Fukssvansen

Andreas Nørgaard

Andreas Nørgaard

Instruktør: Niels Arden Oplev 
År: 2001
Genre: Kulsort komedie
Filmen kan bl.a. streames på: Blockbuster og Nordisk Film+ 

Overset dansk komedie. 
Meget meget sort komedie!

“Hvor tit skal jeg sige, jeg ikke kan tåle stanken af kogt gris….om morgenen?!” 

Næsten samtidig med Grev Axel, kom denne frække, og dybt åndssvage sag. 
Åndssvag på en sjov og krøllet facon.
Jeg har genset dem begge, og allerede anmeldt ham Axel… Nu er turen kommet til Fukssvansen, der er mindst ligeså tosset og skabagtig. Og sjov!

De to brødre, Dennis og Carl, lever på et lille landsted, et sted i udkantsdanmark. 
Den ene er det man engang på fagsprog kaldte en tumpe – en åndssvag.
Den anden er lige det skarpere, men stadig enfoldig, konkrettænkende, og uvidende.

Livet går sin gang hos det umage par, der spilles suverænt af Martin Buch og Anders V. Berthelsen. 
Det er op til jul, og de har deres fætter, “fisse”Finn, ufrivilligt boende. Thomas Bo Larsen i hans måske mest syrede og skabede rolle til dato, spiller den ulidelige fætter, med verdens grimmeste gedeskæg. Storebror Carl skylder ham 20.000 kroner, så de hænger altså på ham indtil de er betalt.
Finn er et utiltalende, dumt svin, der bruger de fleste vågne timer på at håne Dennis for hans tilbagestående væsen, og til at lave sin hjemmelavede julekonfekt.
Julekonfekt fra helvede, med alt det lort han putter i.

Hold kæft hvor det krøller

Ad omveje – måske er det julemanden der er god ved Dennis? – havner den mystiske, og umiddelbart stumme kvinde, Rita i deres hjem. Hun er på flugt fra en “træls” fortid, men det ved vi som seere ikke endnu. Hov! Sikke jeg spoiler…!
Det er jo Dennis’ julegave, men Finn ser straks der er kørvel i farvandet, og bager fuldstændig uhæmmet på den nytilkommende, smukke kvinde. Ulækre kommentarer, bollebevægelser, befamlende hænder, alt det der…
Rita spilles af Sidse Babett Knudsen, der her i en relativt begrænset rolle, alligevel viser, hvor dygtig en skuespiller hun er. Hun spiller stum, men hun rammer alligevel karakterens små nuancer spot on.
Filmens to største trumfkort (og der er altså mange!), må siges at være Tommy Kenter og Birthe Neumann.

De spiller naboparret, der udover at have lejet huset til brødrene, også er det mest dysfunktionelle par man kan forestille sig. Anton og Elly hedder de.
Anton er evigt mistænksom overfor de to brødre, og derudover et rigtig “mandesvin”! Et møgdyr, der behandler sin kone som det rene skidt.
Elly er en meget forsømt kvinde, måske især seksuelt. Hun har så at sige ikke fået et ordentligt slag pik i rigtig, rigtig mange år! 
Ja undskyld altså, men læs nu lige, så skal du se, hvad der menes med det.
De to brødre, og deres naboer ender op i en masse sindssyge situationer i løbet af filmen, og konfrontationerne bliver tiltagende voldsommere, i takt med, at Thorkil’s vanvittige besættelse af kæmpegedden Jern Hans tager til! Altså den enorme gedde, der snackede fire af hans tæer, da han blot var et uskyldigt barn…
Det til trods, så svæver amorinerne i luften, blikkene bliver stadigt mere og mere liderlige imellem Elly og Carl.
Thorkil’s kone bestiger Carl, og sønderknepper ham på det groveste langt ned under gulvbrædderne.
Samtykke er der vist ikke meget af, men hold nu op det er sjovt at se OG HØRE Birthe Neumann “tage” Anders W. Berthelsen!

Vi runder af

Fukssvansen er en komedie der druknede lidt i slipstrømmen fra I Kina Spiser De Hunde og Blinkende Lygter. 
Det er synd og skam, for den har faktisk ligeså meget at byde på af skæv og hylemorsom komik.
Niels Arden Oplev viser sig som en spændende og dygtig instruktør, der måske vigtigst af alt, tør at tage nogle chancer, og satse ved at gå linen ud.
Det gør han her, i dette potpourri af genialt galskab. 

“Og vi bunder”

Fukssvansen får 5 ud af 6 hamre:
🔨🔨🔨🔨🔨

Seneste

Babylon

Nicolai har denne gang anmeldt og set et brag af en Hollywood-storfilm om 20’ernes Hollywood og hvad der skete, da stumfilm ændrede sig til talefilm.
Det er stort, det er vildt, der er morsomt, det er hjerteskærende, ja faktisk hele pakken og noget man bare MÅ se og opleve i en biograf!

The Banshees of Inisherin

Uden de helt store armbevægelser, formår lille, irsk film, om to gamle venner, at gøre stærkt indtryk. Colin Farrell er enestående som den rare, men kedelige Pádraic, som ikke kan forstå, hvorfor hans livsgamle ven har vendt ham ryggen. The Banshees of Inisherin er en fremragende filmoplevelse, og René Buchtrup anmelder den her…

Fukssvansen

Skæv og langt ude dansk komedie, der både er hamrende sjov, men desværre også meget undervurderet og overset.
Vi slår hermed et slag for endnu en dansk komedie, der har fortjent meget mere opmærksomhed end tilfældet er.

Underwater

Nicolai har denne gang anmeldt en undervandsgyser, som skønt et højt tempo og fint med spænding, dog også har mange gyser-klichéer og ikke meget originalitet.

Gode actionfilm med rating under 6,0 på IMDB

Rating på IMDB? A’ hva?! Hvis du heller ikke aner hvad der menes her, så kan du blive klogere på hvad en god rating er, og måske blive introduceret til en actionfilm eller to, du ikke vidste eksisterede…

Årets Film 2022 (Andreas Top 10)

Et helt vildt godt filmår skal koges ned til en Top 10…
Det har været en næsten umulig opgave, for mange af mine boblere, har virkelig fortjent at være med.