Bennys Badekar

Nicolai Kristiansen

Nicolai Kristiansen

Instruktør: Jannik Hastrup & Flemming Quist Møller.
År: 1971.
Genre: Animationsfilm.
Kan streames på: Blockbuster.

Walt Disney, sagde engang; Laughter is timeless, imagination has no age and dreams are forever.

Disse ord havde Walt Disney ganske ret i, fordi der findes ingen grænser for fantasien, så snart den slippes løs og fantasien kan varer ved i uendeligheder, hvis blot der holdes fast på den.

2 danske herre som i den grad gjorde dette, var Jannik Hastrup & Flemming Quist Møller, da de i 1971, udkom med Bennys Badekar.

Bennys Badekar er baseret på en billedbog som Flemming Quist Møller udkom med i 1969 og før den så udkom som film i 1971, havde han sammen med Jannik Hastrup, forsøgt sig med andre lignende legesyge og antiautoritære tegnefilm, som ikke var blevet særlig godt modtaget.

Men siden kom der en anden tidsånd og Bennys Badekar blev dermed en stor succes som film i 1971.

Men hvad er det der i så fald, er særligt ved Bennys Badekar?

Først og fremmest, er den exceptionelt løst fortalt og har som sådan ingen egentlig handling.

Den omhandler en ung knægt ved navn Benny, der i starten af filmen, leger krig i dagligstuen.

Pludseligt kommer Bennys Mor og Bennys mors kæderygende veninde forbi og vil gerne have at Benny smutter ud og leger i gården.

Ude i gården, møder Benny så en veninde der har fanget en fisk og dette giver lynhurtigt idéen om at det skal Benny da også.

Benny får så pigens fiskenet (i bytte for en brandbil), Benny fanger en haletudse, Benny kommer hjem og er beskidt, Benny tager et karbad og derfra slippes fantasien løs.

Bennys Badekar er også en virkelig kort film med blot 41 minutters spilletid med dette er samtidig også lige netop dét, som gør den uhyre essentiel som børnefilm, i forhold til hvor meget og hvor lang børnenes koncentration kan være i de unge år (3,4,5 år).

Hele filmens form (så snart Benny kommer under fantasiens dybe vand ), er egentlig også blot at Benny & haletudsen møder en eller nogle skikkelser (2 fulde skelet-pirater, en blæksprutte, en krabbe og nogle havfruer), som så synger en sang og så er det videre.

Dette er dog samtidig også en genialitet, da filmen aldrig på noget tidspunkt taber tempo, men altid er et nyt og spændende sted på vej hen.

En anden og helt særlig genialitet ved Bennys Badekar, er hvordan den på alle måder fungerer til alle aldre!

Noget som jeg særligt lod mærke til ved gensynet, var hvor bramfri den virkelig er! Her ikke bare ment i forhold til Bennys mors kæderygende veninde, men samtidig sproget, hvor ord som hold kæft og andre ord, bruges helt frit og uden tanker på aldrene på dem som måtte se filmen.

Derudover, er filmens animation og tegnestil også virkelig fænomenal og noget som knap så mange danske tegnefilm, siden har kunne leve op til eller overgå.

Dette er både fordi filmen er ekstrem farverig, men samtidig fordi man virkelig føler at de 4 herrer (deriblandt Jannik Hastrup), uden tvivl har haft det virkelig sjovt med at tegne filmen. Samtidig så minder tegnestilen også på flere tidspunkter, faktisk også som noget der er taget ud af en klassisk dansk billedbog, hvilket blot forstærker dens tidløshed.

Tegnernes legesyghed, ses særligt i scenen med Blækspruttesangen, hvor der virkelig gives gas med diverse farver.

Apropos Blækspruttesangen, så er sangene fra Bennys Badekar, også fantastiske og evige ørehængere, som stadigvæk holder smukt.

Dette skyldes ikke alene de gode melodier, men også bare hvor godt det hele swinger, hvilket nok særligt hjælpes på vej af sangenes komponist, Hans Henrik Ley & Christian Sievert, som også begik sig med henholdsvis jazzmusik og bossanova.

Men måske det allerbedste og smukkeste ved Bennys Badekar, er alt hvad den beskriver, repræsentere og stråler af.

Dette er nemlig den rene fantasi og her ment barnets fantasi, som stråler ud af både Bennys leg på havets bund, filmens tegnestil og noget nær alt andet i filmens 41 minutter. Jeg kæmper personligt meget med på at finde andre danske film, som hylder barnets fantasi eller bare fantasi helt generelt, lige så godt som Jannik Hastrup & Flemming Quist Møller, gjorde det med Bennys Badekar.

Alene denne linje i Blækspruttesangen, siger det hele; At bestille noget, er ikke noget for mig. For jeg har det bedst, når det hele er en leg.

Så ja, alt i alt, er Bennys Badekars skønhed, faktisk blot blevet større i de 51 år der er gået siden den udkom og fortsat stråler filmen smukt som et mesterværk indenfor tegnefilm, et mesterværk indenfor familiefilm og et af de helt store mesterværker indenfor dansk film, helt generelt.

Bennys Badekar får 6/6 hamre:
🔨🔨🔨🔨🔨🔨

Seneste

The Breakfast Club

Nicolai har denne gang anmeldt en af de allerstørste 80’er-klassikere overhovedet og kongen af ungdomsfilm.

Nemlig The Breakfast Club, som fortsat kan gribe fast om hjertet og give ens sjæl et stort kram, som få andre film kan.

Training Day

Training Day er et eksemplarisk eksempel på en good-cop-bad-cop-film, som holder hele vejen, med den idealistiske og moral-bevidste nybegynder, der møder den erfarne og verdensopgivende betjent.
En underholdende, men også vigtig film, der berører aktuelle og alvorlige problemstillinger i et af USA’s barske miljøer.

Ustyrlig

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en af de mørkeste kapitaler i dansk historie, som er pigehjemmet på Sprogø.

Ustyrlig er barsk, ubarmhjertig og hård, men samtidig også smuk og på alle måder en dybt uforglemmelig oplevelse.

Knock At The Cabin

Hva’ Søren ? Er M. Night Shyamalan blevet voksen? Har han lavet en film uden en plot-twist-afslutning?
René Buchtrup er hvert fald ret begejstret for hans nye film, Knock At The Cabin, som han kalder et intenst og klaustrofobisk kammerspil, der er spændende fra start til slut.

Forventninger til søndagens Oscarshow?

Personligt synes jeg Oscar-feltet er lidt kedeligt i år. Der er nogle mesterværker hist og her, men desværre en del film, der ikke just appelerer til mig. Jeg er jo lidt af en snob, men jeg synes altså der mangler lidt flere af de der film, der rammer som en solid knytter i mellemgulvet.

Kysset

Nicolai har denne gang anmeldt den seneste storfilm af Bille August, som er en fortælling om forskellen på kærlighed og medlidenhed. Det er dog lidt usikkert om hvad Bille August helt konkret vil fortælle, men filmen indeholder dog godt nok skuespil, til at filmen fungere ok.

Creed III

Der er dømt manflick og melodrama for alle pengene i den tredje Creed-film. Kald det hvad du vil. René kalder det mænd-o-drama.
Det er underholdende, effektivt og hårdtslående boksedrama, og Jonathan Majors er fantastisk som Creeds modstander i bokseringen.