Bad Boys for Life

Nicolai Kristiansen

Nicolai Kristiansen

Originaltitel: Bad Boys for Life.
Instruktør: Adil El Arbi & Bilall Fallah
År: 2020
Genre: Action

Tilbage i 1995, fik Will Smith & Martin Lawrence deres store film-gennembrud i action-komedien, Bad Boys, som kort og godt, omhandlede et makkerpar, hvor den ene var hæmningsløs og hvor den anden var mere forsigtig, men hvor de dog begge bekæmpede forbrydere med hård hånd.

8 år efter 1’eren kom så den uundgåelige 2’er, som decideret sprængte rammerne for, hvor mange skuddueller, biljagter og hvor lidt handling man kunne sætte ind i en actionfilm på 2½ time.

Derefter var der op til flere planer om en 3’er, men først i det herrens år 2020, stod sol, måne og stjerner i den rette rækkefølge og så kom 3’eren, der så hedder Bad Boys for Life.

Ligesom i 1’eren & 2’eren, følger vi det umage politi-makkerpar Marcus Burnett & Mike Lowrey, og denne gang bliver de begge jaget af en mexicansk politimorder, der er meget opsat at hendes søn skal dræbe Mike Lowrey, da politimorderen har en meget særlig fortid med ham.

Med hele 17 års mellem 2’eren & 3’eren, kan man meget vel stille spørgsmålet om grundlaget for en 3. Bad Boys-film, men givet filmen noget svar på dette?

Til dels jo.

Først og fremmest, er 3’eren i modsætning til de 2 første, ikke instrueret af Michael Bay, der primært er kendt for at lave ekstremt eksplosive actionfilm.

I stedet er det, de 2 belgiske instruktører Adil El Arbi & Bilall Fallah, der blev udvalgt til opgaven og manuskriptet blev så skrevet af Peter Craig, Joe Carnahan & Chris Bremner.

Fælles for alle disse 5 mænd, er at de ikke tidligere har været involveret med Bad Boys-franchisen og dermed, kan de giver filmen et frisk pust.

Dette formår de også at gøre, da denne film, nogenlunde fastholder sit fokus på dens historie og ikke udelukkende fordriver sin spilletid med ustoppelig action og dernæst giver den mulighed for at hovedkaraktererne, får en anelse karakterudvikling.

Fordi, Marcus Burnett, er fra starten af filmen, fastbesluttet på at han ikke gider at være politimand mere og i stedet vil pensioneres og se sit barnebarn vokse op og samtidig har Mike Lowrey også nedtonet skørtejæger og karlsmart-stilen en anelse og viser nogle lidt mere modne træk, hvilket bestemt er kærkommen.

Samtidig med dette, så actionscenerne heller ikke nær så vanvittige og fandenivoldske som i 2’eren, om end der dog stadigvæk er heftige skuddueller, 2,3 bil/motorcykeljagter og lidt eksplosioner.

Men vigtigst af alt, så giver Bad Boys for Life mulighed for at få noget alvor over sig, i forhold til Mike Lowreys rolle i filmen (eftersom det er ham der bliver jagtet på livet) og lige netop dette, giver filmen noget tyngde, som stort-set ikke var tilstede i de 2 første Bad-Boys-film og dette er i den grad kærkommen, fremfor en gentagelse af hvad der tidligere er set og gjort.

Når det kommer til skuespillet, så virker det langt hen ad vejen, som om at særligt de 2 hovedskuespillere ”Will Smith & Martin Lawrence”, aldrig har forladt deres roller.

Will Smith er stadigvæk den vilde med dog alligevel konstant seje (og oftest solbrillebærende) politibetjent Mike Lowrey, men han har dog givet mulighed for at vise at han er blevet 16/17 år ældre siden sidst og om end, det ikke er nogen prisværdig præstation, så er der dog alligevel en fin balance mellem humor og alvor, som fint skinner igennem Will Smith.

Martin Lawrence passer såmænd også glimrende i rollen som den mere forsigtigste (og til tider, lidt forfjamskede) Marcus Burnett, om end det dog er tydeligt at se at han ikke er en nær så god skuespiller som Will Smith, da han ikke skinner igennem i de alvorlige scener.

Fælles for dem begge, er dog at man ikke kan klandre noget på deres kemi, som stort-set er perfekt fra start til slut.

I andre roller, er Joe Pantoliano også tilbage i rollen som politiinspektøren ”Howard” med det enorme temperament og lige netop her, er hans vredesudbrud væsentlig nedtonet og det er helt og særdeles til Joe Pantolianos fordel, da jeg synes det ville være ærgerligt med ja, en kopi af det som man har set tidligere.

Der er også Paola Nuñez der spiller rollen som Rita der leder hendes eget politihold og som hjælper Mike Lowrey og Marcus Burnett på deres færd. Om end, hendes rolle og hendes politihold ikke bruges til så meget andet end hjælp når nøden er størst, så er der dog alligevel noget sejt over Paola Nuñez, som gør at hun fungerer glimrende

Dernæst, er der Kate Del Castillo & Jacob Scipio, der er mor/søn-parret, der gerne vil dræbe Mike Lowrey og selvom de ikke giver specielt dybe eller mindeværdige præstationer, så er de dog tilpas ondsindige til at de fungerer.

Kan man dermed sige, at Bad Boys for Life, er den bedste Bad-Boys-film?
Ikke helt.

Filmen er skam underholdende store dele af tiden og til tider også ret morsom og er ligeså virkelig flot filmet af Robrecht Heyvaert, som faktisk formår at orkestrere filmens mange actionscener, ganske fint og dernæst få det bedst mulige ud af det evigt solskinnede Miami (hvor filmen primært foregår).

Men samtidig, føles filmen også til tider som et forsøg på at genskabe noget der tidligere er gjort i de 2 første Bad-Boys-film, i forhold til humor og såmænd også actionscenerne og dette synes jeg bestemt ikke var nødvendigt.

Alt i alt, er 3. gang, ikke helt lykkens gang for Bad Boys, men på trods af dette, er der dog stadigvæk tale om mere end solid action-underholdning, som sagtens kan fungere på en fredag eller lørdagaften.

Bad Boys for Life får 4 ud af 6 hamre:
🔨🔨🔨🔨

Seneste

Saw X Konkurrence

Vind 2 biografbilletter til SAW X – den tiende Saw-film, som fortæller det hidtil ufortalte kapitel om morderen Jigsaw!

Retribution

Endnu en film med en mand med “A Very Particular Set of Skills”?
Næh, her er han bare kedelig og almindelig bankmand, og Retribution med Liam Neeson bag rettet, er bare ligegyldig og hurtig glemt.

De 8 Bjerge

“De 8 Bjerge” var virkelig en film, der formåede at trække mig følelsesmæssigt med ind på en måde, som jeg sjældent synes jeg oplever i moderne filmkuns

Christoffer anbefaler film om alderdom

Det skyldes altså ikke, at jeg for et par uger siden fyldte 30, og nu tror jeg har set døden i øjnene, at jeg har besluttet mig for at skrive denne lille liste om film om alderdommen

You Are So Not Invited to My Bat Mitzvah

Nicolai har denne gang anmeldt en ungdomsfilm om hvad det vil sige at træde ind i de voksnes rækker som ung jøde og hvor svært det kan være, når man har problemer med sin bedste veninde.