Raising A School Shooter

René

René

Originaltitel: Raising A School Shooter. Instruktører: Frida og Lasse Barkfors. År: 2021. Spilletid: 74 min. Genre: Dokumentar. Kan streames nu på doxonline.dk

Dokumentarfilm, Bowling For Columbine fra 2002, gjorde virkeligt et stærk indtryk på mig i mine sene teenageår.

Instruktøren bag filmen, den kontroversielle filmskaber, Michael Moore, kiggede nærmere på de skræmmende skoleskyderier på Columbine High Schhol i 1999, hvor to unge mænd skød og dræbte 12 mennesker, og sårede utallige andre.

Dokumentaren var ikke alene en undring over disse ubehagelige begivenheder, og om hvorfor de kunne finde sted, men samtidig også et kritisk blik på den våbenlovgivning som Amerika har.

Hvordan kunne dette skrækscenarie finde sted? Moores mission var at afdække den amerikanske holdning til våben og prøve en forklaring på hvorfor USA netop var endt op som en skydegal nation.

Det dansk-svenske instruktørpar Lasse og Frida Barkfors er taget til det store Amerika, for at blive klogere på disse skoleskyderier. I deres dokumentarfilm Rasing A School Shooter lægger de ud med skræmmende fakta: siden 1970 er der alene i USA rapporteret hele 1677 skoleskyderier på skoler for børn og unge med 598 dødsfald og 1626 sårede. Med disse informationer kunne man snildt tænke at de garvede dokumentarister, som også har undersøgt sexoffenderes og forældre til dræbte børn i deres tidligere værker, Pervert Park og Child Of A Child, ville stille spørgsmål ved amerikanernes holdninger til våben, som Michael Moore tidligere har gjort, i deres nye film. Men i stedet interviewer de tre forældre til børn, som alle har begået skoleskyderier.

Den ene af er forælder til Dylan, der sammen med kammeraten Eric skød og dræbte klassekammerater og lærere på netop Columbine High School. Sue er fattet og rolig, og har haft mange år til at tænke og bearbejde sorgen, men stadigvæk kan man mærke smerten i hendes ord om sønnen: “jeg husker på et tidspunkt at jeg tænkte, at hvis Dylan virkelig gjorde disse mennesker fortræd, så håbede jeg på at han ville dø.”

De to andre forældre, Clarence og Jeff, har ligeså sønner, som deltog i skoleskyderier og dræbte og sårede mennesker på deres high schools. Begge mænd fortæller om deres sønner som ofre på mobning, og den magtesløshed de begge oplevede. Begge følte de ikke kunne nå deres sønner, og at ingen fra skolerne hjalp dem inden det gik helt galt.

Begge fædre har den dag i dag sønner som sidder i fængsel. Sues søn tog sit eget liv.

Men man mærker ikke en løftet pegefinger fra instruktørparret, som ikke er ude på at dømme de forældre, som stadig står tilbage, fyldt med spørgsmål, der aldrig vil blive besvaret, efter de skrækkelige begivenheder der ændrede deres liv. Det virker som nogle dygtige filmfolk, som virker interesserede i at se hvad disse hændelser har gjort med deres liv og hvordan overhovedet kan komme videre. Hvis dette overhovedet er muligt.

En stærk og vigtig film, som forhåbentlig kan sætte fokus på en forståelse og accept for de udstødte og fordømte mennesker på den anden side…

Raising A Schhol Shooter får 5/6 hamre:

🔨 🔨 🔨 🔨 🔨

Seneste

Wannsee-konferencen

Uhyggelig og meget stærk film om et kapitel i historien, som menneskeheden bør skamme sig over. Mennesker bliver reduceret til tal på et stykke papir, og skæbner regnet for ingenting.

Babylon

Nicolai har denne gang anmeldt og set et brag af en Hollywood-storfilm om 20’ernes Hollywood og hvad der skete, da stumfilm ændrede sig til talefilm.
Det er stort, det er vildt, der er morsomt, det er hjerteskærende, ja faktisk hele pakken og noget man bare MÅ se og opleve i en biograf!

The Banshees of Inisherin

Uden de helt store armbevægelser, formår lille, irsk film, om to gamle venner, at gøre stærkt indtryk. Colin Farrell er enestående som den rare, men kedelige Pádraic, som ikke kan forstå, hvorfor hans livsgamle ven har vendt ham ryggen. The Banshees of Inisherin er en fremragende filmoplevelse, og René Buchtrup anmelder den her…

Fukssvansen

Skæv og langt ude dansk komedie, der både er hamrende sjov, men desværre også meget undervurderet og overset.
Vi slår hermed et slag for endnu en dansk komedie, der har fortjent meget mere opmærksomhed end tilfældet er.

Underwater

Nicolai har denne gang anmeldt en undervandsgyser, som skønt et højt tempo og fint med spænding, dog også har mange gyser-klichéer og ikke meget originalitet.

Gode actionfilm med rating under 6,0 på IMDB

Rating på IMDB? A’ hva?! Hvis du heller ikke aner hvad der menes her, så kan du blive klogere på hvad en god rating er, og måske blive introduceret til en actionfilm eller to, du ikke vidste eksisterede…