Bad Boys for Life

Picture of Nicolai Kristiansen

Nicolai Kristiansen

Originaltitel: Bad Boys for Life.
Instruktør: Adil El Arbi & Bilall Fallah
År: 2020
Genre: Action

Tilbage i 1995, fik Will Smith & Martin Lawrence deres store film-gennembrud i action-komedien, Bad Boys, som kort og godt, omhandlede et makkerpar, hvor den ene var hæmningsløs og hvor den anden var mere forsigtig, men hvor de dog begge bekæmpede forbrydere med hård hånd.

8 år efter 1’eren kom så den uundgåelige 2’er, som decideret sprængte rammerne for, hvor mange skuddueller, biljagter og hvor lidt handling man kunne sætte ind i en actionfilm på 2½ time.

Derefter var der op til flere planer om en 3’er, men først i det herrens år 2020, stod sol, måne og stjerner i den rette rækkefølge og så kom 3’eren, der så hedder Bad Boys for Life.

Ligesom i 1’eren & 2’eren, følger vi det umage politi-makkerpar Marcus Burnett & Mike Lowrey, og denne gang bliver de begge jaget af en mexicansk politimorder, der er meget opsat at hendes søn skal dræbe Mike Lowrey, da politimorderen har en meget særlig fortid med ham.

Med hele 17 års mellem 2’eren & 3’eren, kan man meget vel stille spørgsmålet om grundlaget for en 3. Bad Boys-film, men givet filmen noget svar på dette?

Til dels jo.

Først og fremmest, er 3’eren i modsætning til de 2 første, ikke instrueret af Michael Bay, der primært er kendt for at lave ekstremt eksplosive actionfilm.

I stedet er det, de 2 belgiske instruktører Adil El Arbi & Bilall Fallah, der blev udvalgt til opgaven og manuskriptet blev så skrevet af Peter Craig, Joe Carnahan & Chris Bremner.

Fælles for alle disse 5 mænd, er at de ikke tidligere har været involveret med Bad Boys-franchisen og dermed, kan de giver filmen et frisk pust.

Dette formår de også at gøre, da denne film, nogenlunde fastholder sit fokus på dens historie og ikke udelukkende fordriver sin spilletid med ustoppelig action og dernæst giver den mulighed for at hovedkaraktererne, får en anelse karakterudvikling.

Fordi, Marcus Burnett, er fra starten af filmen, fastbesluttet på at han ikke gider at være politimand mere og i stedet vil pensioneres og se sit barnebarn vokse op og samtidig har Mike Lowrey også nedtonet skørtejæger og karlsmart-stilen en anelse og viser nogle lidt mere modne træk, hvilket bestemt er kærkommen.

Samtidig med dette, så actionscenerne heller ikke nær så vanvittige og fandenivoldske som i 2’eren, om end der dog stadigvæk er heftige skuddueller, 2,3 bil/motorcykeljagter og lidt eksplosioner.

Men vigtigst af alt, så giver Bad Boys for Life mulighed for at få noget alvor over sig, i forhold til Mike Lowreys rolle i filmen (eftersom det er ham der bliver jagtet på livet) og lige netop dette, giver filmen noget tyngde, som stort-set ikke var tilstede i de 2 første Bad-Boys-film og dette er i den grad kærkommen, fremfor en gentagelse af hvad der tidligere er set og gjort.

Når det kommer til skuespillet, så virker det langt hen ad vejen, som om at særligt de 2 hovedskuespillere ”Will Smith & Martin Lawrence”, aldrig har forladt deres roller.

Will Smith er stadigvæk den vilde med dog alligevel konstant seje (og oftest solbrillebærende) politibetjent Mike Lowrey, men han har dog givet mulighed for at vise at han er blevet 16/17 år ældre siden sidst og om end, det ikke er nogen prisværdig præstation, så er der dog alligevel en fin balance mellem humor og alvor, som fint skinner igennem Will Smith.

Martin Lawrence passer såmænd også glimrende i rollen som den mere forsigtigste (og til tider, lidt forfjamskede) Marcus Burnett, om end det dog er tydeligt at se at han ikke er en nær så god skuespiller som Will Smith, da han ikke skinner igennem i de alvorlige scener.

Fælles for dem begge, er dog at man ikke kan klandre noget på deres kemi, som stort-set er perfekt fra start til slut.

I andre roller, er Joe Pantoliano også tilbage i rollen som politiinspektøren ”Howard” med det enorme temperament og lige netop her, er hans vredesudbrud væsentlig nedtonet og det er helt og særdeles til Joe Pantolianos fordel, da jeg synes det ville være ærgerligt med ja, en kopi af det som man har set tidligere.

Der er også Paola Nuñez der spiller rollen som Rita der leder hendes eget politihold og som hjælper Mike Lowrey og Marcus Burnett på deres færd. Om end, hendes rolle og hendes politihold ikke bruges til så meget andet end hjælp når nøden er størst, så er der dog alligevel noget sejt over Paola Nuñez, som gør at hun fungerer glimrende

Dernæst, er der Kate Del Castillo & Jacob Scipio, der er mor/søn-parret, der gerne vil dræbe Mike Lowrey og selvom de ikke giver specielt dybe eller mindeværdige præstationer, så er de dog tilpas ondsindige til at de fungerer.

Kan man dermed sige, at Bad Boys for Life, er den bedste Bad-Boys-film?
Ikke helt.

Filmen er skam underholdende store dele af tiden og til tider også ret morsom og er ligeså virkelig flot filmet af Robrecht Heyvaert, som faktisk formår at orkestrere filmens mange actionscener, ganske fint og dernæst få det bedst mulige ud af det evigt solskinnede Miami (hvor filmen primært foregår).

Men samtidig, føles filmen også til tider som et forsøg på at genskabe noget der tidligere er gjort i de 2 første Bad-Boys-film, i forhold til humor og såmænd også actionscenerne og dette synes jeg bestemt ikke var nødvendigt.

Alt i alt, er 3. gang, ikke helt lykkens gang for Bad Boys, men på trods af dette, er der dog stadigvæk tale om mere end solid action-underholdning, som sagtens kan fungere på en fredag eller lørdagaften.

Bad Boys for Life får 4 ud af 6 hamre:
🔨🔨🔨🔨

Seneste

Knox Goes Away

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en lejemorder med opbyggende demens og det er bestemt lige så specielt og hjerteskærende, som det måtte lyde.

Knox Goes Away er ikke fejlfri, men når den dog fungere, er den dybt fremragende og er grundlæggende, meget værd at se i biografen.

Furiosa: A Mad Max Saga

Kan Furiosa hamle op med sin forgænger, Fury Road? Både ja og nej. Men mest ja.
For Furiosa prøver ikke det samme som sin forgænger (heldigvis for det!) og giver os i stedet mere dybde i universet og mer’ historiefortælling.
Læs René Buchtrups begejstrede anmeldelse HER:

Bad Boys 4: Ride or Die

De slemme drenge ruller derud af igen, men den gode energi fra film nummer tre er der ikke meget tilbage af. Martin Lawrence er reduceret til en fjollet sidekick og Will Smith virker off og som om han slet ikke gider være med.Bad Boys 4 skal ses for de brutale og nådesløse actionscener som er ret så vellykkede.René Buchtrup anmelder

Fuld af Kærlighed

Nicolai har denne gang anmeldt en dansk film, som både handler om hvad alkoholisme gør ved en familie og hvordan en familie bearbejder det og prøver, at holde sammen.

Fuld af kærlighed er hård, hjerteskærende og ofte også ret barsk, men den er samtidig virkelig menneskelig og dybt kompleks og grundlæggende værd at se og ligeledes snakke om.

Love Lies Bleeding

Nicolai har denne gang anmeldt en romantisk thriller med masser af bodybuilding, steroider og mord.

Love Lies Bleeding er overordnet en virkelig underholdende film, som ganske vist ikke har en perfekt slutning, men som dog er værd at tjekke ud i biografen.

Moviemaniac anmelder 4k-film: The Crow

Den er kult og The Crow fra 1994 er en yderst seværdig og underholdende film! Men, hva’ så med kvaliteten på 4k? Holder den? Se Youtube-klippet her hvor René Buchtrup anmelder endnu en 4k-film…

Ugens Streaming Anbefaling – Fury Road

Når man snakker om en ny streamingtjeneste som hedder MAX, kan man så andet end at anbefale Mad Max: Fury Road?! Nej vel…René snakker med Allan fra GoFM om én af verdens bedste actionfilm HER: