Raising A School Shooter

René

René

Originaltitel: Raising A School Shooter. Instruktører: Frida og Lasse Barkfors. År: 2021. Spilletid: 74 min. Genre: Dokumentar. Kan streames nu på doxonline.dk

Dokumentarfilm, Bowling For Columbine fra 2002, gjorde virkeligt et stærk indtryk på mig i mine sene teenageår.

Instruktøren bag filmen, den kontroversielle filmskaber, Michael Moore, kiggede nærmere på de skræmmende skoleskyderier på Columbine High Schhol i 1999, hvor to unge mænd skød og dræbte 12 mennesker, og sårede utallige andre.

Dokumentaren var ikke alene en undring over disse ubehagelige begivenheder, og om hvorfor de kunne finde sted, men samtidig også et kritisk blik på den våbenlovgivning som Amerika har.

Hvordan kunne dette skrækscenarie finde sted? Moores mission var at afdække den amerikanske holdning til våben og prøve en forklaring på hvorfor USA netop var endt op som en skydegal nation.

Det dansk-svenske instruktørpar Lasse og Frida Barkfors er taget til det store Amerika, for at blive klogere på disse skoleskyderier. I deres dokumentarfilm Rasing A School Shooter lægger de ud med skræmmende fakta: siden 1970 er der alene i USA rapporteret hele 1677 skoleskyderier på skoler for børn og unge med 598 dødsfald og 1626 sårede. Med disse informationer kunne man snildt tænke at de garvede dokumentarister, som også har undersøgt sexoffenderes og forældre til dræbte børn i deres tidligere værker, Pervert Park og Child Of A Child, ville stille spørgsmål ved amerikanernes holdninger til våben, som Michael Moore tidligere har gjort, i deres nye film. Men i stedet interviewer de tre forældre til børn, som alle har begået skoleskyderier.

Den ene af er forælder til Dylan, der sammen med kammeraten Eric skød og dræbte klassekammerater og lærere på netop Columbine High School. Sue er fattet og rolig, og har haft mange år til at tænke og bearbejde sorgen, men stadigvæk kan man mærke smerten i hendes ord om sønnen: “jeg husker på et tidspunkt at jeg tænkte, at hvis Dylan virkelig gjorde disse mennesker fortræd, så håbede jeg på at han ville dø.”

De to andre forældre, Clarence og Jeff, har ligeså sønner, som deltog i skoleskyderier og dræbte og sårede mennesker på deres high schools. Begge mænd fortæller om deres sønner som ofre på mobning, og den magtesløshed de begge oplevede. Begge følte de ikke kunne nå deres sønner, og at ingen fra skolerne hjalp dem inden det gik helt galt.

Begge fædre har den dag i dag sønner som sidder i fængsel. Sues søn tog sit eget liv.

Men man mærker ikke en løftet pegefinger fra instruktørparret, som ikke er ude på at dømme de forældre, som stadig står tilbage, fyldt med spørgsmål, der aldrig vil blive besvaret, efter de skrækkelige begivenheder der ændrede deres liv. Det virker som nogle dygtige filmfolk, som virker interesserede i at se hvad disse hændelser har gjort med deres liv og hvordan overhovedet kan komme videre. Hvis dette overhovedet er muligt.

En stærk og vigtig film, som forhåbentlig kan sætte fokus på en forståelse og accept for de udstødte og fordømte mennesker på den anden side…

Raising A Schhol Shooter får 5/6 hamre:

🔨 🔨 🔨 🔨 🔨

Seneste

The Silencing

The Silencing går på ingen måde over i thriller-historien, men hvis man har hang til dystre mordgåder og menneskejagt, kan den snildt anbefales.

Klub Kranium (Dark Blossom)

Tre nordjyske emoer. En coming-of-age fortælling. Et smittende bekendtskab. Klub Kranium er en charmerende dokumentarfilm på dette års CPH:DOX

Pusher

Brutalt indblik i den københavnske underverden, og den organiserede narkohandel der foregår der.
Nicolas Winding Refn og Kim Bodnia sprænger alle rammer i dette mesterværk!

Soldaten

Råt og usminket portræt af et menneske med krigstraumer.
Den stiller skarpt på alternative behandlingsformer og giver desuden et meget ærligt fokus på mennesket fremfor diagnosen PTSD.

Red Screening

Red Screening kan på det varmeste anbefales. Den er ikke for sarte sjæle, da den er ganske eksplicit i sine blodsudgydelser, men alle fans af horror-genren burde hilse den velkommen.

Raising A School Shooter

Det dansk/svenske instruktørpar Frida og Lasse Barkfors stiller skarpt på skoleskyderier i USA og de forældre, som står tilbage med deres børn som mordere. En skræmmende vigtig dokumentarfilm på dette års CPH:DOX.

A Man and a Camera

En mand tøffer rundt i en lille hollandsk by med et kamera, filmer folk og siger ikke ord. Lyder det mærkeligt? Det er det også. A Man And A Camera lever i den grad op til titlen.

De Skrigende Halse

Hylemorsomt indblik i 80’ernes punkmiljø i København.
Folk er nogle idioter, der tager sig selv alt for højtideligt.
Undtagen Ronni-drengen, der bare prøver at please alle andre, og undgå at skide i bukserne….. Men altså det er svært, når man tager nervemedicin, og der kommer blod i lokummet!