De 8 Bjerge

Louis Bess

Louis Bess

Originaltitel: Le Otto Montagne
Instruktør: Felix van Groeningen og Charlotte Vandermeersch
År: 2022
Genre: Drama
Kan lejes på blockbuster

Jeg blev først opmærksom på filmen “De 8 Bjerge” for omkring et år siden, da den havde premiere på Cannes Filmfestival. Siden da har den fået generelt positive anmeldelser og været vist i biograferne herhjemme. Desværre gik jeg glip af chancen for at se den på det store lærred. Men nu er filmen endelig tilgængelig på Blockbuster, og der var ingen undskyldning for at undgå den længere. Jeg kan ærligt sige, at det er en beslutning, jeg ikke kommer til at fortryde.

Filmen følger primært de to hovedkarakterer Pietro og Bruno, der første gang mødes i sommeren 1984 i en lille bjergby i de italienske alper, hvor Bruno bor som den lille  bys eneste barn hos hans tante og onkel som lever af at lave ost på et lille naturskønt mejeri oppe i bjergene, hvor bruno hjælper til. Pietro, der rejser til byen hver sommer med sin mor og far som bor i Torino, bliver hurtigt draget af de naturskønne omgivelser og den mere simple livsstil både bjergene og Bruno repræsenterer, der står i kontrast med den travle by, han er vant til. De to drenge udvikler et dybt venskab og skaber minder for livet, men deres veje skilles, da Pietros forældre tilbyder Bruno at flytte med dem til Torino for at give ham mulighed for en bedre uddannelse. Bruno ser en ny fremtid for sig og tager imod tilbuddet, men hans far, en omrejsende håndværker, dukker op og tager Bruno med sig.

Herefter går der mange år, før de to mødes igen, da de begge er blevet voksne.

“De 8 Bjerge” var virkelig en film, der formåede at trække mig følelsesmæssigt med ind på en måde, som jeg sjældent synes jeg oplever i moderne filmkunst. Især første akt synes jeg fungerer virkelig fint- ikke kun som en fremragende præsentation af de to hovedkarakterer, men faktisk også som en smuk lille fortælling om opvækst og jeg blev virkelig grebet af den måde, hvorpå historien blev udfoldet på.

En stor del af filmens styrke ligger i kemien mellem karaktererne. Selvom skuespillerne bliver udskiftet i forbindelse med et tidsspring, lykkes det alligevel alle involverede skuespillere at udfolde disse karakterer på en overbevisende måde. Deres præstationer bidrager til at skabe en dyb forbindelse mellem seer og karaktererne, og det er en fornøjelse at følge deres udvikling gennem filmen.

Visuelt er filmen enormt betagende, det er Felix van Groeningens vante fotograf Ruben Impens der har stået bag billederne i filmen, de to har bla. tidligere arbejdet sammen på filmene Beautiful Boy (2018) og The Broken Circle Breakdown (2012), udover de tos samarbejde er Ruben Impens nok især kendt for at filmet Titane (2021). Og selvom jeg synes disse titler er visuelt imponerende værker, synes jeg han med “De 8 Bjerge” har lavet sit hidtil smukkeste stykke arbejde visuelt, der er virkelig mange vidunderlige kompositioner hele filmen igennem, og stemningsmæssigt bliver dette visuelle udtryk essentielt for filmen som helhed.

Det visuelle udtryk i “De 8 Bjerge” går ud over det blot æstetiske. Det bidrager også til at forstærke filmens temaer og stemninger. Gennem Impens’ evne til at fange øjeblikke og skabe visuelle kontraster, får filmen en dybere dimension og formidler følelser på en utrolig visuel måde. Noget der i den grad også bidrager til dette er filmens soundtrack, bestående af yderst velvalgte Daniel Norgren sange, der tillægger de smukke billeder en følsomhed og skrøbelighed. Især scenen hvor “Everything you know melts away like snow” fungerede virkelig fremragende følelsesmæssigt.

Det centrale i filmen bliver bjerget der har rod i begge de to hovedkarakterer og det følelsesmæssige bånd som filmen igennem en narrativ periode på 40 år og en spilletid på 147 minutter udforsker og bruger til at fortælle en fin og unik fortælling om venskab, far-søn forhold og om at blive voksen og finde sig selv. Hjulpet på vej af smukke natur-tableauer og Norgrens skrøbelige musik, er De 8 Bjerge virkelig en film der lykkes med at tage seeren med på denne rejse og jeg kan godt anbefale at sætte den på en af disse sommeraftener.

De 8 Bjerge får 5 ud af 6 hamre:
🔨🔨🔨🔨🔨

Seneste

De 8 Bjerge

“De 8 Bjerge” var virkelig en film, der formåede at trække mig følelsesmæssigt med ind på en måde, som jeg sjældent synes jeg oplever i moderne filmkuns

Christoffer anbefaler film om alderdom

Det skyldes altså ikke, at jeg for et par uger siden fyldte 30, og nu tror jeg har set døden i øjnene, at jeg har besluttet mig for at skrive denne lille liste om film om alderdommen

You Are So Not Invited to My Bat Mitzvah

Nicolai har denne gang anmeldt en ungdomsfilm om hvad det vil sige at træde ind i de voksnes rækker som ung jøde og hvor svært det kan være, når man har problemer med sin bedste veninde.

Liar Liar

Nicolai har denne gang anmeldt en af Jim Carreys gamle klassikere, i form af Liar Liar og helt uden at lyve kan det nævnes, at selvom der er enkelte scener som måske ikke holder perfekt ved gensyn, så er der dog tale om en herlig komedie, med Jim Carrey for fuld hammer