De 8 Bjerge

Louis Bess

Louis Bess

Originaltitel: Le Otto Montagne
Instruktør: Felix van Groeningen og Charlotte Vandermeersch
År: 2022
Genre: Drama
Kan lejes på blockbuster

Jeg blev først opmærksom på filmen “De 8 Bjerge” for omkring et år siden, da den havde premiere på Cannes Filmfestival. Siden da har den fået generelt positive anmeldelser og været vist i biograferne herhjemme. Desværre gik jeg glip af chancen for at se den på det store lærred. Men nu er filmen endelig tilgængelig på Blockbuster, og der var ingen undskyldning for at undgå den længere. Jeg kan ærligt sige, at det er en beslutning, jeg ikke kommer til at fortryde.

Filmen følger primært de to hovedkarakterer Pietro og Bruno, der første gang mødes i sommeren 1984 i en lille bjergby i de italienske alper, hvor Bruno bor som den lille  bys eneste barn hos hans tante og onkel som lever af at lave ost på et lille naturskønt mejeri oppe i bjergene, hvor bruno hjælper til. Pietro, der rejser til byen hver sommer med sin mor og far som bor i Torino, bliver hurtigt draget af de naturskønne omgivelser og den mere simple livsstil både bjergene og Bruno repræsenterer, der står i kontrast med den travle by, han er vant til. De to drenge udvikler et dybt venskab og skaber minder for livet, men deres veje skilles, da Pietros forældre tilbyder Bruno at flytte med dem til Torino for at give ham mulighed for en bedre uddannelse. Bruno ser en ny fremtid for sig og tager imod tilbuddet, men hans far, en omrejsende håndværker, dukker op og tager Bruno med sig.

Herefter går der mange år, før de to mødes igen, da de begge er blevet voksne.

“De 8 Bjerge” var virkelig en film, der formåede at trække mig følelsesmæssigt med ind på en måde, som jeg sjældent synes jeg oplever i moderne filmkunst. Især første akt synes jeg fungerer virkelig fint- ikke kun som en fremragende præsentation af de to hovedkarakterer, men faktisk også som en smuk lille fortælling om opvækst og jeg blev virkelig grebet af den måde, hvorpå historien blev udfoldet på.

En stor del af filmens styrke ligger i kemien mellem karaktererne. Selvom skuespillerne bliver udskiftet i forbindelse med et tidsspring, lykkes det alligevel alle involverede skuespillere at udfolde disse karakterer på en overbevisende måde. Deres præstationer bidrager til at skabe en dyb forbindelse mellem seer og karaktererne, og det er en fornøjelse at følge deres udvikling gennem filmen.

Visuelt er filmen enormt betagende, det er Felix van Groeningens vante fotograf Ruben Impens der har stået bag billederne i filmen, de to har bla. tidligere arbejdet sammen på filmene Beautiful Boy (2018) og The Broken Circle Breakdown (2012), udover de tos samarbejde er Ruben Impens nok især kendt for at filmet Titane (2021). Og selvom jeg synes disse titler er visuelt imponerende værker, synes jeg han med “De 8 Bjerge” har lavet sit hidtil smukkeste stykke arbejde visuelt, der er virkelig mange vidunderlige kompositioner hele filmen igennem, og stemningsmæssigt bliver dette visuelle udtryk essentielt for filmen som helhed.

Det visuelle udtryk i “De 8 Bjerge” går ud over det blot æstetiske. Det bidrager også til at forstærke filmens temaer og stemninger. Gennem Impens’ evne til at fange øjeblikke og skabe visuelle kontraster, får filmen en dybere dimension og formidler følelser på en utrolig visuel måde. Noget der i den grad også bidrager til dette er filmens soundtrack, bestående af yderst velvalgte Daniel Norgren sange, der tillægger de smukke billeder en følsomhed og skrøbelighed. Især scenen hvor “Everything you know melts away like snow” fungerede virkelig fremragende følelsesmæssigt.

Det centrale i filmen bliver bjerget der har rod i begge de to hovedkarakterer og det følelsesmæssige bånd som filmen igennem en narrativ periode på 40 år og en spilletid på 147 minutter udforsker og bruger til at fortælle en fin og unik fortælling om venskab, far-søn forhold og om at blive voksen og finde sig selv. Hjulpet på vej af smukke natur-tableauer og Norgrens skrøbelige musik, er De 8 Bjerge virkelig en film der lykkes med at tage seeren med på denne rejse og jeg kan godt anbefale at sætte den på en af disse sommeraftener.

De 8 Bjerge får 5 ud af 6 hamre:
🔨🔨🔨🔨🔨

Seneste

Poter Af Stål

Hvem sagde at en fornøjelig og let fordøjelig animationsfilm, ikke kan handle om race-diskrimination?
Poter Af Stål er inspireret af Sheriffen Skyder På Det Hele og minder til dels om Karate Kid. Og så er det en ret så underholdende sag.
René Buchtrup anmelder den HER:

Dream Scenario

Nicolai har denne gang anmeldt en film, der både omhandler en tilforladelig fyr der pludseligt dukker op i folks drømme og hvad der sker når stor berømmelse pludselig rammer én, der ikke er forberedt på det.

Dream Scenario er en film med mange facetter og sider til sig, udover at være en sorthumoristisk komedie og lige netop der for, er den enorm meget værd at opleve i biografen!

Pot Au-Feu

Pot au-Feu er en enormt veltilberedt film om to menneskers fælles passion for madlavning og hinanden, der tager sig tiden til at efterlade en subtil og behagelig eftersmag hos sin seer.

Drengen og Hejren

Nicolai har denne gang anmeldt den seneste film fra den japanske animé-mester, Hayao Miyazaki og han er bestemt tilbage på toppen!

Drengen og Hejren, er et smukt, poetisk og underholdende eventyr, med en enorm visuel skønhed og et virkelig filosofisk og poetisk eventyr, af den slags som Miyazaki, kun kan lave dem.

Den Grænseløse

Den Grænseløse er ikke én af de bedste Afdeling Q-film. Men det er alligevel en bundsolid og spændende krimi som er langt mere vellykket end Marco Effekten.
René Buchtrup anmelder.

Poor Things

Nicolai har denne gang anmeldt en fascinerende, unik, smuk, underholdende og vanvittig morsom film om hvad det vil sige at være menneske.

Dette er blot noget af det som Yorgos Lanthimos’ film, Poor Things, handler om, men den er dog så stor et filmisk festfyrværkeri, at man nærmest er nødt til at opleve den på et stort lærred.

Christian Bales Fem Bedste Roller

Christian Bale fylder 50 år tirsdag d. 30. januar og det skal da selvfølgelig fejres med en liste over hans bedste roller.
René Buchtrup giver sit bud på en TOP 5.