai har denne gang anmeldt den nye Twister-film, Twisters, som prøver at opgradere 90’er-klassikeren om adrenalinjunkier som jæger tornadoer. Lykkedes opgraderingen? Ikke helt, men dele af filmen redder den fra at blive en total katastrofe.

Gondola

Nicolai har denne gang anmeldt en film om 2 gondolfører i en gregoriansk landsby, som bliver forelsket.

Det er en film uden nogen sagte ord og det er slet og ret, en af årets største filmiske fornøjelser, som er helt perfekt at opleve i biografen, i disse grå tider!

Godzilla x Kong: The New Empire (4k uhd)

Den nye Godzilla/King Kong-film er én stor undskyldning for at se en radioaktiv øgle og kæmpe-abe slås mod endnu en giga-abe, der ridder på en is-øgle i fremmed portal-verden (!!!) Godzilla x Kong: The New Empire er den femte i Monsterverse-universet og René Buchtrup anmelder den her til hjemmebiografen.

Moviemaniac anmelder 4k-film: Stand By Me

“So darling, darling stand by me”. Ja, teksten kender i jo godt, men hva’ med 80’er-filmen den nu stammer fra. Hvordan er den ved et gensyn her i 2024? Se med her hvor René fra Moviemaniac anmelder 4k-film igen.

Stor som en sol

Nicolai har denne gang anmeldt en dansk musikdokumentar, som i disse dage er semi-aktuel, da filmens omhandlende band, spiller 3x koncerter i Parken.

Stor som en sol, er helt overordnet en virkelig smuk, virkelig underholdende og ret så anderledes dokumentar om den kreative proces.

Til Verdens Ende

Viggo Mortensens instruktør-take på den traditionelle western er blevet til en fintfølende og næsten poetisk én af slagsen.
Vicky Krieps stjæler billedet som kvindelige hovedrolle, Vivienne.
René Buchtrup anmelder Til Verdens Ende.

Knox Goes Away

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en lejemorder med opbyggende demens og det er bestemt lige så specielt og hjerteskærende, som det måtte lyde.

Knox Goes Away er ikke fejlfri, men når den dog fungere, er den dybt fremragende og er grundlæggende, meget værd at se i biografen.