Farligt venskab

Nicolai Kristiansen

Nicolai Kristiansen

Instruktør: Jørn Faurschou
År: 1995
Genre: thriller
Kan streames på: Filmstriben

Det at bytte krop med en anden person, er noget som der i tidens løb, er lavet flere film om, bl.a. Face/Off, hvori John Travolta bytter krop med Nicolas Cage (og vice-versa).

Når det kommer til danske film om dette, så er der meget få om buddet, men én af dem, blev lavet af Jørn Faurschou i 1995 og fik titlen, Farligt Venskab, baseret på en bog af Thorstein Thomsen (som også var med til at skrive filmens manuskript) ved navn, Drengen uden krop.

Denne films konkrete handling, kan forklares ganske simpelt og hurtigt.

Den går ud på at Ulf Pilgaard spiller en form for sportsdoktor ved navn Per Wahlin, som er dødende af kræft og ikke har meget tid tilbage

Per Wahlin får så en idé at rekruttere nogle unge drenge fra den lokale skole (som spiller basketball i idrætstimen), til at gennemgå et forløb, til at gøre dem til bedre og mere koncentrerede basketballspillere, på niveau med verdens bedste.

Alt dette er dog et dække, for så at skifte krop med en af de unge drenge, så Per Wahlin dermed så kan leve længere og tilbringe mere tid med sin kone, Grethe.

Den heldige/uheldige dreng der bliver udvalgt er den 15/16-årige Jonas der uvidende så bytter krop med Per Wahlin og vice-versa.

Dette er grundlæggende det der sker.

Men det som dog kan nævnes, var at Farligt Venskab udkom lige midt i 90’erne og i en tid, som mange så (og fortsat ser) som en brydningstid for dansk film, hvor nye unge film-kræfter trådte til og på en måde gav dansk film en fornyelse, som mange så som værende nødvendigt.

Jørn Faurschou var ikke helt ung på dette tidspunkt, men dette var dog en hans filmdebut som instruktør, efter mange år som skuespiller og det er naturligvis ikke svært at se Ole Bornedals Nattevagten, som en lille inspirationskilde, i forhold til at benytte Ulf Pilgaard, i en både usædvanlig rolle og en til tider lidt skummel rolle.

Her vil jeg så lige være den kontrære og skrive at det som Ole Bornedal (efter egen personlig mening) fejlede med ved Nattevagten, det lykkedes Jørn Faurschou overvejende godt med i Farligt Venskab.

Der er på en måde tale om flere film i én, da det både er en ungdomsfilm om Jonas’ venskab med drengen Teis og hans romance med den lidt ældre pige Lina, samtidig med at det også er et drama, i forhold til den dødende og ganske svækkede Per Wahlin som gerne vil være der for sin kone og naturligvis er det også en thriller og ligeledes en Sci-fi-film, i forbindelse med kropsbytningen via et computerprogram der hedder Brainscape.

Samtidig så synes jeg også at der er et lille element af humor og komedie, i forhold til hvordan Ulf Pilgaard så skal spille en 15/16-årig dreng, fanget i en ældre mands krop og ligeledes hvordan Jonas efterfølgende skifter karakter og bliver meget overmoden for sin alder og lettere lumsk.

Om humoren er intentionel, kan måske være lidt svært at sige, men uanset hvad, synes jeg det fungere glimrende.

I forhold til hvordan de andre elementer fungere (ungdomsfilm, drama og thriller), så vil jeg sige at de lykkedes i dele, såsom første gang Jonas besøger Per Wahlins hus, som er meget mørkt og en kende skummelt at vandre rundt i eller da Jonas opdager at hans krop er byttet.

Her synes jeg thriller-elementet fungere fremragende og dette er bestemt også takket være underlægningsmusikken af Stefan Nilsson, som ofte formår at skabe ret effektive og troværdige stemninger via musikken og dernæst er kameraføringen er Eric Kress, i den grad effektivt i filmens thriller-scener.

Sci-fi-elementet er muligvis ikke ældet helt perfekt, i forhold til hvordan computer fungere, men jeg synes dog at der slippes ok godt af sted med det.

I forhold til dramaet og ungdomsfilm-elementet, så lad os kaste et blik på skuespillet.

Året før Farligt Venskab, fik Ulf Pilgaard noget af et comeback i rollen som Wörmer i Nattevagten, men jeg vil ærlig talt vove og påstå, at Ulf Pilgaard er endnu bedre her.

Ulf Pilgaard spiller ikke 100 % Per Wahlin som en direkte skurk, men der er dog alligevel en skummel aura over ham, som jeg synes portrætteres meget troværdigt og når det kommer til Ulf Pilgaards præstation som Jonas, så får den hele armen og det er både virkelig morsomt og ligeledes virkelig underholdende at se Ulf Pilgaard spille en teenager i en gammelmands krop og jeg synes ærlig talt han gør det virkelig godt og ret charmerende.

Morten Schaffalitzky som spiller Jonas og Per Wahlin (i en ung drengs krop), gør det også ganske troværdigt og særlig synes jeg ligeså atdet er sjovt, når Morten Schaffalitzky skal spille en anden alder end den han har og den skummelhed som der kommer ud af dette, synes jeg skam også er meget troværdigt portrætteret.

Værd at bemærke er også Kenn Godskse, som spiller Jonas’ bedste ven Teis, som primært spiller overfor Ulf Pilgaard og faktisk formår at have en virkelig god kemi med ham og på den måde også troværdigt portrættere at Teis er en god ven over for Jonas.

Men er Farligt Venskab, en perfekt dansk film? Nej.

For det første giver filmens titel, Farligt Venskab, ikke mening, da der ikke er noget venskab mellem Jonas eller Per Wahlin. Dernæst har karakteren, Lina (som Jonas er forelsket i), meget lidt betydning for filmen og selve filmens 3. Akt, bliver en kende forhastet, hvilket også gør at slutningen ikke bliver helt perfekt, samtidig med at der er enkelte scener i filmen, som nok ikke ville fungere i dag.

Men på trods af dette, så synes jeg at Farligt Venskab har fortjent lidt mere anerkendelse, end hvad den måtte have fået.

Det er en ret underholdende og spændende Sci-fi-thriller og dernæst en virkelig morsom ungdomsfilm, som bæres flot af skuespillerne og nogle ret så effektive filmiske virkemidler, som tilsammen gør at filmen stadigvæk holder fint i dag.

Lærerværelset får 4/6 hamre:
🔨🔨🔨🔨

Seneste

Poter Af Stål

Hvem sagde at en fornøjelig og let fordøjelig animationsfilm, ikke kan handle om race-diskrimination?
Poter Af Stål er inspireret af Sheriffen Skyder På Det Hele og minder til dels om Karate Kid. Og så er det en ret så underholdende sag.
René Buchtrup anmelder den HER:

Dream Scenario

Nicolai har denne gang anmeldt en film, der både omhandler en tilforladelig fyr der pludseligt dukker op i folks drømme og hvad der sker når stor berømmelse pludselig rammer én, der ikke er forberedt på det.

Dream Scenario er en film med mange facetter og sider til sig, udover at være en sorthumoristisk komedie og lige netop der for, er den enorm meget værd at opleve i biografen!

Pot Au-Feu

Pot au-Feu er en enormt veltilberedt film om to menneskers fælles passion for madlavning og hinanden, der tager sig tiden til at efterlade en subtil og behagelig eftersmag hos sin seer.

Drengen og Hejren

Nicolai har denne gang anmeldt den seneste film fra den japanske animé-mester, Hayao Miyazaki og han er bestemt tilbage på toppen!

Drengen og Hejren, er et smukt, poetisk og underholdende eventyr, med en enorm visuel skønhed og et virkelig filosofisk og poetisk eventyr, af den slags som Miyazaki, kun kan lave dem.

Den Grænseløse

Den Grænseløse er ikke én af de bedste Afdeling Q-film. Men det er alligevel en bundsolid og spændende krimi som er langt mere vellykket end Marco Effekten.
René Buchtrup anmelder.

Poor Things

Nicolai har denne gang anmeldt en fascinerende, unik, smuk, underholdende og vanvittig morsom film om hvad det vil sige at være menneske.

Dette er blot noget af det som Yorgos Lanthimos’ film, Poor Things, handler om, men den er dog så stor et filmisk festfyrværkeri, at man nærmest er nødt til at opleve den på et stort lærred.

Christian Bales Fem Bedste Roller

Christian Bale fylder 50 år tirsdag d. 30. januar og det skal da selvfølgelig fejres med en liste over hans bedste roller.
René Buchtrup giver sit bud på en TOP 5.