Creed III

Picture of René Buchtrup

René Buchtrup

Originaltitel: Creed III

Instruktør: Michael B. Jordan

År: 2023

Genre: Drama, sport, action

Biografpremiere: d. 2. marts 2023

Filmen blev set i Cinemaxx, Aarhus

Det hele startede med den første Rocky-film, tilbage i 1976. Den vandt en Oscar for bedste film og snart kunne verden se frem til en masse efterfølgere om den hårdtprøvede bokser, Rocky Balboa fra Philadelphia.

I 2006 blev det tid til Rockys sidste boksekamp, i den sentimentale, men rørende film, Rocky Balboa. Det var slut med at råbe “Adriaaaane“, løbe op af trapper og gøres klar til kamp ved sangen Eye Of A Tiger blæsende ud af højtalerne. Sly aka Sylvester Stallone ville give stafetten videre. Til ingen ringere end hans gamle bokse-modstander, Apollo Creeds bastardsøn, Adonis ”Donnie” Creed (Michael B. Jordan). Baloa blev hans træner i filmene Creed fra 2015 og Creed II i 2018.

I den tredje film om Adonis Creed, skruer vi først tiden tilbage til 2002. Dengang hvor Adonis var en purung hvalp, som hang ud med kammeraten Damien. Et par småkriminelle lømler, med hjertet på rette sted. Damien er allerede på dette tidspunkt en lovende bokser, med store drømme om fremtiden. Men efter et slagsmål på en tankstation, dukker politiet op og arresterer Damien, som er i besiddelse af en pistol. Snart står han til atten år bag tremmer, hvor alle fremtidsdrømmene ikke er eksisterende.

Imens har Adonis vundet alle titler indenfor bokseverdenen, og har i midt-trediverne allerede pensioneret sig. Han er nu boksepromotor og agent for en kommende stjernestjerne, Felix Chavez. Siden den sidste Creed-film, er han og hans hustru, Bianca (Tessa Thomson) blevet forældre til pige, Amara (Mila Davis-Kent). Men Adonis har ikke travlt, og nyder eksempelvis en morfar på sofaen og afholde teselskaber med datteren i fjollede kostumer.

Jo, hans otiumtilværelse fejler bestemt ikke noget. Alt, hvad han har kæmpet for, siden hans barndom på børnehjem, har han opnået. Alt ånder fred og idyl. Lige indtil Damien (Jonathan Majors) pludselig en dag står og venter på ham ved hans bil. For Damien er sulten. Han vil nå at udleve hans drømme, som han aldrig fik mulighed for pga fængselsdommen. Adonis vil gøre alt for at hjælpe hans gamle kammerat, og snart står Damien til at bokse stjernen Chavez. Men Damien er som en tiger, der endelig kommer ud af hans bur. Han slås, som om det gælder han liv, og han er ligeglad om det er med beskidte tricks eller ej. Snart indser Adonis, at han har givet Fanden sin lillefinger, og snart er hele hånden væk. Nu udfordrer de to gamle barndomsvenner hinanden, og det kan kun komme til afslutning et sted: bokseringen.

Michael B. Jordan spiller hovedrollen i Creed III, men dette er også hans instruktørdebut. Han formår at bygge fint videre på Rocky/Creed-universet, og har styr på hvordan han vil have historien fortalt. Bl.a. I slutningen af filmen bliver boksekampen mellem Adonis og Damien pludselig til noget surrealistisk. For en kort stund, minder det om en tåget drøm, som taget ud af Raging Bull. Med et fængsel placeret midt i en slette på Afrikas hede. For et kort øjeblik er vi taget ud af det spændende melodrama, hvor replikker bliver sagt med udråbstegn for enden af hver sætning og slagene fra boksehandskerne bliver det sidste punch.

For lad os være ærlige: Creed-filmene er effektive melodramaer for mænd. Jeg kalder det mænd-o-drama. Det er ment på den gode måde. Med tydelige replikker, der kunne være skrevet til en Fast And The Furius-filmene, hvor det handler om respekt, ære og familie, og hvor de voldsomme handlinger, der definerer forskellen mellem nederlag og sejr, er afgørende. Altid med smukke og majestætiske mænd, i stramme shorts og bar overkrop, glinsende af sved i spotlyset, osende af ren råstyrke, med en sixpack som et rivejern, man næsten kunne komme til skade, bare at kigge på dem.

Ja, der er i den grad noget for alle, når vi her siger mænd-o-drama.

Om det hele bliver for tydeligt og alle pointer skåret for meget ud i pap, så det hele bliver fløjtende ligegyldigt og smådumt i længden, tja, det er en smagssag. Men hvor er det bare en fornøjelse at iagttage Jonathan Majors i rollen som Adonis’ gamle kammerat. Han var det bedste i den seneste Ant-Man-film, og han er også klart det bedste i Creed III. Han stjæler hver en scene han er med i, og formår at skabe en karakter der både viser følsomhed, utilregnelighed og skræmmende brutalitet. Majors har en særlig evne til at vise nærvær, og selvom hans Damien-karakter ikke altid er lige sympatisk, så formår han alligevel at give forståelse for hvorfor han gør som han gør.

Jeg glæder mig til mere fra Majors i fremtiden. Og ikke mindst Jordan som instruktør.

Nu får jeg lyst til at starte hele forfra med alle Rocky-filmene og ikke mindst,- Creed-filmene.

Creed III får 4/6 hamre:

🔨 🔨 🔨 🔨

Seneste

Knox Goes Away

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en lejemorder med opbyggende demens og det er bestemt lige så specielt og hjerteskærende, som det måtte lyde.

Knox Goes Away er ikke fejlfri, men når den dog fungere, er den dybt fremragende og er grundlæggende, meget værd at se i biografen.

Furiosa: A Mad Max Saga

Kan Furiosa hamle op med sin forgænger, Fury Road? Både ja og nej. Men mest ja.
For Furiosa prøver ikke det samme som sin forgænger (heldigvis for det!) og giver os i stedet mere dybde i universet og mer’ historiefortælling.
Læs René Buchtrups begejstrede anmeldelse HER:

Bad Boys 4: Ride or Die

De slemme drenge ruller derud af igen, men den gode energi fra film nummer tre er der ikke meget tilbage af. Martin Lawrence er reduceret til en fjollet sidekick og Will Smith virker off og som om han slet ikke gider være med.Bad Boys 4 skal ses for de brutale og nådesløse actionscener som er ret så vellykkede.René Buchtrup anmelder

Fuld af Kærlighed

Nicolai har denne gang anmeldt en dansk film, som både handler om hvad alkoholisme gør ved en familie og hvordan en familie bearbejder det og prøver, at holde sammen.

Fuld af kærlighed er hård, hjerteskærende og ofte også ret barsk, men den er samtidig virkelig menneskelig og dybt kompleks og grundlæggende værd at se og ligeledes snakke om.

Love Lies Bleeding

Nicolai har denne gang anmeldt en romantisk thriller med masser af bodybuilding, steroider og mord.

Love Lies Bleeding er overordnet en virkelig underholdende film, som ganske vist ikke har en perfekt slutning, men som dog er værd at tjekke ud i biografen.

Moviemaniac anmelder 4k-film: The Crow

Den er kult og The Crow fra 1994 er en yderst seværdig og underholdende film! Men, hva’ så med kvaliteten på 4k? Holder den? Se Youtube-klippet her hvor René Buchtrup anmelder endnu en 4k-film…

Ugens Streaming Anbefaling – Fury Road

Når man snakker om en ny streamingtjeneste som hedder MAX, kan man så andet end at anbefale Mad Max: Fury Road?! Nej vel…René snakker med Allan fra GoFM om én af verdens bedste actionfilm HER: