Raising A School Shooter

René

René

Originaltitel: Raising A School Shooter. Instruktører: Frida og Lasse Barkfors. År: 2021. Spilletid: 74 min. Genre: Dokumentar. Kan streames nu på doxonline.dk

Dokumentarfilm, Bowling For Columbine fra 2002, gjorde virkeligt et stærk indtryk på mig i mine sene teenageår.

Instruktøren bag filmen, den kontroversielle filmskaber, Michael Moore, kiggede nærmere på de skræmmende skoleskyderier på Columbine High Schhol i 1999, hvor to unge mænd skød og dræbte 12 mennesker, og sårede utallige andre.

Dokumentaren var ikke alene en undring over disse ubehagelige begivenheder, og om hvorfor de kunne finde sted, men samtidig også et kritisk blik på den våbenlovgivning som Amerika har.

Hvordan kunne dette skrækscenarie finde sted? Moores mission var at afdække den amerikanske holdning til våben og prøve en forklaring på hvorfor USA netop var endt op som en skydegal nation.

Det dansk-svenske instruktørpar Lasse og Frida Barkfors er taget til det store Amerika, for at blive klogere på disse skoleskyderier. I deres dokumentarfilm Rasing A School Shooter lægger de ud med skræmmende fakta: siden 1970 er der alene i USA rapporteret hele 1677 skoleskyderier på skoler for børn og unge med 598 dødsfald og 1626 sårede. Med disse informationer kunne man snildt tænke at de garvede dokumentarister, som også har undersøgt sexoffenderes og forældre til dræbte børn i deres tidligere værker, Pervert Park og Child Of A Child, ville stille spørgsmål ved amerikanernes holdninger til våben, som Michael Moore tidligere har gjort, i deres nye film. Men i stedet interviewer de tre forældre til børn, som alle har begået skoleskyderier.

Den ene af er forælder til Dylan, der sammen med kammeraten Eric skød og dræbte klassekammerater og lærere på netop Columbine High School. Sue er fattet og rolig, og har haft mange år til at tænke og bearbejde sorgen, men stadigvæk kan man mærke smerten i hendes ord om sønnen: “jeg husker på et tidspunkt at jeg tænkte, at hvis Dylan virkelig gjorde disse mennesker fortræd, så håbede jeg på at han ville dø.”

De to andre forældre, Clarence og Jeff, har ligeså sønner, som deltog i skoleskyderier og dræbte og sårede mennesker på deres high schools. Begge mænd fortæller om deres sønner som ofre på mobning, og den magtesløshed de begge oplevede. Begge følte de ikke kunne nå deres sønner, og at ingen fra skolerne hjalp dem inden det gik helt galt.

Begge fædre har den dag i dag sønner som sidder i fængsel. Sues søn tog sit eget liv.

Men man mærker ikke en løftet pegefinger fra instruktørparret, som ikke er ude på at dømme de forældre, som stadig står tilbage, fyldt med spørgsmål, der aldrig vil blive besvaret, efter de skrækkelige begivenheder der ændrede deres liv. Det virker som nogle dygtige filmfolk, som virker interesserede i at se hvad disse hændelser har gjort med deres liv og hvordan overhovedet kan komme videre. Hvis dette overhovedet er muligt.

En stærk og vigtig film, som forhåbentlig kan sætte fokus på en forståelse og accept for de udstødte og fordømte mennesker på den anden side…

Raising A Schhol Shooter får 5/6 hamre:

🔨 🔨 🔨 🔨 🔨

Seneste

Where the Crawdads Sing

Dog skønt det er en thriller, fungerer Where the Crawdads sing, ikke rigtig som en thriller, men det er dog et ok ungdomsdrama, som smukt bæres af Daisy Edgar-Jones

Komiske scener fra film og TV

Hvad synes du er sjovt?
Hvad får dig til at knække sammen af grin?
Er du typen, der griner, når sidemanden slår en ordentlig brænder, får du en griner over almindelige menneskers hjemmevideoer, hvor de på komisk vis kommer galt afsted, finder du morskab i de groveste jokes, eller finder du fornøjelse i hverdagssituationer med et drys sort komik?
Humor er individuelt. Der er god humor, der er dårlig humor, men der er ikke noget der hedder: Det er ikke humor!!! Vi griner af forskellige ting.

Bodies Bodies Bodies

Nicolai har denne gang anmeldt Bodies Bodies Bodies, som er en gyserkomedie om en fest som går mere end almindeligt galt.
Den er virkelig mørk, den er kulsort humoristisk og en virkelig underholdende film, med lige dele gys og gode grin!

Chiaras Valg

Virkelig stærk italiensk film om familiedynamikker, der knager under mafiaens altomfavnende hænder.
Chiaras Valg fortæller ikke, hvad du skal mene. Den fortæller derimod en vigtig historie om et svært, men nødvendigt valg, og ligeledes hvor meget “magt” forældres valg har over deres børn.
Se den.

Running Scared

Jeg har forsøgt mig med en film, jeg ved førstevisning hadede af et godt hjerte.
Dette har desværre ikke ændret sig.
Det er en klichéfyldt stinker, der ikke er ældet med ynde!

Moulin Rouge!

Nicolai har denne gang anmeldt den moderne musical-klassiker, Moulin Rouge! som er vanvittig, storladent, excentrisk og et mesterværk af et festfyrværkeri.

Ugens Streaming Anbefaling: Black Bird

Taron Edgerton i rollen som den glatte, men gode Jimmy Keene, og Paul Walter Hauser i hans livs roller som den utilregnelige barnemorder, Larry Hall.
Miniserien Black Bird er en eminent must see-serie på Apple+