Underwater

Picture of Nicolai Kristiansen

Nicolai Kristiansen

Originaltitel: Underwater
Instruktør:
William Eubank
År:
2020
Genre:
Sci-Fi.

Når det kommer til Sci-Fi-film om folk som er fanget og som må kæmpe mod noget for deres overlevelse, så er den største af dem alle, nok Alien fra 1979 (som så omhandler en besætning på et rumskib, som må kæmpe mod et monster,  angriber dem én efter én).

Der er lavet mange andre variationer af denne slags film og såmænd også flere film i Alien-franchisen (hele 5, indtil videre) og én der fik en idé til en ny variation af denne form var, William Eubank der i 2020 udkom med filmen, Underwater.

Som titlen antyder, foregår filmen langt under vandet og omhandler en samling videnskabsmænd/videnskabskvinder, der har været i gang med en stor boring i marinagraven i år 2050. pludseligt bliver deres boringsanlæg ramt af et jordskælv og derefter begynder en meget hastig kamp mod tiden, for at komme op mod jordens overflade, før alt braser sammen.

Desværre opdager de pludseligt også hvad der stod bag jordskælvet og derfra, bliver kampen mod overlevelse, endnu svære end den var i forvejen.

Dette er grundlæggende historien i Underwater, som kan forklares ganske kort, hvilket også hænger sammen med at filmen er rimelig kort, da den kun varer en lille halvanden times tid.

Dette skal også vise sig at være en af filmens største styrker og kvaliteter, fordi vi skal blot få minutter ind i filmen, før jordskælvet kommer og der dermed er 100% fare på færde, i resten af filmen.

En anden kvalitet, er også at filmens hold af karakterer er forholdsvis småt (6 i alt), så der ikke er alt for meget at forholde sig til som seer.

Selve hovedkarakteren er dog, Norah Price (spillet af Kristen Stewart), som meget lignende hovedkarakteren i førnævnte Alien (som også er en kvinde), er personen der skal holde hovedet koldt og hjælpe folk gennem det pludselige helvede de er havnet i, så godt som muligt.

Det skal dog også siges at instruktøren William Eubank, har lavet en form for gyser, hvor der fokuseres meget på høje lyde og det man i gyser-termer, kalder for Jump-scare (der hvor stilhed meget pludseligt afbrydes af noget stort der springer frem og skræmmer karakteren i filmen og forhåbentligt også seeren).

Da meget af Underwater, foregår i tætte gange eller lukkede rum, er der stor mulighed for benyttelse af dette, men det er dog ikke noget som virker for mig, fordi filmens brug af dette, er ret så hyppigt.

Filmen har også øjeblikke af stilstand, hvor karaktererne enten har fundet frem til et forholdsvis sikkert sted (imens de finder ud af, hvor de så skal hen) eller ikke helt ved hvor de skal hen, og i disse øjeblikke, mister Underwater desværre lidt tempo, som den dog hurtigt får op at køre igen.

I forhold til filmens skuespil, så kommer Underwater også lidt til kort her, fordi skønt der ikke er mange karakterer at forholde sig til, så er de dog ikke specielt interessante eller mindeværdige.

Men det skal dog siges, at skønt hun har haft væsentlig bedre stunder, så yder Kristen Stewart dog en ret så god præstation som Norah Price, fordi hun er virkelig god til at spille presset og særligt skinner i scener hvor hun virkelig må kæmpe for sin overlevelse (hvilket heldigvis er størstedelen af filmen).

En anden som er mindeværdig (dog på en mindre positiv måde), er komikeren T.J. Miller i rollen som videnskabsmanden, Paul Abdel. Det er meget hurtigt tydeligt at man ikke har benyttet T.J. Miller, for at se ham yde en alvorlig præstation, men snarer for at give lidt komik, hvilket særligt ses i en scene hvor videnskabsfolkene skal gøre sig klar til aktion og Paul Abdel sætter Svampebob-Firkant-sangen på.

Det er en smagssag om man finder T.J. Miller morsom, men personligt fandt jeg ham primært plat og følte ikke nogen nødvendighed for humor i denne gyserfilm.

Noget der til gengæld fungere virkelig godt er kameraarbejdet af Bojan Bazelli, som lige netop formår at skabe op til flere klaustrofobiske stemninger undervejs i filmen og hjælper til at forstærke spændingen, i scener hvor karaktererne enten flygter fra steder der er ved at falde fra hinanden eller prøver at klare sig mod filmens endelige fjende.

Filmens lyddesign af bl.a. Wayne Lemmer, David Farmer og Bob Kellough, fungere også virkelig godt, fordi selvom der gøres meget brug af høje lyde, så er der dog også mange af lydene der virkelig fungere, såsom lyde af vand der strømmer ind eller alarm-lyde på lokationer der er ved at bryde sammen.

Men er Underwater, egentlig en god Sci-Fi-gyserfilm?

At filmen er forholdsvis kort og stramt fortalt, er som nævnt et kæmpe plus for den og rent film-teknisk, fungere den også meget af tiden, samtidig med at det høje tempo giver mulighed for meget spænding.

Dog lider den også lidt af, en ikke vildt original præmis/historie, lidt flade og kedelige karakterer (bortset fra hovedkarakteren), øjeblikke hvor filmen går i stå og mister tempo og til tider lidt for meget af gyserklichéer (her med tanke på det der jump-scare).

Men skønt Underwater ikke fik specielt gode anmeldelser ved sin udgivelse i 2020, så er den dog ok underholdende til en mørk aften hvor man har lyst til gys, men samtidig kunne den dog også være meget bedre.

Underwater får 3 ud af 6 hamre:
🔨🔨🔨

Seneste

Twisters

Nicolai har denne gang anmeldt den nye Twister-film, Twisters, som prøver at opgradere 90’er-klassikeren om adrenalinjunkier som jæger tornadoer. Lykkedes opgraderingen? Ikke helt, men dele af filmen redder den fra at blive en total katastrofe.

Gondola

Nicolai har denne gang anmeldt en film om 2 gondolfører i en gregoriansk landsby, som bliver forelsket.

Det er en film uden nogen sagte ord og det er slet og ret, en af årets største filmiske fornøjelser, som er helt perfekt at opleve i biografen, i disse grå tider!

Godzilla x Kong: The New Empire (4k uhd)

Den nye Godzilla/King Kong-film er én stor undskyldning for at se en radioaktiv øgle og kæmpe-abe slås mod endnu en giga-abe, der ridder på en is-øgle i fremmed portal-verden (!!!) Godzilla x Kong: The New Empire er den femte i Monsterverse-universet og René Buchtrup anmelder den her til hjemmebiografen.

Moviemaniac anmelder 4k-film: Stand By Me

“So darling, darling stand by me”. Ja, teksten kender i jo godt, men hva’ med 80’er-filmen den nu stammer fra. Hvordan er den ved et gensyn her i 2024? Se med her hvor René fra Moviemaniac anmelder 4k-film igen.

Stor som en sol

Nicolai har denne gang anmeldt en dansk musikdokumentar, som i disse dage er semi-aktuel, da filmens omhandlende band, spiller 3x koncerter i Parken.

Stor som en sol, er helt overordnet en virkelig smuk, virkelig underholdende og ret så anderledes dokumentar om den kreative proces.

Til Verdens Ende

Viggo Mortensens instruktør-take på den traditionelle western er blevet til en fintfølende og næsten poetisk én af slagsen.
Vicky Krieps stjæler billedet som kvindelige hovedrolle, Vivienne.
René Buchtrup anmelder Til Verdens Ende.

Knox Goes Away

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en lejemorder med opbyggende demens og det er bestemt lige så specielt og hjerteskærende, som det måtte lyde.

Knox Goes Away er ikke fejlfri, men når den dog fungere, er den dybt fremragende og er grundlæggende, meget værd at se i biografen.