Verdens værste menneske

Nicolai Kristiansen

Nicolai Kristiansen

Originaltitel: Verdens verste menneske
Instruktør: Joachim Trier
År: 2021
Genre: drama.
Biografpremiere: 16/06

Filmen blev set i Øst For Paradis, Aarhus

Der er et tidspunkt i ens liv, hvor man nok er nødt til at gøre op med sig selv, om hvad man vil med livet.

Hvilken uddannelse vil man have, hvilket arbejde vil man efterfølgende søge og hvad mad ens privatliv, i forhold til stiftelse af familie?

Dette er nogle af de ting, som norske Joachim Triers film, Verdens værste menneske, handler om.

Verdens værste menneske, er i øvrigt sidste del af en Oslo-trilogi, hvor de 2 andre dele så hed Reprise & Oslo, 31. august.

Det som de 3 film har tilfælles, er naturligvis at de alle foregår i Norges hovedstad, men dog også fordi de handler om folk i slut-20’erne eller midt-30’erne, som kæmper med at finde deres vej i livet og et sted hvor de føler sig helt tilpas.

For dog lige at vende tilbage til Verdens værste menneske, så handler filmen om Julie som går på universitet i Oslo og læser til læge. Men pludseligt finder Julie dog ud af, at hun egentlig ikke er særligt interesseret i kroppen, men snarer i psyken og starter så med at læse psykologi og pludseligt vil Julie så være fotograf.

Midt i alt dette, møder Julie Aksel, som skriver en meget kontroversiel tegneserie, som hedder Los og som er et helt andet sted i livet end Julie (Aksel eri starten af filmen, 44 år).

Men alligevel begynder musikken dog at spille sødt mellem Julie & Aksel og de bliver så et par som så må klare sig med, at den ene ”Aksel” gerne vil stifte familie og den anden gerne vil vente, indtil den helt rette tid er der.

Verdens værste menneske har ikke som sådan nogen handling, men er dog alligevel opdelt i 12 dele og fungere sommetider som et litterært værk på film, i form af en fortællerstemme der sommetider dukker op og forklare nogle ting.

Men overordnet kan filmen ses som et indblik ind i en kvindes liv, som prøver at etablere en form for voksenliv i slut-20’erne/start-30’erne, men som må indse at intet i livet er lige til og tingene blot bliver svære, desto ældre man bliver.

Alt dette bliver helt fantastisk godt instrueret af Joachim Trier, der virkelig formår at ramme noget (for mig) skræmmende ægte i skildringen af tvivlen om ens livplaner og som samtidig formår at skildre det hele med en virkelig hårfin balance mellem underspillende humor og reel alvor, uden at noget af det klinger falsk eller føles malplaceret.

Derudover er manuskriptet som Joachim Trier skrev med Eskil Vogt (og som endda fik en Oscar-nominering), direkte fænomenalt, på grund af alle de ting som det forklarer og fortæller om at kæmpe med at finde den rette retning i livet og om at kæmpe med at sige at tingene er ok og at det går godt (selvom dette ikke altid er sandheden).

Det skal selvfølgelig også påpeges at Verdens værste menneske, skam ikke handler om verdens værste menneske (hvis man spørger mig), men nok snarer handler om en person (Julie) som sommetider kan føle sig som verdens værste menneske, når hun enten ikke kan være tilfreds med livets tilstand eller ikke ved hvor hun skal hen.

Skuespillet i filmen, er skam også helt fantastisk.

Den centrale hovedperson er Julie og hun spilles af Renate Reinsve.

Renate Reinsve vandt faktisk en pris på Cannes-filmfestival (den mest prestigefyldte filmfestival) for sit skuespil i denne film og dette forestår jeg virkelig godt hvorfor.

Renate Reinsve formår helt perfekt at skildre en kvinde som både er charmerende og med et virkelig sødt smil, men som samtidig også er et uhyre komplekst menneske, som endnu ikke er det rette sted i livet.

Dette skildrer hun særligt perfekt, i en scene hvor Julie & Aksel er på et lille weekendophold hos et vennepar som har børn og hvor Aksel & Julie så har en meget alvorsfuld snak om børn, hvor den ene er for og den anden er imod og snakken først stopper helt, da de pludseligt hører venneparret skændes så det brager.

En anden som også skal fremhæves, er Anders Danielsen Lie som spiller forfatteren, Aksel.

Anders Danielsen Lie har været en gennemgående skuespiller i hele Joachim Triers Oslo-trilogi og her går han det bestemt også fantastisk som Aksel, der både er en mere moden person end Julie, men som dog samtidig er en person der virkelig elsker Julie meget højt og er villig til at gå på kompromis, hvis hun vil tingene anderledes.

Jeg vil også gerne fremhæve Herbert Nordum, som spiller rollen som Eivind, som er en anden herre, der pludseligt kommer ind i Julies liv, en aften hvor hun egentlig ikke er i særlig godt humør og vælger at crashe en fest, hvor Eivind så er til stede.

Særligt skal Herbert Nordum fremhæves, fordi hans karakter, Eivind, står i virkelig stærk kontrast til Aksel-karakteren, i forhold til hvordan de 2 karakterer lever deres liv.

Verdens værste menneske er også virkelig flot filmet af danske Kasper Tuxen og dette er på trods af at denne film egentlig ikke behøver at være visuelt smuk, men alligevel synes jeg der var tale om en smuk film, som i hvert fald besad op til flere stærkt følelsesladede nærbilleder af karaktererne.

Og alt i alt, så er Verdens værste menneske, for mig, muligvis nyere tids bedste filmiske skildring af livet i slut-20’erne, hvor man endnu ikke har fået livsretningen helt endnu.

Samtidig er det også en virkelig rørende, ret underholdende, ret morsom og ja, simpelthen en perfekt film, meget vel kunne ende med at blive min personlige favorit fra i år.

Verdens værste menneske får 6/6 hamre:
🔨🔨🔨🔨🔨🔨

Seneste

Birthday Girl

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en fødselsdagsferie på et krydstogt, hvor tingene går virkelig gruligt galt for en mor og en datter.

Birthday Girl, er intens, hjerteskærende og grundlæggende en ret ubehagelig film, som måske ikke er helt perfekt, men som dog er en der vil påvirke én og som man vil huske efterfølgende.

Godzilla x Kong: The New Empire

Den nye Godzilla/King Kong-film er én stor undskyldning for at se en radioaktiv øgle og kæmpe-abe slås mod endnu en giga-abe, der ridder på en is-øgle i fremmed portal-verden (!!!) Godzilla x Kong: The New Empire er den femte i Monsterverse-universet og den bli’r anmeldt af René Buchtrup

Perfect Days

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en ældre japansk herre, som rengøre toiletter i Tokyo og bl.a. lytter til gammel rock på kassettebånd.

Hvis dette ikke lyder som noget særligt, så er det dog faktisk tilfældet her, da Perfect Days er filmisk hverdagspoesi når det er allerbedst og ligeledes årets hidtil allerbedste bud på en film der viser mennesker og livet fra den allerbedste side af.

Paris, Texas

Wim Wenders har skabt en sjælden filmperle, som beskriver ensomhedens væsen mere rørende end nogen anden film i filmhistorien.
Læs René Buchtrups anmeldelse af Paris, Texas, med en storspillende Harry Dean Stanton i front

Past Lives

Nicolai har denne gang anmeldt en film om 2 koreanske mennesker, som først mødes i barndommen og som sides mødes flere gange som voksne, men for hver gang de mødes, er deres liv helt anderledes.

Past Lives er intet mindre end et stort, smukt, subtil og virkelig menneskeligt mesterværk, som man i allerhøjeste grad, kan og bør opsøge i ens nærmeste biograf.

Wild

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en kvinde der beslutter sig for at vandre en virkelig hård og lang tur, for at kunne komme af med livets smerter, sorg og traumer.

Wild er en hjerteskærende og spændende film, som ikke er perfekt, men dog meget medrivende.

Ugens Streaming Anbefaling – American Fiction

Cord Jefferson vandt til årets Oscar-show en gylden statuette for “bedste manuskript”.
American Fiction er filmen du ikke skal snyde dig selv for, da den er velspillet, skarp og morsom.
Allan fra GoFM får en lille anbefaling med på vejen her i lydklippet: