Verdens værste menneske

Nicolai Kristiansen

Nicolai Kristiansen

Originaltitel: Verdens verste menneske
Instruktør: Joachim Trier
År: 2021
Genre: drama.
Biografpremiere: 16/06

Filmen blev set i Øst For Paradis, Aarhus

Der er et tidspunkt i ens liv, hvor man nok er nødt til at gøre op med sig selv, om hvad man vil med livet.

Hvilken uddannelse vil man have, hvilket arbejde vil man efterfølgende søge og hvad mad ens privatliv, i forhold til stiftelse af familie?

Dette er nogle af de ting, som norske Joachim Triers film, Verdens værste menneske, handler om.

Verdens værste menneske, er i øvrigt sidste del af en Oslo-trilogi, hvor de 2 andre dele så hed Reprise & Oslo, 31. august.

Det som de 3 film har tilfælles, er naturligvis at de alle foregår i Norges hovedstad, men dog også fordi de handler om folk i slut-20’erne eller midt-30’erne, som kæmper med at finde deres vej i livet og et sted hvor de føler sig helt tilpas.

For dog lige at vende tilbage til Verdens værste menneske, så handler filmen om Julie som går på universitet i Oslo og læser til læge. Men pludseligt finder Julie dog ud af, at hun egentlig ikke er særligt interesseret i kroppen, men snarer i psyken og starter så med at læse psykologi og pludseligt vil Julie så være fotograf.

Midt i alt dette, møder Julie Aksel, som skriver en meget kontroversiel tegneserie, som hedder Los og som er et helt andet sted i livet end Julie (Aksel eri starten af filmen, 44 år).

Men alligevel begynder musikken dog at spille sødt mellem Julie & Aksel og de bliver så et par som så må klare sig med, at den ene ”Aksel” gerne vil stifte familie og den anden gerne vil vente, indtil den helt rette tid er der.

Verdens værste menneske har ikke som sådan nogen handling, men er dog alligevel opdelt i 12 dele og fungere sommetider som et litterært værk på film, i form af en fortællerstemme der sommetider dukker op og forklare nogle ting.

Men overordnet kan filmen ses som et indblik ind i en kvindes liv, som prøver at etablere en form for voksenliv i slut-20’erne/start-30’erne, men som må indse at intet i livet er lige til og tingene blot bliver svære, desto ældre man bliver.

Alt dette bliver helt fantastisk godt instrueret af Joachim Trier, der virkelig formår at ramme noget (for mig) skræmmende ægte i skildringen af tvivlen om ens livplaner og som samtidig formår at skildre det hele med en virkelig hårfin balance mellem underspillende humor og reel alvor, uden at noget af det klinger falsk eller føles malplaceret.

Derudover er manuskriptet som Joachim Trier skrev med Eskil Vogt (og som endda fik en Oscar-nominering), direkte fænomenalt, på grund af alle de ting som det forklarer og fortæller om at kæmpe med at finde den rette retning i livet og om at kæmpe med at sige at tingene er ok og at det går godt (selvom dette ikke altid er sandheden).

Det skal selvfølgelig også påpeges at Verdens værste menneske, skam ikke handler om verdens værste menneske (hvis man spørger mig), men nok snarer handler om en person (Julie) som sommetider kan føle sig som verdens værste menneske, når hun enten ikke kan være tilfreds med livets tilstand eller ikke ved hvor hun skal hen.

Skuespillet i filmen, er skam også helt fantastisk.

Den centrale hovedperson er Julie og hun spilles af Renate Reinsve.

Renate Reinsve vandt faktisk en pris på Cannes-filmfestival (den mest prestigefyldte filmfestival) for sit skuespil i denne film og dette forestår jeg virkelig godt hvorfor.

Renate Reinsve formår helt perfekt at skildre en kvinde som både er charmerende og med et virkelig sødt smil, men som samtidig også er et uhyre komplekst menneske, som endnu ikke er det rette sted i livet.

Dette skildrer hun særligt perfekt, i en scene hvor Julie & Aksel er på et lille weekendophold hos et vennepar som har børn og hvor Aksel & Julie så har en meget alvorsfuld snak om børn, hvor den ene er for og den anden er imod og snakken først stopper helt, da de pludseligt hører venneparret skændes så det brager.

En anden som også skal fremhæves, er Anders Danielsen Lie som spiller forfatteren, Aksel.

Anders Danielsen Lie har været en gennemgående skuespiller i hele Joachim Triers Oslo-trilogi og her går han det bestemt også fantastisk som Aksel, der både er en mere moden person end Julie, men som dog samtidig er en person der virkelig elsker Julie meget højt og er villig til at gå på kompromis, hvis hun vil tingene anderledes.

Jeg vil også gerne fremhæve Herbert Nordum, som spiller rollen som Eivind, som er en anden herre, der pludseligt kommer ind i Julies liv, en aften hvor hun egentlig ikke er i særlig godt humør og vælger at crashe en fest, hvor Eivind så er til stede.

Særligt skal Herbert Nordum fremhæves, fordi hans karakter, Eivind, står i virkelig stærk kontrast til Aksel-karakteren, i forhold til hvordan de 2 karakterer lever deres liv.

Verdens værste menneske er også virkelig flot filmet af danske Kasper Tuxen og dette er på trods af at denne film egentlig ikke behøver at være visuelt smuk, men alligevel synes jeg der var tale om en smuk film, som i hvert fald besad op til flere stærkt følelsesladede nærbilleder af karaktererne.

Og alt i alt, så er Verdens værste menneske, for mig, muligvis nyere tids bedste filmiske skildring af livet i slut-20’erne, hvor man endnu ikke har fået livsretningen helt endnu.

Samtidig er det også en virkelig rørende, ret underholdende, ret morsom og ja, simpelthen en perfekt film, meget vel kunne ende med at blive min personlige favorit fra i år.

Verdens værste menneske får 6/6 hamre:
🔨🔨🔨🔨🔨🔨

Seneste

Dirty Dancing

Nicolai har denne gang anmeldt af de største filmklassikere fra 80’erne og en på alle måder skøn og dybt underholdende kærlighedshistorie, som fortsat holder smukt den dag i dag.

Grandmother

Veteranen Charlotte Rampling og det unge talent, George Ferrier, gør familiedrama til en særlig oplevelse.
Tabuer, der er svære at snakke om, tages hånd om, og gøres hådgribelige og forståelige i Grandmother.

Utøya 22. juli

Nicolai har denne gang anmeldt en af nyere tids vigtigste film om en af nyere tids største menneskelige tragedier.
Det er ikke nemt, men dog nødvendigt at se, for at vide hvad der skete og hvorfor det aldrig må ske igen.

Murina

Murina er velspillet drama med flotte og imponerende skuespilpræstationer. Om en nederdrægtig patriark af en far, en underdanig mor og en teenagedatter, som har fået nok.

Don’t Make Me Go

Kræftsyg far og datter på road trip sammen, for at genforene hende med hendes forsvundne mor. Det lyder som amerikansk sødsuppe, men Don’t Make Me Go er sød, sjov og rørende, og en kæmpe anbefaling herfra.

Resten af livet

Nicolai har denne gang anmeldt en smuk, hjertevarm og samtidig hjerteskærende dansk film om behandling af sorg og savn og hvorfor det er vigtigt at gå igennem sorgen og savnet, fremfor at fortrænge det.

Den satans familie

Baest-dokumentaren bliver anmeldt igen.
???
….fordi de har udviklet sig til en helt anden størrelse, end da den kom på dr.dk i 2019.
De er mere relevante nu, end nogensinde før. En maskine der tromler hærgende henover pandemi, landegrænser, og emsige kritikere.
All hail!