Fukssvansen

Picture of Andreas Nørgaard

Andreas Nørgaard

Instruktør: Niels Arden Oplev 
År: 2001
Genre: Kulsort komedie
Filmen kan bl.a. streames på: Blockbuster og Nordisk Film+ 

Overset dansk komedie. 
Meget meget sort komedie!

“Hvor tit skal jeg sige, jeg ikke kan tåle stanken af kogt gris….om morgenen?!” 

Næsten samtidig med Grev Axel, kom denne frække, og dybt åndssvage sag. 
Åndssvag på en sjov og krøllet facon.
Jeg har genset dem begge, og allerede anmeldt ham Axel… Nu er turen kommet til Fukssvansen, der er mindst ligeså tosset og skabagtig. Og sjov!

De to brødre, Dennis og Carl, lever på et lille landsted, et sted i udkantsdanmark. 
Den ene er det man engang på fagsprog kaldte en tumpe – en åndssvag.
Den anden er lige det skarpere, men stadig enfoldig, konkrettænkende, og uvidende.

Livet går sin gang hos det umage par, der spilles suverænt af Martin Buch og Anders V. Berthelsen. 
Det er op til jul, og de har deres fætter, “fisse”Finn, ufrivilligt boende. Thomas Bo Larsen i hans måske mest syrede og skabede rolle til dato, spiller den ulidelige fætter, med verdens grimmeste gedeskæg. Storebror Carl skylder ham 20.000 kroner, så de hænger altså på ham indtil de er betalt.
Finn er et utiltalende, dumt svin, der bruger de fleste vågne timer på at håne Dennis for hans tilbagestående væsen, og til at lave sin hjemmelavede julekonfekt.
Julekonfekt fra helvede, med alt det lort han putter i.

Hold kæft hvor det krøller

Ad omveje – måske er det julemanden der er god ved Dennis? – havner den mystiske, og umiddelbart stumme kvinde, Rita i deres hjem. Hun er på flugt fra en “træls” fortid, men det ved vi som seere ikke endnu. Hov! Sikke jeg spoiler…!
Det er jo Dennis’ julegave, men Finn ser straks der er kørvel i farvandet, og bager fuldstændig uhæmmet på den nytilkommende, smukke kvinde. Ulækre kommentarer, bollebevægelser, befamlende hænder, alt det der…
Rita spilles af Sidse Babett Knudsen, der her i en relativt begrænset rolle, alligevel viser, hvor dygtig en skuespiller hun er. Hun spiller stum, men hun rammer alligevel karakterens små nuancer spot on.
Filmens to største trumfkort (og der er altså mange!), må siges at være Tommy Kenter og Birthe Neumann.

De spiller naboparret, der udover at have lejet huset til brødrene, også er det mest dysfunktionelle par man kan forestille sig. Anton og Elly hedder de.
Anton er evigt mistænksom overfor de to brødre, og derudover et rigtig “mandesvin”! Et møgdyr, der behandler sin kone som det rene skidt.
Elly er en meget forsømt kvinde, måske især seksuelt. Hun har så at sige ikke fået et ordentligt slag pik i rigtig, rigtig mange år! 
Ja undskyld altså, men læs nu lige, så skal du se, hvad der menes med det.
De to brødre, og deres naboer ender op i en masse sindssyge situationer i løbet af filmen, og konfrontationerne bliver tiltagende voldsommere, i takt med, at Thorkil’s vanvittige besættelse af kæmpegedden Jern Hans tager til! Altså den enorme gedde, der snackede fire af hans tæer, da han blot var et uskyldigt barn…
Det til trods, så svæver amorinerne i luften, blikkene bliver stadigt mere og mere liderlige imellem Elly og Carl.
Thorkil’s kone bestiger Carl, og sønderknepper ham på det groveste langt ned under gulvbrædderne.
Samtykke er der vist ikke meget af, men hold nu op det er sjovt at se OG HØRE Birthe Neumann “tage” Anders W. Berthelsen!

Vi runder af

Fukssvansen er en komedie der druknede lidt i slipstrømmen fra I Kina Spiser De Hunde og Blinkende Lygter. 
Det er synd og skam, for den har faktisk ligeså meget at byde på af skæv og hylemorsom komik.
Niels Arden Oplev viser sig som en spændende og dygtig instruktør, der måske vigtigst af alt, tør at tage nogle chancer, og satse ved at gå linen ud.
Det gør han her, i dette potpourri af genialt galskab. 

“Og vi bunder”

Fukssvansen får 5 ud af 6 hamre:
🔨🔨🔨🔨🔨

Seneste

Stor som en sol

Nicolai har denne gang anmeldt en dansk musikdokumentar, som i disse dage er semi-aktuel, da filmens omhandlende band, spiller 3x koncerter i Parken.

Stor som en sol, er helt overordnet en virkelig smuk, virkelig underholdende og ret så anderledes dokumentar om den kreative proces.

Til Verdens Ende

Viggo Mortensens instruktør-take på den traditionelle western er blevet til en fintfølende og næsten poetisk én af slagsen.
Vicky Krieps stjæler billedet som kvindelige hovedrolle, Vivienne.
René Buchtrup anmelder Til Verdens Ende.

Knox Goes Away

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en lejemorder med opbyggende demens og det er bestemt lige så specielt og hjerteskærende, som det måtte lyde.

Knox Goes Away er ikke fejlfri, men når den dog fungere, er den dybt fremragende og er grundlæggende, meget værd at se i biografen.

Furiosa: A Mad Max Saga

Kan Furiosa hamle op med sin forgænger, Fury Road? Både ja og nej. Men mest ja.
For Furiosa prøver ikke det samme som sin forgænger (heldigvis for det!) og giver os i stedet mere dybde i universet og mer’ historiefortælling.
Læs René Buchtrups begejstrede anmeldelse HER:

Bad Boys 4: Ride or Die

De slemme drenge ruller derud af igen, men den gode energi fra film nummer tre er der ikke meget tilbage af. Martin Lawrence er reduceret til en fjollet sidekick og Will Smith virker off og som om han slet ikke gider være med.Bad Boys 4 skal ses for de brutale og nådesløse actionscener som er ret så vellykkede.René Buchtrup anmelder

Fuld af Kærlighed

Nicolai har denne gang anmeldt en dansk film, som både handler om hvad alkoholisme gør ved en familie og hvordan en familie bearbejder det og prøver, at holde sammen.

Fuld af kærlighed er hård, hjerteskærende og ofte også ret barsk, men den er samtidig virkelig menneskelig og dybt kompleks og grundlæggende værd at se og ligeledes snakke om.

Love Lies Bleeding

Nicolai har denne gang anmeldt en romantisk thriller med masser af bodybuilding, steroider og mord.

Love Lies Bleeding er overordnet en virkelig underholdende film, som ganske vist ikke har en perfekt slutning, men som dog er værd at tjekke ud i biografen.