Fukssvansen

Andreas Nørgaard

Andreas Nørgaard

Instruktør: Niels Arden Oplev 
År: 2001
Genre: Kulsort komedie
Filmen kan bl.a. streames på: Blockbuster og Nordisk Film+ 

Overset dansk komedie. 
Meget meget sort komedie!

“Hvor tit skal jeg sige, jeg ikke kan tåle stanken af kogt gris….om morgenen?!” 

Næsten samtidig med Grev Axel, kom denne frække, og dybt åndssvage sag. 
Åndssvag på en sjov og krøllet facon.
Jeg har genset dem begge, og allerede anmeldt ham Axel… Nu er turen kommet til Fukssvansen, der er mindst ligeså tosset og skabagtig. Og sjov!

De to brødre, Dennis og Carl, lever på et lille landsted, et sted i udkantsdanmark. 
Den ene er det man engang på fagsprog kaldte en tumpe – en åndssvag.
Den anden er lige det skarpere, men stadig enfoldig, konkrettænkende, og uvidende.

Livet går sin gang hos det umage par, der spilles suverænt af Martin Buch og Anders V. Berthelsen. 
Det er op til jul, og de har deres fætter, “fisse”Finn, ufrivilligt boende. Thomas Bo Larsen i hans måske mest syrede og skabede rolle til dato, spiller den ulidelige fætter, med verdens grimmeste gedeskæg. Storebror Carl skylder ham 20.000 kroner, så de hænger altså på ham indtil de er betalt.
Finn er et utiltalende, dumt svin, der bruger de fleste vågne timer på at håne Dennis for hans tilbagestående væsen, og til at lave sin hjemmelavede julekonfekt.
Julekonfekt fra helvede, med alt det lort han putter i.

Hold kæft hvor det krøller

Ad omveje – måske er det julemanden der er god ved Dennis? – havner den mystiske, og umiddelbart stumme kvinde, Rita i deres hjem. Hun er på flugt fra en “træls” fortid, men det ved vi som seere ikke endnu. Hov! Sikke jeg spoiler…!
Det er jo Dennis’ julegave, men Finn ser straks der er kørvel i farvandet, og bager fuldstændig uhæmmet på den nytilkommende, smukke kvinde. Ulækre kommentarer, bollebevægelser, befamlende hænder, alt det der…
Rita spilles af Sidse Babett Knudsen, der her i en relativt begrænset rolle, alligevel viser, hvor dygtig en skuespiller hun er. Hun spiller stum, men hun rammer alligevel karakterens små nuancer spot on.
Filmens to største trumfkort (og der er altså mange!), må siges at være Tommy Kenter og Birthe Neumann.

De spiller naboparret, der udover at have lejet huset til brødrene, også er det mest dysfunktionelle par man kan forestille sig. Anton og Elly hedder de.
Anton er evigt mistænksom overfor de to brødre, og derudover et rigtig “mandesvin”! Et møgdyr, der behandler sin kone som det rene skidt.
Elly er en meget forsømt kvinde, måske især seksuelt. Hun har så at sige ikke fået et ordentligt slag pik i rigtig, rigtig mange år! 
Ja undskyld altså, men læs nu lige, så skal du se, hvad der menes med det.
De to brødre, og deres naboer ender op i en masse sindssyge situationer i løbet af filmen, og konfrontationerne bliver tiltagende voldsommere, i takt med, at Thorkil’s vanvittige besættelse af kæmpegedden Jern Hans tager til! Altså den enorme gedde, der snackede fire af hans tæer, da han blot var et uskyldigt barn…
Det til trods, så svæver amorinerne i luften, blikkene bliver stadigt mere og mere liderlige imellem Elly og Carl.
Thorkil’s kone bestiger Carl, og sønderknepper ham på det groveste langt ned under gulvbrædderne.
Samtykke er der vist ikke meget af, men hold nu op det er sjovt at se OG HØRE Birthe Neumann “tage” Anders W. Berthelsen!

Vi runder af

Fukssvansen er en komedie der druknede lidt i slipstrømmen fra I Kina Spiser De Hunde og Blinkende Lygter. 
Det er synd og skam, for den har faktisk ligeså meget at byde på af skæv og hylemorsom komik.
Niels Arden Oplev viser sig som en spændende og dygtig instruktør, der måske vigtigst af alt, tør at tage nogle chancer, og satse ved at gå linen ud.
Det gør han her, i dette potpourri af genialt galskab. 

“Og vi bunder”

Fukssvansen får 5 ud af 6 hamre:
🔨🔨🔨🔨🔨

Seneste

Poter Af Stål

Hvem sagde at en fornøjelig og let fordøjelig animationsfilm, ikke kan handle om race-diskrimination?
Poter Af Stål er inspireret af Sheriffen Skyder På Det Hele og minder til dels om Karate Kid. Og så er det en ret så underholdende sag.
René Buchtrup anmelder den HER:

Dream Scenario

Nicolai har denne gang anmeldt en film, der både omhandler en tilforladelig fyr der pludseligt dukker op i folks drømme og hvad der sker når stor berømmelse pludselig rammer én, der ikke er forberedt på det.

Dream Scenario er en film med mange facetter og sider til sig, udover at være en sorthumoristisk komedie og lige netop der for, er den enorm meget værd at opleve i biografen!

Pot Au-Feu

Pot au-Feu er en enormt veltilberedt film om to menneskers fælles passion for madlavning og hinanden, der tager sig tiden til at efterlade en subtil og behagelig eftersmag hos sin seer.

Drengen og Hejren

Nicolai har denne gang anmeldt den seneste film fra den japanske animé-mester, Hayao Miyazaki og han er bestemt tilbage på toppen!

Drengen og Hejren, er et smukt, poetisk og underholdende eventyr, med en enorm visuel skønhed og et virkelig filosofisk og poetisk eventyr, af den slags som Miyazaki, kun kan lave dem.

Den Grænseløse

Den Grænseløse er ikke én af de bedste Afdeling Q-film. Men det er alligevel en bundsolid og spændende krimi som er langt mere vellykket end Marco Effekten.
René Buchtrup anmelder.

Poor Things

Nicolai har denne gang anmeldt en fascinerende, unik, smuk, underholdende og vanvittig morsom film om hvad det vil sige at være menneske.

Dette er blot noget af det som Yorgos Lanthimos’ film, Poor Things, handler om, men den er dog så stor et filmisk festfyrværkeri, at man nærmest er nødt til at opleve den på et stort lærred.

Christian Bales Fem Bedste Roller

Christian Bale fylder 50 år tirsdag d. 30. januar og det skal da selvfølgelig fejres med en liste over hans bedste roller.
René Buchtrup giver sit bud på en TOP 5.