Pretty Woman

Nicolai Kristiansen

Nicolai Kristiansen

Originaltitel: Pretty Woman
Instruktør: Gary Marshall
År: 1990.
Genre: Komedie.
Kan streames på: Disney+

Den helt store kærlighed kan komme mange steder fra. Man kan fx pludseligt møde det på vejen, mens man kører i en dyr lotus og spørger om vej til ens hotel.

Det er lige netop sådan at romancen starter i Gary Marshalls Pretty Woman fra 1990.

En af de helt store klassikere, hvis ikke den allerstørste, når snakken falder på romantiske komedier fra 90’erne og på alle måder filmen som for alvor satte Julia Roberts på verdenskortet og gjorde til den kæmpe filmstjerne, som hun fortsat er i dag.

Og hvorfor Pretty Woman er en massiv klassiker og hvorfor den gjorde Julia Roberts til en kæmpe stjerne, er mere end fuldt forståeligt når man kaster et blik på den.

Fordi der er nemlig tale om, en tilnærmelsesvis modernisering af den klassiske Askepot-fortælling, hvor en kvinde som mange ser ned på (den prostituerede Vivian), får mulighed for at vise sig fra sit sande jeg og møder prinsen i den hvide limousine (forretningsmanden Edward), der giver hende lige netop den kærlighed, som hun aldrig har oplevet før.

Faktisk er det interessant at tænke på, at Pretty Woman oprindeligt var en væsentlig mere rå og mørk film, hvor Vivian var en stofmisbruger som (for at være sammen med Edward) ikke skulle tage stoffer i en uge og hvor der ikke var megen kærlighed eller nogen humor.

Men manuskriptet af J.F. Lawton (som ellers primært har skrevet manuskripter til actionfilm), tog dog nogle ændringer og fik i stedet et mere sympatisk syn på Vivian og elementer af My Fair Lady (scenerne hvor Vivian skal lære at være fin dame) og jeg føler personligt også at der er nogle elementer af Breakfast at Tiffany’s, i forhold til hvor rap Vivian er i replikken.

Instruktøren Garry Marshall formår virkelig fint at gøre forholdet mellem Vivian og Edward, virkelig troværdigt, skønt filmen blot foregår over 1 uge.

Ved det første møde, viger Vivian fortsat ikke bort fra hendes prostitution-erhverv, men efter hendes blonde paryk forsvinder og samtidig lykkedes med at få Edward til at slappe mere af og lade vær med at tænke forretninger, så begynder musikken hurtigt at spille ganske sødt mellem dem.

Dernæst så formår Garry Marshall også virkelig fint at få Vivian til at stå som en virkelig stærk kvinde, der står fast  ved dén hun er og som i sidste ende ikke gider et forhold for pengenes skyld, men for kærlighedens skyld.

Dette portrætterer Julia Roberts i øvrigt fortræffeligt og hun fik mere end velfortjent karrierens 2. Oscar-nominering for rollen som Vivian.

Julia Roberts var blot 23 år da Pretty Woman udkom i 1990, men havde dog allerede været med i 6 film, hvor den mest succesfulde og bedste af dem, var Det stærke køn fra året før, som gav Julia Roberts hendes første Oscar-nominering.

I rollen som Vivian, yder Julia Roberts en af hendes livsroller, da hun slet og ret både fungere perfekt som en forførende ung kvinde, en kvinde der gerne vil vise at hun er mere end det som omverden tror hun er og en kvinde som er forelsket.

Julia Roberts er samtidig også virkelig sjov, både i forhold til hvor rap hun er i replikken og i scenerne hvor hun prøver at være fin dame (såsom en forretningsmiddag med Edward, hvor Vivian ikke ved hvilken gaffel hun skal bruge).

I rollen som Edward, har vi så Richard Gere.

Richard Gere var på dette tidspunkt en ret så erfaren skuespiller, som allerede havde været aktiv i 17 år, men Pretty Woman var dog hans hidtil største succes og indeholder også en af hans allerbedste præstationer.

Richard Gere er både fremragende som en skarp forretningsmand og så synes jeg det er ret så charmerende at se hvor meget Edward lige så stille begynder at leve op i Vivians selskab og viser sig som en gentleman, som er villig til at kæmpe for kærligheden.

Det skal naturligvis også påpeges at Julia Roberts & Richard Gere har virkelig perfekt kemi, hvilket i den grad gør dem troværdigt som en romantisk par.

Af andre roller, så er Hector Elizondo også virkelig god og faktisk ret bedårende som hotelinspektøren, Barney, der fra første øjekast ser hvem Vivian både er og gerne vil være og hjælper hende til at blive ”en fin dame”.

Dernæst er der også Jason Alexander i rollen som Edwards samarbejdspartner, Phillip og han er en lettere slesk type og ikke specielt sympatisk. Men dette spiller Jason Alexander dog virkelig godt og formår dermed meget troværdigt at være det tætteste som Pretty Woman, kommer på en skurk.

Det er også værd at nævne at Pretty Woman også har et brag af et soundtrack som virkelig akkompagnerer filmen godt og her tænkes ikke blot på Roxettes mega-hit, men også numrene med bl.a. Natalie Cole, Wet Wet Wet og Roy Orbison.

Og alt i alt, så er Pretty Woman på alle måder en af 90’er-film-klassikerne som stadigvæk holder virkelig godt og smukt den dag i dag og fortsat varmer hjertet godt og grundigt og simpelthen bare er drøn charmerende, enorm underholdende, ret så morsom og en film som altid er værd at vende tilbage til.

Pretty Woman får 5 ud af 6 hamre:
🔨🔨🔨🔨🔨

Seneste

Where the Crawdads Sing

Dog skønt det er en thriller, fungerer Where the Crawdads sing, ikke rigtig som en thriller, men det er dog et ok ungdomsdrama, som smukt bæres af Daisy Edgar-Jones

Komiske scener fra film og TV

Hvad synes du er sjovt?
Hvad får dig til at knække sammen af grin?
Er du typen, der griner, når sidemanden slår en ordentlig brænder, får du en griner over almindelige menneskers hjemmevideoer, hvor de på komisk vis kommer galt afsted, finder du morskab i de groveste jokes, eller finder du fornøjelse i hverdagssituationer med et drys sort komik?
Humor er individuelt. Der er god humor, der er dårlig humor, men der er ikke noget der hedder: Det er ikke humor!!! Vi griner af forskellige ting.

Bodies Bodies Bodies

Nicolai har denne gang anmeldt Bodies Bodies Bodies, som er en gyserkomedie om en fest som går mere end almindeligt galt.
Den er virkelig mørk, den er kulsort humoristisk og en virkelig underholdende film, med lige dele gys og gode grin!

Chiaras Valg

Virkelig stærk italiensk film om familiedynamikker, der knager under mafiaens altomfavnende hænder.
Chiaras Valg fortæller ikke, hvad du skal mene. Den fortæller derimod en vigtig historie om et svært, men nødvendigt valg, og ligeledes hvor meget “magt” forældres valg har over deres børn.
Se den.

Running Scared

Jeg har forsøgt mig med en film, jeg ved førstevisning hadede af et godt hjerte.
Dette har desværre ikke ændret sig.
Det er en klichéfyldt stinker, der ikke er ældet med ynde!

Moulin Rouge!

Nicolai har denne gang anmeldt den moderne musical-klassiker, Moulin Rouge! som er vanvittig, storladent, excentrisk og et mesterværk af et festfyrværkeri.

Ugens Streaming Anbefaling: Black Bird

Taron Edgerton i rollen som den glatte, men gode Jimmy Keene, og Paul Walter Hauser i hans livs roller som den utilregnelige barnemorder, Larry Hall.
Miniserien Black Bird er en eminent must see-serie på Apple+