Scream 6

Picture of René Buchtrup

René Buchtrup

Originaltitel: Scream VI

Instruktører: Matt Bettinelli-Olpin &Tyler Gillett

År: 2023

Genre: Horror, slasher, gyser

Biografpremiere: d. 30. marts 2023

Filmen blev set i Cinemaxx, Aarhus

“What’s your favorite scary movie”

Jeg kan stadig tydeligt huske den første Scream-film fra 1996 og hvor meget den gjorde indtryk på mig. Jeg var en ung knøs som blev skræmt, men samtidig også fascineret af Ghostface-morderens katten-efter-musen-leg han havde gang i med nogle udvalgte, unge piger.

Neve Campbell spillede den unge Sidney, hvis mor var blevet slået ihjel og pludselig var det hendes tur til blive myrdet. Med mindre hun tog kampen op mod den psykopatiske morder.

Der er løbet meget slasher-vand i åen siden 1996 og ingen af efterfølgerne har haft samme effekt som den første. Slagkraften har simpelthen manglet. Men med den nye Scream-film sidste år skete der altså noget. Her samlede man alle de “gamle hoveder” fra den første film, Cambpell, Courteney Cox og David Arquette og instruktørerne Matt Bettinelli-Olpin og Tyler Gillett. Den føltes som et frisk pust og brugte metahumor, der passede ind i Scream-universet. Det blev aldrig for plat og dumt, og 90’er-stjernene havde en fest i det gamle og på sin vis, velkendte

Instruktøren-duoen instruerer også film nr. 6 og dette har vist sig som et rigtig godt og gennemtænkt valg. De ved hvor de vil hen med historien, de har styr på de dramatiske (og drabelige) virkemidler, og med et evigt glimt i øjet viser de overskud med deres metahumor, så der er lidt at ryste på hovedet af og klukke lidt over, når tingene bliver for langt ude.

I Scream 5 overlevede søskendeparret Sam og Tarra (Melissa Barrera og Jenna Ortega) med nød og næppe massakren. Derfor flyttede de til New York, for at komme langt væk fra det hele. Men i Scream 6 begynder mareridtene igen at hobe sig op, med ubehagelige telefonopkald de umuligt kan ignorere og snart hober ligene sig op i New Yorks gade. Det er simpelthen “here we go again-time” for de unge heltinder, som igen må se deres værste frygt i øjnene og sammen med deres high-school venner, Mindy og Chad. må stå sammen mod en ny stjerne-psykopat med plasticmaske på.

Udover det faste slæng, får de hjælp af samboen, Quinn, hendes politifar, Bailey, nørden Ethan, FBI-agenten, Kirby Reed og journalisten Gale Weathers. Sidstnævnte spilles selvfølgelig af Scream-legenden Cox, som med god indlevelse i rollen og masser af badass fightervilje, næsten får én til at glemme, at hendes ansigt er ved at flyde over af overdrevent meget brug af botox.

Og som altid i netop Scream-filmene, går det hele ud på at finde ud af hvem morderen er, mens vennerne falder som fluer omkring hovedpersonerne. Vennen Mindy, spillet af Jasmin Savoy Brown, har en fest i rollen som horror-filmnørd, og som belærer vennerne om “reglerne for mord i gyserfilm”. På den måde bliver banen kridtet op for hvad der kan lade sig gøre i netop deres situation, hvor alle potentielt kan være morderen. Brown er én af de største fornøjelser i filmen, da hun bugner af komisk overskud og med instruktørparrets manuskript i baghånden, er med til at kreere et endnu større og mere skægt metalag omkring filmen og dets opbygning.

Der er masser af referencer til de gamle Scream-film, og det hjælper i det hele taget hvis man har set de andre i rækken. Hvis man ikke har, kan man nu også snildt følge med.

Men Scream 6 er dog i sidste ende bare djævelsk god slasher-underholdning, som aldrig tager sig selv alt for alvorligt, og hvor det hele handler om hvor mange ofre Ghostface kan få med sig i graven, inden den maskerede hævner selv bliver flænset…

Scream 6 får 4/6 hamre:

🔨 🔨 🔨 🔨

Seneste

Knox Goes Away

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en lejemorder med opbyggende demens og det er bestemt lige så specielt og hjerteskærende, som det måtte lyde.

Knox Goes Away er ikke fejlfri, men når den dog fungere, er den dybt fremragende og er grundlæggende, meget værd at se i biografen.

Furiosa: A Mad Max Saga

Kan Furiosa hamle op med sin forgænger, Fury Road? Både ja og nej. Men mest ja.
For Furiosa prøver ikke det samme som sin forgænger (heldigvis for det!) og giver os i stedet mere dybde i universet og mer’ historiefortælling.
Læs René Buchtrups begejstrede anmeldelse HER:

Bad Boys 4: Ride or Die

De slemme drenge ruller derud af igen, men den gode energi fra film nummer tre er der ikke meget tilbage af. Martin Lawrence er reduceret til en fjollet sidekick og Will Smith virker off og som om han slet ikke gider være med.Bad Boys 4 skal ses for de brutale og nådesløse actionscener som er ret så vellykkede.René Buchtrup anmelder

Fuld af Kærlighed

Nicolai har denne gang anmeldt en dansk film, som både handler om hvad alkoholisme gør ved en familie og hvordan en familie bearbejder det og prøver, at holde sammen.

Fuld af kærlighed er hård, hjerteskærende og ofte også ret barsk, men den er samtidig virkelig menneskelig og dybt kompleks og grundlæggende værd at se og ligeledes snakke om.

Love Lies Bleeding

Nicolai har denne gang anmeldt en romantisk thriller med masser af bodybuilding, steroider og mord.

Love Lies Bleeding er overordnet en virkelig underholdende film, som ganske vist ikke har en perfekt slutning, men som dog er værd at tjekke ud i biografen.

Moviemaniac anmelder 4k-film: The Crow

Den er kult og The Crow fra 1994 er en yderst seværdig og underholdende film! Men, hva’ så med kvaliteten på 4k? Holder den? Se Youtube-klippet her hvor René Buchtrup anmelder endnu en 4k-film…

Ugens Streaming Anbefaling – Fury Road

Når man snakker om en ny streamingtjeneste som hedder MAX, kan man så andet end at anbefale Mad Max: Fury Road?! Nej vel…René snakker med Allan fra GoFM om én af verdens bedste actionfilm HER: