Retribution

René Buchtrup

René Buchtrup

Originaltitel: Retribution

Instruktør: Embeth Davidtz

År: 2023

Genre: Thriller, action

Kan streames på Blockbuster

En travl businessman hører ikke efter hvad konen siger på badeværelset. Han har hovedet så langt oppe i røven på sig selv, så han ikke ænser andet end sig selv og sin blotte tilstedeværelse. Suprise, at hun ikke gider ham mere og om lidt har fundet vej til det nærmeste skilsmisse-kontor!

Børnene larmer og skaber sig. En pige og en teenagedreng. Åh, hvor de dog er irriterende. Slet ikke fordi Far Matt ikke er nærværende og aldrig hjemme! Slet, slet ikke!!

Kommer det som en stor overraskelse at nogen har puttet en bombe ind i den denne kolde og distancerede moneymaker-Matts bil, og den udløses, hvis han og børnene forlader deres sæder?

Næh. Egentlig ikke?

Men, lyder det ikke som en spændende film?

Jo. Men det er det bare ikke blevet til.

71-årige Liam Neeson er for det første al for gammel til netop denne rolle. Det virker ikke troværdigt at det (stadig) er ham der render rundt som actionbøf og familiefar til små børn. Han er nok bare blevet spurgt fordi han siden 2007 har haft de stort set samme slags roller, hvor mange af dem er blevet produceret af det franske produktionsselskab StudioCanal. Her har de fulgt en skabelon der hedder følgende: Put Liam Neeson i en træls situation, gerne i en form for fartøj, og se ham redde skærene.

I Non-Stop fra 2014 var han på et fly. I Sidste Stop fra 2018 var han på et tog. Og nu er han altså i en bil.

Jeg elsker no-brainer-actionfilm, hvor man bare kan koble af og nyde en omgang underholdende og larmende action. Men jeg gider ikke bruge tid på actionfilm, som hverken tager sig selv eller sit publikum seriøst. Retribution tager sig selv meget seriøst, men glemmer både den gode historie og de spændende karakterer. En gang imellem hiver den sig selv op med en intens biljagt eller en samtale mellem Matt og den mystiske fremmede i telefonen, som har iscenesat det hele.

Men få sekunder efter er det tilbage til kedsomheden igen, og man kan blunde døsigt hen igen.

Jeg begriber ikke hvorfor instruktør Nimród Antal ikke har haft mere fokus på at bygge en mere klaustrofobisk stemning op omkring telefonopkaldene i bilen. Hvorfor ikke mystificere det hele endnu mere, og give publikum en endnu mere ubehagelig følelse af at være Matt, fanget i hans livs værste mareridt.

Det sker bare ikke, og de mange opkald bliver til sidst ligegyldige, og det samme med Liam Neesons karakter, som går fra træls, til en lille smule udholdelig og så til endnu mere træls.

Ham Liam må dog også godt snart kunne se at det her efterhånden bare ikke holder! Da han læste manuskriptet i sin tid, må han dog kunne se, at der intet holdbart var i at vælge projektet til.

Hvis I synes jeg er en smule ude efter go’e, gamle Liam, så er det blot fordi han er den garvede veteran, der sagtens kan spille ordentlig skuespil hvis han gider. Det kan det meste af det resterende cast til gengæld ikke! Bl.a. overspiller de kære børn på bagsædet så grelt, så jeg får tics bare af at skrive om det. Og så er der Matts kone (spillet af Embeth Davidtz) som, ja, spiller skuespil så godt hun kan, men blot minder om en desperat kvinde til casting, til en rolle hun aldrig skal ha’!

Slut med mavegalde, slut med brok, slut med denne anmeldelse. Jeg kan lige hive den op på 2 hamre, men det er kun pga. Liam som desperat prøver at slippe væk i bilen,- måske væk fra StudioCanal for altid (man kan jo håbe) og så for de få, vellykkede adrenalinscener, som rusker op i det ligegyldige nonsens der ellers foregår i filmen.

Retribution får 2/6 hamre:

🔨🔨

Seneste

Birthday Girl

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en fødselsdagsferie på et krydstogt, hvor tingene går virkelig gruligt galt for en mor og en datter.

Birthday Girl, er intens, hjerteskærende og grundlæggende en ret ubehagelig film, som måske ikke er helt perfekt, men som dog er en der vil påvirke én og som man vil huske efterfølgende.

Godzilla x Kong: The New Empire

Den nye Godzilla/King Kong-film er én stor undskyldning for at se en radioaktiv øgle og kæmpe-abe slås mod endnu en giga-abe, der ridder på en is-øgle i fremmed portal-verden (!!!) Godzilla x Kong: The New Empire er den femte i Monsterverse-universet og den bli’r anmeldt af René Buchtrup

Perfect Days

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en ældre japansk herre, som rengøre toiletter i Tokyo og bl.a. lytter til gammel rock på kassettebånd.

Hvis dette ikke lyder som noget særligt, så er det dog faktisk tilfældet her, da Perfect Days er filmisk hverdagspoesi når det er allerbedst og ligeledes årets hidtil allerbedste bud på en film der viser mennesker og livet fra den allerbedste side af.

Paris, Texas

Wim Wenders har skabt en sjælden filmperle, som beskriver ensomhedens væsen mere rørende end nogen anden film i filmhistorien.
Læs René Buchtrups anmeldelse af Paris, Texas, med en storspillende Harry Dean Stanton i front

Past Lives

Nicolai har denne gang anmeldt en film om 2 koreanske mennesker, som først mødes i barndommen og som sides mødes flere gange som voksne, men for hver gang de mødes, er deres liv helt anderledes.

Past Lives er intet mindre end et stort, smukt, subtil og virkelig menneskeligt mesterværk, som man i allerhøjeste grad, kan og bør opsøge i ens nærmeste biograf.

Wild

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en kvinde der beslutter sig for at vandre en virkelig hård og lang tur, for at kunne komme af med livets smerter, sorg og traumer.

Wild er en hjerteskærende og spændende film, som ikke er perfekt, men dog meget medrivende.

Ugens Streaming Anbefaling – American Fiction

Cord Jefferson vandt til årets Oscar-show en gylden statuette for “bedste manuskript”.
American Fiction er filmen du ikke skal snyde dig selv for, da den er velspillet, skarp og morsom.
Allan fra GoFM får en lille anbefaling med på vejen her i lydklippet: