Underwater

Nicolai Kristiansen

Nicolai Kristiansen

Originaltitel: Underwater
Instruktør:
William Eubank
År:
2020
Genre:
Sci-Fi.

Når det kommer til Sci-Fi-film om folk som er fanget og som må kæmpe mod noget for deres overlevelse, så er den største af dem alle, nok Alien fra 1979 (som så omhandler en besætning på et rumskib, som må kæmpe mod et monster,  angriber dem én efter én).

Der er lavet mange andre variationer af denne slags film og såmænd også flere film i Alien-franchisen (hele 5, indtil videre) og én der fik en idé til en ny variation af denne form var, William Eubank der i 2020 udkom med filmen, Underwater.

Som titlen antyder, foregår filmen langt under vandet og omhandler en samling videnskabsmænd/videnskabskvinder, der har været i gang med en stor boring i marinagraven i år 2050. pludseligt bliver deres boringsanlæg ramt af et jordskælv og derefter begynder en meget hastig kamp mod tiden, for at komme op mod jordens overflade, før alt braser sammen.

Desværre opdager de pludseligt også hvad der stod bag jordskælvet og derfra, bliver kampen mod overlevelse, endnu svære end den var i forvejen.

Dette er grundlæggende historien i Underwater, som kan forklares ganske kort, hvilket også hænger sammen med at filmen er rimelig kort, da den kun varer en lille halvanden times tid.

Dette skal også vise sig at være en af filmens største styrker og kvaliteter, fordi vi skal blot få minutter ind i filmen, før jordskælvet kommer og der dermed er 100% fare på færde, i resten af filmen.

En anden kvalitet, er også at filmens hold af karakterer er forholdsvis småt (6 i alt), så der ikke er alt for meget at forholde sig til som seer.

Selve hovedkarakteren er dog, Norah Price (spillet af Kristen Stewart), som meget lignende hovedkarakteren i førnævnte Alien (som også er en kvinde), er personen der skal holde hovedet koldt og hjælpe folk gennem det pludselige helvede de er havnet i, så godt som muligt.

Det skal dog også siges at instruktøren William Eubank, har lavet en form for gyser, hvor der fokuseres meget på høje lyde og det man i gyser-termer, kalder for Jump-scare (der hvor stilhed meget pludseligt afbrydes af noget stort der springer frem og skræmmer karakteren i filmen og forhåbentligt også seeren).

Da meget af Underwater, foregår i tætte gange eller lukkede rum, er der stor mulighed for benyttelse af dette, men det er dog ikke noget som virker for mig, fordi filmens brug af dette, er ret så hyppigt.

Filmen har også øjeblikke af stilstand, hvor karaktererne enten har fundet frem til et forholdsvis sikkert sted (imens de finder ud af, hvor de så skal hen) eller ikke helt ved hvor de skal hen, og i disse øjeblikke, mister Underwater desværre lidt tempo, som den dog hurtigt får op at køre igen.

I forhold til filmens skuespil, så kommer Underwater også lidt til kort her, fordi skønt der ikke er mange karakterer at forholde sig til, så er de dog ikke specielt interessante eller mindeværdige.

Men det skal dog siges, at skønt hun har haft væsentlig bedre stunder, så yder Kristen Stewart dog en ret så god præstation som Norah Price, fordi hun er virkelig god til at spille presset og særligt skinner i scener hvor hun virkelig må kæmpe for sin overlevelse (hvilket heldigvis er størstedelen af filmen).

En anden som er mindeværdig (dog på en mindre positiv måde), er komikeren T.J. Miller i rollen som videnskabsmanden, Paul Abdel. Det er meget hurtigt tydeligt at man ikke har benyttet T.J. Miller, for at se ham yde en alvorlig præstation, men snarer for at give lidt komik, hvilket særligt ses i en scene hvor videnskabsfolkene skal gøre sig klar til aktion og Paul Abdel sætter Svampebob-Firkant-sangen på.

Det er en smagssag om man finder T.J. Miller morsom, men personligt fandt jeg ham primært plat og følte ikke nogen nødvendighed for humor i denne gyserfilm.

Noget der til gengæld fungere virkelig godt er kameraarbejdet af Bojan Bazelli, som lige netop formår at skabe op til flere klaustrofobiske stemninger undervejs i filmen og hjælper til at forstærke spændingen, i scener hvor karaktererne enten flygter fra steder der er ved at falde fra hinanden eller prøver at klare sig mod filmens endelige fjende.

Filmens lyddesign af bl.a. Wayne Lemmer, David Farmer og Bob Kellough, fungere også virkelig godt, fordi selvom der gøres meget brug af høje lyde, så er der dog også mange af lydene der virkelig fungere, såsom lyde af vand der strømmer ind eller alarm-lyde på lokationer der er ved at bryde sammen.

Men er Underwater, egentlig en god Sci-Fi-gyserfilm?

At filmen er forholdsvis kort og stramt fortalt, er som nævnt et kæmpe plus for den og rent film-teknisk, fungere den også meget af tiden, samtidig med at det høje tempo giver mulighed for meget spænding.

Dog lider den også lidt af, en ikke vildt original præmis/historie, lidt flade og kedelige karakterer (bortset fra hovedkarakteren), øjeblikke hvor filmen går i stå og mister tempo og til tider lidt for meget af gyserklichéer (her med tanke på det der jump-scare).

Men skønt Underwater ikke fik specielt gode anmeldelser ved sin udgivelse i 2020, så er den dog ok underholdende til en mørk aften hvor man har lyst til gys, men samtidig kunne den dog også være meget bedre.

Underwater får 3 ud af 6 hamre:
🔨🔨🔨

Seneste

Babylon

Nicolai har denne gang anmeldt og set et brag af en Hollywood-storfilm om 20’ernes Hollywood og hvad der skete, da stumfilm ændrede sig til talefilm.
Det er stort, det er vildt, der er morsomt, det er hjerteskærende, ja faktisk hele pakken og noget man bare MÅ se og opleve i en biograf!

The Banshees of Inisherin

Uden de helt store armbevægelser, formår lille, irsk film, om to gamle venner, at gøre stærkt indtryk. Colin Farrell er enestående som den rare, men kedelige Pádraic, som ikke kan forstå, hvorfor hans livsgamle ven har vendt ham ryggen. The Banshees of Inisherin er en fremragende filmoplevelse, og René Buchtrup anmelder den her…

Fukssvansen

Skæv og langt ude dansk komedie, der både er hamrende sjov, men desværre også meget undervurderet og overset.
Vi slår hermed et slag for endnu en dansk komedie, der har fortjent meget mere opmærksomhed end tilfældet er.

Underwater

Nicolai har denne gang anmeldt en undervandsgyser, som skønt et højt tempo og fint med spænding, dog også har mange gyser-klichéer og ikke meget originalitet.

Gode actionfilm med rating under 6,0 på IMDB

Rating på IMDB? A’ hva?! Hvis du heller ikke aner hvad der menes her, så kan du blive klogere på hvad en god rating er, og måske blive introduceret til en actionfilm eller to, du ikke vidste eksisterede…

Årets Film 2022 (Andreas Top 10)

Et helt vildt godt filmår skal koges ned til en Top 10…
Det har været en næsten umulig opgave, for mange af mine boblere, har virkelig fortjent at være med.