Killers of the Flower Moon

Picture of Nicolai Kristiansen

Nicolai Kristiansen

Instruktør: Martin Scorsese
År: 2023
Genre: Drama.
Kan streames på AppleTV+

Nogle filminstruktører besidder en større status end, andre samtidig med at visse skuespillere også har en større stjernestatus end andre.

2 mennesker som kan siges at være en kæmpe filminstruktør og en kæmpe filmstjerne, er Martin Scorsese og Leonardo DiCaprio og de er begge lige nu aktuelle med filmen, Killers of the Flower Moon.

Der er tale om en film baseret på en bog af David Green, som er baseret på en sandfærdig fortælling, som skam handler om mord, men som dog også handler om meget mere.

Det som også kan siges om Killers of the Flower Moon, er at den tager 3 timer og 25 minutter, så der er dermed virkelig meget film for pengene her og meget historie at fortælle.

Jeg skal prøve at forklare dele af den, nogenlunde kort.

I starten af filmen, ankommer, Ernest Buckhart til Oklahoma (anno 1920), for at besøge sin onkel, William Hale.

William Hale, ejer en stor mængde land og har meget at gøre med osagestammens indianere.

Osagestammens indianere er meget velhavende grundet oliepenge og Ernest Buckhart, får til arbejde at transportere indianere og indianeren han ender med at transportere, er Mollie.

Ernest Burkhart gør det klart fra start af, at han er meget pigeglad og det går skam også relativt hurtigt med at Ernest og Mollie, får et godt øje til hinanden.

Nu lyder det hele muligvis til at være meget fryd og gammen, men det man også hurtigt finder ud af, er at mange af osagestammens indianere findes døde, uden at der stilles spørgsmål ved det eller at det efterforskes. Disse dødsfald rammer og berøre alle i Oklahoma og ender i den grad også med at ramme og berører Ernest Burkhart og Mollie, virkelig hårdt.

Nu tænker man umiddelbart, at der er tale om en form for mordmysterium, i forhold til filmens mange dødsfald, men Martin Scorsese og ligeså manuskriptforfatteren, Eric Roth, ender faktisk med at have en helt anden historie at fortælle end hvad man skulle tro.

Fordi, Killers of the Flower Moon, er nemlig ikke et mordmysterium, men snarer en mordfortælling, som snarer handler om dem som bliver påvirket af mordene og hvordan morderne selv bliver påvirket, når de mærker at konsekvenserne er på vej.

Dernæst er det også en kærlighedsfortælling, i forhold til kærligheden mellem Ernest Buckhart (som er tidligere soldat, med et stort mavesår) og indianeren og diabetikeren, Mollie og her er der også tale om en ganske særlig kærlighedsfortælling, som jeg ikke skal afsløre for meget om, men som er dybt hjerteskærende at være vidne til.

Martin Scorsese, behøver som instrutkør ingen yderligere introduktion, da han lige siden gennembruddet med Mean Streets i 1973, har markeret sig som en af filmhistoriens allerstørste mestre og en af den slags mestre som bliver ved med at berettige sin status som en filmmester.

For dog at tage fokus tilbage til Killers of the Flower Moon, kan det siges at et kendetegn med Martin Scorseses film, er at de ofte handler om enten meget komplekse karakterer eller karakterer med store skyggesider, som er lige på vippen mellem at være sympatiske eller usympatiske, alt efter hvad de forsøger at skjule for omverden eller kæmper med at fortrænge.

Martin Scorsese benytter sig lige netop af disse kendetegn i Killers of The Flower Moon og han benytter dem lige netop så genialt den lange spilletid, fuldt-ud giver mening, fordi filmens historie, såvel som dets karakterer bliver ved og ved med at åbne sig op og få nye lag, som både forstærker filmens kompleksitet og dertil spænding.

For lige kort at nævne noget om skuespillet, så er det også en virkelig stor fryd at være vidne til og man kan allerede nu begynde at oddse til næste års Oscar-uddeling.

Leonardo DiCaprio, er for mig (meget lignende Martin Scorsese), en skuespiller der bliver ved med at imponere og ved med at bevise at han er sin generations bedste mandlige skuespiller.

Det er virkelig fascinerede at være vidne til Ernest Buckharts udvikling fra en lettere naiv fyr med virkelig meget gåpåmod, til det der sker efterfølgende og samtlige nuancer, portrætteres fuldstændig fantastisk af Leonardo DiCaprio, som for mit vedkommende er tæt på at yde karrierens bedste præstation her.

Robert De Niro, har været en kende ujævn gennem de sidste 20 år, men når han er god, kan få gøre ham kunsten efter og Robert De Niro, er virkelig god som William Hale. William Hale virker umiddelbart til at være en ganske venlig ældre herre, som vil sine medmennesker det bedste, men samtidig så er der også lidt gangsterboss over ham og den enorme intensitet som dette bærer med sig, stråler knivskarpt gennem Robert De Niro og er en fryd at være vidne til.

Lily Gladstone bør og skal også fremhæves i rollen som indianeren, Mollie. Mollie starter som en kvinde i kontrol, som passer sin syge mor og som samtidig også har kontrol over Ernest Buckhart, hvilket bl.a. resultere i nogle ret morsomme små-flirtende i starten af filmen.

Men som alle andre i filmen, gennemgår Mollie også en udvikling og denne udvikling portrættere Lily Gladstone faktisk så godt og så hjerteknusende, at hun muligvis yder den bedste præstation som er givet af nogen kvindelig skuespiller, i nogen Martin Scorsese-film!

Rent film-teknisk, når det kommer til kameraføring, klipning og lyddesign, så er Killers of the Flower Moon, virkelig også en enorm fryd for øjet og ørene, fordi alle disse ting, er med til at højne både filmens særlige og dybt intense stemning og virkelig skabe, en enorm filmisk skønhed, da der ikke er én eneste detalje, som der ikke er kælet for.

For nylig afdøde Robbie Robertson, har også lavet et fantastisk stykke underlægningsmusik, som både giver en form for westernstemning og dernæst en meget autentisk stemning, i forhold til filmens skildrede tidsperiode og generelle miljø.

Og alt i alt, kan det siges at Martin Scorsese har gjort det igen og skabt et kæmpe mesterværk, som ikke er 1 eneste nanosekund for langt og som ikke blot er god hele vejen igennem, men formår at blive bedre og bedre, desto dybere man kommer i karakterernes liv og filmens historie.

Killers of the Flower Moon får 6/6 hamre:
🔨🔨🔨🔨🔨🔨

Seneste

Twisters

Nicolai har denne gang anmeldt den nye Twister-film, Twisters, som prøver at opgradere 90’er-klassikeren om adrenalinjunkier som jæger tornadoer. Lykkedes opgraderingen? Ikke helt, men dele af filmen redder den fra at blive en total katastrofe.

Gondola

Nicolai har denne gang anmeldt en film om 2 gondolfører i en gregoriansk landsby, som bliver forelsket.

Det er en film uden nogen sagte ord og det er slet og ret, en af årets største filmiske fornøjelser, som er helt perfekt at opleve i biografen, i disse grå tider!

Godzilla x Kong: The New Empire (4k uhd)

Den nye Godzilla/King Kong-film er én stor undskyldning for at se en radioaktiv øgle og kæmpe-abe slås mod endnu en giga-abe, der ridder på en is-øgle i fremmed portal-verden (!!!) Godzilla x Kong: The New Empire er den femte i Monsterverse-universet og René Buchtrup anmelder den her til hjemmebiografen.

Moviemaniac anmelder 4k-film: Stand By Me

“So darling, darling stand by me”. Ja, teksten kender i jo godt, men hva’ med 80’er-filmen den nu stammer fra. Hvordan er den ved et gensyn her i 2024? Se med her hvor René fra Moviemaniac anmelder 4k-film igen.

Stor som en sol

Nicolai har denne gang anmeldt en dansk musikdokumentar, som i disse dage er semi-aktuel, da filmens omhandlende band, spiller 3x koncerter i Parken.

Stor som en sol, er helt overordnet en virkelig smuk, virkelig underholdende og ret så anderledes dokumentar om den kreative proces.

Til Verdens Ende

Viggo Mortensens instruktør-take på den traditionelle western er blevet til en fintfølende og næsten poetisk én af slagsen.
Vicky Krieps stjæler billedet som kvindelige hovedrolle, Vivienne.
René Buchtrup anmelder Til Verdens Ende.

Knox Goes Away

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en lejemorder med opbyggende demens og det er bestemt lige så specielt og hjerteskærende, som det måtte lyde.

Knox Goes Away er ikke fejlfri, men når den dog fungere, er den dybt fremragende og er grundlæggende, meget værd at se i biografen.