Raising A School Shooter

René Buchtrup

René Buchtrup

Originaltitel: Raising A School Shooter. Instruktører: Frida og Lasse Barkfors. År: 2021. Spilletid: 74 min. Genre: Dokumentar. Kan streames nu på doxonline.dk

Dokumentarfilm, Bowling For Columbine fra 2002, gjorde virkeligt et stærk indtryk på mig i mine sene teenageår.

Instruktøren bag filmen, den kontroversielle filmskaber, Michael Moore, kiggede nærmere på de skræmmende skoleskyderier på Columbine High Schhol i 1999, hvor to unge mænd skød og dræbte 12 mennesker, og sårede utallige andre.

Dokumentaren var ikke alene en undring over disse ubehagelige begivenheder, og om hvorfor de kunne finde sted, men samtidig også et kritisk blik på den våbenlovgivning som Amerika har.

Hvordan kunne dette skrækscenarie finde sted? Moores mission var at afdække den amerikanske holdning til våben og prøve en forklaring på hvorfor USA netop var endt op som en skydegal nation.

Det dansk-svenske instruktørpar Lasse og Frida Barkfors er taget til det store Amerika, for at blive klogere på disse skoleskyderier. I deres dokumentarfilm Rasing A School Shooter lægger de ud med skræmmende fakta: siden 1970 er der alene i USA rapporteret hele 1677 skoleskyderier på skoler for børn og unge med 598 dødsfald og 1626 sårede. Med disse informationer kunne man snildt tænke at de garvede dokumentarister, som også har undersøgt sexoffenderes og forældre til dræbte børn i deres tidligere værker, Pervert Park og Child Of A Child, ville stille spørgsmål ved amerikanernes holdninger til våben, som Michael Moore tidligere har gjort, i deres nye film. Men i stedet interviewer de tre forældre til børn, som alle har begået skoleskyderier.

Den ene af er forælder til Dylan, der sammen med kammeraten Eric skød og dræbte klassekammerater og lærere på netop Columbine High School. Sue er fattet og rolig, og har haft mange år til at tænke og bearbejde sorgen, men stadigvæk kan man mærke smerten i hendes ord om sønnen: “jeg husker på et tidspunkt at jeg tænkte, at hvis Dylan virkelig gjorde disse mennesker fortræd, så håbede jeg på at han ville dø.”

De to andre forældre, Clarence og Jeff, har ligeså sønner, som deltog i skoleskyderier og dræbte og sårede mennesker på deres high schools. Begge mænd fortæller om deres sønner som ofre på mobning, og den magtesløshed de begge oplevede. Begge følte de ikke kunne nå deres sønner, og at ingen fra skolerne hjalp dem inden det gik helt galt.

Begge fædre har den dag i dag sønner som sidder i fængsel. Sues søn tog sit eget liv.

Men man mærker ikke en løftet pegefinger fra instruktørparret, som ikke er ude på at dømme de forældre, som stadig står tilbage, fyldt med spørgsmål, der aldrig vil blive besvaret, efter de skrækkelige begivenheder der ændrede deres liv. Det virker som nogle dygtige filmfolk, som virker interesserede i at se hvad disse hændelser har gjort med deres liv og hvordan overhovedet kan komme videre. Hvis dette overhovedet er muligt.

En stærk og vigtig film, som forhåbentlig kan sætte fokus på en forståelse og accept for de udstødte og fordømte mennesker på den anden side…

Raising A Schhol Shooter får 5/6 hamre:

🔨 🔨 🔨 🔨 🔨

Seneste

Poter Af Stål

Hvem sagde at en fornøjelig og let fordøjelig animationsfilm, ikke kan handle om race-diskrimination?
Poter Af Stål er inspireret af Sheriffen Skyder På Det Hele og minder til dels om Karate Kid. Og så er det en ret så underholdende sag.
René Buchtrup anmelder den HER:

Dream Scenario

Nicolai har denne gang anmeldt en film, der både omhandler en tilforladelig fyr der pludseligt dukker op i folks drømme og hvad der sker når stor berømmelse pludselig rammer én, der ikke er forberedt på det.

Dream Scenario er en film med mange facetter og sider til sig, udover at være en sorthumoristisk komedie og lige netop der for, er den enorm meget værd at opleve i biografen!

Pot Au-Feu

Pot au-Feu er en enormt veltilberedt film om to menneskers fælles passion for madlavning og hinanden, der tager sig tiden til at efterlade en subtil og behagelig eftersmag hos sin seer.

Drengen og Hejren

Nicolai har denne gang anmeldt den seneste film fra den japanske animé-mester, Hayao Miyazaki og han er bestemt tilbage på toppen!

Drengen og Hejren, er et smukt, poetisk og underholdende eventyr, med en enorm visuel skønhed og et virkelig filosofisk og poetisk eventyr, af den slags som Miyazaki, kun kan lave dem.

Den Grænseløse

Den Grænseløse er ikke én af de bedste Afdeling Q-film. Men det er alligevel en bundsolid og spændende krimi som er langt mere vellykket end Marco Effekten.
René Buchtrup anmelder.

Poor Things

Nicolai har denne gang anmeldt en fascinerende, unik, smuk, underholdende og vanvittig morsom film om hvad det vil sige at være menneske.

Dette er blot noget af det som Yorgos Lanthimos’ film, Poor Things, handler om, men den er dog så stor et filmisk festfyrværkeri, at man nærmest er nødt til at opleve den på et stort lærred.

Christian Bales Fem Bedste Roller

Christian Bale fylder 50 år tirsdag d. 30. januar og det skal da selvfølgelig fejres med en liste over hans bedste roller.
René Buchtrup giver sit bud på en TOP 5.