Killers of the Flower Moon

Nicolai Kristiansen

Nicolai Kristiansen

Instruktør: Martin Scorsese
År: 2023
Genre: Drama.
Kan streames på AppleTV+

Nogle filminstruktører besidder en større status end, andre samtidig med at visse skuespillere også har en større stjernestatus end andre.

2 mennesker som kan siges at være en kæmpe filminstruktør og en kæmpe filmstjerne, er Martin Scorsese og Leonardo DiCaprio og de er begge lige nu aktuelle med filmen, Killers of the Flower Moon.

Der er tale om en film baseret på en bog af David Green, som er baseret på en sandfærdig fortælling, som skam handler om mord, men som dog også handler om meget mere.

Det som også kan siges om Killers of the Flower Moon, er at den tager 3 timer og 25 minutter, så der er dermed virkelig meget film for pengene her og meget historie at fortælle.

Jeg skal prøve at forklare dele af den, nogenlunde kort.

I starten af filmen, ankommer, Ernest Buckhart til Oklahoma (anno 1920), for at besøge sin onkel, William Hale.

William Hale, ejer en stor mængde land og har meget at gøre med osagestammens indianere.

Osagestammens indianere er meget velhavende grundet oliepenge og Ernest Buckhart, får til arbejde at transportere indianere og indianeren han ender med at transportere, er Mollie.

Ernest Burkhart gør det klart fra start af, at han er meget pigeglad og det går skam også relativt hurtigt med at Ernest og Mollie, får et godt øje til hinanden.

Nu lyder det hele muligvis til at være meget fryd og gammen, men det man også hurtigt finder ud af, er at mange af osagestammens indianere findes døde, uden at der stilles spørgsmål ved det eller at det efterforskes. Disse dødsfald rammer og berøre alle i Oklahoma og ender i den grad også med at ramme og berører Ernest Burkhart og Mollie, virkelig hårdt.

Nu tænker man umiddelbart, at der er tale om en form for mordmysterium, i forhold til filmens mange dødsfald, men Martin Scorsese og ligeså manuskriptforfatteren, Eric Roth, ender faktisk med at have en helt anden historie at fortælle end hvad man skulle tro.

Fordi, Killers of the Flower Moon, er nemlig ikke et mordmysterium, men snarer en mordfortælling, som snarer handler om dem som bliver påvirket af mordene og hvordan morderne selv bliver påvirket, når de mærker at konsekvenserne er på vej.

Dernæst er det også en kærlighedsfortælling, i forhold til kærligheden mellem Ernest Buckhart (som er tidligere soldat, med et stort mavesår) og indianeren og diabetikeren, Mollie og her er der også tale om en ganske særlig kærlighedsfortælling, som jeg ikke skal afsløre for meget om, men som er dybt hjerteskærende at være vidne til.

Martin Scorsese, behøver som instrutkør ingen yderligere introduktion, da han lige siden gennembruddet med Mean Streets i 1973, har markeret sig som en af filmhistoriens allerstørste mestre og en af den slags mestre som bliver ved med at berettige sin status som en filmmester.

For dog at tage fokus tilbage til Killers of the Flower Moon, kan det siges at et kendetegn med Martin Scorseses film, er at de ofte handler om enten meget komplekse karakterer eller karakterer med store skyggesider, som er lige på vippen mellem at være sympatiske eller usympatiske, alt efter hvad de forsøger at skjule for omverden eller kæmper med at fortrænge.

Martin Scorsese benytter sig lige netop af disse kendetegn i Killers of The Flower Moon og han benytter dem lige netop så genialt den lange spilletid, fuldt-ud giver mening, fordi filmens historie, såvel som dets karakterer bliver ved og ved med at åbne sig op og få nye lag, som både forstærker filmens kompleksitet og dertil spænding.

For lige kort at nævne noget om skuespillet, så er det også en virkelig stor fryd at være vidne til og man kan allerede nu begynde at oddse til næste års Oscar-uddeling.

Leonardo DiCaprio, er for mig (meget lignende Martin Scorsese), en skuespiller der bliver ved med at imponere og ved med at bevise at han er sin generations bedste mandlige skuespiller.

Det er virkelig fascinerede at være vidne til Ernest Buckharts udvikling fra en lettere naiv fyr med virkelig meget gåpåmod, til det der sker efterfølgende og samtlige nuancer, portrætteres fuldstændig fantastisk af Leonardo DiCaprio, som for mit vedkommende er tæt på at yde karrierens bedste præstation her.

Robert De Niro, har været en kende ujævn gennem de sidste 20 år, men når han er god, kan få gøre ham kunsten efter og Robert De Niro, er virkelig god som William Hale. William Hale virker umiddelbart til at være en ganske venlig ældre herre, som vil sine medmennesker det bedste, men samtidig så er der også lidt gangsterboss over ham og den enorme intensitet som dette bærer med sig, stråler knivskarpt gennem Robert De Niro og er en fryd at være vidne til.

Lily Gladstone bør og skal også fremhæves i rollen som indianeren, Mollie. Mollie starter som en kvinde i kontrol, som passer sin syge mor og som samtidig også har kontrol over Ernest Buckhart, hvilket bl.a. resultere i nogle ret morsomme små-flirtende i starten af filmen.

Men som alle andre i filmen, gennemgår Mollie også en udvikling og denne udvikling portrættere Lily Gladstone faktisk så godt og så hjerteknusende, at hun muligvis yder den bedste præstation som er givet af nogen kvindelig skuespiller, i nogen Martin Scorsese-film!

Rent film-teknisk, når det kommer til kameraføring, klipning og lyddesign, så er Killers of the Flower Moon, virkelig også en enorm fryd for øjet og ørene, fordi alle disse ting, er med til at højne både filmens særlige og dybt intense stemning og virkelig skabe, en enorm filmisk skønhed, da der ikke er én eneste detalje, som der ikke er kælet for.

For nylig afdøde Robbie Robertson, har også lavet et fantastisk stykke underlægningsmusik, som både giver en form for westernstemning og dernæst en meget autentisk stemning, i forhold til filmens skildrede tidsperiode og generelle miljø.

Og alt i alt, kan det siges at Martin Scorsese har gjort det igen og skabt et kæmpe mesterværk, som ikke er 1 eneste nanosekund for langt og som ikke blot er god hele vejen igennem, men formår at blive bedre og bedre, desto dybere man kommer i karakterernes liv og filmens historie.

Killers of the Flower Moon får 6/6 hamre:
🔨🔨🔨🔨🔨🔨

Seneste

Birthday Girl

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en fødselsdagsferie på et krydstogt, hvor tingene går virkelig gruligt galt for en mor og en datter.

Birthday Girl, er intens, hjerteskærende og grundlæggende en ret ubehagelig film, som måske ikke er helt perfekt, men som dog er en der vil påvirke én og som man vil huske efterfølgende.

Godzilla x Kong: The New Empire

Den nye Godzilla/King Kong-film er én stor undskyldning for at se en radioaktiv øgle og kæmpe-abe slås mod endnu en giga-abe, der ridder på en is-øgle i fremmed portal-verden (!!!) Godzilla x Kong: The New Empire er den femte i Monsterverse-universet og den bli’r anmeldt af René Buchtrup

Perfect Days

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en ældre japansk herre, som rengøre toiletter i Tokyo og bl.a. lytter til gammel rock på kassettebånd.

Hvis dette ikke lyder som noget særligt, så er det dog faktisk tilfældet her, da Perfect Days er filmisk hverdagspoesi når det er allerbedst og ligeledes årets hidtil allerbedste bud på en film der viser mennesker og livet fra den allerbedste side af.

Paris, Texas

Wim Wenders har skabt en sjælden filmperle, som beskriver ensomhedens væsen mere rørende end nogen anden film i filmhistorien.
Læs René Buchtrups anmeldelse af Paris, Texas, med en storspillende Harry Dean Stanton i front

Past Lives

Nicolai har denne gang anmeldt en film om 2 koreanske mennesker, som først mødes i barndommen og som sides mødes flere gange som voksne, men for hver gang de mødes, er deres liv helt anderledes.

Past Lives er intet mindre end et stort, smukt, subtil og virkelig menneskeligt mesterværk, som man i allerhøjeste grad, kan og bør opsøge i ens nærmeste biograf.

Wild

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en kvinde der beslutter sig for at vandre en virkelig hård og lang tur, for at kunne komme af med livets smerter, sorg og traumer.

Wild er en hjerteskærende og spændende film, som ikke er perfekt, men dog meget medrivende.

Ugens Streaming Anbefaling – American Fiction

Cord Jefferson vandt til årets Oscar-show en gylden statuette for “bedste manuskript”.
American Fiction er filmen du ikke skal snyde dig selv for, da den er velspillet, skarp og morsom.
Allan fra GoFM får en lille anbefaling med på vejen her i lydklippet: